5 watowy Krank z bosterem

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: 5 watowy Krank z bosterem

Post autor: thn.technik »

Kolego, ja projektuje płytkę kierując się tylko 2 zasadami:
- minimalna odległość połączę pomiędzy elementami
- prowadzenie masy układu

Pady powiększa się skryptem w Eaglu, a wszystkie elementy "w pionie" - wybacz ale to nie przegląd mody PCB hahaha...

Skoro uważasz że można lepiej to czekamy na twoją wersję...
grzegorzm
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: grzegorzm »

Osobiście płytkę zaprojektowałbym inaczej niż kol. thn.technik, ale nie rozumiem jakie znaczenie tu może mieć zasada 45 stopni? Albo rozstaw rezystorów? Robiąc wzmacniacz na turretach albo "na pająku" również kierujecie się "zasadą 45 stopni"? To nie procesor 2 GHz i 8-warstwowa PCB. Chyba zbyt ostra krytyka :).

thn.technik dzięki za rady co do umieszczenia reverbu w HiOCtane. Faktycznie muszę bardziej niż Ty wzmocnić sygnał po reverbie. Zastanawiam się, czy nie wstawić zasilania symetrycznego +15 V -15 V. Czy regulacja wzmocnienia dla drugiego OPAMPa będzie wystarczająca w moim przypadku?

Pozdrawiam
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam . Chodzi tylko o estetyczny wygląd i podejście do projektowania ;) które na pewno przyda się w późniejszych projektach . Jeżeli robił bym pająka stosował bym takie zasady :) ustawianie elementów , przewodów i połączeń w 90 czy 45" sprawiało by mi niezmierną przyjemność :d , a efekt jak wiadomo był by bardzo przyjemny dla oka . Każdy niech robi jak uważa i jak mu pasuje - pozdrawiam
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

grzegorzm pisze:....

Czy regulacja wzmocnienia dla drugiego OPAMPa będzie wystarczająca w moim przypadku?
W tym momencie minimalne wzmocnienie to 10k/22k - x1,4 a maksymalne to teoretyczne x10000, bardziej prawdopodobne jednak to 10k/1k - x11 (i tyle chyba powinno wystarczyć) czyli z 1V mamy 11V czyli potrzeba około 22V zasilania.

zawsze można zmienić rezystor 10K na większy np 22k i zmniejszyć wartość potencjometru by był bardziej precyzyjny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: wremir »

Możesz mi powiedzieć jak się sprawuje ten modul pogłosu, i jak się on ma do sprężynowego?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Mam 2 wzmacniacze ze sprężyną i 2 z takim modułem i moim prywatnym zdaniem ten cyfrowy pogłos jest lepszy od sprężyny...
grzegorzm
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: grzegorzm »

Przerysowałem schemat dla mojego przypadku. Zmieniłem zasilanie na symetryczne, dodałem rezystory dopasowujące, zmieniłem te wartości modyfikujące wzmocnienie drugiego stopnia. Czy popełniłem jakiś błąd? Od razu mówię, że na analogowych sprawach nie znam się za dobrze.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Aktualizacja schematu,
zmieniony zasilacz - wyższe napięcie na preamp,
wywalony EdgeMod - nie spełnił oczekiwań,
dołożony NoiseGate - była już dziura po potencjometrze Edge ,
Tone stack Clean zmieniony na Fendera
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Ciekaw jestem jak się ten NoiseGate sprawuje. Możesz napisać na ten temat kilka słów ?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

"NoiseGate" obcina właściwie tylko szum, lepszy byłby tu potencjometr 2M2 lub większy, napięcie użytecznego sygnału w tym miejscu to około 30V rms więc obcięcie 1V nie wpływa w znaczący sposób na wybrzmiewanie strun.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Dodałem jeszcze kondensator 100p za noisegate'm, podejrzałem kiedyś to rozwiązanie w peavey'u jsx20.
Oczywiście 1n z to za dużo dla kranka, ale dla uberschall'a którego zrobiłem było w sam raz.
Znacznie poprawia to działanie noisegata, a w nieznacznym stopniu wpływa na dźwięk.
Właściwie to przycięcie wysokich w tym miejscu jest nawet na plus :lol: skręcając gałkę noisegate'a przycina się też "siara".
Przy niskim gain'ie 2-3 ustawienie noisegate'a na połowę daje ciekawą zmianę brzmienia.
Mamy 2 w jednym noisegate i taki delikatny presence :D

Polecam takiego moda :D
pudl
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: pudl »

Bardzo fajnie pomyslany piecyk. Jedna sugestia jesli mozna :) powrot reverbu jest podpiety do send petli efektow - lepiej byloby jesli reverb bedzie ostatnim z efektow zanim sygnal trafi do koncowki mocy. Jesli puscisz mocno 'zreverbowany' sygnal na zewnetrzne efekty to sie zrobi spory chaos.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Oczywiście masz rację, ale tu zrobiłem tak celowo bo rzadko używam efektów zewnętrznych, a wyjście "loop send" podłączam do większej końcówki w której niema reverbu. Pierwszy wzmacniacz który kupiłem miał loop w tej kolejności i by się do niego dopasować wszystkie moje wzmacniacze są tak zrobione. Często kończy się tak że gram na preampie kranka podłączonym do 18W końcówki engl'a, lub odwrotnie itp... :D

Oczywiście łatwo to przesunąć jeśli ktoś by miał taką potrzebę :)
zanetis
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zanetis »

Czy we wzmacniaczu na 1 triodzie w preampie też można zastosować taką bramkę szumów ?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

zanetis pisze:Czy we wzmacniaczu na 1 triodzie w preampie też można zastosować taką bramkę szumów ?
Można ale jakoś nie widzę sensu bo jedna trioda zbyt dużo szumu nie produkuje, no chyba że grasz na efektach z podłogi i chcesz wyciąć ich szum...