KaKa pisze:
Sam trafo niema. Ma dopiero w połączeniu z daną końcówką mocy (źródłem zasilania).
Oczywiście ale cały czas o tym mówimy....
Myślę że każdy z was myśli podobnie.
Skoro mowa o trafie do EL84 dokonuję pomiaru właśnie z tą lampą, do której transformator został wykonany.
Nie wiem jaki wpływ ma driver na pasmo przenoszenia?
Ale skoro spadek amplitudy, mierzę na siatce sterującej pentody, i porównuję na tym samym oscyloskopie dwu kanałowym, to chyba pomiar jest dość dokładny.
Amplituda z generatora jest stała, a zmieniam tylko częstotliwość - nie wiem czy coś źle mierzę?
Wyprowadźcie mnie więc z błędu.
Może pomiar był źle wykonany???
W co wątpię gdyż wzmacniacz tranzystorowy WS354 działa liniowo w całym paśmie.
Nie ma znaczenia czy jest to 20Hz czy 31kHz moc jest prawie że identyczna.
Pytam się bo wiecznie się uczę.
I proszę pamiętać że ten wątek nie powstał po to aby kogoś tutaj oczerniać urazić, że ten robi takie trafa a ten takie.
Akceptuję wady lamp elektronowych oraz układu w tym również transformatora - nie da się chyba wykonać transformatora który będzie idealnie dobrany do lampy.
Ideałów nie ma.
A jeśli się da to ja takiego chyba nie posiadam - piszę chyba bo ktoś nawinął mi coś do 6S33S ale nie miałem okazji sprawdzać. Bo słucham tego na innych trafach.
Oczywiście mogę tolerować nieliniowość brak dołu czy góry, lecz nie dopasowanie to chyba błąd - proszę pamiętać że o paśmie przenoszenia nie mówiłem niczego.
Bo wiem że znajdzie się w każdym transformatorze wady w jednym mniejsze w innym większe.
Nie miałem Lundhala , ale może kiedyś kupię i okaże się że nasze rodzime firmy robią to dużo lepiej.
Czego sobie i wam życzę

P.S.
Nie wiem nadal jak wyznaczyć RI ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5