Soldano SLO 50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Soldano SLO 50
Ja robiłem dwa wzmacniacze na IGPW, super trafa. Reszta na trafach od Selenoid i też sobię chwalę.
A ja robię na tym co kupię okazyjnie, wyszabruje na elektrośmieciach czy otrzymam w prezencie/barterze (zdarza się) i też jestem zadowolony. 

- slawekmod
- 1875...2499 postów
No i po krzyku. Do drugiej płytki ( tej na przekaźnikach co do której mam pewne plany) zamówiłem zwykłe polipropylenowe kondensatory -takie jak stosowałem we wcześniejszych swoich wzmacniaczach.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
A co docelowo ma siedzieć w końcówce? 6L6 czy EL34?
-
- 375...499 postów
slawekmod robisz dokładnie jak na schemacie czy wersję modowaną ?
Mam na myśli zmniejszenie kondensatorów międzystopniowych.
Mam na myśli zmniejszenie kondensatorów międzystopniowych.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
W soldano będą siedzieć 6L6.
Z modów to robię to co jest na schemacie czyli dodatkowy LDR, zmiana rezystora i dołożenie kondensatora w pętli efektów. W stosunku do schematu zmieniam też sposób regulacji BIAS. Raczej zrobię na dwóch oddzielnych potencjometrach. Mogę oczywiście zrobić regulację z balansem tak jak na stronie Toma ale tam szczotki potencjometrów połączone są tylko ze sobą. Brak kontaktu jednej z nich może mieć swoje konsekwencje. W każdym razie zmieniłem już trochę płytkę. Do uruchomienia zalutowałem zworkę przywracając układ zasilania siatek do pierwotnej koncepcji.
W swoim wzmacniaczu dodam reverb na BTDR2.
Kondensatorów na razie nie ruszam. Ibanez to dość jasna gitara więc zobaczę jak to będzie brzmiało.
Z modów to robię to co jest na schemacie czyli dodatkowy LDR, zmiana rezystora i dołożenie kondensatora w pętli efektów. W stosunku do schematu zmieniam też sposób regulacji BIAS. Raczej zrobię na dwóch oddzielnych potencjometrach. Mogę oczywiście zrobić regulację z balansem tak jak na stronie Toma ale tam szczotki potencjometrów połączone są tylko ze sobą. Brak kontaktu jednej z nich może mieć swoje konsekwencje. W każdym razie zmieniłem już trochę płytkę. Do uruchomienia zalutowałem zworkę przywracając układ zasilania siatek do pierwotnej koncepcji.
W swoim wzmacniaczu dodam reverb na BTDR2.
Kondensatorów na razie nie ruszam. Ibanez to dość jasna gitara więc zobaczę jak to będzie brzmiało.
Od dawna mam chęć na klona SLO choć zasilacz będzie musiał być u mnie zrobiony pod trafa które mam. A mam takie tylko pod prostownik lampowy (wysokie napięcia nie pod krzem - 2x380VAC). Robił ktoś już może SLO z lampą w prostowniku? Tu podejrzewam trzeba będzie jak nic dać mniejsze kondensatory międzystopniowe aby zrównoważyć/ugrzecznić kompresję z zasilacza. Normalne SLO ma bardzo sztywny zasilacz. Korci mnie jednak sprawdzić taką koncepcję.
Painlust, ale w zasadzie to nie jest jakoś dużo za dużo. W Soldano masz 360-0-360VAC uzwojenie i ok 490-500VDC anodowego bez wysterowania. Jakbyś się uparł to nadwyżke spokojnie idzie zbić metoda zenerki plus mosfet na srodkowym odczepie uzwojenia.
'All the stars in the north are dead now.'
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zrobiłem dziś płytkę zasilacza reverbu . Na wyjściu będzie stabilizowane 9V. Na tej samej płytce jest prostownik wraz z filtrem do żarzenia lamp . Mostek prostowniczy (8A) będzie przykręcony do chassis i dlatego będzie wlutowany od spodu płytki. Takie rozwiązanie pozwoli mi na dowolne kombinacje z żarzeniem lamp bez obawy że mostek się spali. Na wyjściu w miejscu rezystora redukcyjnego dałem kołki. Będę mógł do woli zmieniać wartość tego oporu w celu dopasowania napięcia stałego na poziomie 6.3V w zależności od ilości lamp podłączonych do tego układu bez konieczności upierdliwego odkręcania płytki. Jeżeli rezystor będzie się bardzo grzał kupię taki z radiatorem za 4zł i przykręcę do szaski.
Soldano jest na 6L6, a u mnie jesli już to będą EL34. Lubię napięcia na końcówce z przedziału 450-470VDC, przynajmniej nie musze się martwić o cokoły przy lampach które już gdzieś kiedyś pracowały, a rzeźbienie z mosfetami nie jest w moim stylu.
Sławek, skad będziesz brał panele? Jak dotychczas będziesz sam projektował?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Sam muszę bo moje chassis jest szersze i ma 600mm. Dodatkowo będzie potencjometr do reverbu więc gotowe panele nie wchodzą w grę. Trochę będzie z tym zabawy ale dam radę.
Ale w swoim "atomikowym" stylu czy coś bardziej w deseń SLO?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Teraz to już SLO
W załączniku pdf z płytką zasilacza żarzenia. można od razu drukować na kredowym. W razie potrzeby można odciąć część ze stabilizatorem.

W załączniku pdf z płytką zasilacza żarzenia. można od razu drukować na kredowym. W razie potrzeby można odciąć część ze stabilizatorem.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Przerobiłem dziś reverb na mniejszą płytkę, pozmieniałem trochę położenie elementów, stabilizator już nie musi mieć giętych wyprowadzeń żeby się zmieścił przy kondensatorze. BTDR-2 wlutowałem od dołu. Z dużych klocków do SLO mam już wszystko, czekam nadal na transformatory i potencjometry.
- haterkmp
- 625...1249 postów
W którym miejscu zamierzasz umieścić pogłos?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową