A więc się udało .W takim razie cieszę sie iż przypuszczenia co do przydźwięku się nie sprawdziły.Pierwszy raz za tobą więc zachęcam do dalszych konstrukcji,połknąłeś bakcyla he,he
Pozdrawiam
ps.a jak ze wzmocnieniem ,czy poziom na wyjściu jest wystarczający do w miarę normalnego odsłuchu
Działają już oba kanały - działają super!
Co do głośności odsłuchu, to jest ona zadowalająca. "Na maxa" nie da się słuchać - jest za głośno!
Jutro kupię jakieś ładne konektory głośnikowe, poskładam wszystko do kupy i pokażę na zdjęciach finalny produkt.
Przy okazji mam pytanie - jaka jest metodologia pomiaru charakterystyki częstotliwościowej wzmacniacza używając generatora i oscyloskopu?
Teraz chcaiłbym sie wziąć za wzmacniacz gitarowy. Jako, że muzykuję trochę to przydałby mi się wzmacniacz do basu. Bakcyl już jest we mnie .
Póki co do wzmacniacza podłączyłem stare kolumny od radia Elizabeth, w których jakies 15 lat temu wymieniłem głośniki na (najprawdopodobniej): GDN 16/30 - 2 szt. połaczone szeregowo, i GDWK 9/80.
Tak więc żadna to rewelacja.
Jak myślicie, czy warto by było wystawić rezystory katodowe lamp mocy na zewnątrz?. Na przykład stałyby sobie pomiędzy lampami?
Grzeją się one dość znacznie i myslę, że łatwiej jest wystawić je na zewnatrz, niż wypompowac ich ciepło z wnętrza obudowy.
Jak myślicie, czy warto by było wystawić rezystory katodowe lamp mocy na zewnątrz?. Na przykład stałyby sobie pomiędzy lampami?
Grzeją się one dość znacznie i myslę, że łatwiej jest wystawić je na zewnatrz, niż wypompowac ich ciepło z wnętrza obudowy.
Można by tak zrobić, ale chyba zepsułoby to estetyka wzmacniacza. Jeśli już to warto by je wymienić na duże, 5 Watowe które powinny się słabiej grzać. Zwykle mają one kwadratowy kształt, więc na upartego możnaby wypuścić je z tyłu obudowy i przycisnąć jakimś małym radiatorkiem, albo gdzieś w środku dać kawałek aluminiowej blachy i do niej je przykręcić.
Są gotowe rezystory przystosowane do montażu na radiatorze, ale w przypadku tej konstrukcji moim zdaniem lepszy efekt przyniosłoby wykonanie kilku kratek wentylacyjnych w obudowie, np. z mosiądzu.
W przypadku większych gabarytowo rezystorów niższa będzie temperatura powierzchni takiego rezystora lecz ilość oddawanego ciepła pozostanie ta sama. W konsekwencji w zamkniętej obudowie przyrost temperatury będzie niezależny od wielkości rezystora.