Klon Soldano SLO 50

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

geguś

Re: Klon Soldano SLO 50

Post autor: geguś »

Slawek pisze: Aby zbudować urządzenie wystarczy potrafić zbudować urządzenie
I tylko tyle i aż tyle. Wiesz która to powiedziała? Kempa. :lol:

Koniec tematu.
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Slawek »

Nie wiedziałem o tym.
Sławek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Normy mowia o produktach i przedmiotach fizycznych. Czy zostaly one stworzone przez osoby fizyczne czy prawne jest sprawa drugorzedna i tym zajmuje sie prawo. "Istoty ludzkie" (piekne okreslenie) ktore same decyduja ktorych przepisów i praw beda przestrzegac, a ktorych nie, wedlug wlasnego widzimisie maja tez w prawie okreslona nazwe. Rowniez sam akt swiadomego nie przestrzegania lub lamania ich ma bardzo konkretna nazwe. Dotyczy to rowniez majsterklepkow ktorym nie chce sie wywiercic ekstra dziury w chassis.
Dzialanie wedlug zasady: wszystko wolno dopóki cie nie nakryja jest po prostu idiotycznym cwaniactwem. Wolno ci miec inne zdanie na ten temat.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

I myślę, że tutaj warto postawić kropkę.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

VacuumVoodoo pisze:Normy mowia o produktach i przedmiotach fizycznych. Czy zostaly one stworzone przez osoby fizyczne czy prawne jest sprawa drugorzedna i tym zajmuje sie prawo. "Istoty ludzkie" (piekne okreslenie) ktore same decyduja ktorych przepisów i praw beda przestrzegac, a ktorych nie, wedlug wlasnego widzimisie maja tez w prawie okreslona nazwe. Rowniez sam akt swiadomego nie przestrzegania lub lamania ich ma bardzo konkretna nazwe. Dotyczy to rowniez majsterklepkow ktorym nie chce sie wywiercic ekstra dziury w chassis.
Dzialanie wedlug zasady: wszystko wolno dopóki cie nie nakryja jest po prostu idiotycznym cwaniactwem. Wolno ci miec inne zdanie na ten temat.
Ja pisałem o istotach ludzkich a nie osobach fizycznych. Nie widzisz różnicy?
A kto niby ma decydować o tym co robi istota ludzka oprócz niej samej? Inne istoty ludzkie? Jakim prawem?
Nie o to chodzi że wszystko wolno dopóki Cię nie nakryją tylko o to czy jest poszkodowany. Jeżeli nie ma poszkodowanego nie ma też sprawy.
Sławek
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Panowie i Panie(jeżeli są) dodatkowa dziura w chassis 1 śrubka nakrętka + podkładka i koniec tematu.
Zasady są TAKIE i takimi się winni wszyscy konstruktorzy kierować.
I myślę, że tutaj warto postawić kropkę.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Kieruj się zasadami jakimi chcesz. Ja mam taką że jeżeli dwa rozwiązania są praktycznie rzecz ujmując równoważne w rzeczywistym działaniu to mogę wybrać dowolne z nich.
Sławek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Slawek pisze:
VacuumVoodoo pisze:Normy mowia o produktach i przedmiotach fizycznych. Czy zostaly one stworzone przez osoby fizyczne czy prawne jest sprawa drugorzedna i tym zajmuje sie prawo. "Istoty ludzkie" (piekne okreslenie) ktore same decyduja ktorych przepisów i praw beda przestrzegac, a ktorych nie, wedlug wlasnego widzimisie maja tez w prawie okreslona nazwe. Rowniez sam akt swiadomego nie przestrzegania lub lamania ich ma bardzo konkretna nazwe. Dotyczy to rowniez majsterklepkow ktorym nie chce sie wywiercic ekstra dziury w chassis.
Ja pisałem o istotach ludzkich a nie osobach fizycznych. Nie widzisz różnicy?
Mozesz mi wytlumaczyc roznice? Ja od ponad 40 lat z polskim jezykiem na codzien nie mam doczynienia.
A kto niby ma decydować o tym co robi istota ludzka oprócz niej samej? Inne istoty ludzkie? Jakim prawem?
Nie o to chodzi że wszystko wolno dopóki Cię nie nakryją tylko o to czy jest poszkodowany. Jeżeli nie ma poszkodowanego nie ma też sprawy.
O rety! Zen buddysta "na odwrót" sie odezwal :shock: !
Czyzbys w zyciu nie bral wzgledu na otoczenie i inne "istoty ludzkie" i nie przestrzegal zadnych norm spolecznych? To juz nie Zen tylko przypomina socjopatie.
Aleksander Niemand
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

Aleksandrze , wiesz że szanuję ciebie i to co piszesz , jesteś 100% profesjonalistą który posiadł wszystko w temacie . Wybrałeś w swoim życiu to i owo i to jest twoje to i owo i niech tak pozostanie.

