Pionier B2 - kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pionier B2 - kilka pytań

Post autor: zagore1 »

Tomek Janiszewski pisze:Czemu nie, basu na poziomie 20Hz(!) jaki zapewni kondensator 10nF między UCH21 a UBL21 i tak nie przeniesie ani transformator, ani głośnik Pioniera. Podobnie i w prostowniku skuteczność tłumienia zakłóceń będzie podobna (tj daleko niewystarczająca) bez względu na to czy jest 22nF czy 10nF.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie Pionierka. ( wiem, że to pytania na poziomie żłobka )
- czy niebezpieczne napięcie sieci na chassis jest zawsze czy tylko w razie jakiegoś uszkodzenia?
- Czy ktoś może mi objaśnić :
rys1.
Za co odpowiadają filtry A i B i co regulują poszczególne cewki 1,2,3,4
rys2.
Które z tych sześciu cewek są do zakresów dł, śr,kr.
- Czy cewki poszczególnych zakresów są od siebie zależne ( tzn. czy uszkodzenie cewki jednego zakresu wpływa na odbiór na innych zakresach?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

zagore1 pisze:- czy niebezpieczne napięcie sieci na chassis jest zawsze czy tylko w razie jakiegoś uszkodzenia?
Jest stale o ile włączy się wtyczkę do sieci tak aby żarówki znalazły się od strony fazy. Przy włączeniu takim aby żarówki znalazły się od strony "zera" - niebezpieczne napięcie na chassis zasadniczo nie wystąpi, może sie jednak pojawić w wypadku awarii tak banalnej jak przepalenie żarówki lub niekontakt w oprawce, albo też przerwa w jednej z sekcji wyłacznika sieciowego. Należy zatem, o ile nie ma się transformatora separującego - nie tylko właściwie włączać wtyczkę (tak aby wkrętak z neonówką nie jarzył się przy dotknięciu chassis, jarzył się zaś przy dotknięciu górnej sekcji rezystora redukcyjnego) ale zwracać uwagę aby nie dotknąć jednocześnie chassis oraz przewodnika połączonego z ziemią: nie grzać sobie nóg o kaloryfer, nie chwytać przewodu uziemiającego.
Za co odpowiadają filtry A i B
Filtr "A" sprżega wyjście mieszczacza z wejściem wzmacniacza. p.cz. Na schemacie http://www.oldradio.pl/img/pionier/p-120-row-uni.jpg jest to zespół zawierajacy kondensatory C21 i C22. Filtr "B" sprzęga wyjscie stopnia p.cz. z detektorem; występują w nim kondensatory C25 i C26.
i co regulują poszczególne cewki 1,2,3,4
W pierwszym przybliżeniu można powiedzieć że regulują to samo, tj kształt charakterystyki wzmacniacza p.cz. (tu 468kHz). Także w przybliżeniu można powiedzieć, że stroi się je tak aby uzyskać najgłośniejszy odbór. Tylko dobrze byłoby mieć pewność że pośrednia częstotliwość jest właściwa; w razie braku generatora i częstościomierza można pobrać sygnał ze wzmacniacza p.cz. odbiornika tranzystorowego, choć wtedy częstotliwość może różnić się nieco od właściwej. Nie potrafię w tej chwili wskazać która cewka jest połączona z poszczególnymi kondensatorami w filtrach, ale na procedurę takiego uproszczonego strojenia wpływu to nie ma.
Które z tych sześciu cewek są do zakresów dł, śr,kr.
1-cewka heterodyny KF.
2-cewka obwodu wejściowego DF
3-cewka obwodu wejściowego KF
4-cewka heterodyny SF
5-cewka heterodyny DF
6-cewka obwodu wejściowego SF
Z każdą z tych cewek współpracuje odpowiedni trymer z mosiężną śrubką. Całość znajdziesz na http://oldradio.pl/index.php?page_id=9#heterodyna pamiętając że rysunek przedstawia przełącznik od strony przeciwnej cewkom, tj od tej od której się stroi.
- Czy cewki poszczególnych zakresów są od siebie zależne ( tzn. czy uszkodzenie cewki jednego zakresu wpływa na odbiór na innych zakresach?)
Nie, w tym bowiem odbiorniku zastosowano osobne cewki (i trymery) dla każdego z zakresów, podczas gdy w takich odbiornikach jak Figaro czy Kankan zastosowano wspólną cewkę heterodyny dla fal długich i średnich.
Ostatnio zmieniony pn, 3 września 2012, 13:51 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Kolego Tomku! Bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie tematu.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Mam pytanie - bo strzeliłem "byka" i nie wiem czy tak może zostać czy muszę zmienić.
Mam na stole rozebrane dwa Pionierki :-) Wymieniłem w nich m.inn. po dwa "odsprzęgające" kondensatory 0,1uF. Zrobiłem z nich wydmuszki i do środka włożylem nowe osiowe. Wczoraj sprawdzam a ja zamiast 100n włożyłem 10n. Oba Pionierki już wstępnie uruchomiłem ( odbierają na falach krótkich) Czy mogę zostawić te 10n? ( wolałbym bo 100n nie zmieszczą mi się w szklanych rurkach)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

