W złomiastych płytkach Ametystów oraz Neptunów 42X (z głowicami ZTG i torem sygnałowym na półprzewodnikach ale jeszcze z lampowym wzmacniaczem wizji w przeciwieństwie do późniejszych Libr). Poza tym pytałbym na Wolumenie, nie omijając Florka. Oczywiście, w grę wchodzić mogą tylko podstawki do druku.kubafant pisze: pn, 9 września 2019, 10:52 Myślę, że największym problemem z wykorzystaniem tej zgrabnej lampki jest podstawka. Nigdy jeszcze takiej nie widziałem. Gdzie się ją spotyka?
Wzmacniacz se początkujący
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz se początkujący
-
- 1875...2499 postów
No bez przesadykubafant pisze: pn, 9 września 2019, 10:52Myślę, że największym problemem z wykorzystaniem tej zgrabnej lampki jest podstawka. Nigdy jeszcze takiej nie widziałem. Gdzie się ją spotyka?Tomek Janiszewski pisze: pn, 9 września 2019, 09:45 Pisałem jednak przede wszystkim w nadziei że zainspiruję kogoś do wykonania wzmacniacza mullardopodobnego na PFL200 noszącej dziś piętno śmieciówki mimo znakomitych parametrów w jej dedykowanym zastosowaniu wzmacniacza wizji.

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?10-p ... l-b10c,121
Na allegro też są 'nasze' bakelitowe decal'e do druku u 'Super-salesman'.
-
- 625...1249 postów
Jak już szukacie takich "egzotyków" to ostatnio wpadły mi w ręce lampy EL861, nie mylcie ich z EL86
-
- 3125...6249 postów
Ale wewnętrzny ekran całkowicie kryjący anodę jaki występuje w EL861 do lampy głośnikowej pasuje jak pięść do nosa, drastycznie redukując jej moc admisyjną. To typowa pentoda szerokopasmowa (nadająca się dzięki bardzo małej pojemności zwrotnej także do wzmacniaczy rezonansowych w.cz., np. w stopniach sterujących nadajników radiowych), konstrukcyjnie mająca więcej wspólnego z lampami takimi jak choćby EF80 niż z typowymi pentodami mocy. Taka nieco mocniejsza pentoda napięciowa. Tylko "L" w oznaczeniu sprawia że komukolwiek może przychodzić do głowy użycie jej w głośnikowej końcówce mocy. A jeżeli mimo to gdziekolwiek się ją w tej roli stosuje - to po prostu dlatego że jest, mimo że technicznego sensu to nie ma i nigdy nie miało.Wiech pisze: pn, 9 września 2019, 12:29 Jak już szukacie takich "egzotyków" to ostatnio wpadły mi w ręce lampy EL861, nie mylcie ich z EL86
-
- 625...1249 postów
I dlatego tą lampę - EL861- traktuję jako egzotyk, z resztą głównie produkcji DDR
-
- 3125...6249 postów
PFL200 w zastosowaniu audio to też oczywiście egzotyk, ale czy jest inna lampa zawierająca w jednej bańce dwie pentody, napięciową i mocy? Aż się prosi wypróbować ją w Mullardzie.
-
- 3125...6249 postów
Jest to taka słabsza wersja lampy EL83. Zresztą jedną jak i drugą z powodzeniem można użyć do wzmacniacza końcowego dla lampy oscyloskopowej.Tomek Janiszewski pisze: pn, 9 września 2019, 12:44Ale wewnętrzny ekran całkowicie kryjący anodę jaki występuje w EL861 do lampy głośnikowej pasuje jak pięść do nosa, drastycznie redukując jej moc admisyjną. To typowa pentoda szerokopasmowa (nadająca się dzięki bardzo małej pojemności zwrotnej także do wzmacniaczy rezonansowych w.cz., np. w stopniach sterujących nadajników radiowych), konstrukcyjnie mająca więcej wspólnego z lampami takimi jak choćby EF80 niż z typowymi pentodami mocy. Taka nieco mocniejsza pentoda napięciowa. Tylko "L" w oznaczeniu sprawia że komukolwiek może przychodzić do głowy użycie jej w głośnikowej końcówce mocy. A jeżeli mimo to gdziekolwiek się ją w tej roli stosuje - to po prostu dlatego że jest, mimo że technicznego sensu to nie ma i nigdy nie miało.Wiech pisze: pn, 9 września 2019, 12:29 Jak już szukacie takich "egzotyków" to ostatnio wpadły mi w ręce lampy EL861, nie mylcie ich z EL86
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Wielkie dzięki, nie sądziłem że Chińczycy już i takie produkują. Że też im się opłaca... kto to kupuje (poza jednostkowymi przypadkami)?Locutus pisze: pn, 9 września 2019, 11:35 No bez przesady
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?10-p ... l-b10c,121
Na allegro też są 'nasze' bakelitowe decal'e do druku u 'Super-salesman'.
Tomku, dla mnie Mullard 3-3 to EF86 i EL84. Dla mnie cały sens budowania czegoś takiego (marnego SE) polega na jak najwierniejszym odtworzeniu historycznego układu, bo tylko to nadaje rzeczy sens - chyba nie parametry użytkowe

