Klon Soldano SLO 50

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Re: Klon Soldano SLO 50

Post autor: endrju »

A swoją drogą , to warto znać przepisy mówiące o tym czym się zajmujemy , nawet jeżeli to hobby
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Slawek pisze: O konkretny przepis już prosiłem kolegów legalistów, jednak bez rezultatu.
VacuumVoodoo pisze:Norma IEC60065 tu: http://www.sirim.my/iscs/tcA/iec60065%7 ... 7Den_d.pdf
Podlaczenie PE do sruby mocujacej transformator do chassis nie jest zgodne z obowiazujaca norma.
4 strona, 9 post od góry.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Slawek »

Te przepisy nie są po polsku tak więc z samej natury mnie nie dotyczą nawet gdybym miał firmę, chociaż angielski nie jest mi obcy.
Sławek
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

endrju pisze:A swoją drogą , to warto znać przepisy mówiące o tym czym się zajmujemy , nawet jeżeli to hobby
Mam w takim razie konkretne pytanie, czy znasz wszelkie możliwe przepisy dotyczące wszelkiej działalności jaką podejmujesz hobbystycznie lub dla przyjemności?
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

endrju pisze:A swoją drogą , to warto znać przepisy mówiące o tym czym się zajmujemy , nawet jeżeli to hobby
Czy jak się urodziłeś to miałes zeby ? umiałeś chodzić ?

Uczysz się całe życie , oczywście że warto znać normy , ale tych norm to uczysz sie w szkole , otem robiac wzmacniacz on sam uczy cie norm , prowadzenia masy , zabezpieczen itp . Zanim zaczniesz robic wzmacniacz to też czytasz artykuły i przykłady na ten temat które ucza cie norm , chociazby takiej , że nie wolno ,lub nie należy podłaczać wzmacniacza do gniazdka bez kolka ochronnego itp .

Jest jedno ale :: Uczysz się tego z przyjemnością i nikt ci tego nie narzuca i na tym polega piękno hobby lub w przyszlości produkowania ,jednak wtedy to samo laboratorium nauczy cie norm których nie znałeś .

pora wyluzować .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Slawek pisze:Te przepisy nie są po polsku tak więc z samej natury mnie nie dotyczą nawet gdybym miał firmę, chociaż angielski nie jest mi obcy.
Dobra filozofia :) .
Niestety mylisz, się, dotyczą Cię tak samo jak VV czy mnie.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

KaKa pisze:
Slawek pisze:Te przepisy nie są po polsku tak więc z samej natury mnie nie dotyczą nawet gdybym miał firmę, chociaż angielski nie jest mi obcy.
A możesz mi konkretnie wskazać co wskazuje na to że się mylę, nie chodzi mi tu o Twoją opinię oczywiście.
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

KaKa pisze:
Kacper ! Zrozum że jeżeli jestes producentem , masz firme itp , to cie te przepisy dotyczą bo musisz mieć kwit na to co produkujesz , ale jesli robisz to hobbistycznie a nawet sprzedajac raz na pare miesiecy jedna sztukę i to po kosztach praktycznie , to jakie cie obowiazują przepisy , daj spokój bo to nie jest logiczne .

Ty jako producent chcąc zarobić a nie odprowadzić podatku bo ci firma kwiczy sprzedajesz mi pod stołem 200 transformatorów , nie masz tutaj obowiazku żeby wykonane były według przepisów bo to jest mój wybór i moja sprawa czy ja kupię je od ciebie czy nie ,
nie bądźmy HIPOKRYTAMI , fajnie że jest dyskusja na forum odnośnie bezpieczenstwa i zabezpieczeń itd . ale bez fanatyzmu i przesadyzmu .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Slawek pisze:...czy znasz wszelkie możliwe przepisy dotyczące...
Jeszcze nie i pewnie wszystkich nie poznam , ale nie zmienia to faktu , że zrobiłeś świetny wzmacniacz , że ja nie zrobiłem jeszcze tak estetycznej konstrukcji i że wiedza jest ważna :D , a jej zdobywaniem zajmujemy się nie tylko w szkole
Agata+ pisze:Uczysz się tego z przyjemnością i nikt ci tego nie narzuca i na tym polega piękno hobby...
I to jest piękne . Dlatego też warto słuchać bardziej doświadczonych kolegów jak np.: szanowny Pan Aleksander i wielu innych.
Agata+ pisze:pora wyluzować
Swięte słowa.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Agata+ pisze: ale jesli robisz to hobbistycznie a nawet sprzedajac raz na pare miesiecy jedna sztukę i to po kosztach praktycznie , to jakie cie obowiazują przepisy , daj spokój bo to nie jest logiczne.
Obowiązują Cię przepisy! Obowiązują, jeżeli w jakikolwiek sposób wprowadzasz produkt na rynek. VV pisał o tym na samym początku.
Oczywiście, wnosząc po twoim podpisie i stylu pisania masz nie tylko problem z poprawnym pisaniem, ale również z czytaniem ze zrozumieniem.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Ponawiam prośbę o udzielenie mi informacji co konkretnie wskazuje że obowiązują mnie jakiekolwiek przepisy znajdujące się w tym pdfie. Chciałbym również zapytać co rozumiesz przez wprowadzenie czegoś na rynek, mówię tu o prawnym aspekcie tego wyrażenia, nie o osobistym poglądzie na tę rzecz.
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

