JCM800 - pytania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: JCM800 - pytania
Bo i te 30V będzie słychać. Sprawdź ile siądzie napięcia przy prądzie spoczynkowym.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Prace się posunęły do przodu znacznie - zasilacz i przedwzmacniacz gotowe, teraz tylko TG i lampy mocy okablować. Sukcesem jest niewątpliwie to, że udało mi się całkowicie odseparować cześć z HT od części sygnałowej, dodatkowo w miarę schludnie to wychodzi. Nie wiem tylko czy (i jak) zamaskować baterię elektrolitów, skrajnie mogę je zalać klejem w pistolecie.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Mam nadzieje, ze te kilometry kabli Ci nie beda sprzegac. Poza tym wzmacniacz zazwyczaj uruchamia sie od d..y strony, czyli zaczalbym od uruchomienia koncowki a potem dopiero przedwzmacniacza.
EDIT: mea culpa -- teraz widze, ze to kable w ekranach. Tylko czemu takie dlugie?
EDIT: mea culpa -- teraz widze, ze to kable w ekranach. Tylko czemu takie dlugie?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Bo szaska długa a inputy są po przeciwnej stronie, tak jak w SLO100
No ale w każdym razie te długie przewody tak jak zauważyłeś są w ekranach, także nie powinno być problemu
Reszta kabli tak krótka jak to tylko możliwe

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 500...624 posty
Zdjęcia nie są do końca wyraźne więc na wszelki wypadek spytam - czy mi się wydaje czy poprowadziłeś wysokie napięcie kablami ekranowanymi? Mam nadzieję że to tylko moja ułomna percepcja podpowiada mi takie rzeczy.
Na moje oko tam są kable ekranowane i nieekranowane tylko że oba typy szare a to może wprowadzać w błąd.
Jak masz wolne otwory pod potencjometry, to zamontuj sobie dodatkowo regulacją najniższych częstotliwości (do ok 100Hz) na prostym filtrze górnoprzepustowym, będziesz mógł kontrolować "mulenie" lepiej.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki za rady
Właśnie odpaliłem wzmaka i przemówił piosenką z mp3. Wszystko poszło od razu z kopa. Bias ustawiony na 31mA. Brak szumów pisków itp. Niestety nie mogę za dużo powiedzieć na temat dźwięku bo odpaliłem go na głośniku 8' 3.2 Ohm. Na wejściu Low, w zasadzie tylko bardzo nieznaczy crunch, na kanale High przy zmaksowanym gainie już jest spory drive, aczkolwiek nie mogę tego nazwać hi-gainem (co z założenia przypuszczałem), słychać natomiast drapieżność i ładnie pod palcami siedzi. Napotkałem tylko jeden problem - mam jakimś cudem bypassa na Tone stacku xD Pewnie coś źle polutowałem, ale to już jutro poprawię. Reasumując, ciężko coś stwierdzić, gra fajnie, ale sprawdzę go dopiero w przyszłym tygodniu na kolumnie Marshalla w salce prób
Urban Turban --> Tylko przewody z sygnałem są w kablach ekranowanych.
PS. W sumie taki mały mój sukces - pierwsza konstrukcja odpalona z kopa i wszystko (prócz tonestacka) działa idealnie. Jutro pomierzę dokładnie napięcia i porównam z tymi na schematach.
PS2. Wreszcie udało mi się zagospodarować poprawnie to moje nieszczęsne trafo, opłacało się trochę porzeźbić w gów***
PS3. Korektor nie działa bo potencjometru middle nie dolutowałem do masy "..." zauważyłem to przeglądając foty flaków mojego JCM-a...

Urban Turban --> Tylko przewody z sygnałem są w kablach ekranowanych.
PS. W sumie taki mały mój sukces - pierwsza konstrukcja odpalona z kopa i wszystko (prócz tonestacka) działa idealnie. Jutro pomierzę dokładnie napięcia i porównam z tymi na schematach.
PS2. Wreszcie udało mi się zagospodarować poprawnie to moje nieszczęsne trafo, opłacało się trochę porzeźbić w gów***
PS3. Korektor nie działa bo potencjometru middle nie dolutowałem do masy "..." zauważyłem to przeglądając foty flaków mojego JCM-a...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No i nie mogło być idealnie, coś się stało dziwnego ze wzmacniaczem:
- jest znacznie bardziej cichy, conajmniej 4x
- z głośnika dobywają się losowo trzaski (nawet gdy jestem z dala od sprzętu a on po prostu jest lekko odkręcony).
- zmierzyłem jeszcze raz bias i z 31mA zrobiło się 37mA...
- przy potencjometrze volume na maxa jest niegłośny i z głośnika dochodzą jakieś dziwne dźwięki kojarzące mi się ze starymi filmami grozy
Mierzyłem napięcia na lampach mocy i wychodzą po ok 450V.
Jedynym moim podejrzeniem jest usterka TG...
Celuję w TG, bo ostatnio po testach wypiąłem głośnik a wzmacniacz był uruchomiony, także trafo pozostało bez obciążenia na ok 5-10sek, pierwszy raz mi się tak zdarzyło...
Aczkolwiek nie do końca, bo po tym incydencie jeszcze śmigał cały wieczór, dopiero wczoraj odpalam i zonk. Wzmacniacz testowałem na odczepie 4Ohm z głośnikiem 3,2Ohm 15W(oczywiście odpowiednio cicho rozkręconym). Głośnik sprawdziłem i nie jest uszkodzony.
Jak myślicie co może mu dolegać?
- jest znacznie bardziej cichy, conajmniej 4x
- z głośnika dobywają się losowo trzaski (nawet gdy jestem z dala od sprzętu a on po prostu jest lekko odkręcony).
- zmierzyłem jeszcze raz bias i z 31mA zrobiło się 37mA...

- przy potencjometrze volume na maxa jest niegłośny i z głośnika dochodzą jakieś dziwne dźwięki kojarzące mi się ze starymi filmami grozy

Mierzyłem napięcia na lampach mocy i wychodzą po ok 450V.
Jedynym moim podejrzeniem jest usterka TG...

Jak myślicie co może mu dolegać?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ja na to abyś sprawdził trafo wyjściowe... Choć jakoś nie wierzę, że to to. Równie dobrze może być problem z inverterem jak u mnie...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Inwerter? Ale to by chyba nie tłumaczyło by zmiany biasu o 7mA.
Tylko jak to sprawdzić - inwerter i trafo
Tylko jak to sprawdzić - inwerter i trafo

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
W trafie wyjściowym zazwyczaj idzie pierwotne i nigdy symetrycznie, więc wystarczy sprawdzić symetrię pierwotnego...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Sprawdziłem i wychodzi, że jest tylko lekka asymetria: 43.3Ohm | 42.0Ohm
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A czy ja mówiłem o asymetrii rezystancji? Myślałem, że wiesz o jaką asymetrię chodzi...
1) Możesz podmienić lampy?
2) Któryś z kondensatorów nie zrobił się AC/DC? (nie puszcza składowej stałej)
3) Rezystancja między uzwojeniami transformatora wyjściowego? (pierwotne-wtórne)
2) Któryś z kondensatorów nie zrobił się AC/DC? (nie puszcza składowej stałej)
3) Rezystancja między uzwojeniami transformatora wyjściowego? (pierwotne-wtórne)