Zakładamy stowarzyszenie
Moderator: gsmok
-
- 125...249 postów
Re: Zakładamy stowarzyszenie
To prawda, ale za to można sprzedawać różne usługi typu "dostęp do załączników". Zamiast darowizn można sprzedawać różne gadżety (kubki, nalepki, koszulki).
-
- 625...1249 postów
A nie wystarczyłoby po prostu założenie konta na Patronite pn. Trioda i tam każdy mógłby się dorzucić do utrzymania działalności?
Przepraszam z góry, jeżeli napisałem jakąś głupotę, ale widzę że często różne projekty tak działają.
Przepraszam z góry, jeżeli napisałem jakąś głupotę, ale widzę że często różne projekty tak działają.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 625...1249 postów
Dokładnie tak, po to właśnie jest stowarzyszenie. Osoba fizyczna lub firma musiałaby od takich środków odprowadzić podatek, ale też mogłaby zarządzać tymi pieniędzmi wedle własnych upodobań. Stowarzyszenie jest zwolnione z podatku, ale musi pokazać, że pieniądze ze zrzutki na forum zostały zużyte właśnie na prowadzenie forum.
-
- 6250...9374 posty
A jakiś normalny sposób opłat będzie również dostępny?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 500...624 posty
Gdybyś mógł wymienić jakie sposoby są dla Ciebie nienormalne a jakie nie są?Thereminator pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 14:14 A jakiś normalny sposób opłat będzie również dostępny?
Bo to mało precyzyjne pytanie

Przy okazji chętnie wesprę finansowo forum, ale faktycznie dwie rzeczy mogą martwić:
1) cena w skali roku jaką trzeba obecnie zapłacić (6 kzł to faktycznie sporo),
2) kłopot dla Romka z tytułu założenia stowarzyszenia a potem całej tej papierologii, spowiadania się przed urzędnikami, a nie może nawet kontrole sprowadzone przez "uprzejmych nieżyczliwych".
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 1250...1874 posty
Ja się tylko boję tych stałych kosztów , księgowa 200 -250 ?PLN na miesiąc , bank 100 albo i więcej ?
Znam koszty bo sam prowadzę działalność gospodarczą
Do tego koszty np sprawozdań rocznych , interpretacji przepisów i konsultacji radcy prawnego i na pewno coś się jeszcze znajdzie. Suma 6 tys podwoi się i tego się boję.
Znam koszty bo sam prowadzę działalność gospodarczą
Do tego koszty np sprawozdań rocznych , interpretacji przepisów i konsultacji radcy prawnego i na pewno coś się jeszcze znajdzie. Suma 6 tys podwoi się i tego się boję.
-
- 1250...1874 posty
Co nie zmienia faktu że chętnie wesprze stowarzyszenie
-
- 6250...9374 posty
Wpłaty bez pośrednictwa jakichś gównoportali.Krzysztof_M pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 22:03Gdybyś mógł wymienić jakie sposoby są dla Ciebie nienormalne a jakie nie są?Thereminator pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 14:14 A jakiś normalny sposób opłat będzie również dostępny?
Bo to mało precyzyjne pytanie![]()
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Thereminator pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 22:33Wpłaty bez pośrednictwa jakichś gównoportali.Krzysztof_M pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 22:03Gdybyś mógł wymienić jakie sposoby są dla Ciebie nienormalne a jakie nie są?Thereminator pisze: ↑pt, 7 czerwca 2024, 14:14 A jakiś normalny sposób opłat będzie również dostępny?
Bo to mało precyzyjne pytanie![]()
Gdy tylko powstanie stowarzyszenie, podam na Forum numer konta bankowego dla wszystkich osób wspierających. Chętni będą też mogli dobrowolnie przystąpić do stowarzyszenia w dowolnym momencie lub w dowolnym momencie z niego wystąpić. Na razie nie znamy kosztów prowadzenia stowarzyszenia (kosztów poświęcanych na cele statutowe, czyli między innymi utrzymywanie domen, certyfikatów i przestrzeni dyskowej na serwerze).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie fundacja niż stowarzyszenie?
Trzeba by pogadać z prawnikami...
Trzeba by pogadać z prawnikami...
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
A jakie widziałbyś zalety przy stworzeniu fundacji zamiast stowarzyszenia? Czy do fundacji mogliby przystępować nowi członkowie? Rozmawiałem z kilkoma osobami, które odradzały mi stworzenie fundacji, a polecały stowarzyszenie zwykłe, ale może coś istotnego przeoczyły?
Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Fundacja z definicji nie ma członków. Czy lepiej fundacja czy stowarzyszenie nie wiem, trzeba by temat obgadać z prawnikami. Co chcemy uzyskać i jakim kosztem.
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
To było pytanie retoryczne. Rozmawiałem z osobami, które założyły małe stowarzyszenia oraz z prawnikiem. Po tych rozmowach doszedłem do wniosku, że jeśli organizacja nie musi przynosić dochodów dla swoich założycieli, z czym wiązałoby się mnóstwo obowiązków (czego chcemy uniknąć, gdyż każdy z nas już ma jakąś pasjonującą i satysfakcjonującą go pracę), to może to być właśnie małe stowarzyszenie pasjonatów elektroniki i lamp elektronowych.
Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Hej, przy stowarzyszeniu jego władze odpowiadają za ewentualne zobowiązania finansowe stowarzyszenia również majątkiem osobistym, a władze fundacji tylko majątkiem fundacji.
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)