A był sobie taki serial sf (koprodukcja m.in. CSRS i RFN) "Návštěvníci" http://www.filmweb.pl/serial/Go%C5%9Bcie-1983-208458 i na początku odcinka 3 (który właśnie się skończył w Kino Polska) jest cudne ujęcie z lampami nixie, które odliczają lata podczas cofania się w czasie.
Ogólnie efekty jak na rok '83-84 robią wrażenie.
Dla zainteresowanych podpowiem, że owy odcinek będzie powtarzany jeszcze kilka razy w ciągu tygodnia.
Dziś trafiłem na TVP Seriale na jeden z odcinków "Zmienników". W mieszkaniu utopionej sąsiadki Mroczkowskiego (Rewiński) w pokoju na stoliku stoi lampowe radio (nie rozpoznałem wzrokowo, ale coś w stylu Eroiki lub Goplany), a na regale OTV Lazuryt. W mieszkaniu Mroczkowskiego identyczny stolik jest pusty, natomiast na regale stoi identyczny Lazuryt, a na samej górze regału radio (nie rozpoznałem).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
"Brazil" - zwariowany film s-f (jakie tam s-f, już to mamy ) o koszmarnym orwellowskim świecie. Istne zatrzęsienie małych monochromatycznych kineskopów, co ciekawe zawsze gołych, bez obudowy. Nie wiadomo co gorsze, wysokie napięcie czy totalna kontrola. W powszechnym użyciu są ogromne lupy powiększające obraz. W ujęciu komputera szefa głównego bohatera od tyłu chassis widzimy ponadto kenotron (a może podwójną triodę, taką jak w moim podpisie?).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 21 stycznia 2011, 16:13 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Kazik - Ballada o Janku Wiśniewskim (Czarny Czwartek) - Kazik trzyma stary lampowy telewizor (jakiś wisłopochodny), w którym potem zostaje rozbity ekran
W jednym z odcinków "Zmienników", gdy zawożą Kowalewskiego do domu po "nocce", ma o w mieszkaniu Lazuryta 102
U Ewy Farny (a fe ta muza!) jest Neptun 311.
Teledysk podany przez Kaem przypomina mi jeden z teledysków Boba Dylana, w momencie jak ta laska rzuca tymi kartkami z tekstem http://www.metacafe.com/watch/sy-187835 ... sic_video/