Dokąd zmierzamy ?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dokąd zmierzamy ?

Post autor: Ukaniu »

gsmok pisze: Równocześnie ostatnie rezygnacje utwierdzają mnie w przekonaniu, że niektórzy bardzo wartościowi, jeśli chodzi o stronę merytoryczną Forum Użytkownicy wykazują praktycznie zerową tolerancję w odniesieniu do wszystkiego, co nie jest zgodne z tym co oni głoszą. Brak podporządkowania się ich wizjom oznacza histeryczną wręcz i natychmiastową rezygnację z Forum. To prawdziwa ironia, ale ich odejście to w zasadzie reakcja na rozpoczęcie wprowadzania ich własnych postulatów o ostrzejszej moderacji. Te postulaty - aż boję się wyciągać wnioski - miały chyba dotyczyć wyłącznie wszystkich innych.
Szkoda, ale życie toczy się dalej.
Ludzie którzy coś wiedzą szanują swój czas i nie pozwolą aby moderacja bez sztywno ustalonych zasad - jedne posty usuwamy w niebyt inne do śmietnika itd itp. cenzurowała być może ich przyszłe, przeszłe wypowiedzi.
Forum ma być praworządne, jasne w zasadach i czyste w treści. Nie można usuwać wiadomości w niebyt - trzeba pozwolić ludziom sprawdzić czego została usunięta. Inaczej wchodzimy w zakres zwyczajnej znienawidzonej przezemnie cenzury.
Moim zdaniem jak już wiele razy wspominałem. Niech będzie śmietnik, niech WSZYSTKIE bez wyjątku posty uznane przez moderatorów za bezsensowne posty w nim lądują. Ludzie poczytają, co, kto, za co. Jak przenosi się post do kosza - dodajemy 1 zdanie komentarza za co - o ile nie widac tego jasno (przekleństwa itd).
Jasno? - Jasno!
Na co smoczki? to jest PIĘTNOWANIE i Ośmieszanie, a może jakąś gwiazdę na ramieniu? Awatar jest własnością piszącego, on sam sobie go wkleił.
Pasek z liczbą ostrzeżeń i lista w odnośnikach z opisem za co zostało nadane z linkiem do treści postów!
Jak będzie JAWNIE i CZYSTO skończą się problemy, a tak pierzemy jakieś brudy, jakieś drugie dna, jakieś smrodki.
Ja mam swoje zdanie jednych szanuję innych mniej, moja sprawa - ale jeśli mniej akurat szanuję dla przykładu któregoś moderatora - to - czego On ma mieć nade mną niepodzielną władzę bez możliwości przez innych współforumowiczów weryfikowania jego osądów? Czy jakby Zarząd forum psotawił się w tej sytuacji to by się cieszył i radośnie nadal funkcjonował pisząc? - chyba nie. Internet jest wolny i wielki jedno upadają inni się podnoszą.
Działam na innych forach, opłacam składki decyduję o ich losach, głosuję i jestem ważny i chce mi się pisać, bycie pionkiem nikomu nie służy.

A co do audiofilizmu - kiedyś to był chyba nasz meloman.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przypominam, że Kosz istnieje i właśnie ja postulowałem, że ma sens bo umieszczone tam posty służą celom "terapeutycznym" i dokumentacyjnym. Usuwanie w niebyt postów zostało wprowadzone na skutek postulatów użytkowników, którzy ostatnio obrazili się na Forum. Teraz ich nie ma i rola Kosza zostanie przywrócona.
Niezależnie od tego, Moderatorzy też się mylą i uwzględnienie tego faktu jest ważnym składnikiem szerzej pojmowanej tolerancji i kultury.

Twoje stwierdzenie:

"Ludzie którzy coś wiedzą szanują swój czas i nie pozwolą aby moderacja bez sztywno ustalonych zasad - jedne posty usuwamy w niebyt inne do śmietnika itd itp. cenzurowała być może ich przyszłe, przeszłe wypowiedzi."

jest słuszne, z jedną uwagą - dobrze jest, by przy okazji samoświadomości własnej wiedzy nie popadać również w samouwielbienie i traktowanie innych, dla których ten swój cenny czas się poświęca jako osobników jakiejś niższej kategorii.

