Edycja postu

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Edycja postu

Post autor: futrzaczek2 »

Jasne. Zwalić wszystko na moda. Opluć, skopać i nawrzeszczeć, czemu w trzy minuty całe forum nie jest ogarnięte na glanc. Ciekawe, skąd to znam... :?

Narzędzi do skutecznego i szybkiego blokowania klonów nie było, nie ma i nieprędko się pojawią. Pozostaje jedynie ręczna, żmudna weryfikacja. A wiesz, ile jest tłumaczenia w razie pomyłki?

Panowie - nie róbcie sobie sami, na własne życzenie, Elektrodowego zamordyzmu. Forum jest niewielkie. Spamerów jest kilka na miesiąc i są oni z reguły niegroźni. A taki czapa tranzystor, oswojony i regularnie temperowany, może dodać lokalnego kolorytu ;)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

admin pisze: - Blokowanie edycji starszych postów wiąże się z utratą sensowności dyskusji - to nie teoria, lecz praktyka, którą ćwiczyłem wielokrotnie spędzając wiele czasu na łagodzeniu sporów Użytkowników dotkniętych faktem, że wyedytowany post spowodował, że ich wypowiedzi przypominają rozmowę dziada z obrazem. Trzeba było poprawiać ich posty, co pododowało kolejne pretensje itp, itd...
Jasne, najlepiej wywalic caly watek, nie do kosza lecz skasowac, szczegolnie jak moderator prowokowal.
Alek

Post autor: Alek »

Przychylam się do zdania użytkowników OTLamp i Kaka. To forum idzie naprawdę w złą stronę. Brak możliwości edycji swoich postów jest posunięciem, które szkodzi. Coraz więcej obostrzeń, coraz więcej ograniczeń. Wątpię, by ktokolwiek z moderatorów miał chęć poświęcać dodatkowy czas na spełnianie życzeń reedycji. Już teraz większość moich działań podporządkowane jest kasowaniu zgłoszonych wątków z komentarzem "można już usunąć, bo nieaktualne". Poprawianie na czerwono postów nie ma już sensu, bo wartość terapeutyczna tego posunięcia jest żadna. Dawniej, gdy ktoś permanentnie łamał zasady pisowni, w bardzo drastycznych przypadkach po kilkukrotnych ostrzeżeniach kasowało się post. Użytkownik był zobligowany poprawić pisownię. Był dzięki temu porządek.
Czemu obecne rozwiązanie, z brakiem edycji posta nie zostało przed wprowadzeniem poddane publicznemu głosowaniu? Dawniej wszystkie ważniejsze zmiany były głosowane.
Tak samo arbitralnie (o ile pamiętam) został wprowadzony śmietnik. Zadam to samo pytanie, które zadawałem na forum moderatorów: Czy zauważyliście, że śmietnik ma już więcej postów niż dział TV retro (i kilka innych działów)? Jest to bardzo dynamicznie rozwijające się podforum,
merytorycznie bodaj najcenniejsze ze wszystkch :twisted: .

Zamiast obecnego, szkodliwego rozwiązania, w przypadku stwierdzenia, że ktoś kasuje swe posty może wystarczy założyć blokadę na danego użytkownika. Osobiście jestem za wolnością wyboru. Jeśli ktoś chce kasować swe wpisy- trudno. Zgadzam się, że świadczy to o użytkowniku. Swoją drogą: czy w regulaminie jest wpisany zakaz kasowania swoich wypowiedzi? Jeśli nie ma, to wobec wprowadzenia takiej zasady powinna być na forum informacja o takiej zmianie regulaminu. Ci, którzy przed zmianą pisali na tym forum powinni mieć możliwość odejścia z usunięciem wszystkich swoich wpisów, bo zapisywali się według starych reguł gry. Oświadczam, że będę wtedy pierwszy, który odejdzie stąd (wraz z usunięciem wszystkich swoich wpisów)- jakkolwiek by to o mnie świadczyło. Prawda jest taka, że powodowany prawdziwą troską o rozwój podforum "śmietnik" pragnę zrobić mu nieco miejsca. Wszakże biedna wyszukiwarka, która jest przepełniona nie jest w stanie katalogować słów kluczowych z tego jakże ważnego podforum.
traxman

