Wzmacniacz SE oparty o 6C33C

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Ja ostatnio za parę zł kupiłem kondensatory które zamierzam urzyć w zasilaczu żarzenia, własnie DDR 150000 mikro firmy ROE.Mają dokładnie już 20 lat .Porównałem pojemnośc z obecnymi .Nie widac zadnej róznicy w pojemności mimo ich podeszłego wieku.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Boguś pisze:Ja ostatnio za parę zł kupiłem kondensatory które zamierzam urzyć w zasilaczu żarzenia, własnie DDR 150000 mikro firmy ROE.Mają dokładnie już 20 lat .Porównałem pojemnośc z obecnymi .Nie widac zadnej róznicy w pojemności mimo ich podeszłego wieku.
Bo pojemność nie musi wcale spaść. Ale po tak długim czasie kondesatory są pewnie rozformowane - dobrze by je było uformować - podłączyć pod nie napięcie stałe, na początek jakieś 10% wartości nominalnej, potem powoli (np. raz dziennie o 10%) zwiększać cały czas monitorują prąd upływu - powinien nie byc większy niż jakieś 1 - 2mA na kondensator (dla tak dużych pojemności może być trochę wikszy). Wtedy się uformują na nowo i nie będą groziły nagłym przebiciem czy wylaniem.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
No musze przyznać że współczynnik chaosu na przedstawionych fotkach jest zadowalająco wysoki :wink: :wink: . Za to prezentuje coś o większej skali integracji :) - mój zasilacz do 6C33C PP. Na płytce znajdują sie zasilacze : anodowe stopni wejściowych, anodowe stopni końcowych, żarzenie stopni wejściowych (zielone złącze ), siatkowe (grzebyczek goldpinów). Po ilości potków biasu można sie domyślić że jest to wersja stereo. Jedyne co nie działa w zasilaczu to dławik (obecnie zastepuje go kawałek srebrzanki) - trzeba nawinąć :? . A tak poza tym wszystko żyje :). Wkrótce dołączy do niego płytka 30 x 100 z bezpiecznikami, oczywiście płytka bedzie trawiona, tj. scieżki i opis bezpieczników. Ale prawde mówiąc frajda = płytka uniwersalna + kynar i srebrzaneczka :D:D
Załączniki
SIMG6739.JPG
SIMG6739.JPG (201.3 KiB) Przejrzano 927 razy
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Mam pytanie .Co przemawia za tym że stosujesz płytkę uniwersalną?.Ja też często wykonuje obwody drukowane ale wszystko trawię na laminacie.
Wydaje mi się,że uniwersalna jest trochę droższa i ścieżki nie są takiej jakości jak trawione.
kk84

