Jak przyciemnić gitarowca?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

atom pisze:
painlust pisze:schemat jest na poprzedniej stronie tego wątku na samym dole.
a pot. Bass masz Audio czy liniowy?
audio czyli typu B
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

- to jeszcze poeksperymentuj z kondensatorem katodowym lamp mocy - zobacz co będzie przy 22u, 47u i 100uF. Stawiam na 22u.....
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

zmniejsze kondensator katodowy do 47uF i zobaczymy. Narazie wzmak jest u szwagra. Wczoraj tak testowaliśmy, że ledwo do domu sie dowlokłem... :)
Beniek

Post autor: Beniek »

Piotr pisze:
painlust pisze: dać przed i za pętlą rezystory 1M do masy? A może 2M2? Albo zostawić tak jak jest?
Przy wyjściu powinien być rezystor, natomiast przy wejściu koniecznie kondensator i rezystor.
Zostawiając układ w takim stanie, jak na rysunku, przy podłączenie jakiegoś efektu skutecznie "uziemi" odwracacz, a może uszkodzić efekt.
Proponuję z obu stron nie więcej, niż 1M.

ja w ten sposób zepsulem sobie echo :/
Beniek

painlust pisze:
atom pisze:
painlust pisze:schemat jest na poprzedniej stronie tego wątku na samym dole.
a pot. Bass masz Audio czy liniowy?
audio czyli typu B
wybaczcie panowie za post pod postem ale mam pytanie odnosnie potencjometrów. gdzie można kupic nasze krajowej produkcji? bo z tymi chinskimi kupami to nic sie nieda zrobic :/ sprzedawcy sami nie wiedza co na nich oznaczaja te literki.
Ostatnio zmieniony wt, 6 listopada 2007, 14:05 przez Beniek, łącznie zmieniany 1 raz.
lew z cepelii
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: lew z cepelii »

:arrow: Beniek
Ja też dłuuuuugo szukałem i znalazłem tutaj:
http://www.unizet.com.pl/.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

ja też kupuje w unizecie tylko stawiam się tam osobiście i nie mam pojęcia jak wygląda zakup przez telefon lub internet.
Beniek

lew z cepelii pisze::arrow: Beniek
ale to potencjometry maja dziwne oski.. wolał bym takie jak w tych chinskich.. chociaz mialem kiedys z telpodu poty z takimi wlasnie "chinskimi" oskami
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie widzę problemu. Chińczyki (choć to pewnie Tajwan) są oznaczone odwrotnie, czyli A są niby-logarytmiczne, a B liniowe.
Największą ich wadą jest niewspółbieżność potencjometrów podwójnych. Pojedyncze spisują się całkiem nieźle.
Beniek

Piotr pisze:Nie widzę problemu. Chińczyki (choć to pewnie Tajwan) są oznaczone odwrotnie, czyli A są niby-logarytmiczne, a B liniowe.
Największą ich wadą jest niewspółbieżność potencjometrów podwójnych. Pojedyncze spisują się całkiem nieźle.
tylko ze sprzedawca sie zemna kłócił na ten temat mówiac ze A to A a B to B .. a jest zupelnie na odwrót.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

No to zmień sprzedawcę, albo najlepiej weź ze sobą omomierz i nie będzie wątpliwości.

ps. Oprócz omomierza nie zapomnij o słowniku ortograficznym ;)
Beniek

Piotr pisze:No to zmień sprzedawcę, albo najlepiej weź ze sobą omomierz i nie będzie wątpliwości.

ps. Oprócz omomierza nie zapomnij o słowniku ortograficznym ;)
najwyrazniej trzeba bedzie... ile mozna.

a co do slownika znów sie ktos czepia ;p;p
lew z cepelii
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: lew z cepelii »

Beniek pisze:
lew z cepelii pisze::arrow: Beniek
ale to potencjometry maja dziwne oski.. wolał bym takie jak w tych chinskich.. chociaz mialem kiedys z telpodu poty z takimi wlasnie "chinskimi" oskami
Hmm... nie wiem co to są dla Ciebie "dziwne ośki"; jak dla mnie, to one są normalne, pod warunkiem, że się wybierze te z krótką ośką (chyba 16mm). Na potwierdzenie powiem, że chassis wierciłem pod chińskie potencjometry, a te Telpodowskie również pasują idealnie :)

A firmie Unitra Unizet, to chyba jakąś nagrodę trzeba przyznać. Złożyłem zamówienie przedwczoraj (m. in. na potencjometry), dokładnie o godzinie 19:27, a już dzisiaj rano listonosz obudził mnię z paczką :shock: . Dodam, że nie wybrałem opcji priorytet, tylko zwykłą paczkę. Wniosek jest jeden: jak się chce to się potrafi, co tyczy się zarówno Unitry, jak i "miłościwie nam panującej Poczty Polskiej" :) . Jeszcze raz gratuluje firmie Unitra Unizet i polecam ją wszystkim forumowiczom.
Pozdrawiam
Beniek

wybacz. niezauważylem że tam są jeszcze modele z innymi ośkami :)
Beniek

witam
I przykładowo potencjometr 220kOhm ( http://www.unizet.com.pl/nowa/modules/S ... /24849.jpg ) jest niby w trzech wersjach, w karcie zamówienia nie ma opcji wyboru oski :|
Wiec przysla mi jaki leci czy jak?