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 3125...6249 postów
To znaczy że budowa lampowego odbiornika stereo z wykorzystaniem dwóch lamp EAA91 w elektronowym kluczu stereodekodera (który po paru latach odkurzyłem, podstroiłem i właśnie w tej chwli sobie słucham) nie miała sensu.kubafant pisze: pn, 9 września 2019, 19:59 Dla mnie cały sens budowania czegoś takiego (marnego SE) polega na jak najwierniejszym odtworzeniu historycznego układu, bo tylko to nadaje rzeczy sens - chyba nie parametry użytkowe![]()

-
- 2500...3124 posty
Nie o to mi chodziło. Mówiłem o tym konkretnym przypadku, trzywatowym układziku SE, który w moich oczach jeżeli jest wart zbudowania to tylko ze względu na ducha epoki i kultowy projekt Mullarda, a wobec tego cała zabawa polega na jak najwierniejszym rzeczy odtworzeniu.
Nie ekstrapoluj tego na wszystkie konstrukcje lampowe i całą elektronikę, proszę.
Nie ekstrapoluj tego na wszystkie konstrukcje lampowe i całą elektronikę, proszę.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Właśnie, że od tych 3W zaczyna się zabawa na lampach, tzn. już czuć to lampowe brzmienie na kolumnach rzecz jasna:) Więc układ wart zbudowania.
-
- 3125...6249 postów
Witam.Mówisz i masz
W niedziele jest nudno,więc można poeksperymentować
Czy PFL200 nadaje się do audio?-na dodatek ze sprzężeniem międzystopniowym bezpośrednim
i schemat Gra i nie powala-jak należało się spodziewać.Moc maksymalna 2W przy zniekształceniach nie do przyjęcia[4V RMS/8 omów],do 1,5W da się słuchać.Ze względu na zastosowany transformator od Rubina
pasmo niewiele lepsze niż w orginale[-3 dB;80 Hz do 20 kHz].PODSUMOWANIE:Jeżeli ma się czas na pierdoły i zapas różnych mało użytecznych części,to można sobie coś takiego zrobić
.Ale gdy szanujemy swój czas i musimy kupić części,to lepiej zrobić coś na PCL86.O parametrach końcowych wzmacniacza decyduje transformator wyjściowy,a w tym przypadku zrobienie czy kupienie go jest nieadekwatne do wyniku [noo,chyba że ktoś ma czuły słuch lub wysokosprawne kolumny
].Pozdrawiam 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za śmiałość!
Wprawdzie wzmacniaczowi daleko do wzorcowego Mullarda (brak sprzężenia DC z katody L na ekran F które to sprzężenie z automatu zapewniłoby przybliżoną równość napięć anody i ekranu w PFL 200 podczas gdy obecnie napięcie ekranu znacznie przewyższa napięcie anody co niebezpodstawnie uchodzi za niekorzystne), ale najważniejsze że wzmacniacz się nie wzbudził, mimo dwóch stopni pentodowych w jednej bańce! Wrzuciłeś kamyczek do mojego ogródka, teraz wypadałoby abym to ja popróbował swoich sił. Mam gdzieś dwie sztuki TG5-53, powinny się nadać. Uzwojenia słuchawkowe nie zmarnują się, jedno będzie można wykorzystać do kompensacji przydźwięku, drugie - do tak zwanego UL, którego zadanie będzie w tym wypadku polegało na obniżaniu wartości chwilowej napięcia ekranu przy maksymalnym prądzie anody, co powinno przyczynić się do pewnego zwiększenia mocy, dzięki obniżeniu napięcia kolana pentody mocy. Niebawem jesień a potem zima, spróbuję coś sklecić. Budowa wzmacniacza PCL86 SE wydaje się w mojej sytuacji bezcelowa: dysponuję wszak beztranzystorowym telewizorem ametystopodobnym który oglądam niemal każdego wieczora, i mogę do woli napawać słuch wspaniałym dźwiękiem wzmacniacza na owej kultowej lampie
Lampa zaś PFL200 użyta we wzmacniaczu audio będzie cieszyć głównie wzrok, tym bardziej że rolę wysokosprawnych kolumn będą musiały z konieczności pełnić zespoły Vollschmadt 40
, ze szmacianymi głośnikami GDN25/40, GD12/8 i GDWK9/40. Innych zespołów o impedancji 4 omy nie mam, nie licząc radiowęzłowych kolumienek na GD12/5.

-
- 3125...6249 postów
E...tam,się nie wzbudził
Te 100p w siatce i 1n przy transformatorze są niezbędne[no może pojemnością montażu można by zastąpić] 

-
- 625...1249 postów
Ale te kondensatory pewnie przycięły pasmo na wysokich, widać to na oscyloskopie przy przy porównaniu przebiegu prostokątnego z kondensatorami i bez nich.