Forum w phpbb3

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

admin
administrator

Re: Forum w phpbb3

Post autor: admin »

megabit pisze:Ok ok no to chociaz do 30kB :P
Wydaje mi się, że 30KB to naprawdę za dużo. Stosując odpowiedni współczynnik kompresji przy obecnych ograniczeniach naprawdę można wyrazić wszystko za pomocą dołączonego avatara.
admin
administrator

painlust pisze:nie wiecie dlaczego zamiast Forum mam co jakiś czas GENERAL ERROR?
To wynika z problemów nie związanych z nowym oprogramowaniem Forum.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

admin pisze:Zrobiłem dodatkową blokadę aby nikogo nie kusiło zaglądanie na stere forum.
Proponowałbym zrobić po prostu .htaccess przerzucający od razu do właściwej strony nowego forum, a przynajmniej do strony głównej. To byłoby znacznie wygodniejsze dla tych, którzy jakiś czas nie byli na forum, a z jakiegoś powodu nie wchodzą od razu na stronę główną. Warunkiem jest obsługa rewrite przez serwer (na przykład w apache RewriteMod).
admin
administrator

Nie chciałbym robić automatycznego przekierowania z uwagi na tych automatycznie logujących się na Forum niechcianych pseudoużytkowników. Konieczność ręcznego wyboru nowego adresu jest zawsze okazją aby pogubić po drodze część automatów.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

admin pisze:Nie chciałbym robić automatycznego przekierowania z uwagi na tych automatycznie logujących się na Forum niechcianych pseudoużytkowników. Konieczność ręcznego wyboru nowego adresu jest zawsze okazją aby pogubić po drodze część automatów.
Za to tracisz wyszukiwarki - mają zaindeksowany stary adres a zupełnie nie znają nowego, nawet jak nowy znajdą, to ponieważ stary istnieje to nie 'przekierują' swoich zapisów na nowy adres. Przez to traci się na pozycji (PageRank) jak i wyniki zwracane przez wyszukiwarkę trafiają w próżnię.

Z dobrych rzeczy - skończyły się problemy z nieprzeczytywalnymi postami - teraz jednokrotne jego wyświetlenie zawsze powoduje, że już jest przeczytany.
admin
administrator

OK. Macie rację. W takim razie tworzę plik .htaccess i robię przekierowanie. Powinno już działać.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Szkoda, że w nowej wersji tak samo jak w starej nie ma modułu sprawdzania pisowni. Czasem krew mnie zalewa jak czytam niektóre posty najeżone bykami.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Thereminator pisze:Szkoda, że w nowej wersji tak samo jak w starej nie ma modułu sprawdzania pisowni. Czasem krew mnie zalewa jak czytam niektóre posty najeżone bykami.
To nie czytaj, jak cię zalewa ;)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Dobra rada, w rodzaju: " jeśli cię wkurzają pijani kierowcy na drogach, to nie wychodź z domu" :wink: Może nienajszczęśliwsze porównanie, ale jedyne jakie na poczekaniu przyszło mi do głowy. :)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

admin pisze:OK. Macie rację. W takim razie tworzę plik .htaccess i robię przekierowanie. Powinno już działać.
Działa, ale zdecydowanie nie tak, jak powinno... Przede wszystkim przekierowanie dotyczy tylko strony głównej, na której jest zdecydowanie najmniej treści z całego forum ;)
Poza tym serwer zwraca taki nagłówek

Kod: Zaznacz cały

HTTP/1.1 302 Found
który oznacza, że zasób został przeniesiony tymczasowo, i żadna wyszukiwarka nie zapisze zmiany lokalizacji. Powinien być kod http 301 Moved Permanently - ztcp nawet jakieś przeglądarki zmieniały automatycznie adres w zakładkach kiedy trafiły na coś takiego :)
Ponieważ nazwy plików i ich paramterów w obu skryptach forum są zupełnie zgodne dla starej i nowej wersji forum, wszystkie problemy można rozwiązać w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

RewriteEngine On
RewriteBase /php/forum
RewriteRule php/forum/(.*) /forum/$1 [R=301,L]
. Kod testowany - powinien działać.
admin
administrator

Niestety, ten kod nie działa :(
admin
administrator

Wycofuję uwagę. Dzała :D
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: nnu2008 »

Cześć

Ciężko mi się do nowego forum przyzwyczaić, ale jakoś trzeba :D Mam jednak pytanie. Czy jest mozliwość dołożenia opcji "pisownia" tak jak np. na elektrodzie? Niestety IE nie ma takich opcji.

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
k4be
500...624 posty
500...624 posty

komornik12 pisze:Ciężko mi się do nowego forum przyzwyczaić, ale jakoś trzeba :D Mam jednak pytanie. Czy jest mozliwość dołożenia opcji "pisownia" tak jak np. na elektrodzie? Niestety IE nie ma takich opcji.
Po co wprowadzać skomplikowane rozwiązania dla całego forum, kiedy każdy użytkownik może zrealizować tą samą funkcję dla siebie - łatwiejszą w obsłudze i w mniej skomplikowany sposób?
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Zniknely guziki WWW w stopkach. Profil i PW jest. Czy blad w oprogromawaniu czy opcja zostala zlikwidowana?
Aleksander Niemand