A cóż to za ptaszek ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: A cóż to za ptaszek ?
Pudło Panowie! 

- Lecho
- 375...499 postów
schwytałem na balkon jaskółkę (sama wpadła w pułapkę) i co teraz ? do wąskiego okna (20%) nie trafi z powrotem i trzepie skrzydłami, furkocze, wystresowana ano to do ręcznika (bo może dziobie) i wypuściłem z okna niech sobie lata i łapie komary
lubię szum starej płyty
-
- 1250...1874 posty
Jestem sojusznikiem jaskółek i jeżyków (z pozoru podobne) bo są „kilerami” na komary.
Te ostatnie (komary !) są moimi największymi wrogami. Moja awersja do obiektów latających jest odwrotnie proporcjonalna do ich wielkości – odrzutowiec mi nie przeszkadza !
Panuje też przekonanie, że tam gdzie gnieżdżą się jeżyki panuje pozytywna aura.
N.B. – jeżyki potrafią nawet 2 (słownie dwa) lata bez lądowania przebywać w powietrzu, odżywiają się łapiąc komary (!) i inne owady i pijąc złapane do dzioba krople deszczu; kopulują też w locie ! Lądują jednak dla gniazdowania.
Można bez przesady powiedzieć, że jeżyk może przelecieć jeżykową w locie !
Współczuję gołębiom lecz nie nie mam do nich sentymentu bo wszystko dokładnie osrają.. Jeżyki też srają ale są mniejsze i są tylko przelotem.
Kolego Lecho, to ile tych dziobów tam w końcu było ?
Te ostatnie (komary !) są moimi największymi wrogami. Moja awersja do obiektów latających jest odwrotnie proporcjonalna do ich wielkości – odrzutowiec mi nie przeszkadza !
Panuje też przekonanie, że tam gdzie gnieżdżą się jeżyki panuje pozytywna aura.
N.B. – jeżyki potrafią nawet 2 (słownie dwa) lata bez lądowania przebywać w powietrzu, odżywiają się łapiąc komary (!) i inne owady i pijąc złapane do dzioba krople deszczu; kopulują też w locie ! Lądują jednak dla gniazdowania.
Można bez przesady powiedzieć, że jeżyk może przelecieć jeżykową w locie !
Współczuję gołębiom lecz nie nie mam do nich sentymentu bo wszystko dokładnie osrają.. Jeżyki też srają ale są mniejsze i są tylko przelotem.
Kolego Lecho, to ile tych dziobów tam w końcu było ?
To chyba ja powinienem odpowiedzieć. Chwilowo nie mam dostępu do drugiego aparatu którym robiłem późniejsze zdjęcia, toteż zaznaczyłem głowy na tym, które zamieściłem.gustaw353 pisze:Kolego Lecho, to ile tych dziobów tam w końcu było ?
Sikorek było osiem

- Lecho
- 375...499 postów
ależ to bardzo proste: policzcie no nóżki ptaszków i podzielcie przez 2... 

lubię szum starej płyty
-
- 3125...6249 postów
Jerzyki są szybsze od sokoła w locie poziomym i nie potrafią lądować na poziomej powierzchni.gustaw353 pisze: – jeżyki potrafią nawet 2 (słownie dwa) lata bez lądowania przebywać w powietrzu,
Przy tylu możliwościach myślałem że i jajka znoszą w..locie.gustaw353 pisze:Lądują jednak dla gniazdowania.

Tylko pozazdrościć.gustaw353 pisze:kopulują też w locie
A tak poważnie to nie wiedziałem że jest to tak interesujący ptak. Trochę tu więcej na jego temat. - http://dinoanimals.pl/zwierzeta/jerzyk- ... ak-swiata/
- romanradio
- 1250...1874 posty
Co robią bobry w Chrzanowie?
czyli nie o ptaszkach
budują tamę w miejscu progu rzecznego.Juz spiętrzyły wodę o kilkadziesiąt cm.Zadowolona jest młodziez z pobliskiej szkoły,z miejsca do kąpieli w czystej wodzie (po b.wielu latach płynięcia ścieku)Obawiam się,że nie będą zadowoleni samorządowcy,bobry robią tamę w czynie społecznym,beznakładowo zamiast zlecenia dla 'zaprzyjażninej "firmy.Znam wypowiedż pana urzędasa,że trzeba coś zrobić z tymi bobrami,nie śmiem nawet pomyśleć co
pozdrawiam
Roman
czyli nie o ptaszkach
budują tamę w miejscu progu rzecznego.Juz spiętrzyły wodę o kilkadziesiąt cm.Zadowolona jest młodziez z pobliskiej szkoły,z miejsca do kąpieli w czystej wodzie (po b.wielu latach płynięcia ścieku)Obawiam się,że nie będą zadowoleni samorządowcy,bobry robią tamę w czynie społecznym,beznakładowo zamiast zlecenia dla 'zaprzyjażninej "firmy.Znam wypowiedż pana urzędasa,że trzeba coś zrobić z tymi bobrami,nie śmiem nawet pomyśleć co
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Czesc
Szanowni czytelnicy Forum. Nie wymagajcie od "urzedasa," czyli inaczej biurokraty, myslenia. Jemu nie placa za to. On ma papier przed soba I "zalecenia odgorne" nad soba I po co ma myslec.
Przepraszam za ton, ale czasem......
Pozdrowienia
Szanowni czytelnicy Forum. Nie wymagajcie od "urzedasa," czyli inaczej biurokraty, myslenia. Jemu nie placa za to. On ma papier przed soba I "zalecenia odgorne" nad soba I po co ma myslec.
Przepraszam za ton, ale czasem......
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
A może by tak pędzelki do golenia??romanradio pisze:trzeba coś zrobić z tymi bobrami,nie śmiem nawet pomyśleć co

- Lecho
- 375...499 postów
Również ptaszki, na strumyku, ten kolorowy to chyba samczyk...
- Załączniki
-
- kaczuszki.jpg (33.82 KiB) Przejrzano 1627 razy
lubię szum starej płyty
Dzisiaj rano w naszym karmniku zawitał taki ptaszek
Syn zawołał "O! Pasiasty szczur!" a mnie to na gronostaja wygląda, tylko ten pasek trochę nie pasuje. Zna go ktoś może?

- salicjonał
- 1250...1874 posty
A ja w zeszłym roku tępiłem kuny.
Ostatnio zmieniony ndz, 4 grudnia 2016, 20:22 przez salicjonał, łącznie zmieniany 1 raz.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
A gdzie można wypożyczyć dzika do sprzątania po dębach bo przyroda poszalała....
Pozdrawiam.
tedi.
A gdzie można wypożyczyć dzika do sprzątania po dębach bo przyroda poszalała....
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.