KaKa pisze:
Agata+ pisze: ale jesli robisz to hobbistycznie a nawet sprzedajac raz na pare miesiecy jedna sztukę i to po kosztach praktycznie , to jakie cie obowiazują przepisy , daj spokój bo to nie jest logiczne.
Obowiązują Cię przepisy! Obowiązują, jeżeli w jakikolwiek sposób wprowadzasz produkt na rynek. VV pisał o tym na samym początku.
Oczywiście, wnosząc po twoim podpisie i stylu pisania masz nie tylko problem z poprawnym pisaniem, ale również z czytaniem ze zrozumieniem.
To z czym mam problem nie tobie oceniać kolego, a przepisy mnie obowiązują takie na jakie się zgodzę . Możesz mi zatem powiedzieć jakie przepisy mnie obowiazują o których nie wiem ?

Czy ty dobrze czytasz co sam piszesz ??? bo wydaje mi się że Nie .
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Obowiązuje Cię cały pdf, ponieważ jesteś producentem.

Wprowadzenie do obrotu:
http://www.monitorprawniczy.pl/index.ph ... =24&id=247

Jak ktoś kiedyś (chyba brys) napisał na tym forum: rączki do du*y przyrosły?

Twój wzmacniacz, Twój problem, możesz go sobie zrobić nawet w taki sposób:
Obrazek
Tylko jeżeli wystawiasz go na widok publiczny, to możesz zostać skrytykowany.

Jak chcesz się dokładnie dowiedzieć co i jak Cię obowiązuje to poszukaj szkoleµń z zakresu LVD, EMC, CE. Wszytskie te 3 dyrektywy obejmują Twój wzmacniacz. Jest na forum co najmniej dwoje użytkowników, którzy znają ten temat od podszewki. Ty jednak wolisz wdawać się w pyskówki niż posłuchać ich rad.

Agata+ :arrow: Z pisaniem po polsku na pewno. Może warto poświęcić trochę czasu i spróbować to opanować?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Kacper ! Ty chyba jestes młodym człowiekiem , cos tak czuję , oczywiście to ma i nie ma do rzeczy ale zanacze ci to jeszcze raz .

Nic mnie nie obowiązuje . rozumiesz to ? NIC ! ani trochę ani ani tyci tyci .

Kazdy może sobie napisac co mu się podoba i na tym konczy sie jego rola .

To że ktos by chcial zeby mnie obowiazywały normy czy przepisy sprzedajac wzmacniacz nie znaczy ze mnie obowiązują , a to że ja przepisy które znam chce zastosowac w celu ochrony osobistej i innych osób to mój własny wybór wolny , niezalezny nie narzucony . Paniał ?

Czy to tak trudno zrozumieć że prawda jest akurat taka jak piszę .
geguś

Post autor: geguś »

Agata+ :arrow:

Sorki, ale drugi raz będę bezpośredni w tym temacie. Zaczynasz mi przypominać pieniacza z innych for, co to nie ma nic konkretnego do napisania, bo wiedza mizerna, ale jest go pełno wszędzie. Nawet jego debilne wypowiedzi za Twoją sprawą się tu na forum znalazły. Zamilcz, zacznij czytać i słuchać. Naucz się tego. Wyjdzie ci to na dobre i nam też. ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