OTL na pocztek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: OTL na pocztek
W przypadku triod zniekształcenia są mniej więcej proporcjonalne do napięcia sygnału. Więc skręcenie mocy o połowę da czterokrotny spadek zniekształceń.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 50...74 posty
Jakub - dziękuję! To pocieszająca informacja.
Czytam też wątek: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=18&t=22049
Niesamowicie dużo informacji. Jeszcze kilka dni temu nie zrozumiałbym z tego za wiele (a raczej niczego bym nie rozumiał).
To niesamowite, że kilka dni moich pytań/Waszych odpowiedzi sprawia, że patrzę na rysunek układu tego wzmacniacza i staje się on dla mnie czytelny:) Forum to jednak kapitalna sprawa w kwestii edukacji! Robicie na prawdę dobrą robotę.
Czytam też wątek: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=18&t=22049
Niesamowicie dużo informacji. Jeszcze kilka dni temu nie zrozumiałbym z tego za wiele (a raczej niczego bym nie rozumiał).
To niesamowite, że kilka dni moich pytań/Waszych odpowiedzi sprawia, że patrzę na rysunek układu tego wzmacniacza i staje się on dla mnie czytelny:) Forum to jednak kapitalna sprawa w kwestii edukacji! Robicie na prawdę dobrą robotę.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
- 125...249 postów
Twoje słuchawki mają czułość 105dBSPL/mW, a 105dB natężenia dźwięku to głośno
a moc średnia jaką musisz dostarczyć do słuchawek, przy umiarkowanie głośnym słuchaniu jest mniejsza, czyli praktycznie trzeba dostarczyć coś poniżej 1mW RMS plus zapas na szczyty, powiedzmy z 15dB, czyli około 31x więcej jako zapas dla szczytów czyli 31mW minimum, co jest na granicy clippingu, czyli przy crest factor utworu = 15dB (np muzyka rockowa z lat 70-80) będziesz nieco przycinał szczyty, dzisiejsze produkcje dzięki limiterom i crest factor na poziomie 7-12 dB przejdą bez problemu 

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 50...74 posty
Już mniej różowo, jednak wciąż nie najgorzej chybaelektryk j_k pisze: pn, 8 czerwca 2020, 11:15 Twoje słuchawki mają czułość 105dBSPL/mW, a 105dB natężenia dźwięku to głośnoa moc średnia jaką musisz dostarczyć do słuchawek, przy umiarkowanie głośnym słuchaniu jest mniejsza, czyli praktycznie trzeba dostarczyć coś poniżej 1mW RMS plus zapas na szczyty, powiedzmy z 15dB, czyli około 31x więcej jako zapas dla szczytów czyli 31mW minimum, co jest na granicy clippingu, czyli przy crest factor utworu = 15dB (np muzyka rockowa z lat 70-80) będziesz nieco przycinał szczyty, dzisiejsze produkcje dzięki limiterom i crest factor na poziomie 7-12 dB przejdą bez problemu

Nie wiem czy do końca rozumiem tę analizę.
Rozumiem, że względem mocy RMS potrzebuję zapewnić zapas mocy generujący +15 dB.
Wynik 31mW zapewni to +15 dB. A co jest poziomem odniesienia? Nie znam założeń, ale gdy założę, że podwojenie mocy pierwotnej dokłada +3 dB to zwyżka mocy 32 mW dołoży +15 dB tak? Ale to jest wynik gdy na wejściu zapewniam 1 mW. A przecież 1 mW już generuje mi ponad 100 dB.
Proszę o skorygowanie.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
- 3125...6249 postów
Nom. power rating: 0.2W (200mW)
Max. voltage: 3.5V
Max. current: 56mA
Max. S.P.L.: 113dB
Impedance: 65Ω
Efficiency: 90dB/1mW (102dB/1V) - dla 1000Hz
Efficiency: 90dB/1mW (102dB/1V) - dla 1000Hz

