Małe 2 pytanka co do Bisa...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Kopułka nie ma sensu (właśnie za mała). Do takich zestawów tylko tuba.
A ze średniotonowych zdecydowanie ten drugi. To znakomity głośnik.
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Lucky Luke »

Ok, zajarzyłem :lol: :oops:
Ten wystarczy ? http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=94
a może
http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=96

Sorki za głupie pytania, ale wole sie dopytać, a nie beczeć jak coś pierdyknie...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Obydwa są dobre.
Osobiście wolę ten pierwszy, ale to już kategoria "wrażenia odsłuchowe" :)
Z kolei ten drugi jest mocniejszy i naprawdę trzebaby się postarać, żeby go uszkodzić.
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Znając Bisa to chyba nie uszkodzę tej części (pasmo przenoszenia) :lol: ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Pasmo chyba przekracza 10kHz, prawda? Poza tym spadek jest na pewno łagodny.
A jak wpadniesz w przester, to większość mocy poleci właśnie górą.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Bis jest trudno przesterowywalny bo ma limiter (jak prawie każda profesjonalna końcówka)
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

pasmo bisa

Post autor: LEKTRON »

Pasmo bis 101 na pewno znaczenie ponad 10 kHz; suwak equalizera - 16 kHz normalnie reguluje (dość "siarczyście" dodaje) w górę, ( jednak nie badałem osc. i generatorem).
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Ok. W domu znalazłem trochę płyt wiórowych ze starych mebli i 3 płyty z pewnego stołu - grube na 20mm. Da coś się z tego zrobić ?
Wstepnie jak coś obliczyłem na 100 litrów to max kolumny moga mieć wysokość 80cm (wewnatrz) (taka płyta) , głębokie 45 (do 55) i szerokie na 35 (i więcej) - wyobrażając sobie to trochę śmiesznie niskie, więc czuje że trochę mało :cry: Bo jak nie to obędzie się bez wizyty w sklepie...
Jak uruchomie program to oblicze.

A to pasmo - czy ja jestem głuchy bo jak na razie ta górna częstotliwość ponad 10 kHz (ktoś podał kiedyś ok 12kHz) wcale mi tak nie przeszkadza :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Według moich obliczeń:
GDN 30/60/1
Vb=100; F3=65; Qtc=1.2;
Vb=126; F3=60; Qtc=1.1;
Vb=166; F3=54; Qtc=1;
Vb=232; F3=49; Qtc=.9;
Vb=363; F3=44; Qtc=.8;
Vb=667; F3=39; Qtc=.7;
gdzie:
Vb - objętość obudowy [l];
F3 - golna częstotliwość graniczna -3dB [Hz];
Qtc - dobroć układu głośnik-obudowa.

Oczywiście w obudowie izobarycznej objętości będą o połowę mniejsze.
20mm grubośći obleci, chociaż ja zazwyczaj daję więcej.

ps. Praktycznie nikt nie odczuwa uchem różnicy między górną częstotliwością 16kHz, a 20kHz przy odsłuchach z muzyką. 12kHz też może być trudne do wysłyszenia, szczególnie przy braku bezpośredniego porównania. W końcu to nie więcej, niż kwarta...
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Zupełnie z głowy wyleciało co i jak - szkoła dawno sie skończyła... ale coś podobnego wyszło w tym programie do symulacji WIN Isd. Ale i tak bez wizyty w sklepie się nie obejdzie. Nawet strojona na 44 to i tak ponad 300 litrów - istna krowa, potwór :wink:
Co do tej izobarycznej - wszystko fajnie tyle że potrzeba jeszcze średniotonowego (koszty) no i co najważniejsze przyjaciel google nie poradził nic w tej sprawie jak to zaprojektować. Żadnej literatury pod ręką a tyle pomysłów jak te dwa głośniki połączyć ze sobą. Są jakieś książki o tym (jestem tradycjonalistą i nie zaszkodzi poczytać i sobie przypomnieć) ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Szukaj też pod hasłem "compound".
To żadna filozofia. Trzeba zrobić małą komorę za głośnikiem, w której znajdzie się drugi głośnik pracujący na dużą obudowę zamkniętą. Najlepiej zamontować je tak, aby grały "tył do tyłu".
Jeszcze prostszy pomysł polega na zamontowaniu głośników "przód do przodu" wprost na przedniej ściance obudowy. Kanał między nimi wytworzy się wtedy z grubości przedniej ścianki. Skutek doskonały, może poza względami estetycznymi ;)
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Ok, dzięki za podpowiedź ! - ten drugi wariant nie byłby taki zły a i wygląd byłby "innowacyjny" :wink:
Teraz tak szybko. Te wspomniane Tonsile GDN 30/60/1,6 mają 6 omów i tu się pojawia mały kłopot :cry: Wolałbym je zostawić ze wzgledu na ch-ke i spl. Co prawda teraz Bis chodzi na słabych kolumnach i to 4 omowych (!) i jakoś jeszcze działa (pytanie jak długo...)
Druga obawa to zwrotnica - oj będzie ciężko taką pasmowo-przepustową zaprojektować ale się spróbuje.
Czy pojemność obudowy pod średnio- i wysokotonowy też trzeba dodatkowowo obliczyć jeśli mam zamiar je odzielić od siebie i od niskotonowego ?

