Nowy transformator zamówiony. Będzie na blachach 0,3mm i pakiecie 59mm , ten który mam jest na blachach 0.5mm i pakiecie 46mm.
Chwilowo prace nad wzmacniaczem wstrzymane więc zacząłem walczyć z generatorem na ICL8038. Zmusić tą kostkę do prawidłowego działania to nie lada wyczyn. Udało mi się to po kilku zmianach w stosunku do tego co podano w NE12/99 bo na tamtym schemacie się opierałem. Podstawową zmianą była wymiana wzmacniacza operacyjnego na LM6172. To bardzo szybki wzmacniacz operacyjny o f dochodzącym do 100 MHz. Oczywiście ja nie potrzebuję takiej częstotliwości a ICL moze wygenerować do 400kHz i to tylko ponoć niektóre sztuki. Ja nie przekraczałem 125kHz.
Generalnie rzecz biorąc problem jest w uzyskaniu prawidłowego prostokąta na wyjściu scalaka. Wyjście odpowiadające za ten przebieg jest nazwę to "bardzo delikatne" i wredne na obciążenia. W stosunku do pierwowzoru usunąłem rezystory R8, R9. P4 można całkowicie zlikwidować albo zastapić rezystorem 470kom. Wartości poniżej 150kom niszczą dół przebiegu sinus.
Rezystor R11 zastąpiłem wartością 510om z równoległym kondensatorem 4,7nF i to jest dopinane przełącznikiem na zakresie sinus/piła do wyjścia 9 układu w miejsce oryginalnego 7.5kom.Jeżeli rezystor z kondensatorem jest podpięty na stałe nie otrzymamy prostokąta. Kondensator likwiduje ząbki w przebiegu sinus. Układ zasiliłem symetrycznym napięciem 10V/0/-10V
Prostokąt przy 11kHz wygląda przyzwoicie.
Generalnie ICL8038 to na dzisiejsze standardy dość słaby jakościowo układ ale jako mały generatorek wystarcza.
sinus 114khz.jpg
prostokat 114khz.jpg
prostokat 11khz.jpg
piła icl8038.jpg
EDIT: Układ sprawdziłem do 340kHz, trójkąt nie jest już taki ostry ale jest trójkątny, sinus jest ok, prostokąt też jest w miarę ale tylko przy poziomie 5V RMS.
trójkąt 340khz.jpg
sinus 340khz.jpg
prostokąt 340khz 780mV RMS.jpg
prostokąt 340kHz 5V RMS.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.