zagore1 pisze:Wymieniłem w nich m.inn. po dwa "odsprzęgające" kondensatory 0,1uF. Zrobiłem z nich wydmuszki i do środka włożylem nowe osiowe. Wczoraj sprawdzam a ja zamiast 100n włożyłem 10n. Oba Pionierki już wstępnie uruchomiłem ( odbierają na falach krótkich) Czy mogę zostawić te 10n? ( wolałbym bo 100n nie zmieszczą mi się w szklanych rurkach)
Katastrofy od tego nie będzie - ale na gdyby w pewnych warunkach (dokładne zestrojenie toru p.cz, silny sygnał z anteny itd) doszło do wzbudzeń lub innych zakłóceń - moje podejrzenie padłoby właśnie na te kondensatory. One wszak odpowiadają za utrzymywanie stałego, niezakłóconego napięcia na siatkach ekranujących aż dwóch lamp. I jeśli ich pojemnośc okaże się jednak za mała - wprowadzą one szkodliwe sprzężenie między lampą mieszacza a lampą wzmacniacza p.cz. zamiast likwidować sprzężenia w poszczególnych lampach. Skoro 100n nie pasują - spróbuj poszukać przyjanmniej 47nF lub lepiej 68nF, oczywiście obowiązkowo na 400V.
Szczęśliwie dysponowałem szacownie wyglądającym, ale dość pewnym w pracy miflexowskim żywiczniakiem 100nF 400V wymontowanym z telewizora gdzie z kolei zastosowałem jeszcze bardziej niezawodne a nieco tylko nowsze KSE011 i takiego właśnie użyłem w swoim Pionierze w miejsce obskurnego smolaka w rurce z PCV.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Czy ktoś może dysponuje cewkami do Pioniera?
Potrzebuję cewkę heterodyny fal długich.
To co oznaczone na zdjęciu nr 5
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