Skoro chcesz żyć 100% podług przepisów i prawa to żyj ale nie mów proszę innym że to dobre rozwiązanie na życie skoro sam wiesz jak przepisy potrafią być idiotyczne i skoro wiesz że wymyślaja je ludzie .

Są przepisy najważniejsze i te powinny być zachowane , a są to przepisy odnośnie wzmacniacza które narażaja innych na ryzyko utraty zdrowia lub zycia .

Reszta jest mało istotna i można ją położyć na innej dużo mniej ważnej półce .

A co kto i jak robi w życiu i co chce sobie robić to ani moja ani twoja sprawa . Każdy ma swój sposób na życie i określanie kogoś cwaniakiem lub nie jest początkiem błędnego koła.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

VacuumVooDoo> Podejmę z Tobą dalszą dyskusję pod kilkoma jednakże warunkami których również sam zobowiązuję się przestrzegać. Powstrzymasz się od określania mnie buddystą, socjopatą i innymi tego typu określeniami które nijak do mnie nie znajdują zastosowania, a jeżeli już to tylko w twojej wyobraźni. Zaczniesz precyzyjnie ustosunkowywać się do tego co piszę jak również precyzyjnie odpowiadać na pytania które zadałem a nie jak do tej pory na takie które sam sobie wymyśliłeś. Zadasz pytanie jedynie wówczas kiedy będzie Cię interesował mój pogląd lub postrzeganie jakiejś rzeczy lub zjawiska, a nie po to aby moją odpowiedź potraktować jako bazę do dyskredytowania lub wyśmiania tego co piszę. W ten sposób możemy uniknąć rozmów typu "dziad o igle baba o widle". Zgadzasz się?
Sławek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Ja Tobie nie stawialem zadnych warunków.
Zgadzam się w ogóle nie reagowac na Twoje wypowiedzi w jakimkolwiek temacie.
Aleksander Niemand
100...124 posty

To nie było postawienie warunków, a propozycja merytorycznej dyskusji w której warunki te są konieczne aby pozostała ona takową. Nie proponowałem Ci zgody na niereagowanie na moje wpisy w jakimkolwiek temacie, tak więc w tej materii zgadzasz się sam ze sobą:)
Sławek
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Slawek , zrobiłeś fajny wzmacniacz , czysto i dobrze wykonany. Problemem jest tylko umiejscowienie przewodu ochronnego. Zmień jego umiejscowienie ( punkt przytwierdzenia do obudowy), na to , które sugerują Ci bardziej doświadczeni koledzy i zadbaj o dobrą jakość styku elektrycznego kabel - obudowa i po sprawie, bo inaczej Cię tu zjedzą , spalisz się w blokach i już nic nie zbudujesz...
Zakończcie jałową dyskusję na temat przepisów, a jak ktoś z kolegów chce poprzeć swoją wypowiedź konkretnym przepisem , to niech go poda , a nie pisze , że są przepisy i normy i wg nich trzeba robić , a kolega ( oskarżony) S. buduje wzmacniacz bez ich znajomości , ba nie tworzy własnych... Ludzie , to jakaś paranoja!
Wiem ,że się narażam kolegom, ale nie sposób czytać kłótni , gdzie strony stają się coraz bardziej zacietrzewione
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