Witam.
Co przemawia ?. W zasadzie sam do końca nie wiem. Może to sie wyda dziwne ale wole robić na uniwersalnej płytce niż bawić sie w trawienie - nie którym przyjemność sprawia trawienie, a mi zabawa z kynarem i płytką uniwersalną. A teraz poważnie. Rozrysowałem sobie w Protelu scheamt zasialacza, i wyszła mi wymiarowo płytka około 18x19.5 cm. Ta na zdjeciu ma 183 X 110 mm, poza tym deficyt chlorku żelaza mnie zmusił do płytki uniwersalnej. Poprostu lubie zabawe na uniwersalnej płytce, a powodów merytorycznych raczej nie ma. Mało tego, jest jedna zaleta - zawsze można zmienić rozmieszczenie elementów, co na trawionej płytce nie bardzo jest możliwe.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Chciałbym się przy okazji budowy zasilacza do wzmacniacza SE na 6S33S podzielić swoimi przykrymi doświadczeniami z diodami Zenera firmy ITT.
Otóż jako źródło napięcia odniesienia zastosowałem 4 połączone szeregowo diody Zenera po 100V każda (razem 400V). Były to diody ITT o mocy 1,3W. Zdumiałem się, że otrzymałem wypadkowe napięcie 425V (przy prądzie około 3mA). Zacząłem sprawdzać te diody, które zgodnie z deklarację producenta powinny mieć maksymalny rozrzut napięcia +/-5%. I co się okazało?
Sprawdziłem 20 sztuk tych diod. JEDNA!!! daje napięcie 100V, jedna 99V a pozostałe 18 sztuk ma napięcie od 106 do 111V!!!
Skorzystałem więc z diod NONAME i okazało się, że mają rozrzuty co najwyżej 2%.
I jak tu wierzyć tak szacownemu wydawałoby się producentowi jak ITT :(
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Taa... Na jedno wychodzi- stare dobre stabilitrony jarzeniowe mogły być od nich lepsze :D
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Witam.
Ja tam do stabilizacji anodowego stopni wejściowych użyłem VB408 (ten nie dokrecony na zdjeciu - brak podkładki izolującej), do stablilizacji siatkowego zastosowałem dwie połączone szeregowo 1N5369B, są to diody zenera 51 V / 5W !. Żarzenie lamp stopni wejściowych, a raczej jego stabilizacje realizuje na LM350, czasami stosuje LT1084CP, ale ten ostatni jakoś z temperaturą "rozbiega sie" i w rezultacie po nagrzaniu daje o 0.1 - 0.15 V wiecej. Gsmoku, jak to sie mówi "najcemniej jest pod latarnią", czasami takie diódki noname są lepsze niż markowe. Też miałem przygode z diodami ale od Vishay, miały nie bagatelny rozrzut parametrów. Ale to tylko o firmie źle świadczy. Chociaż i tak w końcowej wersji wycofam półprzewdoniki, ale przynajmniej do prób mam dobry zasilacz :wink: :wink:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Witam
Do zasilacza, który pokazałem wczesniej dodaję fotkę wzmacniacza. Jest już uruchomiony ale jeszcze nie "odsłuchany". Stopień chaosu w montażu podobny jak w przypadku zasilacza :wink:
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Nie ma co tu kryć, że niezłe masz tam "żelazo"- podobnie jak w moim na EL34... Sam nawijałeś?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Vault_Dweller pisze:... Sam nawijałeś?
Transformator nawinął mi znajomy. Ma w tym znacznie większą praktykę niż ja no i większe możliwości techniczne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Czy będzie do tego wzmacniacza obudowa? czy może poprzestaniesz na wersji testowej?.Jeśli obudowa -to wspólna dla obu kanałów czy dwa monobloki?.
kk84

Witam.
No fajnie wygląda wzmacniacz w wersji testowej :), jak dla mnie to bym obudował tą deche pudłem z plexi glasu ażeby widoczne było wnetrze owego urządzenia :)
vec
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: vec »

Witam,
pozwolę sobie odpowiedzieć na pierwszy post kk 84.
Otóż na schemacie Jogiego wystąpiły błędy w zakresie podanych napięć, co można zauważyć czytając cały artykuł i przeglądając schematy zasilaczy. Zamiast -130 V napięcia siatek lamp 6C33C powinno być
-100 V, a zamiast 290 V napięcia anodowego powinno być 200 V. Błędy te wynikają ze zmiany na poczatku tego roku zasilacza do w/w układu. Na stronie pozostawiono schemat wzmacniacza a zmieniono zasilacz. Poprzednio były też dwie wersje tego wzmacniacza, jedna z lampami 6SL7, druga z lampami ECC 99.
Pozdrawiam
vec
kk84

vec pisze: pozwolę sobie odpowiedzieć na pierwszy post kk 84.
Witam.
Odnośnie napieć to na "chłopski" rozum można powiedzieć że są stanowczo za wysokie !. Osobiście stosuje w moim sprzecie siatkowe -100 V stablilizowane diodą zenera 5W, i anodowe po odfiltrowaniu ma wartość nie 290 V tylko po zmierzeniu dokładnie 241 V. Punkt spoczynkowy to Ua 241 V, Us około -85 V (dokładnie 86.1). Z niemieckim u mnie nie specialnie dobrze, ale jakoś sobie radze :). Poza tym, nie do końca schemat jest identyczny z tym na stronie Joggisa, pozwoliłem sobie zmienić troche ukłąd wstępnej polaryzacji siatki bo ten z WWW wydaje sie troche zakręcony. A tak wogóle to gra nawet przyjemnie :).
ODPOWIEDZ