Post autor: traxman »

macska pisze: Jasne, najlepiej wywalic caly watek, nie do kosza lecz skasowac, szczegolnie jak moderator prowokowal.
Wątek wywaliłem w nicość na wyraźną prośbę Autora, (chociaż to nie mój dział, pewnie do dzisiaj miałby 50 postów równie bezsensownych i odległych od tematu jak pierwsze), któremu jak to bywa ostatnim zwyczajem min. Twoim zrobiliście bagno z tematu... odpowiedź na postawione pytanie otrzymał na PW.
Nie brak edycji postów robi SYF na forum....
Jeszcze chwila i nikt nie będzie zadawał pytań, bo po co? I tak nie otrzyma odpowiedzi, a do przeczytania będzie miał pięć stron szumu...
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: jarecki_1966 »

Witam, cały KOSZ powinno sie skasować , wyczyścić do czysta, skoro znalazły sie tam niepotrzebne rzeczy to po co je utrzymywać. Przeniesione wątki do Kosza powinno się tylko utrzymywać jakiś czas , gdyż nie wszyscy mogą się zgodzić z takim przeniesieniem swojej wypowiedzi, po usunięciu, wyjaśnieniu, wątpliwości, usunąć lub przenieść, w zależności od rezultatu, gdzie były pierwotnie i po sprawie.
pierwszy

traxman pisze: Wątek wywaliłem w nicość na wyraźną prośbę Autora...
Jest subtelna roznica pomiedzy koszem (o co wnioskowal autor watku) a nicoscia.
traxman pisze: (chociaż to nie mój dział, pewnie do dzisiaj miałby 50 postów równie bezsensownych i odległych od tematu jak pierwsze), któremu jak to bywa ostatnim zwyczajem min. Twoim zrobiliście bagno z tematu...
Najwazniejsze zeby znalezc winnego.
A bagno zrobil z watku moderator, piszac kompletnie nie na temat, ale teraz pewnie juz nikt tego nie sprawdzi.
Troche jednak udalo mi sie uratowac, kazdy moze sprawdzic jakie to bylo bagno, jest pod linkiem w moim podpisie.
Niestety zdazyles juz wykasowac odpowiedzi moderatora, zanim sie zorientowalem, ze znikaja wpisy.
traxman pisze: ...odpowiedź na postawione pytanie otrzymał na PW.
Zdazylem przeczytac, i po dzisiejszym sprawdzeniu w pracy zgadzam sie z tym co napisales.

No moze poza Twoim piewszym zdaniem: "Wymoderujcie sie sami "
traxman

Post autor: traxman »

Cytat z PW Wojtka:
"A tak przy okazji, to najbardziej wkurza mnie, że nawet tak prosty temat prowadzi do jałowej dyskusji :roll: Poprosiłem moderatora o wyrzucenie do kosza i widzę że zostało to zrobione."
Więc nie musisz zakładać komisji śledczych.

Dla mnie to koniec tematu i podtrzymuje w dalszym ciągu twierdzenie, że 95% ostatnich wpisów na forum do duperele, pozostałe 5% to interesujące informacje - a proporcje powinny być chyba odwrotne.
I możecie zakończyć narzekanie na poziom, bo sami systematycznie go obniżacie.
pierwszy

traxman pisze: Więc nie musisz zakładać komisji śledczych.
Nie mam w zwyczaju.
traxman pisze: I możecie zakończyć narzekanie na poziom, bo sami systematycznie go obniżacie.
Nigdy nie narzekalem, mylisz mnie z kim innym.
A Ty mozesz przestac bronic (dosyc nieudolnie) kolege moderatora.
Dla mnie tez koniec tematu.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