endrju pisze:Slawek , zrobiłeś fajny wzmacniacz , czysto i dobrze wykonany. Problemem jest tylko umiejscowienie przewodu ochronnego. Zmień jego umiejscowienie ( punkt przytwierdzenia do obudowy), na to , które sugerują Ci bardziej doświadczeni koledzy i zadbaj o dobrą jakość styku elektrycznego kabel - obudowa i po sprawie, bo inaczej Cię tu zjedzą , spalisz się w blokach i już nic nie zbudujesz...
Zakończcie jałową dyskusję na temat przepisów, a jak ktoś z kolegów chce poprzeć swoją wypowiedź konkretnym przepisem , to niech go poda , a nie pisze , że są przepisy i normy i wg nich trzeba robić , a kolega ( oskarżony) S. buduje wzmacniacz bez ich znajomości , ba nie tworzy własnych... Ludzie , to jakaś paranoja!
Wiem ,że się narażam kolegom, ale nie sposób czytać kłótni , gdzie strony stają się coraz bardziej zacietrzewione
Cieszę się że C się podoba. Napisałem już wcześniej że przerobię ten drucik dla idei, ponieważ w rzeczywistości połączenie jakie jest spełnia równie dobrze swoje zadanie, a raczej spełniałoby gdyby w instalacji był bolec. To że jest ono równie dobre można łatwo wykazać empirycznie. Można to zrobić tak: podłączyć certyfikowany wzmacniacz do gniazda z bolcem i podać na obudowę oddzielnym drutem fazę. w rezultacie wylecą bezpieczniki w instalacji elektrycznej. Robiąc to samo z moim urządzeniem rezultat będzie ten sam. Przy takiej operacji ale bez bolca i na wzmacniaczu certyfikowanym i na moim pojawi się napięcie sieci na metalowych elementach gitary, co niekoniecznie zabije gitarzystę. Znów efekt taki sam. O konkretny przepis już prosiłem kolegów legalistów, jednak bez rezultatu. Coś mi się zdaje że pod tą agresywnie lansowaną obawą o czyjeś życie kryje się potrzeba nadęcia ego do monstrualnych rozmiarów. Nie obawiaj się o to że mnie tu ktoś zje lub pozbawi chęci budowania czegokolwiek. Nikt nie ma takiej mocy oprócz mnie samego:)
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

endrju pisze:Slawek , zrobiłeś fajny wzmacniacz , czysto i dobrze wykonany. Problemem jest tylko umiejscowienie przewodu ochronnego. Zmień jego umiejscowienie ( punkt przytwierdzenia do obudowy), na to , które sugerują Ci bardziej doświadczeni koledzy i zadbaj o dobrą jakość styku elektrycznego kabel - obudowa i po sprawie, bo inaczej Cię tu zjedzą , spalisz się w blokach i już nic nie zbudujesz...

Nie narażasz się bo ja tez uwazam tak jak ty za jalową dyskusję gadanie o gadaniu .
Spotkałem się z normami które nawzajem sobie przeczą ,wykluczają .

Podkreślę jeszcze raz : Jesli chodzi o produkcję i sprzedaż wzmacniacza !!!
Normy są dla firm !!! i tam gdzie potrzebny jest podpis urzędasa !!!

W innych przypadkach nie ma mowy o jakichkolwiek normach ! O czym ta dyskusja ? i kto próbuje tu kogo do czego przekonywać ?

Odnośnie Pana Sławka , to nie chodzi o wykonanie polaczenia według normy , a jedynie o to co napisał Aleksander , że w razie jak wzmacniacz pójdzie w świat i ktos zapomni przy wymianie trafa podłaczyć PE , to może kiedys kogos porazić .

Warto z tego skorzystać Panie Sławku , ale nie jest to żaden nakaz przykaz ani nic podobnego , decyzja nalezy do Pana Slawka .

Z drugiej jednak strony patrząc to serwisant późniejszy powinien to wiedzieć że PE ma być podłączone i nie ma prawa o tym sobie zapomnieć .

I to jest jałowa dyskusja .

Może podzielmy się na tych co produkuja wzmacniacze i na tych co sobie dłubią , robią jeden na jakiś czas a co zbywa lub się nie spodoba to sprzedają .

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Przykładem na idiotyzm norm jest zakaz połowu wegorzy do dwóch sztuk dziennie w Europie dla wedkarzy !!!! podczas gdy Francuzi i Niemcy odlawiają ok 6000 (gdzie jedna sztuka waży kilka gram)ton narybku rok w rok w celach spożywczych , Węgorz o wymiarze 65 cm wazy 400g . Ile ja kurde muszę ich jako Wedkarz z wedką złowić żeby zaklócić rozród ??? Czy to nie jest debilizm . ja mam tylko kij a ryba raz mi weźnie raz nie .

TAK SAMO JEST Z PRODUCENTAMI I AMATORAMI . Taka prawda . dziękuję .
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 18:29 przez Agata+, łącznie zmieniany 2 razy.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
ODPOWIEDZ