JCM 800

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Re: JCM 800

Post autor: ciepiel »

Marvel pisze:
No to wyszedł drożej niż oryginał :| I trochę szkoda, że eyeletboard odwrotnie zamontowany.
A co do płytki, to było łatwiej później sprawdzić wszystko i estetyczniej wyglada 8) Poza tym jest troszeczkę inny układ lamp i transformatorów niż w oryginale i dlatego płytka jest w tą stronę.A i tak najważniejsze jest, że dobrze gra i nie wzbudza się :twisted: :twisted:
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

ciepiel pisze:A co do płytki, to było łatwiej później sprawdzić wszystko i estetyczniej wyglada 8)
Wg. mnie wcale nie wygląda estetyczniej. Dla mnie wygląda dziwnie, bo oczka lutownicze wyglądają spod płytki. Ale to pryszcz. Najważniejsze, że można było skrócić wszystkie przewody o ponad połowę i nie ciągnąć przewodu z napięciem anodowym równolegle nad rezystorami i kondensatorami w torze sygnału.

Ale skoro gra i się nie wzbudza, to luz :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Myślę ze jeszcze delikatne przeróbki będą, jeżeli chodzi o prowadzenie kabli i to co wewnątrz, a ogólnie to prawie skończone. Został tylko front panel i nóżki do head'a.A oto zdjęcia:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Majster_15 »

Bardzo stylowy "dizajn" 8) Tylko ta czerwona biza trochę wg mnie nie pasuje :) Ale o gustach...

Pozdrawiam.
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Mi właśnie czerwona się podoba :lol: Ożywia to wszystko :mrgreen:
May
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: May »

Pochwale kolegę za duży wkład pracy i staranność przy wykończeniu - choć muszę powiedzieć szczerze, że dla siebie nie wybrałbym takiego stylu.

Uważam że w środku wzmacniacza mogłeś bardziej efektywnie poprowadzić połączenia. Mam na myśli np: przesyłanie sygnałów (przez obrócona płytkę względem podstawek lamp przedwzmacniacza - to celowo?).
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

No cóż - mój syn wybrał taki tolex.Tego nie widać na załączonych fotkach, ale ma on wyraźną fakturę skóry wężowej - naprawdę wygląda efektownie i robi wrażenie. Poza tym takie wykończenie jest rzadko spotykane i ma specyficzny nie vintage`owy charakter. Jeśli chodzi o "wnętrzności" to owszem jest tam niezły bałagan. Wynika to z zupełnie innego niż w oryginale rozmieszczenia wszystkich elementów na wierzchu chassis. Nie ukrywam, że walczyłem z problemem wzbudzeń i brumów (widać to na fotkach - poekranowałem solidnie większość połączeń). Udało się uzyskać bardzo przyzwoite rezultaty, ale jak będę miał trochę czasu, to się wezmę za przebudowę. Jeśli chodzi o brzmienie to jestem naprawdę pod wrażeniem. Z dedykowaną paką abolutnie bez żadnych zabawek (tylko kabel i Les Paul) "gada" niesamowicie. Kręcenie gałami jest naprawdę kreatywne - to prawda, że gitarowy lampiak to instrument. Postaram się namówić mojego kumpla, żeby zagrał parę próbek i nagram to. Oczywiście zamieszczę na FORUM. Jakby coś to mogę podzielić się doświadczeniami ślusarsko-stolarsko-tapicerskimi.
Pozdrawiam - duży ciepiel
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

A oto końcowy efekt!Zrobiony front panel na head i płytka na kolumnę. Nadruk był projektowany w Corel Draw 9, drukowany na folii termotransferowej i przeniesiony na szczotkowaną blachę mosiężną i zalakierowany.
PS: kolego painlust-masz gały!! :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: TripleXXX »