zagore1 pisze:Czy ktoś może dysponuje cewkami do Pioniera?
Potrzebuję cewkę heterodyny fal długich.
A co jej dolega? Bo jeżeli przerwa w uzwojeniu sprzęgającym (siatkowym) które jest usytuowane na wierzchu, to naprawić można łatwo. W moim leśnym Pionierze mysza zdążyła zjeść to uzwojenie, ale bez trudu nawinąłem nowe (w końcu to tylko 30 zwojów): viewtopic.php?f=11&t=11518&hilit=dane+cewek+pionier W dodatku nie mając naonczas ani obecnego doświadczenia, ani licy w.cz. nawinąłem to uzwojenie zwykłym drutem DNE o średnicy ok. 0,2mm, na domiar złego układając je na papierze którym okleiłem wcześniej cewkę aby ułatwić sobie zadanie. Wygląda to obskurnie, ale działa, tak że do dziś nie chciało mi się tego zrobić porządnie :oops:
P1000307.JPG
Tylko zadbaj o właściwe fazowanie uzwojeń: koncówki siatkowa i anodwoa powinny być włączone w przeciwfazie.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Daj spokój - pięknie to zdobiłeś - wygląda jak oryginał. Czyli tu najważniejsza jest ilość zwojów, a to czym jest nawinięte jest mniej ważne? Czyli ewentualnie taki cieniutki drut z transformatorka by się nadał? Na spokojnie popatrzę przez szkło pow. na tę cewkę :-)
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To jest uzwojenie sprzęgające, a więc w pierwszym przybliżeniu nie wchodzące do obwodu rezonansowego. Nawet jak się pomylisz o kilka zwojów - powinno działać, conajwyżej napięcie heterodyny trochę się zmieni.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Pomału reanimuję tego mojego bateryjnego Pionierka. I mam problem - dylemat.
Ktoś kiedyś wyrwał z chassis potencjometr głośności wyrywając przy okazji współpracujące z nim kondensatory i rezystory. Mam dwa schematy różniące się właśnie m.inn. tymi elementami współpracującymi z potencjometrem. Aby było ciekawiej to mój egzemplaż jest jakby pośredni między tymi dwoma schematami. Posiada np te zaznaczone na rys1 na czerwono rezystory i kond. o parametrach tego schematu a np. zaznaczony na 2 rys. na zielono przewód idący do potencjometru ma długość wskazującą, że między nim a potencjometrem nie było ani rezystora ani kondensatora. Którą wersję mam zastosować przy odbudowie?
U mnie przewód idący do siatki lampy 1T4T jest poprowadzony tak jak na rys2 ( czerwona linia)

I nast. pytania:

1. Jaki kondensator powinien być przy głośniku ( rys1 C13) Na jednym schemacie ma wartość 1nF na drugim 10nF a u mnie jest chyba 5nF ( chyba bo ta piątka u mnie jest strasznie rozmazana)
2. Jaki kondensator powinien być na wyjściu z potencjometru do siatki lampy 1S5T?
Na rys1 jest 2nF a na rys2. 5nF?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Kosmetyczne różnice zwłaszcza w drugim przypadku. Równie dobrze oba powinny działać. Kondensator przy głośniku warto dobrać na słuch tak aby radio się nie wzbudzało a dźwięk był jak najprzyjemniejszy dla ucha, oczywiście w zakresie pojemności "schematowych"
_idu

Post autor: _idu »

Potencjometr i kondesdator.
5nF wystarczy aż nadto. Mniejsza pojemność to mniej basów. Obcięcie pasma od dołu może nieco pomóc w brzemieniu odbieranych audycji.

Trafo i kondesator.
Wartość tego kondesatora połączonego równolegle do trafa też nie jest krytyczna. Obcięcie pasma od góry nie jest dotkliwe w radiu AM.
Czasem pozwala on zabezpieczyć przez oscylacjami (nieco nieprzemyślony montaż). Polecam 2,2nF - 3,3nF. Napięcie pracy daj spore - 300V minimum najlepiej 400V.
W jednej z wersji zastosowano rezystor w obwodzie siatki g2 lampy głośnikowej. Powód ta wersja była zasilana wyższym napięciem anodowym - ograniczenie maksymalnego prądu siatki g2. (podobnie ma się z zasilaniem g2 lampy 1T4T).
Być może tam gdzie zastosowano 10nF było stosowane trafo o zbyt małej indukcyjności i może w ten sposób nieco wyrównano poziom basów, średnich i wysokich.

