Subfora

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

OTLamp

Re: Subfora

Post autor: OTLamp »

Jeśli chodzi o dział Radio retro, po wielu przemyśleniach widziałbym tam 2 przyklejone tematy. Pierwszy z nich to temat z linkami do schematów, który już istnieje. Drugi zawierałby alfabetyczny spis schematów zamieszczonych w dziale, od razu powiązanych z linkami do nich, analogicznie, jak to zrobiono na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic157595.html Często korzystam z tego przyklejonego tematu i naprawdę spełnia on doskonale swoją rolę, oczywiście pod warunkiem, że jest na bieżąco uzupełniany.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Nie podoba mi się nadmierne pogłębianie w struktury forum wątków tak jak to widzę w dziale "Ogłoszenia".
Do takiego samego wniosku doszedłem też jeżeli chodzi o mój komputer i przebudowałem strukturę katalogów na znacznie bardziej płaską i organizując pliki poprzez nadawanie im odpowiednich nazw.
Zamiast konieczności stopniowego zagłębiania się w strukturze, żeby dostać się do "Sprzedam" znacznie lepiej byłoby wrzucić wszystko do jednego worka pod warunkiem że wątki zaczynałyby się od [SPRZEDAM], [KUPIĘ] itp.
Oczywiście wymagałoby to żelaznej dyscypliny od autorów wpisu lub niestety pracy moderatorów.

Może to marudzenie, bo i z obecnym układem da się żyć ale jest to dość denerwujące życie. Pracując na Linuksie przyzwyczaiłem się że jak każę komputerowi zapisać plik i wyjść (:wq! :twisted: ) albo i wyjśc bez zapisywania to komputer to zrobi w ułamku sekundy i bez marudzenia a nie tak jak w Windows zacznie pytać czy jestem pewien, bo mogę utracić bezpowrotnie dane i że mam odpowiedzeć że tak... bleeee. :P
Forum robi się jakieś Windowsowate.

Popieram jednak bardzo ideę Romkad aby przykleić na górze działów temat z linkami do wartościowych tematów.
Ostatnio zmieniony pt, 21 sierpnia 2009, 11:31 przez fugasi, łącznie zmieniany 2 razy.
_
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

fugasi pisze:Pracując na Linuksie przyzwyczaiłem się że jak każę komputerowi zpaisać plik i wyjść (:wq! :twisted: ) to komputer to zrobi w ułamku sekundy i bez marudzenia a nie tak jak w Windows zacznie pytać czy jestem pewien, bo mogę utracić bezpowrotnie dane i że mam odpowiedzeć że tak... bleeee. :P
A co to ma wspólnego z systemem operacyjnym? O ile mi wiadomo implementacja vi istnieje również na windę.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To tylko taka paralela pokazująca że nadmierna troska o komfort może prowadzić do udręki.
Teraz to aż mi się nie chce wchodzić do Ogłoszeń...
_
traxman

Post autor: traxman »

Ten dział jest grzecznościowy i nie ma chyba większego sensu rozwodzenie się nad jego strukturą.
Istotne sa natomiast sposoby uporządkowania schematów.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tu najlepszy jest pomysł OTLampa: alfabetyczny spis w przyklejonym temacie.
_
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

traxman pisze:Ten dział jest grzecznościowy i nie ma chyba większego sensu rozwodzenie się nad jego strukturą.
Istotne sa natomiast sposoby uporządkowania schematów.
Dział ogłoszenia jest bardziej na temat niż Wspomaganie układów lampowych.

Ja jestem za przywróceniem go w poprzedniej formie, uważam, że nie da się upilnować wszystkich, by zaznaczali w postach sprzedam czy kupię (dotyczy to zwłaszcza osób rejertrujących się na forum tylko w celu zamieszczenia jednego ogłoszenia), przysporzyłoby to dodatkowej pracy moderatorom działu.

Przyklejony spis treści, o którym pisze RomekD (a świetny przykład podaje OTLamp) jako współautor pomysłu oczywiście popieram. Proponował bym oprócz linka do danego tematu dopisać również krótki opis, by było wiadomo co zawiera i co można w nim znaleźć.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
traxman

Post autor: traxman »

Matizz pisze: Dział ogłoszenia jest bardziej na temat niż Wspomaganie układów lampowych.
Matizz
Można przecież wyrzucić cały dział wspomagania, nie ma tam w sumie nic istotnego.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Precyzując moją poprzednią wypowiedź, pierwszym przyklejonym tematem w dziale "Radio retro" powinien być "Wykaz schematów zamieszczonych w tym dziale", a drugim "Linki do stron ze schematami". Przykładowy poszukiwacz schematu wchodzi najpierw w "Wykaz", gdzie może szybko się zorientować, czy w dziale jest schemat, którego poszukuje. Jeśli nie ma, wchodzi w "Linki". Linki bardziej ukierunkowane tematycznie powinny tam mieć krótki opis w celu wstępnej weryfikacji, np. "odbiorniki Philipsa", "odbiorniki amerykańskie", "sprzęt radziecki" itp. Jeśli poszukiwacz nie znajdzie tam schematu, zakłada temat.

