Końcówki mocy na 300B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Jasiu-wiem,że lampa o której mowa budzi Twoje obrzydzenie i nie interesuje Cię.Niech tak zostanie- ale daj szansę innym.Gdy osoba upoważniona stwierdzi,że należy ten wątek przenieść to zapewne tak zrobi.Co się tak zawziąłeś na tą biedną 300B.To forum jest otwarte i jeśli nie chcesz rozmawiać to odpuść.Wolę przeczytać coś konkretnego a nie tylko sugestje,że ktoś powinien się leczyć itd,itp.Rozumię,że funkcja którą sprawujesz na uczelni przyzwyczaiła Cię do dominacji ale to jest forum dla różnych uczestników nie tylko zawodowców i guru.Czytam to forum od dłuższego czasu i nie mam ochoty wdawać się w przepychanki słowne.
-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Rozpatrując stopień na dowolnej triodzie pracującej w klasie A, możemy na charakterystykach wykreślić dwie proste obrazujące impedancję obciążenia, przy których moc oddawana do głośnika będzie miała podobną wartość, a lampa będzie prawidłowo dopasowana. Oczywiście dla każdej z tych wartości obciążenia uzyskamy nieco odmienne warunki pracy lampy, a więc i nieco inne parametry wzmacniacza (sprawność, stosunek zawartości poszczególnych harmonicznych, moc pobieraną z zasilacza). W przypadku popularnej 6C33C spotkałem się z układami zrealizowanymi na transformatorach głośnikowych o impedancji od 450Ω do 1200Ω (Zatra zaleca 1200Ω, a np. Pan Ogonowski 600Ω). Sterowanie takiego stopnia też można rozmaicie rozwiązać, np. zależnie od tego jaką zamierzamy uzyskać górną granicę pasma przenoszenia możemy stosować układy o mniejszej lub większej impedancji wyjściowej (mniejsza impedancja – szersze pasmo przenoszenia). Co do ujemnego sprzężenia zwrotnego, to można zastosować je większe lub mniejsze, lub całkiem z niego zrezygnować („zero feedbeck” o którym wspomniałeś). Likwidacja sprzężenia spowoduje podbarwienie dźwięku zniekształceniami harmonicznymi (w przypadku SE na triodzie będzie to głównie druga harmoniczna). Przyjęte rozwiązania zależą przeważnie od gustu konstruktora. Jak widzisz wszystkie te zagadnienia dotyczą każdej triody, a nie tylko 300B, którą ja akurat bardzo lubię ze względu na jej ciekawy kształt, choć jej budowa wewnętrzna jest wręcz prymitywna, a wysoka cena niczym nieuzasadniona .kotok pisze:Dlaczego przy podobnym punkcie pracy lamp końcowych stosuje się różne impedancje traf wyjściowych od 2,2-5 kohm?
Dlaczego renomowane firmy stosują w jednych układach tylko jeną lampę sterującą np.6SL7 a inne rozbudowane stopnie sterujące na kilku lampach i osiągają podobną moc wzmacniacza (6-8W).
Dlaczego wielu producentów wzmacniaczy na tych lampach jako ich zaletę podaje "zero feedbeck".
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
P.Ogonowski wykonuje trafa dla tej triody o impedancji 2,5 kohma i Imax=200mA.Myślę,ze na tym trafie można też zrobić układ z dwóch tych triod połączonych równolegle PSE.Trafo to ma Pmax=25W więc powinno wystarczyć.Niestety trzeba wtedy 2xwięcej drogich lamp.Jeśli chodzi o pasmo przenoszenia ,to stosując powyższe trafa usyskuję ok.50khz górnej granicy pasma(-3dB) sterując 300B z wtórnika katodowego np.naECC99.Chciałbym też podzielić się przykrym doświadczeniem z 300B JJ.Otóż trafiła mi się partia tych lamp,gdzie dwie wysiadły po ok.3godzinach pracy.Zareklamowałem je u sprzedającego(VOICE) ale nie otrzymałem żadnego wytłumaczenia co się z nimi mogło stać.Wymienione lampy były już OK.Ciekawe,czy miał ktoś podobne dośwadczenie z tym typem lamp.Jeśli chodzi o brak sprzężenia zwrotnego to dodał bym jesze możliwość wzbudzenia się niektórych aplikacji bez takiego sprzężenia.Trzeba uważać bo lampy drogie.
Aha.trafka te(od 300B) także b.dobrze działały we wzmacniaczu wykonanym przeze mnie na tetrodach strumieniowych KT88-SE.