Napisałem parędziesiąt minut temu w jednym z postów powyżej, że na dniach dołączę regulamin ze ściśle określonymi zasadami postępowania przy pisaniu i moderacji.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

gsmok pisze:Witam
Nie mogłem jednak przejść obojętnie obok propozycji Kolegi Jado i jego rysunek dołączyłem jako domyślny obrazek Forumowego Stażysty :) . Symbolizuje on prostotę oraz to czego ostatnio zaczęło brakować na Forum, czyli tolerancji i wzajemnego poszanowania.
Miło mi to słyszeć :-)

Emocję się uspokoją to i to Forum wróci do normy, a z dyskusji wynikną jakieś konstruktywne wnioski - więc w sumie może wyjdziemy na lepsze, mimo obecnego zamieszania.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Dokąd zmierzamy? Odpowiedzią na to pytanie niech będzie komunikat, jaki można przeczytać na "Triodce", czyli FAQ, które, przypominam, miało być sposobem na poradzenie sobie z początkującymi użytkownikami pytającymi co i rusz o dawno przedyskutowane kwestie:
Użytkownik:Jasiu do grup (Edytor, Biurokraci oraz Administratorzy → brak) (Rezygnacja z udziału w projekcie)
(wytłuszczenie moje)

Jasiu był praktycznie mózgiem "Triodki". Wykonał tam niesamowitą robotę, poświęcając mnóstwo czasu i energii, przy czym wiele z niej nie jest widoczne dla czytelnika: stworzenie struktury strony, szablonów, pomoc początkującym edytorom.

No więc "dotąd" zmierzamy...
_
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jasiu był nie tylko mózgiem Triodki, był jej pomysłodawcą i głównym wykonawcą, który określił zarówno jej kształt, strukturę jak i cele. Określił również ZASADY czyli REGULAMIN Triodki.
Jak wynika z Twojej wypowiedzi po zrezygnowaniu z Forum TRIODA poddaje samozniszczeniu również WŁASNE przedsięwzięcie oparte na WŁASNYCH zasadach.
Ocenę motywów takiego postępowania pozostawiam innym.

Ze swojej strony nie zajmuję się tym przedsięwzięciem, choć popieram je duchem i udostępniam miejsce na serwerze. Jeśli jest ktoś chętny przejąć obowiązki Jasia to zapraszam - przekażę mu odpowiednie prawa dostępu do serwera.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

gsmok pisze:Przypominam, że Kosz istnieje i właśnie ja postulowałem, że ma sens bo umieszczone tam posty służą celom "terapeutycznym" i dokumentacyjnym. Usuwanie w niebyt postów zostało wprowadzone na skutek postulatów użytkowników, którzy ostatnio obrazili się na Forum. Teraz ich nie ma i rola Kosza zostanie przywrócona.
Niezależnie od tego, Moderatorzy też się mylą i uwzględnienie tego faktu jest ważnym składnikiem szerzej pojmowanej tolerancji i kultury.
Kiedyś czytałem sobie jakiś wątek a póżniej zzzZZyt i znikł, bez podania przyczyny, pewnie coś nacisnęło na odcisk komuś... Tylko czego nie stało się to jawnie?
To są moim błędy w prowadzeniu forum jakich nie można tolerować bo jesteśmy grupą ludzi którzy wyciągają wnioski.
Kultura wymagała by też chyba informować o powodach usuwania wątków, a zasada jawności nakazywała by pozostawić zamknięty wątek do oceny innym.
gsmok pisze: jest słuszne, z jedną uwagą - dobrze jest, by przy okazji samoświadomości własnej wiedzy nie popadać również w samouwielbienie i traktowanie innych, dla których ten swój cenny czas się poświęca jako osobników jakiejś niższej kategorii.
Wiesz, znam kilka wyjątkowo zdolnych fachowców i wszyscy popadają w somouwielbienie - ten typ tak ma, jak się chce posłuchać co mają do powiedzenia a mają często bardzo wiele to trzeba zacisnąć zęby i czytać wyciągając istotne dla siebie informacje. Nowicjusze często są wrażliwi, kubeł zimnej wody czasem pomaga czasem szkodzi - ce est la vie.
gsmok pisze: Napisałem parędziesiąt minut temu w jednym z postów powyżej, że na dniach dołączę regulamin ze ściśle określonymi zasadami postępowania przy pisaniu i moderacji.
Jak jeszcze zablokujecie tam możliwości znikania wątków i nie będziecie stosowali piętnowania awatarem to wstąpimy na drogę normalizacji, taki praktyki stosowano w kilku już upadłuch na szczęście systemach.
fugasi pisze:No więc "dotąd" zmierzamy...
Pytanie czy uznajemy, że faktycznie kilka osób wie lepiej i potem będzie lepiej czy Titanic po prostu tonie.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ukaniu pisze:
fugasi pisze:No więc "dotąd" zmierzamy...
Pytanie czy uznajemy, że faktycznie kilka osób wie lepiej i potem będzie lepiej czy Titanic po prostu tonie.
Co najmniej jeden z utoniętych wyraził chęć powrotu, jeżeli formula moderacji ulegnie zmianie. Nie wszystko stracone - tak myślę.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: federerer »

Witam, naprawdę smutno czyta się ostatnimi dniami triodę, gdy widzę że osoby które zawsze służyły pomocą rezygnują z udziału w forum. Nie pisze tu dużo, większość czasu nawet nie miałem założonego konta, tylko czytałem wypowiedzi, bo jak ktoś ostatnio gdzieś napisał, na większość podstawowych pytań została już udzielona odpowiedź. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby jak również już zostało wspomniane zlikwidowanie "niebytu" i pozostawienie wyłącznie jawnego kosza, gdzie będą przenoszone wątki i posty nie spełniające zasad regulaminu (z dodaniem odpowiedniej adnotacji). Pozwoli to zachować przejrzystość działań moderacyjnych i wyeliminuje "znikanie" tematów i postów. Na elektrodzie ten system jest stosowany i się sprawdza.