Ładnie ładnie. Jest jednak kilka rzeczy, które trochę rzucają mi się w oczy :wink: . Przede wszystkim po co taka wysoka obudowa na head?? Spokojnie można było zrobić niższą. Na górze krata z tyłu można dać blachę perforowaną i wentylacja spokojnie dała by radę.
Rączki w kolumnie trzeba było dać jednak większe.
Zrobiłeś "duszę" w kolumnie?? W kolumnach o takich gabarytach jest to dość ważna sprawa.
Powiem Ci szczerze że osobiście bałbym się o trwałość takich połączeń ścianek w kolumnie jak Twoje :mrgreen: .
No i narożniki od frontu, na górze kolumny. Nie są czasami trochę krzywo??
Sam właśnie zabieram się za budowę kolumny 412 ściętej i zastanawiam się jak rozwiązać problem skosu i narożnika metalowego na górze kolumny . Wszystkie, które mam są robione pod kąt prosty :roll: . Mam nadzieję że "płytkie" narożniki nie będą się gryzły ze skosem kolumny. Być może zrobię kilka zdjęć z budowy to zamieszczę na forum :wink:
Mam jeszcze pytanie - frezowałeś krawędzie, czy wszystko ręcznie szlifowałeś??
Design to rzecz gustu, więc wiadomo... No i z tego co ogarnąłem to koszt budowy niemały, nie mniej jednak doskonale Cię rozumiem :)
No i V30 :lol:
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Ze skrzynką na wzmacniacz tak wyszło, bo miałem już gotowe chassis, a zamówiłem rozkrój sklejki o dokładnych wymiarach. Zaplanowałem, że boczne ścianki będą ustawione I___I, ale jak się okazało chassis nie byłoby tak dopasowane jak chciałem.Ta zmiana spowodowała zwiększenie wysokości i zmniejszenie szerokości head'a o około 36mm(2 grubości sklejki). Dusza oczywiście jest. Jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcji kolumny, to niestety nie mam sprzętu do wczepów (i nie jestem też stolarzem). Wierciłem i kołkowałem na klej połączenia, a później w naróżnikach od wewnątrz przykleiłem i poskręcałem wkrętami kantówki 40x40mm. Usztywniło to bardzo skrzynię i myślę, że wytrzyma wiele... Jeśli chodzi o uchwyty to są wystarczające (większych nie mieli dostawcy). Narożniki - no jest to problem. Ja krawędzie musiałem obrabiać ręcznie (strug i tarnik), bo narożniki marshallowskie mają promień około 22mm. Nie miałem takiego freza i nawet nie jest tak łatwo go kupić (kilkaset pln). Tylne narożniki "leżą" perfekcyjnie, a przy montażu frontowych najważniejsze dla mnie było ich dobre przyleganie. Zacne firmy różnie sobie z tym radzą: vide MESA 4x12 Recto slant (narożniki podobnie jak w mojej kolumnie) oraz możliwe rozwiązanie Twojego TripleXXX problemu, np: CRATE :http://cachepe.samedaymusic.com/media/q ... 663470.jpg Design w założeniach miał być kontrowersyjny, a
koszty - no cóż, wszystko było kupowane jeszcze przy niskich kursach( V30 wyszły po 260 zł/szt. z przesyłką z Anglii). Poza tym zestaw nie jest na sprzedaż, ja jestem zadowolony z wykonania, a mój syn cieszy się brzmieniem (V30 :lol: ). Próbki nastąpią, ale za tydzień-dwa.
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

O takich "płytkich" narożnikach właśnie myślałem jak z tej paczki Crate. Tyle że ja preferuję czarne :) .Ogólnie to konstrukcyjnie moja paczka będzie podobna do tej Crate, wizualnie na szczęście nie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TripleXXX pisze:O takich "płytkich" narożnikach właśnie myślałem jak z tej paczki Crate.
Ale tu nie chodzi o to, czy płytkie czy nie, tylko o to, że mimo, że paczka jest ścięta, to wszystkie narożniki mają kąty proste :-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Marvel pisze:Ale tu nie chodzi o to, czy płytkie czy nie, tylko o to, że mimo, że paczka jest ścięta, to wszystkie narożniki mają kąty proste :-)
TripleXXX pisze: (...) zastanawiam się jak rozwiązać problem skosu i narożnika metalowego na górze kolumny . Wszystkie, które mam są robione pod kąt prosty :roll: .
Dlatego też będą "płytkie" narożniki. Tak jak w paczce Crate. Myślę że nie będzie tak źle ;)
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Przedstawiam nowe wcielenie 2204, dzięki wskazówkom Forumowiczów bardziej "ortodoksyjną".Wzmacniacz zbudowany pod koniec lata ub.roku. Wszystko zrobione wspólnie z Ojcem od cięcia blachy i ślusarstwa po uruchomienie. Nie ma jeszcze "domu", ale pięknie działa i nie żal mi wydatków...
Załączamy kilka zdjęć:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No teraz to jest prawdziwy JCM. :D Też jestem obecnie na etapie bezkompromisowych rozwiązań. Do perfekcji brakuje Ci jeszcze kondensatora z załącznika, zamiast tej nieszczęsnej WIM-y. Podaj adres na PW, to Ci wyślę.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com