audio czyli typu Batom pisze:a pot. Bass masz Audio czy liniowy?painlust pisze:schemat jest na poprzedniej stronie tego wątku na samym dole.
Jak przyciemnić gitarowca?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
-
- 125...249 postów
-
- 9375...12499 postów
Piotr pisze:Przy wyjściu powinien być rezystor, natomiast przy wejściu koniecznie kondensator i rezystor.painlust pisze: dać przed i za pętlą rezystory 1M do masy? A może 2M2? Albo zostawić tak jak jest?
Zostawiając układ w takim stanie, jak na rysunku, przy podłączenie jakiegoś efektu skutecznie "uziemi" odwracacz, a może uszkodzić efekt.
Proponuję z obu stron nie więcej, niż 1M.
ja w ten sposób zepsulem sobie echo :/
wybaczcie panowie za post pod postem ale mam pytanie odnosnie potencjometrów. gdzie można kupic nasze krajowej produkcji? bo z tymi chinskimi kupami to nic sie nieda zrobic :/ sprzedawcy sami nie wiedza co na nich oznaczaja te literki.painlust pisze:audio czyli typu Batom pisze:a pot. Bass masz Audio czy liniowy?painlust pisze:schemat jest na poprzedniej stronie tego wątku na samym dole.
Ostatnio zmieniony wt, 6 listopada 2007, 14:05 przez Beniek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 9375...12499 postów
-
- moderator
tylko ze sprzedawca sie zemna kłócił na ten temat mówiac ze A to A a B to B .. a jest zupelnie na odwrót.Piotr pisze:Nie widzę problemu. Chińczyki (choć to pewnie Tajwan) są oznaczone odwrotnie, czyli A są niby-logarytmiczne, a B liniowe.
Największą ich wadą jest niewspółbieżność potencjometrów podwójnych. Pojedyncze spisują się całkiem nieźle.
-
- 75...99 postów
Hmm... nie wiem co to są dla Ciebie "dziwne ośki"; jak dla mnie, to one są normalne, pod warunkiem, że się wybierze te z krótką ośką (chyba 16mm). Na potwierdzenie powiem, że chassis wierciłem pod chińskie potencjometry, a te Telpodowskie również pasują idealnieBeniek pisze:ale to potencjometry maja dziwne oski.. wolał bym takie jak w tych chinskich.. chociaz mialem kiedys z telpodu poty z takimi wlasnie "chinskimi" oskami

A firmie Unitra Unizet, to chyba jakąś nagrodę trzeba przyznać. Złożyłem zamówienie przedwczoraj (m. in. na potencjometry), dokładnie o godzinie 19:27, a już dzisiaj rano listonosz obudził mnię z paczką

Pozdrawiam
witam
I przykładowo potencjometr 220kOhm ( http://www.unizet.com.pl/nowa/modules/S ... /24849.jpg ) jest niby w trzech wersjach, w karcie zamówienia nie ma opcji wyboru oski
Wiec przysla mi jaki leci czy jak?
I przykładowo potencjometr 220kOhm ( http://www.unizet.com.pl/nowa/modules/S ... /24849.jpg ) jest niby w trzech wersjach, w karcie zamówienia nie ma opcji wyboru oski

Wiec przysla mi jaki leci czy jak?