I teraz poprosze o krytyke - pojemność 220litrów - pod te wspomniane głośniki i obudowa izobaryczna. Początkowo korzystałem z programu i strojenie przy tej pojemności wyszło na 34Hz. Ile w tym prawdy ? Spróbuje jeszcze użyć wzorów i wtedy sprostuje to ewentualnie.
Jak na razie wychodzi "niezły mebel"...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie wiem co zrobić z tymi sześcioma Ohmami. Pamiętaj, że będziesz miał po dwa głośniki...

Komora dla średniotonowego, to kilka litrów. 10 wystarczy z powodzeniem. Są w sprzedaży specjalne puszki, które przykręca się za głośnikiem i po sprawie.
Tuba nie potrzebuje osobnej obudowy, gdyż jest zamknięta z tyłu.

Co do pojemności, to na 34Hz raczej nie masz szans, ale nie martw się, bo 40, czy 42Hz w obudowie zamkniętej to bardzo nisko.
Zwróć uwagę, że obudowa zamknięta jest filtrem akustycznym drugiego rzędu, a nie czwartego, jak BR. Czyli przy tej samej dolnej częstotliwości użyteczne pasmo sięgnie znacznie niżej - spadek jest łagodniejszy. Ściany i podłoga dodatkowo zrobią swoje i będzie niżej, niż Ci się wydaje :)
Lucky Luke
25...49 postów
25...49 postów

Ufff, trochę sie przekopałem przez różne info - dzięki za wskazówki !
A może takie "coś"
- Visaton W 300 S
- Tonsil GDWT 12-19/150,8
Obudowa bas-reflex, 150 litrów

Dla wysoktonowego w szereg żarówka 20W/24V do zabezpieczenia i rezystory do wyrównania efektywności.
Nie wiem tylko czy tego Visatona podziele na tej częstotliwości (dla niego to będzie ~2800Hz) bo tam taki "pagór" jest na końcu ch-ki. Trzeba zmienić podział ?
Najlepiej chyba by było uciąć na 2000 to Visaton by był na 1500 - tylko czy ten Tonsil da się ?
Ostatnio zmieniony śr, 5 lipca 2006, 15:11 przez Lucky Luke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

-Tuby Tonsila poniżej 3kHz nie zachowują się zbyt dobrze.

-Każdy "pagór" można wyrównać, a przy odrobinie wprawy nawet obrócić go na swoją korzyść. Można np. odpowiednio rozsunąć częstotliwości podziału, ale wtedy trzeba uważać na przebieg impedancji. Jeżeli będzie za bardzo pokręcony, to przy zasilaniu ze wzmacniacza o pewnej impedancji wewnętrznej mogą dziać się dziwne rzeczy...

-Jeżeli jesteś początkujący, to odradzam obudowę BR. To nie takie proste, jakby się wydawało na papierze. Jest duże ryzyko błędnego strojenia, jeżeli nie masz odpowiedniej aparatury pomiarowej. Ponadto możesz się spodziewać długiego procesu "grzebania" przy obudowie...
Natomiast obudowa zamknięta jest łatwa, przyjemna i co najważniejsze - przewidywalna. Poza tym moim zdaniem brzmi lepiej, ale to już kwestia gustu...