Pozdrawiam, Adrian.
geguś

Post autor: geguś »

federerer pisze: Pozwoli to zachować przejrzystość działań moderacyjnych i wyeliminuje "znikanie" tematów i postów. Na elektrodzie ten system jest stosowany i się sprawdza.
Kolego, to co jest na elektrodzie, to raczej wolałbyś nie mieć tego tutaj. Proszę, nie porównuj Triody do elektrody, bo to jest mezaliansem dla tej pierwszej.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

No ale tak jak powiedział GSMOk jest to przykre że 2 osoby odeszły od nas :(.
Żal mi każdego bo chciałbym pewnie zarówno jak wy wszyscy abyśmy rozmawiali normalnie wymieniali się spostrzeżeniami.
Myślę że każda z tych osób która odeszła była bardzo wartościowa dla tego forum ........
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

djivo pisze:No ale tak jak powiedział GSMOk jest to przykre że 2 osoby odeszły od nas :(
Dwie? to chyba po tej ostatniej akcji wylewania dziecka z kąpielą. Ja przytoczył bym o wiele więcej - takich które z racji merytoryczności wypowiedzi zapadły pozytywnie w pamięć, bo ja nie mam sklerozy i pamiętam jeszcze forum przed Triodą i pamiętam co pisałem i co znikło. I pytanie czy uznajemy, że to jest problem ludzi? czy może systemu? Dziwne jest to, że wchodzę na Triodę i dowiaduje się, że znów ktoś się wykruszył - wątku po którym to się stało nie ma, nic nie ma, nic nie wiadomo. Ślicznie!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

OTLamp pisze:I to jest jeden z głównych problemów. Kolejny raz nie jesteś "w temacie". Myślę że co drugi użytkownik z większym stażem bez problemu zgadnie, o kogo mi chodziło
W szczególności i ja czytając post OTLampa od razu zrozumiałem o kogo mu chodziło - bo w pewnym wątku obaj usiłowaliśmy naonczas wyprowadzć z błędu pewnego audiofila, co nie spodobało się moderatorowi którego OTLamp miał na myśli. Ale zanim zdążyłem zareagować - OTLampa już nie było wśród nas :( , Podobnie zresztą jak Jasia. Tak oto wątek założony w celu ratowania forum stał się podstawowym narzędziem służącym do jego zniszczenia. To nie powinno mieć miejsca. Można było stworzyć wątek ukryty (widoczny tylko dla zalogowanych, aby postronni nie widzieli niepotrzebnie jak pierzemy własne brudy) - i ze zrozumieniem odnosić się do ostrych nawet wypowiedzi, bo jak wynika z przypadku sporu OTLamp/gsmok łatwo można wyciągnąć pochopne wnioski a skutki okażą się nieodwracalne.

Tomek Janiszewski
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Panowie nie piszcie , że tego ,czy tamtego forumowicza nie ma już wśród nas . Brzmi to bardzo ponuro. Jeżeli zajrzy tu przypadkowo niezorientowany gość, szybko zrezygnuje z uczestnictwa na tym forum. Stwierdzi bowiem , że tu tak szybko młodzi ludzie odchodzą ( dosłownie) :(
Lech S.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Witam.

Śledząc przebieg trwającej na Forum burzy natrafiłem na piękne zdanie: "Wartość merytoryczna obroni się sama". Przedewszystkim tego należałoby się trzymać. Przeczy temu oczywiście takie fochowanie i odchodzenie ludzi. Jak te "baby" (nie uwłaczając kobietom) Coś nie po nosie i już - FOCH i mnie nima. Od takich odejść źle się zaczeło dziać w państwie duńskim. Różnice zdań będą zawsze, emocje nieraz puszczają, do tego dochodzi fakt, że jesteśmy Polakami...
Szkoda niszczyć tego unikalnego forum z powyższych powodów. Kto ma możliwość niech kontaktuje się z obrażonymi, niech do cholery otrzepią się z focha, który facetom nie przystoi i wracają, po prostu.
Trole? Będą zawsze, tak jak spory i kłótnie, ot życie. Moderacja bez udziału myśli zawartej we wspomnianym na początku pięknym zdaniu nie pomoże za wiele, taka czy inna.

Pozdrawiam serdecznie, tymczasowo nafochowanych też.

Tomek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Ponieważ wątek Regulamin jest zablokowany mam taką uwagę do niego o punkt 9 - bo to znowu ukryty kosz. Czy nie wystarczy wyiksować niekulturalnych słów i pozostawić wątek w koszu normalnym ??