Czy są wśród nas „Kaseciarze”?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jak często używasz kaset?

Często
16
15%
Od czasu do czasu
61
56%
Już w ogóle ich nie używam
32
29%

Liczba głosów: 109

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Czy są wśród nas „Kaseciarze”?

Post autor: Wicker »

a ja wygrzebałem wczoraj starego walkmana sonego:
http://www.amazon.com/Sony-WM-FX465-WMF ... =de_a_smtd
może mało hifi, ale posłuchałem sobie Chóru Aleksandrowa jakiegoś koncertu na żywo oraz Pink Floydów - przegrywana dawno temu chyba z winyla , trzeszcząca i bzycząca, ale miało to swój klimat, przypomniało mi się jak będąc małym (te 10-12lat temu) słuchałem kasety Roxette, jakąś "polską" składankę, oraz Queen, eh 8)
pozdrawiam,
Paweł
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Mój pierwszy raz ze słuchawkami stereo - podstawówka, lekcja polskiego, ławka z tyłu, kolega i podprowadzony jego bratu Walkman Sony. W kieszeni oryginalna kaseta Genesis, koncertowa i na niej "Home by the Sea" :)
_
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Jeśli chodzi o walkmany, to jakiś stary jest ciągle w użyciu - testuję nim w radiach wzmacniacze m. cz.
Przyjemnie wygrzebać jakąś swoją składankę sprzed lat i poprzypominać sobie ulubione piosenki (choć raczej gusty się nie zmieniły).
Swoją drogą, żal trochę tych dwóch szuflad kaset...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Moją przygodę z magnetofonami przeważnie szpulowymi zaczynałem od magn.Melodia "Kasprzaka,
ostatnie moje dwa magnetofony to Koncert. Jak pamiętam cena jego w 1983r wynosiła 203 tys.zł, na tamte czasy rewelacja. Elektroniczny naciąg taśmy,osobne wzmacniacze do zapisu,odczytu,
osobne dwa silniki do przewijania,silnik przesuwu taśmy,głowice dla zapisu i odczytu,szpule o średnicy 26cm.
Bardzo trudny do zdobycia,zakup przez Towarzystwo Jazzowe,lub przez Ministerstwo Górnictwa.
Obecnie mam jeszcze magnetofony kasetowe Akai GMC-570-DII, Dual C-822,pozostało trochę kaset
więc sporadycznie słucham.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

mukoki pisze:
k4be pisze: Jest jakiś szybszy sposób na ustawianie skosu głowicy w 'kaseciaku' niż kręcenie śrubką przez pół minuty w tą i z powrotem i słuchanie, czy jest dobrze? Trochę wkurzające, szczególnie że trzeba to powtarzać przy każdej kasecie...
Metoda klasyczna - kaseta testowa, sygnał 6,3kHz, oscyloskop na wyjściu AUDIO i regulacja na max amplitudy.
Nie trzeba ustawiać dla kazdej kasety.
Natknąłem się na artykuł z pisma "Praktyczny Elektronik" nr 3/1992. opisujący "mało znaną ale bardzo dokładną metodę regulacji skosu polegającą na pomiarze faz sygnałów prawego i lewego kanału". W tym celu trzeba zbudować prosty miernik fazy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Przemogłem się i pożyczone winyle zacząłem sobie kopiować na "Compact Cassette".
PIC_0003.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
_idu

Post autor: _idu »

fugasi pisze: Natknąłem się na artykuł z pisma "Praktyczny Elektronik" nr 3/1992. opisujący "mało znaną ale bardzo dokładną metodę regulacji skosu polegającą na pomiarze faz sygnałów prawego i lewego kanału". W tym celu trzeba zbudować prosty miernik fazy...
A po co miernik. Włącz we wzmacniaczu mono i łatwo szybciutko ustawisz prawidłowy skos głowicy. Pzesunięcia fazowe daja specyficzne brzmienie.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

