rozm. el. na chassis i wymiary podstawek

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Re: rozm. el. na chassis i wymiary podstawek

Post autor: Turgon »

KaKa pisze:
Turgon pisze:Dla mnie nie ma problemu, ale jak się mylę popraw mnie.
Szczerze, to weź t narysuj. bo opis jest mało precyzyjny :wink:
W sumie i tak olałem to i zrobiłem klasycznie czyli trafo rdzeniem prostopadle do toroida.
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Witam z powrotem :)

Pomyślą sobie pewnie co niektórzy, że strasznie sie przejmuję, martwię itp. na zapas, jednak wolę sie Was spytać, niż dwa razy coś robić.

Bardzo pomału zbliżam się do montażu wspomnianej konstrukcji.

Chciałbym już zacząć wiercić otwory w chassis.
Czy lampy przedwzmacniacza nie są zbyt blisko trafa sieciowego ?
odsunąć je jeszcze ?

Tu kolejne pytanie(które pewnie wyda sie Wam głupie): czy piny lampy podawane w notach katalogowych podawane są patrząc od spodu lampy ? czyli tak jak na załączonym obrazku ?
piny noval.jpg
chas.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Ja bym jedynie lampy preampów nieco od siebie odsunął, tak to wydaje się być w porządku.
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

zuk pisze:Czy piny lampy podawane w notach katalogowych podawane są patrząc od spodu lampy ? czyli tak jak na załączonym obrazku ?
Tak.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

pzdr
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Witam,

Chassis już mam w 94% powiercone, zostało tylko wywiercić 5-6 otworów na mocowanie kondensatorów.

Prezentuje się to jak na załączonych obrazkach. Do ideału nieco brakuje.

Jednak martwi mnie:

1. prawdopodobnie umieściłem ECL za blisko trafa głośnikowego. Co o tym sądzicie, nie będzie problemów z nadmiernym ciepłem z ECL ? blisko niej będzie prowadzony przewód anodowy z zasilacza jak i z ECL do trafa (widoczne otwory w okolicach pinów TG) nie będzie topiło mi izolacji na przewodzie ? Nie użytkowałem nigdy lampowych wzmacniaczy , więc pojęcia nie mam jak to się grzeje.

2. Jest sens wiercenia podkładki pod potencjometry żeby bolce potencjometrów (rzekomo zapobiegające obracaniu się potencjometrów wokół własnej osi gdy nakrętka się odkręci) miały punkt oparcia ? bezpośrednio w chassis nie chce wiercic otworków pod nie, wiec musiał bym zrobić podkładkę pod "poty".
Jak to z tym jest. Często się odkręcają ?

3. Drut na szynę masy:

2,5mm czy 4mm

2,5 mm lutuję sie bardzo dobrze 100w transformatorową lutownicą
4,5 mm jest sztywniejszy i na stronie Toma jest mowa o grubej szynie masy. lutowanie do 4,5 mm trwa 3 razy dłużej niż do cieńszego drutu, ale jest wykonalne.

Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

zuk pisze: 1. prawdopodobnie umieściłem ECL za blisko trafa głośnikowego. Co o tym sądzicie, nie będzie problemów z nadmiernym ciepłem z ECL ?
Nie martw się, będzie ok, ważne żeby przewody nie dotykały bańki.
2. Jest sens wiercenia podkładki pod potencjometry żeby bolce potencjometrów (rzekomo zapobiegające obracaniu się potencjometrów wokół własnej osi gdy nakrętka się odkręci) miały punkt oparcia ? bezpośrednio w chassis nie chce wiercic otworków pod nie, wiec musiał bym zrobić podkładkę pod "poty".
Jak to z tym jest. Często się odkręcają ?
Mi się zazwyczaj nie chce tego robić, dokręcam mocno zakrętki od potków i jest ok.
3. Drut na szynę masy:
2,5mm czy 4mm
2.5mm w zupełności wystarczy. Możesz też zrobić masę w gwiazdę i połączyć masy zwykłą linka nie oglądając się zbytnio na grubość.

Pozdrawiam

PS. tak mi się jeszcze nasunęło: widzę że się mocno napracowałeś kładąc transformator sieciowy na płasko, a efekt estetyczny jest taki sobie. Ja kiedyś zrobiłem wzmacniacz używając tego samego TSa na znacznie mniejszej szasce i się nie bawiłem w obracanie osi rdzenia traf. Nie miałem z tego tytułu żadnych problemów z zakłóceniami. Może warto przesłuchać wzmacniacz "testem słuchawkowym" pod kątem ewentualnych zakłóceń, bo przy takiej odległości TS-TG na 90% kładzenie trafa nie będzie konieczne.
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki bardzo Jethrotull za odpowiedź.

PS.
Z tym leżącym trafokiem to wynikło to z próby słuchawkowej właśnie. jak stał brumiło dość znacznie w trafo głosnikowym.

Pozdrawiam