Ćwierkanie ćwierkaniem - to może akurat być jakaś transmisja cyfrowa, tego akurat pełno na różnych częstotliwościach, jeśli jakość jest odpowiednio dobra to stosując odpowiedni sprzęt da się to nawet przechwycić.
Natomiast ciekawi mnie co to jest to rytmiczne stękanie
Żadne 'zwykłe' zakłócenia to raczej nie mogą być, ponieważ sygnał odebrany został w głębi lasu, daleko (co najmniej kilka km w każdą stronę) od zamieszkanych terenów.
Właśnie o tym pisałem tylko okresliłem to jako "ćwierkanie" dość trudno nazwać ten dźwięk i stąd rozbieżność nazw ... czasami słyszę takie coś w okolicach 3.750 MHz w godzinach nocnych i też sygnał jest zanikający jak na Twoim nagraniu.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
3291_am_waw - to jakas sonda nadajaca głosem wartośći liczbowe -n.p. ostatnia cyfre jakiegos parametru
000mp3-kluczowana nośna , 003mp3 - . . . . - , - - - - . -chyba zajęcie kanału -cyfry , 001mp3 - to transmisja cyferek -po 5 w wierszu .Ale trzeba poczekac na powtorzenie ktore moze być juz na innej czestotliwosci. Nadający musi nauczyc sie nadawać bez własnych manier /ozdobników / .
W.g. mnie nadajacy w : 003mp3 i 001mp3 to ten sam .
Znalazłem układ radioamatora z białorusi , gdzie dzieki symetrii anteny i wzm. antenowego mógl odbierać dalekie sygnały.Moge podać jakies namiary.
Ostatnio zmieniony pn, 3 maja 2010, 21:35 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie było moje zdziwienie gdy na najstarszym miom radiu nagle na jakimś zakresie ( telefunken 250 z 1931 roku ) usłyszałem polską mowę i na okrągło disco - polo!!
Ustaliłem ,że to stacja Twoje Radio Gminne AM - akurat z Andrychowa czyli ok45 km górskiego terenu odemnie a siła nadjanika to zaledwie 100W
Teoreytcznie nadaje na częstotliwości 1584 kHz ale wg. generatora sygnałowego wychodzi że to ok 1640 kHz - dziwne ale nieudało mi się chwycić tej stacji na żadnym innym radiu co mogłoby się zgadzać bo średnie są do 1605 kHz a telefunken chyba przez swą prostotę ( zakresy są z odczepów cewki) pokrywa wszystkie bez wyjątków zakresy AM
Tak ,że dorzucić trzeba sieć Twoje Radio Gminne AM.
p.s co do częstotliwości mogę się mylić ,mój generator ma swoje lata.....
Też łapałem Twoje Radio AM z Lublińca ale niedawno wyłączyli nadajnik A szkoda bo to była jedyna stacja na średnich po polsku 24h. Był o tych stacjach osobny temat...
Marcin K. pisze:Też łapałem Twoje Radio AM z Lublińca ale niedawno wyłączyli nadajnik A szkoda bo to była jedyna stacja na średnich po polsku 24h. Był o tych stacjach osobny temat...
Marcin K. pisze:Też łapałem Twoje Radio AM z Lublińca ale niedawno wyłączyli nadajnik A szkoda bo to była jedyna stacja na średnich po polsku 24h. Był o tych stacjach osobny temat...
Twoje Radio z Lublińca nadaje na 963kHz ale jakość emisji jest słabiutka mimo że mieszkam ok 4 km od nadajnika
Jeszcze nadają? Kiedyś jadąc przez Lubliniec próbowałem to złapać ale nie udało się też zastanowiłem się czy to radio jeszcze jest w eterze. Mieli nawet swoją stronę w necie a teraz nic.
Odświeżam temat aby zamieścić informację iż TR AM z Lublińca znów nadaje na 963kHz. W samochodzie przy dobrej antenie odbieram je u mnie na osiedlu bez problemów, jeszcze lepiej w lesie nawet na małych odbiornikach kieszonkowych. W domu niestety odbiór lichutki, praktycznie zerowy Ale ważne, że nadają...