-
- 2500...3124 posty
15 dB to bardzo, bardzo skromny zakres dynamiczny. Orkiestra symfoniczna na dobrych nagraniach winylowych to ok 60 dB. Oczywiście muzyka popularna ma o wiele mniejszą dynamikę (inaczej nie nadawałaby się do puszczania w radio), a więc te 15 dB powinno wystarczyć.
Pozdrawiam,
Jakub
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- moderator
Czołem.
Wykonałem wiele wzmacniaczy słuchawkowych, a z moimi kolegami w ostatnim czasie testowałem i mierzyłem parametry chyba kilkunastu różnych tego typu urządzeń. Wykonałem kilka układów o tak małym poziomie wszelkich zniekształceń, że praktycznie nie mogącym mieć już jakiegokolwiek wpływu na brzmienie muzyki, a czterech moich dobrych znajomych po odsłuchaniu tych wzmacniaczy pozbyło się ich i za niemałe pieniądze kupili wzmacniacze słuchawkowe wykonane na lampach, ze stopniem mocy SE. Jakiś czas temu opisałem na Forum wzmacniacz słuchawkowy firmy "SinusAudio", który w pomiarach parametrów wypadł naprawdę fatalnie. Koledzy z Forum wyśmiali tę konstrukcję, nie pozostawiając przysłowiowej "suchej nitki" na jej autorze...
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 53#p362853
Mimo bardzo złych wyników moi znajomi melomani uważają ten wzmacniacz, współpracujący z słuchawkami o impedancjach 62 Ω, 65 Ω i 120 Ω za urządzenie wybitne, zapewniające najlepsze brzmienie ze wszystkich, które do tej pory mieli okazje usłyszeć (słuchali także bardziej rozbudowanych wzmacniaczy lampowych, których zmierzone parametry wypadły nieporównywalnie lepiej niż wzmacniacza "Sinus Audio"...). Kompletnie tego nie rozumiem...
Pozdrawiam
Romek
Jakub, w wypowiedzi była mowa o zapasie 15 dB w stosunku do mocy 1 mW, przy której to mocy większość współcześnie produkowanych słuchawek gra już bardzo głośno (mogą mieć SPL większy od 100 dB/1 mW/500 Hz).kubafant pisze: pn, 8 czerwca 2020, 12:34 15 dB to bardzo, bardzo skromny zakres dynamiczny. Orkiestra symfoniczna na dobrych nagraniach winylowych to ok 60 dB. Oczywiście muzyka popularna ma o wiele mniejszą dynamikę (inaczej nie nadawałaby się do puszczania w radio), a więc te 15 dB powinno wystarczyć.
Wykonałem wiele wzmacniaczy słuchawkowych, a z moimi kolegami w ostatnim czasie testowałem i mierzyłem parametry chyba kilkunastu różnych tego typu urządzeń. Wykonałem kilka układów o tak małym poziomie wszelkich zniekształceń, że praktycznie nie mogącym mieć już jakiegokolwiek wpływu na brzmienie muzyki, a czterech moich dobrych znajomych po odsłuchaniu tych wzmacniaczy pozbyło się ich i za niemałe pieniądze kupili wzmacniacze słuchawkowe wykonane na lampach, ze stopniem mocy SE. Jakiś czas temu opisałem na Forum wzmacniacz słuchawkowy firmy "SinusAudio", który w pomiarach parametrów wypadł naprawdę fatalnie. Koledzy z Forum wyśmiali tę konstrukcję, nie pozostawiając przysłowiowej "suchej nitki" na jej autorze...
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 53#p362853
Mimo bardzo złych wyników moi znajomi melomani uważają ten wzmacniacz, współpracujący z słuchawkami o impedancjach 62 Ω, 65 Ω i 120 Ω za urządzenie wybitne, zapewniające najlepsze brzmienie ze wszystkich, które do tej pory mieli okazje usłyszeć (słuchali także bardziej rozbudowanych wzmacniaczy lampowych, których zmierzone parametry wypadły nieporównywalnie lepiej niż wzmacniacza "Sinus Audio"...). Kompletnie tego nie rozumiem...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 50...74 posty
Dziękuję Marku.Marek7HBV pisze: pn, 8 czerwca 2020, 12:28 Nom. power rating: 0.2W (200mW)
Efficiency: 90dB/1mW (102dB/1V) - dla 1000Hz![]()
Nominalną wartość 200 mW traktuję jako wartość maksymalną.
Dalej nie rozumiem skąd wyszło zapotrzebowanie na 31mW przy "normalnym, względnie głośnym" słuchaniu.
Skoro 1 mW wygeneruje mi 90 dB, a zwyżka to 15 dB to wówczas 32 mW dadzą mi chwilowe 105 dB przy jakimś średnim poziomie 90 dB (przy założeniu, że każde +3 dB to ~x2 potrzebnej mocy).
105 dB to hałas..nikt tak nie słucha chyba. Zakładam, że 60 dB średniego poziomu to jakiś "normalny" poziom przy wieczornym słuchaniu, a może jeszcze mniej? Wtedy 60+15=75 dB w najgłośniejszych momentach, a to będą jakieś ułamki miliwata. Więc zakładając, że to koledzy mają rację, a ja się dokształcam - to proszę pomóżcie mi zrozumieć błąd w rozumowaniu.
Edit:
Romku, dziękuję - bardzo pomocny wpis.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
- 125...249 postów
Jakub, tutaj mówisz o dynamice rozumianej jako stosunek poziomu szczytowego nagrania do poziomu szumów i uwierz mi że to się nijak nie ma do powszechnego używania limiterów i clipperów w dzisiejszym masteringukubafant pisze: pn, 8 czerwca 2020, 12:34 15 dB to bardzo, bardzo skromny zakres dynamiczny. Orkiestra symfoniczna na dobrych nagraniach winylowych to ok 60 dB.