kaem pisze:Przemogłem się i pożyczone winyle zacząłem sobie kopiować na "Compact Cassette".
PIC_0003.JPG
Jakiego typu i marki "Compact Casette" używasz do kopiowania winyli?
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Mam na zbyciu deck ZRK 8010 . Stoi od wielu lat nieużywany , optycznie w porządku. Jeśli ktoś jest zainteresowany to spróbuję sprawdzic czy działa .
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Dla Maćka wisi odpowiedż na prv proponuję przeczytać . Jeżeli nie doszła to zamieszczę za zgodą Pytającego na tej stronie.
ed_net
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ja swoją przygodę z kasetami zacząłem jako młody chłopak wtedy w modzie był RM221 ZRK Kasprzak .To był mój pierwszy magnetofon . Jak chciałem posłuchać głośniej to w dużym pokoju mieliśmy Wirtuoza .
Tak było przez wiele lat .Potem brat kupił Finezję i słuchawki SN-50 Tonsila .
Oj już było wielkie słuchanie . Po dłuższym czasie dokupił amatora i taki zestaw głośników 20W (potem założyłem zupełnie inne głośniki).
Jako młody chłopak poznałem dziewczynę której siostra miała faceta który pracował w Niemczech.
Przywoził do Poznania sprzęt audio w latach 80 (jako młody 24 letni chłopak miał już wtedy Forda Probe to były lata 88-90 rok ).
W domu u nich był Wzmacniacz Sony TA-AF870 AKG-501(które potem odkupiłem) CT93 magnetofon Pioniera oraz głośniki Heco Superrior 830 (posiadam je właśnie - zawsze były moim marzeniem). Gdy miałem około 12 lat dorobiłem się własnego magnetonu ZRK Stereo od mini wieży potem miałem tzw. Metal'a Diory - ten od WS354 (To był chyba mój ulubiony magnetofon jeśli chodzi o polski sprzęt nic mi się w nim nie psuło).
A potem to już do przodu jakieś technicsy i inne cuda .
Teraz Posiadam Technics RSB965 I Yamaha KX-670.
Nic nadzwyczajnego chociaż fajnie jest włączyć (audiofilom kasetkę w Dolby DBX) i widać jak im szczęki do ziemi idą .
Lubię słuchać kaset tak jak lubię słuchać gramofonu ( w komputerze najbardziej irytuje mnie fakt tego że nic się nie kręci )
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

RS-B965 :arrow: Temat rzeka, niby niezły magnetofon ale ma sporo wad.
DBX wymaga idealnego skalibrowania magnetofonu do taśmy a kalibracja w 965 mimo ze dość rozbudowana jest mało dokładna. Czasem powoduje to powstawanie słyszalnego efektu "pompowania" przy kompresji, ale jeśli mamy dobrą kasetę efekt jest powalający.

W czasie używania swojej 965 zauważyłem jeszcze dwa problemy - mało stabilny dual capstan niweczący starania inżynierów z Matsuszity o bardzo dobrą stabilizację obrotów silnika. W skrajnych przypadkach z powodu rozregulowania układu dual capstanu dochodzi do gniecenia lub "pływania" taśmy po głowicach. [Słyszałem nawet, że egzemplarze dopiero co przyniesione z Pewexu miały ten problem]
Drugim problemem jest wariująca po latach cyfrówka w tym sprzęcie - w czasie odtwarzania potrafił przełączyć się na nagrywanie albo przewijanie sam z siebie... Czyściłem styki sprawdzałem stabilność zasilania i nie znalazłem przyczyny tych kłopotów. Po roku używania sprzedałem ten magnetofon i zamieniłem go na doskonałego Grundiga CF-5500.
Teraz mam właśnie wyżej wspomnianego grundiga 5500, Akai GX67 (Średnio ciekawy Deck), Technicsa z głowicami HPF. Wyzbyłem się większości decków ze sterowaniem na układach cyfrowych i mam zamiar skupić się na pięknych magnetofonach z lat 70` (Pioneer i starsze AKAI)

Ps. Djivo -> Czego używasz do demagnetyzacji głowic?
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Maciej może to się wydawać śmieszne .Ale kiedyś na serwisie nauczył mnie taki eletronik że świetnie nadaje się do tego lutownica transformatorowa .
Czy to prawda nie wiem . Używałem tego typu rozwiązania trzeba jednak uważać aby nic nie ugotować .
Co mnie się nigdy nie zdarzyło. Ogólnie lubię jak coś się kręci .W ostateczności może to być płyta CD.
Z której po dziś dzień często korzystam .Ale lubię Patrzeć jak obraca się taśma .Chyba sobie kupię DAT-a :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

A jo sobie słucham kaset ze Studera A721. :) Żeby pozostać w temacie do CD mam D731. Tylko wzmacniacza od kompletu bark, Revox B251 kosztuje majątek, zresztą produkuję właśnie własnego lampowca :)
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wiem że produkujesz widziałem gdzieś wątek szaleńcu :)