* Popieram Kacpra i Alka.
* Posty napisane przez kogokolwiek pozostają jego własnością. Jeżeli zaakceptowany wcześniej regulamin nie mówi inaczej. Uprzejmie proszę Administrację o umożliwienie mi realizacji moich majątkowych i własnościowych praw autorskich, aż do usunięcia postów włącznie. Nikt nie ma prawa na ich dalszą publikację jeżeli nie wyrażam na to zgody. Nie przypominam sobie żadnej licencji typu Creative Commons na wejściu Triody.
traxman pisze: Dla mnie to koniec tematu i podtrzymuje w dalszym ciągu twierdzenie, że 95% ostatnich wpisów na forum do duperele, pozostałe 5% to interesujące informacje - a proporcje powinny być chyba odwrotne.
I możecie zakończyć narzekanie na poziom, bo sami systematycznie go obniżacie.
Moim zdaniem kluczową przyczyną obniżenia jakości Forum jest przede wszystkim niewłaściwa moderacja. W wyniku odchodzą użytkownicy mający coś do powiedzenia, a zaczyna się rykowisko. Jeżeli zaś MarekSCO czy k24 poszli sobie na skutek konfliktu z jakimś urzędnikiem, to urzędnik taki powinien popełnić seppuku.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Jasiu :arrow: ja k24 nie zbanowałem. Dostał ostrzeżenie tak jak dostałby każdy użytkownik na jego miejscu. Nie prowadzę rozróżniania użytkowników na lepszych i gorszych. Ostrzeżenie dostał tylko dlatego, że dostaliśmy zalecenie ostrzejszej moderacji. Jeśli masz zastrzeżenia do pracy moderatora sugeruję pisać bezpośrednio do admina.

macska :arrow: bagno zrobiłeś ty, wyrażając się w stylu (cytuję z pamięci) "profesorek (...) wyraził się ex cathedra".
pierwszy

Marne Twoje tlumaczenie, moze k24 nie w tym dziale zapytal gdzie powinien, ale bedac starym forumowiczem, gdzie mial szukac odpowiedz na pytanie.
Tu jest jego straszny grzech:
viewtopic.php?f=15&t=19397&p=208132#p208132
Moderowanie doprowadzilo do tego, ze obecnie mam to gdzies, gdzie moje posty wyladuja.
Co do statusu postow, moja zona pracuje w kancelarii, ktora zajmuje sie ochrona znakow towarowych i wlasnoscia intelektualnej.
Poprosilem, zeby porozmawiala ze specjalista w tej dziedzinie, to nie jest tak, ze tego prawo nie reguluje.
Odpowiedz umiescie tu na forum.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze: Tu jest jego straszny grzech:
viewtopic.php?f=15&t=19397&p=208132#p208132
Znowu mijasz sie z prawdą. To jest tylko kropla, która przelała czarę.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Odwiedziłem kilka razy osobiście k24 (dostałem sporo fajnych zabawek, części, podzespołów, pogadaliśmy.........), zobaczyłem na własne oczy czym się zajmuje na emeryturze, wielu , bardzo wielu czynnych gębą użytkowników forum triody ( nie kolegów, zwłaszcza moich......) do pięt mu nie dorasta. Szkoda...................pozdrawiam Panie Tomaszu.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

jethrotull -> a dyskusja o konstrukcji gitar w wątku "daj się zobaczyć" nie razi Cię w oczy?

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie jestem moderatorem działu, w którym się toczy ta dyskusja, ani nawet jej nie śledzę. Jeśli ona Cię razi w oczy - raportuj. Posty użytkownika k24 były raportowane.

cirrostrato :arrow: powtórzę, że nie ma znaczenia przy moderacji, czy dany użytkownik prywatnie jest wspaniałym i zasłużonym człowiekiem. Nie stosuję osobnej taryfy w zależności od tego czy kogoś znam osobiście, jaki ma ta osoba staż na forum, czy ją lubię czy nie. Ubolewam nad odejściem kolegi, ale
1. nadal będę utrzymywał, że decyzja o przyznaniu ostrzeżenia była słuszna
2. zaproponowałem odwołanie się od tej decyzji do admina
3. nie mam możliwości ocenić jak dana osoba zareaguje na operację moderatorską. Niektórzy wracają na forum po kilku banach, inni opuszczają je po otrzymaniu ostrzeżenia.