Tak, chociaż ja bym o tym myślał jako o napięciu szczytowym w stosunku do napięcia średniego panującego na obciążeniu.PiotrCh pisze: pn, 8 czerwca 2020, 12:19 Rozumiem, że względem mocy RMS potrzebuję zapewnić zapas mocy generujący +15 dB.
Zatem, przy 1mW @ 62omy U=sqrt(RP) czyli Uśr=0,25V
przy 15 dB odstępu szczytu od poziomu średniego mamy: dB=20log(x) czyli x=5,62 zatem napięcie szczytowe wyniesie Up=0,25x5,62=1,405V,
więc moc szczytowa będzie P=sqr(U)/R czyli Pp=0,0318W~32mW
Oczywiście jak wykonasz takie same operacje tylko dla mocy [dB=10log(x)] to wyjdzie to samo - 15=10log(x) x=10^1,5=31,62 raza
Napięcie szczytowe jakoś lepiej obrazuje problem

Jak sobie człowiek takie proste rzeczy uświadomi, że wzmacniacz SE na EL84, nawet przy cichym słuchaniu obcina szczyty, to przestaje on nagle grać tak ładnie

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 2500...3124 posty
Ale to jest 15 db względem 1mW czyli 105 db SPL a to na pewno nie jest pianissimo orkiestry, bardziej forte albo mezzo forte. Używałem tego wzmacniacza ze słuchawkami 32 Om i nie było problemu ani ze zniekształceniami ani dynamiką, ale całe towarzystwo tutaj wie lepiej najwyraźniej lepiej.
-
- 50...74 posty
Dziękuję. Właśnie tego dotyczyło moje pytanie, co jest poziomem odniesienia - kIlka postów wyżej.Einherjer pisze: pn, 8 czerwca 2020, 14:30 Ale to jest 15 db względem 1mW czyli 105 db SPL a to na pewno nie jest pianissimo orkiestry, bardziej forte albo mezzo forte. Używałem tego wzmacniacza ze słuchawkami 32 Om i nie było problemu ani ze zniekształceniami ani dynamiką, ale całe towarzystwo tutaj wie lepiej najwyraźniej lepiej.
Ja się nie upieram, po prostu pytam

Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
- 125...249 postów
Bo ja mówię o czymś innym
Mam na myśli crest factor w najgłośniejszym fragmencie audycji
Można by też mówić o współczynniku DR czyli próbie obiektywnego porównywania głośności masteringów poszczególnych płyt, te pojęcia są właściwie tożsame dr.loudness-war.info
Moje wyliczenia można potraktować jako wyliczenia dla najgorszego przypadku kiedy chcemy pograć głośno i bez zniekształceń
Co do brzmienia i dobroci układu to nie będę się wypowiadał, zawsze można zbudować inny jeśli ten nie będzie odpowiadał

Można by też mówić o współczynniku DR czyli próbie obiektywnego porównywania głośności masteringów poszczególnych płyt, te pojęcia są właściwie tożsame dr.loudness-war.info
Moje wyliczenia można potraktować jako wyliczenia dla najgorszego przypadku kiedy chcemy pograć głośno i bez zniekształceń

Co do brzmienia i dobroci układu to nie będę się wypowiadał, zawsze można zbudować inny jeśli ten nie będzie odpowiadał

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 2500...3124 posty
O przepraszam, faktycznie - jakieś zamroczenie chwiloweRomekd pisze: pn, 8 czerwca 2020, 13:37 Jakub, w wypowiedzi była mowa o zapasie 15 dB w stosunku do mocy 1 mW, przy której to mocy większość współcześnie produkowanych słuchawek gra już bardzo głośno (mogą mieć SPL większy od 100 dB/1 mW/500 Hz).

