Tym czasem ide dalej sie z tym meczyc.
W koncu zaczynam skladac wzmacniacz...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
taboret1
- 250...374 postów

-
adamst_
- 500...624 posty

Jeżeli jest to brum zależny od podłączeń, dotknięcia jakiegoś punktu etc to na 1000% jest to spowodowane złym prowadzeniem masy. Jeżeli by był za mały filtr w zasilaczu (ale nie sądzę - 990uF to i tak za dużo dla koncówki PP - 47-100uF wystarcza w zupelności - nie bez powodu w starych konstrukcjach stosowano takie pojemności) to miałbyś brum 100Hz - oktawę wyższy, podobny do tego, jaki wydobywa się np ze spalonego wzmacniacza tranzystorowego 
-
taboret1
- 250...374 postów

-
taboret1
- 250...374 postów

-
Brencik
Dokładnie, brum od zarzenia to nie jest, bo to 50Hz, a to co masz to wina mas. Mialem ten sam problem, po odłaczonym zasilaniu anodowym (przy pozostawieniu zarzenia) byla niezla jatka. A gdy wejscie wzmaka zwarlem do masy to nic, zero brumu, przydzwieku nawet gdyby kondensatory w zasilaczu mialy 47uF a nie 470uF. Duzo daje tez symetryzacja zarzenia. . Ledwo co bylo słychac w glosniku. Syf był takze po np. dotknieciu okreslonych czesci ukladu, np. lamp itp to tez sie zle dzialo., ale to przy wejsciu "wiszacym". Pozdrawiam!!
-
taboret1
- 250...374 postów

-
adamst_
- 500...624 posty

-
Brencik
Dokladnie, poprostu nie podaje sie napiec (najlepiej zadnych
) na lampe zanim gzrejniki nie zostana odpowiednio rozgrzane. Tak samo nie powinno sie odlaczac zazrenia gdy napiecie na kondensatorach jeszcze trzyma po wylaczeniu zasilania, a tak czasem jest gdy duze sa kondensatory i niski pobor mocy pzrez wzmak. Ale zawsze razej stosuje sie rownolegle rezystory rozladowywujace i czasem uklady pzrekaznikowe jak przy "miekkim" starcie.
) na lampe zanim gzrejniki nie zostana odpowiednio rozgrzane. Tak samo nie powinno sie odlaczac zazrenia gdy napiecie na kondensatorach jeszcze trzyma po wylaczeniu zasilania, a tak czasem jest gdy duze sa kondensatory i niski pobor mocy pzrez wzmak. Ale zawsze razej stosuje sie rownolegle rezystory rozladowywujace i czasem uklady pzrekaznikowe jak przy "miekkim" starcie.
-
ampliman
- 250...374 postów

-
adamst_
- 500...624 posty

Chociaż z drugiej strony... być może inaczej jest w "dużych" wzmacniaczach, ale praktycznie żaden z polskich radioodbiorników nie miał opóźnienia załączania anodowego, a wyłącznik po prostu odłączał uzwojenie pierwotne trafa sieciowego, a jednak stosowane tam el84 potrafiły grać przez kilkanaście lat.
????
????
-
taboret1
- 250...374 postów

-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Ja się zastanawiam jak to jest: mam zamiar zrobić, podobnie jak we wzmacniaczach BIS101, odłączanie wszystkich napięć przez... odłączenie masowego punktu uzwojenia wtórnego trafa sieciowego. Ale nie wiem jak to będzie z polaryzacją siatek pierwszych podłączoną pod odczep tego uzwojenia, bo przecież względem katod lamp mocy nie będzie napięcia, ale względem siatek sterujących niestety tak- na anodzie i na siatce drugiej. A może by tak dać drugi zestyk przekaźnika by odłączał -Us1 i po problemie... Inna sprawa, że mam szczęście posiadać czterozestykowy przekaźnik RFT z cewką na 12V i mogę go dać zamiast pierwotnie planowanego dwuzestykowca R15, i będę mógł wspólny punkt uzwojenia wtórnego podłączyć do masy, a odłączać "gorące" przewody, nawet za kondensatorami filtrującymi. Albo dam na siatki drugie i anody prostowniki lampowe- EZ81 dla S2 i przedwzmacniacza, a 5C3S dla anod EL34, ale musiałbym dowijać uzwojenia żarzenia (nie jest tegop dużo, ale zawsze to coś...). Podstawki do tych lamp mam już założone jako że przekaźnik jest wsadzony w oktala a w nowalu siedzi EZ81 tworząca z tym przekaźnikiem timer.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
taboret1
- 250...374 postów