Wzmacniacz SE na lampach 6N2P i 6P14P "Vladimir"

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wzmacniacz SE na lampach 6N2P i 6P14P "Vladimir"

Post autor: matmax426 »

Układ czeka na dołożenie korektora graficznego między triody. Zmniejszy to wzmocnienie, a korekcja według mnie się przyda, mam trochę za dużo góry ;)
Jado pisze: można próbować zaekranować taką obudowę (przed rozpoczęciem montażu elementów) wyklejając ją od środka cienką folią aluminiową (może taka grubsza folia kuchenna będzie dobra - byle się nie rwała w rękach). Przyklejamy na butapren.
A drugim sposobem jaki mi do głowy przychodzi jest spryskanie wnętrza obudowy preparatem cynk. Nie wiem tylko jak jest z trwałością takiego pokrycia - pamiętam, że kiedyś robiłem próby z preparatem "Graphite" i ten po pewnym czasie jakby kurczył się i odłaził od plastiku (może to kwestia rodzaju plastiku).
Ciekawy pomysł z tą filią jednak ocynk w sprayu jest według mnie gorszym pomysłem, warstwa będzie nierównomierna a w dodatku rozpuszczalnik zawarty w sprayu może nadtopić obudowę.
Ω µ Π φ α β ε ω
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

W sklepach elektronicznych można też kupić specjalną folię samoprzylepną 3M do ekranowania, dzięki czemu nie trzeba wąchać Butaprenu (chyba że ktoś lubi).
_
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

fugasi pisze:W sklepach elektronicznych można też kupić specjalną folię samoprzylepną 3M do ekranowania, dzięki czemu nie trzeba wąchać Butaprenu (chyba że ktoś lubi).
W sumie jest też folia odblaskowa stosowana w celach akwarystycznych (jako odbłyśnik do oświetlenia), mam nawet trochę takiej folii ale niestety nie w tym mieście.

Wracając do moich zmagań: testy z korektorem przeszły pozytywnie! Na razie połączone na kablach (elementy korektora umieściłem na potencjometrach i tam zostaną). Próby na małych głośnikach wypadły nieźle, jak wbuduje potencjometry do obudowy dopiero podłącze wzmacniacz do kolumn, wtedy też popełnię regulacje USZ.
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Zmiany dokonane :)
Wzmacniacz sprawuje się świetnie, jak na razie jest podłączony do laptopa ale jutro sprawdzę go na CD. Oczywiście gra z kolumnami.
Przydźwięk sieciowy to już tylko wspomnienie. Dzięki korektorowi uzupełniłem braki w brzmieniu. Korektor nie jest zbyt idealny ale nie miałem podwójnych potencjometrów 1M B, mimo to mam kontrole nad barwą dźwięku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
_idu

Post autor: _idu »

Co do układu regulacji barwy dźwięku....
Zmieniając wartości potencjometrów trzeba przeliczyć pozostałe elementy.
Pamiętaj ze ten korektor nie ma stałej impedancji wejściowej w funkcji częstotliwości, czyli wzmocnienie poprzedzającego stopnia silnie zależy od tegoż korektora.
Efekt - linia prosta dobrze policzonego nie jest po środku potencjometrów (liniowych) ale tak w okolicach 10% od dolnego położenie, czyli nie potencjometry liniowe a logarytmiczne niestety.
"Małe" (rezystancją) potencjometry to niestety rezygnacja z lamp o wysokiej rezystancji wewnętrznej jak ECC83.

Ja bym zaproponował inne podejście. Wywrócę wszystko do górny nogami.... :mrgreen:
Regulator barwy dźwięku tego typu tłumi sygnał przynajmniej kilkunastokrotnie. Jeśli mają być dwie ECC to radze zrobić tak:
Pierwszy stopień na ECC83 (połówka na kanał), drugi stopnień to np. ECC81 (ECC85). Stopień z własnym lokalnym USZ (nie musi być bardzo głębokie), które dodatkowo zmniejszy rezystancję wyjściową tego stopnia co jest bardzo wskazane). Ważne aby zaoferował ten podwójny przedwzmacniacz jakieś 80Vsk. Czyli wzmocnienie około 250 wystarczy. Trochę starannego doboru punktów pracy i powinno dać radę.

Kolejną zaleta będzie to że plątanina przy regulatorze barwy będzie pracować z dużym sygnałem czyli mało będzie czuła na zakłócenia!.

Stopień mocy z własnym USZ z wyjścia głośnikowego na katodę (jak w ZK120/ZK140).
Tylko jeden stopień to tylko łatwiejsza realizacja. Kompensowanie częstotliwościowe nie będzie konieczne, odpadnie problem doboru kondesatora nie posiadając oscyloskopu... (generator to nie problem jest komputer, ma wyjście audio więc jest generator funkcyjny - sinus, trójkąt prostokąt...).
Przy okazji podpowiem, że przebiegiem gdzie najszybciej usłyszymy zniekształcenia jest przebieg trójkątny (drganie struny... szybko ujawnia problemy wzmacniaczy .. oraz problemy przetworników DA)

Być może dla przedwzmacniacz przydałoby się więcej woltów napięcia - ale chyba dodatkowe małe 2W - 5W trafo nie byłoby problemem.

Wiem że nietypowo ale wg mnie warto spróbować takiej koncepcji. Po co powielać to co już znane i "ograne" od dawien dawna.

Na koniec obudowa plastikową, zrobiłem kilka wzmacniaczy dla zabawy w takiej obudowie nie potrzebne było jej dodatkowe ekranowanie. Naprawdę niepotrzebne. A telefon komórkowy to i tak zakłóci wzmacniacz takiej blaszanej obudowie...
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Bardzo ciekawa propozycja, tym bardziej że rzeczywiście regulacja tonów działa w niewielkim zakresie, w dodatku zrobił mi sie dość skuteczny filtr środkowo zaporowy. Zastanawiałem się nad wymianą potencjometrów na 47kB (takich akurat mam pod dostatkiem) ale rozwiałeś mój pomysł.
Dodam tylko że używam lamp 6N2P, a one mają mniejsze wzmocnienie niż ECC83.
Nie ukrywam też że trochę szkoda mi po raz kolejny totalnie zmieniać układ ale kusi ;)
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

matmax426 pisze:używam lamp 6N2P, a one mają mniejsze wzmocnienie niż ECC83.
No chyba nie bardzo...?
_idu

Post autor: _idu »

Dodam jeszcze kilka uwag. Regulacja barwy nie musi być aż tak głęboka. -3dB + 9dB to jest wystarczający zakres. +12dB -6dB to w zupełności wystarczy. W takim przypadku tłumienie członu korekcyjnego będzie max 5 krotne. Oczywiście sam topologia układu korekcyjnego inna - ale nie znaczy że gorsza. Wtedy wymogi od przedwzmacniacza będą niższe - łatwiejsze do spełnienia.

Dwustopniowy przedwzmacniacz z USZ może być też aktywnym regulatorem barwy dźwięku (kształtowanie ch-ki z obwodzie USZ ). Wg mnie tak łatwiej niż zrobić to obejmując stopień mocy z transformatorem głośnikowym.