Co wybrać to zależy - zestaw lamp powinie sobie poradzić z 60 - 70V anodowego. Nawet z 50V. Chyba że cewki heterodyn mają za "małe" cewki sprzężenia zwrotnego (reakcyjne). ?Ponadto wyższe napięcie anodowe pozwala na lepsze nachylenie przemiany lampy 1R5T. Co wybrać zależy od Ciebie.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:Co wybrać to zależy - zestaw lamp powinie sobie poradzić z 60 - 70V anodowego. Nawet z 50V. Chyba że cewki heterodyn mają za "małe" cewki sprzężenia zwrotnego (reakcyjne). ?Ponadto wyższe napięcie anodowe pozwala na lepsze nachylenie przemiany lampy 1R5T. Co wybrać zależy od Ciebie.
Warto zwrócić uwagę że na górnym schemacie heterodyna wykorzystuje tylko prąd siatek ekranujących lampy 1R5T, podczas gdy na dolnym - cały jej prąd katodowy. W tym drugim przypadku pewniejsze więc będzie wzbudzanie się heterodyny, i mniejsze jej rozstrajanie pod wpływem ARW, działającej w przypadku tej lampy na zasadzie zmiany rozpływu prądów między anodę i siatkę drugą. Dlatego zresztą w pierwszym z układów w ogóle nie stosuje się ARW w mieszaczu, jedynie w stopniu p.cz. (a w Szarotce ARW działa w mieszaczu tylko na falach długich i średnich).
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Zrobiłem zasilacz do Pionierka.
Dostałem transformator, który na wyjściu ma 96V, 80V 6,3V, 4v i 2V .
Co do żarzenia to kupiłem gotowy regulowany potencjometrem uklad z LM317 - i z ~ 6,3V udało mi się uzyskać -2V.
Napięcie anodowe uzyskałem w nast. sposób
mostek z 4 diod "1N4007" i dwa kondensatory elektrolityczne 47uF. Między elektrolity wstawiłem na próbę rezystor 2,2k 1W i podłączyłem do 80V transformatora. Bez obciążenia na wyjściu mam 114V.
Nie potrafię policzyć ( a nigdzie tego nie znalazłem) jaki jest pobór prądu w bateryjnym pionierku na "anodowym", więc nie wiem jaki spadek napięcia powstanie na tym rezystorze 2,2k.
A nie chciałbym uszkodzić lamp. Wdzięczny będę za pomoc :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Mam pytanie do Kolegi Romanradio a propos repliki Pioniera B na chassis Promykowskim.
Dedukuję,że Kolega przeniósł gros elementów z Pioniera B ze zżartego przez rdzę chassis oryginalnego na czyste chassis Promyka?
W tym kontekście przychodzi mi do głowy taka opcja:zakładając hipotetycznie posiadanie takiego chassis
Pioniera B z lampami D-21 bez lamp i posiadanie lamp amerykańskich Loktal bateryjnych analogów żarzeniowych
lamp"D"(np.od Zenitha World Receiver) spodziewam się pomyślnej repliki.Co Kolega na to?
Odpada wymiana podstawek! Niestety pewnie wyłom poprzeczki po miejscu na opór redukcyjny pod jedną podstawkę.Jest amerykańska lampa diodo-triodo-pentoda na loktalu na 1,4V żarzenia.Względnie niedawno "przebili" mnie z nią na allegro:-(

A na zasilanie Pioniera B zasilaczem typu, upraszczając kwestię, nazwijmy to umownie "Zenith":-),to jest :małe trafko na 30V/0,3A z 230V,(albo kondensator blokowy na 230V~ z Xc zrzucającym 200V/0,3A),termistor telewizyjny plus tania lampa PY 88 z klasycznym filtrem RC jako prostownik anodowo-żarzeniowy z podebranymi starannie oporami i żarzeniowymi i żarzeniem szeregowym,jak w w/w Zenithach?
Kto ma rzadką u nas typowo Zenithowską lampę 117Z6GT, to może oczywiście ja użyć do tego celu.
Wytrzymuje spoko 230V.
Nie mówiąc już o jeszcze rzadszych lampach Ostar Ganza na 220V samego żarzenia:-) od razu.Zero trafa:-)
Pozdrawiam Kolegę i Wszystkich Kolegów.
Jacek.