Moim zdaniem bardziej przejrzyście nie da się tego zrobić. Kopiowanie schematów do oddzielnego wątku, jak proponowano wcześniej, stworzyłoby kilkustronicowy, nieprzejrzysty i niepraktyczny w użyciu wątek ze zdublowanymi załącznikami, niepotrzebnie zajmującymi miejsce na serwerze.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

OTLamp dobrze gada!

Czy ktoś wie dlaczego Trioda na bana w Googlu? IMO strony wyglądają na "indeksowalne"

Jasiu
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Faktycznie na naszym forum nigdy nie widać Googlebota, który fora tej wielkości "atakuje" nierzadko trzydziestoma klonami. Pojawiają się natomiast boty indeksujące Yahoo i MSN.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
szalony pisze:Faktycznie na naszym forum nigdy nie widać Googlebota, który fora tej wielkości "atakuje" nierzadko trzydziestoma klonami. Pojawiają się natomiast boty indeksujące Yahoo i MSN.
Wygląda na to, że to nie Google zbanował Triodę, ale admin triody zbanował Googla :? Przez pomyłkę to, czy z premedytacją?

pozdrawiam,
Jasiu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Post autor: Alek »

Myślę, że google jest sam sobie winien :P . Jak byk na zrzucie stoi, że w celu dalszych informacji ma się skontaktować z Adminem :mrgreen:
admin
administrator

Post autor: admin »

Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na zaistniay problem.
Nocą z wczoraj na dzisiaj "posiedziałem w googlu" aby zlokalizować co się właściwie dzieje. Na Forum nie ma żadnych zbanowanych adresów IP, a bot rzeczywiście się nie pojawiał. Na wszelki wypadek zarejestrowałem domenę na Google (wkleiłem też przy okazji specjalny meta tag, który przesłany został z Google w celu weryfikacji adresu). Nie pomogło to od razu, ale dzisiaj z samego rana patrzę i widzę, że bot już googluje na Forum :D

Podsumowując, nie zdiagnozowałem przyczyny problemu, ale udało mi się go usunąć.

ps. Co do reorganizacji Forum, to myślę, że z decyzjami jeszcze poczekamy - dyskusja i głosowanie ciągle trwają.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Jeszcze kilka słów o subforach "radio retro". Ja rozumiem, że jest to działka moderatorska przynależna Tomkowi (i słusznie).
Tu znów spoglądam w moje herbaciane fusy i widzę, że wkrótce wprowadzony podział (jaki on nie będzie) okaże się albo niewystarczający albo niezbyt wygodny.
Jestem zdania, że schematy powinny docelowo uzupełnić stronę ze schematami na "Fonarze", ewentualnie pojawić się także na innych stronach. Takie działanie, jeśli zacząć je od wątków najstarszych znakomicie zaprocentowałoby w przyszłości- wiadomo by było, że grzebanie przez moderatora w wątkach starszych niż x w celu poszukiwania zamarkowanych tam schematów nie ma sensu.
W razie potrzeby objaśnienia czegoś komuś na schemacie wklejałoby się tylko link do niego. To rozwiązanie porządkowałoby kwestię schematów raz na długi czas, będąc przy tym rozwiązaniem wygodnym i szybkim (alfabetyczny spis). Zajrzałem, że w dziale "radio retro" jest obecnie 30 stron wątków. Życzę Ci Tomku dużo wytrwałości, ażebyś dał radę przeprowadzić chociaż to, co zamierzasz.
Schematy są też w 'Szukam' :), przy czyszczeniu tego forum pracowicie je przenoszę do odpowiednich działów.

Myślałem nad podziałem tematycznym na wątki tego subforum i nad tym co ma być w w tekście w wątkach, coś wymyśliłem, ale na ile się sprawdzi - nie wiadomo. Myślałem też o umieszczaniu schematów u mnie na stronie, ale w sumie nie mam do tego praw (autorskich) jak i moja strona nie jest w żaden sposób powiązana z Triodą. Zobaczymy jak się będzie sprawdzał aktualny system,

EDIT - właśnie zauważyłem, że 'Radioretro' nie ma już subforum...