Aha.trafka te(od 300B) także b.dobrze działały we wzmacniaczu wykonanym przeze mnie na tetrodach strumieniowych KT88-SE.
Czołem.
Kotok -> Zwróć uwagę, że moja wypowiedź była merytoryczna: 300B to lampa jakich wiele i powtarzanie wątków, które już były nie ma żadnego sensu i jest jałową stratą czasu. Choć podziwiam Romka - nieskończona jest jego cierpliwość...
Mój stosunek emocjonalny do lamp 300B jest obojętny - tak jak i do wszystkich innych podzespołów elektronicznych. Nie lubię natomiast tych, którzy się nią podniecają i przy okazji wygadują głupoty (jak to często w podnieceniu bywa).
Lisor -> Niestety, mam obawy, że częściej audiofilizm generuje bezmyślność... Wszak wprawnych radiotechników ci u nas jak na lekarstwo
Pozdrawiam,
Jasiu
Kotok -> Zwróć uwagę, że moja wypowiedź była merytoryczna: 300B to lampa jakich wiele i powtarzanie wątków, które już były nie ma żadnego sensu i jest jałową stratą czasu. Choć podziwiam Romka - nieskończona jest jego cierpliwość...
Mój stosunek emocjonalny do lamp 300B jest obojętny - tak jak i do wszystkich innych podzespołów elektronicznych. Nie lubię natomiast tych, którzy się nią podniecają i przy okazji wygadują głupoty (jak to często w podnieceniu bywa).
Lisor -> Niestety, mam obawy, że częściej audiofilizm generuje bezmyślność... Wszak wprawnych radiotechników ci u nas jak na lekarstwo

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 100...124 posty
-
- 20...24 posty
Witam,
pierwszy moj post na tym forum.
>kotok
300B JJ sa trofiejne, czesto padaja i moim zdaniem, pomijajac to, nie sa warte pieniedzy, dupiato graja, zreszta podobnie jak wiekszosc lamp JJ.
>Jasiu
powiadasz ze wprawnych radiotechnikow u nas malo... i to jest bardzo dobrze:)
Zeby zbudowac poprawne konstrukcyjnie, i przecietne dzwiekowo 300B, taki przecietny radiotechnik jest w sam raz.
Ale zeby zbudowac naprade dobrze grajace 300B trzeba kogos kto nie zaklada z gory ze miedzy trafem Ogonowskiego i AN chocby, nie ma roznicy, ze kondensator Samsunga jest tak samo dobry jak BlackGate, itp. wiele innych zalozen radiotechnicznie slusznych:)
pierwszy moj post na tym forum.
>kotok
300B JJ sa trofiejne, czesto padaja i moim zdaniem, pomijajac to, nie sa warte pieniedzy, dupiato graja, zreszta podobnie jak wiekszosc lamp JJ.
>Jasiu
powiadasz ze wprawnych radiotechnikow u nas malo... i to jest bardzo dobrze:)
Zeby zbudowac poprawne konstrukcyjnie, i przecietne dzwiekowo 300B, taki przecietny radiotechnik jest w sam raz.
Ale zeby zbudowac naprade dobrze grajace 300B trzeba kogos kto nie zaklada z gory ze miedzy trafem Ogonowskiego i AN chocby, nie ma roznicy, ze kondensator Samsunga jest tak samo dobry jak BlackGate, itp. wiele innych zalozen radiotechnicznie slusznych:)
Czołem.
Dydelf ->
Odnośnie wpływu Twoich uszu, nazw marketingowych itp, itd na dźwięk była tu OGROMNA dyskusja. Z przyczyn oczywistych nie ma sensu jej powtarzać. Swoje racje wypisałem (i jak na razie obroniłem przed wszystkimi p.t. audiofilami) w wątku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=293
Proszę, nie wyciągaj na światło dzienne starych duchów, ale przeczytaj ten wątek. Jest długi i wymaga samozaparcia, ale to też i jego zaleta - zaprezentowano tam wiele poglądów.
Pozdrawiam,
Jasiu
Dydelf ->
Odnośnie wpływu Twoich uszu, nazw marketingowych itp, itd na dźwięk była tu OGROMNA dyskusja. Z przyczyn oczywistych nie ma sensu jej powtarzać. Swoje racje wypisałem (i jak na razie obroniłem przed wszystkimi p.t. audiofilami) w wątku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=293
Proszę, nie wyciągaj na światło dzienne starych duchów, ale przeczytaj ten wątek. Jest długi i wymaga samozaparcia, ale to też i jego zaleta - zaprezentowano tam wiele poglądów.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 500...624 posty