saico pisze: ↑ndz, 30 stycznia 2022, 00:52
Mało się tu dzieje, więc wrzucam swój najnowszy projekt na lampach 9002 i 6AK6 w push-pull. Gdyby ktoś chciał zbudować coś podobnego, to takie lampy wystawiam na Allegro.
Eleganckie maleństwo, gratulacje.
Masz je pomierzone? Jakie transformatory głośnikowe użyte?
6AK6 to sieciowe wykonanie 3S4T Jeszcze tylko dołożyć 6BE6 (sobowtór 1R5T), 6BA6 (sobowtór 1T4T) oraz 6AV6 (ona niestety nie przypomina 1S5T choć służy do tego samego) - i powstałaby sieciowa Szarotka z dwukanałowym wzmacniaczem PP
saico pisze: ↑ndz, 30 stycznia 2022, 00:52
Mało się tu dzieje, więc wrzucam swój najnowszy projekt na lampach 9002 i 6AK6 w push-pull. Gdyby ktoś chciał zbudować coś podobnego, to takie lampy wystawiam na Allegro.
Eleganckie maleństwo, gratulacje.
Masz je pomierzone? Jakie transformatory głośnikowe użyte?
Dzięki. Pewnie chodzi o pasmo i moc... 20-25000Hz +/-3dB (od góry celowo ograniczyłem kondensatorem 1nF), moc 2x2W, czułość 1,2V (brak sprzężenia zwrotnego). Transformatory głośnikowe pochodzą z magnetofonu szpulowego Saba 300SH, które w oryginale pracowały z lampami ECLL800 i osiągały moc 5W na wyjściu (mniejszą z uwagi na małe rdzenie) - https://www.radiomuseum.org/r/saba_300sh.html
Schematem na którym się wzorowałem był ten...
Pasmo całkiem przyzwoite, a dolny zakres wręcz rewelka, szczególnie jeśli jeszcze wziąć pod uwagę brak NFB.
Moc 2 W w większości zastosowań wystarczająco dużo aby pohałasować w domu, tak, że tutaj też pozytywne zaskoczenie.
Poczułem się zainspirowany
Hehe, wiem bo sam lubuję się w takich małowatowcach:) Miło mi, że daję komuś inspirację... ja też od czasu do czasu jej potrzebuję, ale tak to działa w DIY.
PS. Od NFB zależy pasmo od góry, od rdzenia i uzwojenia dolne.