METALOWIEC pisze:
To ja może przy okazji pochwalę się turretboardem wykonanym rpzeze mnie 2 dni temu do mojego nowego wzmaka - Trainwreck Express z końcówką na parze 6p1p-ev
a tak BTW zwróćcie uwagę na drugi wynik po wpisaniu w grafice w google 'trainwreck'.
albo pierwsze zdjęcie jakie wyświetla się po wpisaniu tego samego w przeszukiwaniu sieci...
METALOWIEC pisze:
To ja może przy okazji pochwalę się turretboardem wykonanym rpzeze mnie 2 dni temu do mojego nowego wzmaka - Trainwreck Express z końcówką na parze 6p1p-ev
Ciekawe, robisz to samo co dodo_1989?
Mateusz wspominał, że ma w planach coś opartego o 6p1p, ale nie mam pojęcia jaki układ planuje zmontować. Ale dyskutowałem z nim o moim projekcie.
Ten wtórnik mi się nie podoba (jaki jest jego punkt pracy?) oraz niezupełnie sensowne jest chyba robienie pętli w tym akurat miejscu w torze sygnałowym. Pomyś, jaką amplitudą sygnału zostanie uraczony efekt wpięty w taką pętlę.
mhm, czyli sensowniej byłoby podłączyć cały ten blok za pierwszym stopniem np?
Co do punktu pracy, to jest to narazie poglądowo przedstawione, jak widać elementy jeszcze bez wartości.
poza tym polaryzacja siatki wtórnika jest zła - lampa się zatka, gdyż siatka będzie na potencjale ponad -100V względem katody. Zrób tak: 100k od masy i do niego katodę przez 2k2 i siatkę przez 1M. I koniecznie kondensator sprzęgający między gniazdem SEND a katodą wtórnika!!
METALOWIEC pisze:poza tym polaryzacja siatki wtórnika jest zła - lampa się zatka, gdyż siatka będzie na potencjale ponad -100V względem katody.
Jakim cudem? Jak w ogóle masz zamiar zatkać lampę polaryzowaną automatycznie? w Tym układzie na rezystorze katodowym odłoży się jakieś kilka V i cały stopień będzie mocno przesterowany (bo nie ma szans żeby przyjął "na klatę" amplitudę sygnału wychodzącego z preampu).
METALOWIEC, jethrotull
Obaj macie rację w tym względzie, że wtórnik przedstawiony na schemacie nie będzie spełniał swojej roli.
Katoda musi zostać podniesiona na spory dodatni potencjał, a siatka na niewiele niższy. Wynika z tego, że siatka nie może znajdować się na potencjale masy, trzeba zastosować kondensator między potencjometrem, a wtórnikiem.
Na tym samym schemacie znajduje się poprawny wtórnik w postaci lampy V4b.
masater
Popraw to szybciutko
Swoją drogą w roli wtórnika moim zdaniem znacznie lepiej sprawdzi się ECC82, lub przynajmniej ECC81. Ostatni stopień WK można zrobić na drugiej połówce tej lampy.
Pytanie takie, ktoś mówił, że wyjście preampu, to złe miejsce na pętle, więc w którym miejscu powinienem to wstawić? Dowiem się tego to zaraz poprawię.
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać i jakich efektów masz zamiar używać.
W każdej konfiguracji będzie to inaczej brzmiało, np. w zależności od tego, czy efekt będzie przed, czy za regulatorem barwy, albo czy przesterowanie nastąpi przed, czy za efektem.
Musisz tylko pamiętać, że większość zewnętrznych efektów jest przystosowanych do pracy ze stosunkowo niskimi poziomami sygnału.