Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne por

Post autor: djivo »

Lecho używam ortofona dla DJ'jów ze szlifem sferycznym, jestem bardzo z niego zadowolony. Przymierzam się do wkładki ortofona MM OM10. Z racji tego że będę miał lepszy odstęp sygnału od szumu.
O całe 10db a to już sporo.
Do Chrzan to ma być coś takiego ten alkohol http://allegro.pl/pva-alkohol-poliwinyl ... 87921.html
??
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tak Piotrze.To ten alkohol.Ale go nie smakuj.
Pozdrawiam Tomasz
PS daaawno temu kupowałem na tzw Zachodzie za ciężkie dewizy taki preparat dający przezroczystą błonkę.Chyba 40 USD a starczało na 50 LP.Potem sie wycwaniłem i zdjęte błonki siup z powrotem i po 2-ch dniach roztwór był jak nowy.Chyba z 600 LP tak wyczysciłem.Nie wiem czy obecny tez tak można.Zakupiłem ale nie mam czasu na czyszczenie.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nalałem w końcu do myjki Knostii tego płynu co dają - też daje radę fajnie.
Faktycznie mniej się elektryzuje może troszkę ale szumów i trzasków nie ubywa dużo bardziej niż po ludwiku :)
Po prostu nie zmienia się aż tak abym słyszał to na AKG 501 :).
Ale myjka jest niezbędna dla gramofonu.
Dla Was Dire Straits - Album Brothers in Arms :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Już starożytni mawiali:In vino veritas czyli alkohol is the best.
Piotrze ,nie wiesz w żadne cuda bo to "chłyty marketingowe" .
Firmy daja zwykłe środki myjące ładnie + niecp [płynu anty elektrostatycznego.To samo kupisz w kazdym markecie bez kolosalnej marzy.Ważne aby woda była destylowana.I osuszone pionowo albo wytarte ścierczką z microfibry.Z mych doświadcń wynika że alkoholpoliwinylowy jest the best.Na poczatku dobre mycie potem na odtłuszczony dysk poliwinyl i jak nowa.
Teraz nie mam czasu na doczyszczenie mych 600 vinyli i zapewne juz nie znajdę.
Pozdrawiam T
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Chilihead »

Witam.
Przymierzam sie do budowy wzmacniacza hybrydowego, i chcę wbudować w niego preamp gramofonowy zbudowany na lampach. Polecono mi taki oto schemacik: http://www.audionote.co.uk/articles/twe ... d_01.shtml
Co sądzicie o tym preampie?
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zastanawiam się nad wymianą kabla wyjściowego z polskiego na jakiś lepiej ekranowany?
Odłączone kable od Yamahy - słychać tylko szum lekki - podłączam gramofon dochodzi brumm.
Czy ktoś z was wymienił na lepiej ekranowany- nie chodzi mi o walory muzyczne tylko czy z gramofonu idzie pozbyć się absolutnie przydźwięku?
Po wyminie wkładki na ORTFONA - nie ma znaczenia transformator, i wpływ jego pola na wkładkę magnetyczną :).
Więc ten problem, który występował podczas użytkowania wkładki MF-10x nie ma znaczenia.
Myślę, czy kabel w ramieniu również nie powinien być ekranowany?
Pozdrawiam.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... djivo, o ile dobrze zrozumiałem Twój wpis to masz problem z masą. I tak, żeby nie buczało po wpięciu przewodów łączących gramofon z wejściem przedwzmacniacza trzeba najpierw rozwiązać problem prowadzenia masy sygnału z wkładki do wzmacniacza. ,,Normalny,, , współczesny gramofon posiada przy gniazdach wyjściowych śrubkę do której przykręcamy osobny przewód masowy od korektora RIAA. Gniazda w gramofonie / o ile dobrze pamiętam / nie są masowane. I nie może nic buczeć. Powinno trochę szumieć. Jak głośno ? - w zależności od klasy przedwzmacniacza. W temacie okablowania ramienia gramofonu dodam, że pakowanie tam przewodów ekranowanych nic nie da. W zasadzie każdy gramofon ma ramię metalowe, masowane i to jest ekran.

A wszystkim użytkownikom wkładek MM, miotających się w segmencie tanich Ortofonów typu OM i OMB mogę polecić wkładkę Sumiko Pearl. Jest słyszalna różnica, oczywiście na korzyść tej ostatniej.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Tak, za wyjątkiem może niektórych modeli gramofonów gdzie el.pole trafa oraz silniczka powoduje szkodliwe buczenie i świst podłożone pod muzykę z płyty. Albo zła filtracja napięcia zasilania przedwzmacniacza RIAA, podłaczyć wszakże można baterię 9V czy ile tam potrzeba.
lubię szum starej płyty
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... Lecho, no to w zasadzie mamy zgodne poglądy w temacie przydźwięków pochodzących od zasilacza. Co do siania zakłóceń to ja akurat wszystkie swoje konstrukcję lampowe zasilam z osobnego zasilacza i nie mam problemów ze sprzężeniem magnetycznym.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pre-amp nie buczy po odłączeniu kabla idącego w kierunku gramofonu pojawia się brum.
Talerz wtedy stoi w miejscu gramofon wyłączony jest z gniazdka zasilającego a więc co za tym idzie problem jest tylko po stronie ekranowania kabli lub gramofonu.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... djivo, wygląda to na złe prowadzenia masy z gramofonu do przedwzmacniacza RIAA.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To jest poważny problem.Przydźwięk zależy od wielu czynników.Jakości ekranowania przewodów,pojemności,sposobu poprowadzenia masy zarówno w gramofonie jak wzmacniaczu oraz "siania"przez silnik i zasilacz.Czasami eliminacja jest prawie niemożliwa i zabiera moc czasu aby empirycznie dojść do zadowalających efektów.
osobny problem to wkładka.Grado np to bardzo dobre wkładki ale niektóre modele sa nieekranowane i nie będą dobrze współpracowały z gramofonem i wzmacniaczem.Przestałem sie w nie bawić odradzam klientom upgrade.Nikt mi nie zapłaci za kilkadziesiąt godzin spędzonych na eksperymentach.
Ostatnio zaś sporo gramofonów DD tracących stabilność obrotów.Ale co robię to top secret!
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Kolorowe winyle ...Eagles-Hotel California zielony, Pink Floyd-Animals pomarańczowy, i do czego to dobre ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
_idu

Post autor: _idu »

chrzan49 pisze:Tak Piotrze.To ten alkohol.Ale go nie smakuj.
Znajdziesz go tam gdzie robi się coś z żywic epoksydowych z wykorzystaniem form.
Tworzy cienką gładką błonę która jest rozpuszczalna w wodzie i znacząco ułatwia odczepienie się produktu od formy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Niezupełnie na temat, ale może kogoś zainteresuje - od strony 16 (10 w pdf):
http://www.kaeser.pl/Images/KAESER-Repo ... 6-7486.pdf
Tomek