Jeżeli skuteczność tych słuchawek wynosi 105 dB/mW to rzeczywiście nie będzie potrzeba zbyt wiele mocy do ich wysterowania.
Nikt nie słucha muzyki z mocą ciągłą 105 dB, bo szybko by ogłuchł. Jednak do słuchania nawet cicho muzyki, jeżeli ma ona prawidłowo wybrzmieć (mam na myśli właściwą dynamikę), wzmacniacz musi dysponować odpowiednim zapasem mocy. Sprawa była oczywista już w latach 40. Np. Williamson podaje, że do słuchania muzyki z normalną głośnością w przeciętnym pomieszczeniu potrzeba ok. 10 W mocy. Rzecz jasna tych 10 W nie pompuje się cały czas w głośnik, gdyż byłby to hałas nie do wytrzymania. Normalnie wzmacniacz pracuje z mocą powiedzmy 100 mW, a jedynie momentami - przy uderzeniu w talerze czy bęben basowy moc szczytowa jest większa i znakomicie przekracza zwyczajne zapotrzebowanie (które wystarcza przez większość czasu). Jeżeli jednak się tego nie zabezpieczy, i wzmacniacz nie będzie miał pewnego nadmiaru mocy w stosunku do średniego poziomu, wówczas muzyka nie będzie odtworzona wiernie (znowu, dynamika; nowoczesna, masowa muzyka bez dynamiki nie potrzebuje tak znacznego zapasu mocy).PiotrCh pisze: pn, 8 czerwca 2020, 13:47 105 dB to hałas..nikt tak nie słucha chyba. Zakładam, że 60 dB średniego poziomu to jakiś "normalny" poziom przy wieczornym słuchaniu, a może jeszcze mniej?
Także 105 dB pojawia się przy słuchaniu muzyki, nawet z dość umiarkowanym poziomem, jednak nie jest to średnie natężenie dźwięku, a jedynie szczytowe.
Wybacz, nie doczytałem o tym, że 15 dB to jest w stosunku do 1 mW, czyli 105 dB natężenia dźwięku.elektryk j_k pisze: pn, 8 czerwca 2020, 14:11 Jakub, tutaj mówisz o dynamice rozumianej jako stosunek poziomu szczytowego nagrania do poziomu szumów i uwierz mi że to się nijak nie ma do powszechnego używania limiterów i clipperów w dzisiejszym masteringu![]()
Pozdrawiam
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 50...74 posty
Dziękuję - teraz mamy jasnośćelektryk j_k pisze: pn, 8 czerwca 2020, 15:18 Bo ja mówię o czymś innym![]()
Moje wyliczenia można potraktować jako wyliczenia dla najgorszego przypadku kiedy chcemy pograć głośno i bez zniekształceń![]()
Co do brzmienia i dobroci układu to nie będę się wypowiadał, zawsze można zbudować inny jeśli ten nie będzie odpowiadał![]()

Jakub- oto mi właśnie chodzi:)
Ja muzyki ze słuchawek słucham w stanie wyciszenia, tj. w nocy gdy inni śpią, albo gdy pracuję.. wtedy też w ciszy.
Nie potrzeba mi więcej poziomu średniego jak ~ 50-60 dB. Więc nawet zakładając zapas 15 dB - nadal jesteśmy poniżej 90 dB, które słuchawki mają podać przy 1 mW. Dlatego tak zdziwiło mnie zapotrzebowanie 32 mW na normalne słuchanie. Ale już sobie wyjaśniliśmy, że koledze chodziło nie o normalne słuchanie, a o jakieś powiedzmy ekstremalne. Ja jednak na starość nie chcę być głuchy jak pień

Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
- 2500...3124 posty
Słusznie. Słuchanie muzyki przez słuchawki wywiera o wiele silniejszy wpływ na narząd słuchu niż słuchanie muzyki z głośników. To chyba główna przyczyna, dla której nigdy dotąd nie zbudowałem wzmacniacza słuchawkowego 

Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa