Klon Soldano SLO 50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Re: Klon Soldano SLO 50
Wywierć dziurę zamontuj śrubkę, załóż "przelotkę" zakręć a skończą się te niepotrzebne kłótnie nie raz już na ten temat tutaj prowadzone. Uziemienie powinno mieć swoje mocowanie i tyle, szanujący elektronik tego przestrzega.
Slawek pisze:Możesz jakoś merytorycznie wykazać że ten wzmacniacz jest najsłabszym ogniwem, czy to tylko takie bajanie?
A po co konkretnie potrzebna mi znajomość przepisów na temat darowizn?
Jeżeli robisz jakiś klon wzmacniacza to zrób to tak jak oryginał i miej to w DU... a to z prostego powodu ,skoro firma która go produkuje tak to rozwiązała tzn. że jest to zgodne ze wszystkimi normami i ce itd. więc i twój klon jest z nimi zgodny i miej resztę w czterech .
Dalej jednak nie napisałeś Aleksandrze jak zabezpieczyć wzmacniacz jeżeli ktoś skorzysta z instalacji bez Bolca (w nowo produkowanym wzmacniaczu). Powiedz proszę ,bo jest to potrzebne w tej dyskusji .VacuumVoodoo napisał(a):
to juz cie nie obchodzi czy w gniazdach w scianie sa bolce czy ich nie ma. Oczywiscie jesli wzmacniacz spelnial wymagania norm.
Co przepisu o mocowaniu przewodu PE we wzmaniaczu: zostalem o tym pouczony przez akredytowane laboratorium ktore testowalo moje wzmacniacze do certyfikacji CE zgodnie z dyrektywa LVD.
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 14:07 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
underminded> Ok, zrobię to. Przypuśćmy jednak że chciałbym to zrobić kierując się ściśle jakimiś przepisami. Pytam więc o wskazanie konkretnych przepisów kolegów posługujących się tutaj wyrażeniami typu przepisy to przepisy tamto. Jakimś cudem nikt nie wskazuje konkretnych przepisów tylko jakieś wizje katastrof lub tłumaczenie łopatologiczne. Wykażcie mi proszę poza tym, że połączenia to ustępuje w czymkolwiek w sensie elektrycznym połączeniu do oddzielnej śrubki. Proszę również o odpowiedź czy połączenie do śróbki mocującej transformator będzie równie niewłaściwe? Jeżeli tak to dlaczego w niektórych fabrycznych konstrukcjach takowe występuje?
Sławek
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W nowych konstrukcjach mocowanie do trafa by nie przeszło. Któryś tam przepis wymaga, żeby śruba mocująca przewód ochronny była przeznaczona tylko i wyłącznie do tego celu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
zostawmy to !!!
mnie interesuje jak zabezpieczyć nowoczesny wzmacniacz na wypadek przerwy w PE lub podłaczenia do instalacji bez bolca .
Czekam aż ktoś wreszcie powie coś konkretnego
Możliwe awarie to pojawienie się zarówno anodowego jak i fazowego na chassis , w tym pierwszym wypadku zadziała bezpiecznik na anodowym , ale co z drugim przypadkiem fazy na chassis "???????????????????????????
Czyzby czekać trzeba było aż zadziała połaczenie z kaloryferem ? To ja już wolę łykać prochy , mało rajcuje mnie padaczka .
Pisownia!
mnie interesuje jak zabezpieczyć nowoczesny wzmacniacz na wypadek przerwy w PE lub podłaczenia do instalacji bez bolca .
Czekam aż ktoś wreszcie powie coś konkretnego
Możliwe awarie to pojawienie się zarówno anodowego jak i fazowego na chassis , w tym pierwszym wypadku zadziała bezpiecznik na anodowym , ale co z drugim przypadkiem fazy na chassis "???????????????????????????
Czyzby czekać trzeba było aż zadziała połaczenie z kaloryferem ? To ja już wolę łykać prochy , mało rajcuje mnie padaczka .
Pisownia!
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 14:16 przez Agata+, łącznie zmieniany 2 razy.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Ale który konkretnie, chciałbym zapoznać się z nim w oryginalnym brzmieniu. Być może są tam istotne informacje na temat np. średnicy śróbki, rodzaju łba, czy też materiału z którego została wykonana.Thereminator pisze:W nowych konstrukcjach mocowanie do trafa by nie przeszło. Któryś tam przepis wymaga, żeby śruba mocująca przewód ochronny była przeznaczona tylko i wyłącznie do tego celu.
Sławek
Nie można podać czegoś jako obowiązujące, co nie jest zastosowane. Ty nie stosujesz przepisów, bo ich nie znasz. Swoich też nie stworzyłeś. Robisz coś zlepkiem informacji z forum. To nie jest dobra metoda. Ale jeżeli już to proszę:Slawek pisze: Pytam więc o wskazanie konkretnych przepisów kolegów posługujących się tutaj wyrażeniami typu przepisy to przepisy tamto.
https://sklep.pkn.pl/?m=product&a=find& ... mit=Szukaj
i możesz sobie wybrać. Lub poszukać innych.
Bez jakiśtam cudów Ty tez nie potrafisz podać żadnych, choć to Tyt budujesz urządzenie.Slawek pisze: Jakimś cudem nikt nie wskazuje konkretnych przepisów tylko jakieś wizje katastrof lub tłumaczenie łopatologiczne.
Ustępuje, bo wymiana jakiegkolwiek podzespołu nie narusza zastosowanej ochrony. Wymiana gniazda zasilającego skutkuje automatycznie niemożliwością zasilenia urządzenia. I tylko ten element jest newralgiczny przy remoncie. Proste.Slawek pisze: Wykażcie mi proszę poza tym, że połączenia to ustępuje w czymkolwiek w sensie elektrycznym połączeniu do oddzielnej śrubki.
Jak najbardziej.Slawek pisze: Proszę również o odpowiedź czy połączenie do śróbki mocującej transformator będzie równie niewłaściwe?
Bo to jest właśnie cały ten temat. Nieznajomość, lub celowe omijanie przepisów ze względu na koszt produkcji. Możesz zapodać deklarację zgodności takiego wzmaka?Slawek pisze: Jeżeli tak to dlaczego w niektórych fabrycznych konstrukcjach takowe występuje?
Jak widzisz/co myslisz o człowieku, któremu mówi się, że jazda autem bez sprawnych hamulców to pewna śmierć, a on i tak jedzie? Na takie rzeczy trzeba sensownego wytłumaczenia?Agata+ pisze: mnie interesuje jak zabezpieczyć nowoczesny wzmacniacz na wypadek przerwy w PE lub podłaczenia do instalacji bez bolca .
Zabezpieczeniem się na wypadek przerwy przewodu ochronnego jest jego długość, większa niż przewodów roboczych, tak w instalacji stałej, jak i ruchomej, nie wykluczając urządzeń stałych przenośnych, mobilnych, ręcznych, do urzytku domowego i podobnego i kupę innych. Proste rozwiązania a jak cieszy.

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Norma IEC60065 tu: http://www.sirim.my/iscs/tcA/iec60065%7 ... 7Den_d.pdf
Podlaczenie PE do sruby mocujacej transformator do chassis nie jest zgodne z obowiazujaca norma.
Wystepuje dzis w amerykanskich wzmacniaczach drobnych producentow ktorzy tez nie maja pojecia o obowiazujacych przepisach lub je z zalozenia olewaja. Dochcodzi kwestia drobnych acz zasadniczych roznic miedzy amerykanska wersja (UL) normy 60065 a europejska jak i n.p. jej japonskim odpowiednikiem.
Oczywiscie jest jeszcze jeden aspekt legalnosci omawianego wzmacniacza: ROHS i WEEE. Chyba lepiej nie wywolywac wilka z lasu bo z dyskusji technicznej zrobi sie polityczna albo nie daj Bóg, religijna.......
Zrob wzmacniacz w odbudwie podwojnie izolowanej i wejsciami oraz wyjsciami galwanicznie odseparowanymi od reszty ukladu. Musisz wyeliminowac kazda mozliwosc pojawienia sie niebezpiecznych napiec (>35VDC) na zewnatrz wzmacniacza a wiec i na metalowych elementach zrodla sygnalu t.j. gitary, mikrofonu itd. Taki chyba bedziesz mogl bezpiecznie zasilac z instalacji dwuprzewodowej ale gwarancji na to w zadnym wypadku nie dam
Podlaczenie PE do sruby mocujacej transformator do chassis nie jest zgodne z obowiazujaca norma.
Wystepuje dzis w amerykanskich wzmacniaczach drobnych producentow ktorzy tez nie maja pojecia o obowiazujacych przepisach lub je z zalozenia olewaja. Dochcodzi kwestia drobnych acz zasadniczych roznic miedzy amerykanska wersja (UL) normy 60065 a europejska jak i n.p. jej japonskim odpowiednikiem.
Oczywiscie jest jeszcze jeden aspekt legalnosci omawianego wzmacniacza: ROHS i WEEE. Chyba lepiej nie wywolywac wilka z lasu bo z dyskusji technicznej zrobi sie polityczna albo nie daj Bóg, religijna.......
Zrob wzmacniacz w odbudwie podwojnie izolowanej i wejsciami oraz wyjsciami galwanicznie odseparowanymi od reszty ukladu. Musisz wyeliminowac kazda mozliwosc pojawienia sie niebezpiecznych napiec (>35VDC) na zewnatrz wzmacniacza a wiec i na metalowych elementach zrodla sygnalu t.j. gitary, mikrofonu itd. Taki chyba bedziesz mogl bezpiecznie zasilac z instalacji dwuprzewodowej ale gwarancji na to w zadnym wypadku nie dam

Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 14:37 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
VacuumVoodoo pisze:Norma IEC60065 tu: http://www.sirim.my/iscs/tcA/iec60065%7 ... 7Den_d.pdf
Wystepuje dzis w amerykanskich wzmacniaczach drobnych producentow ktorzy tez nie maja pojecia o obowiazujacych przepisach lub je z zalozenia. Dochcodzi kwestia drobnych acz zasadniczych roznic miedzy amerykanska wersja (UL) normy 60065 a europejska jak i n.p. jej japonskim odpowiednikiem.
Zrob wzmacniacz w odbudwie podwojnie izolowanej i wejsciemi oraz wyjsciami galwanicznie odseparowanymi od reszty ukladu. Musisz wyeliminowac kazda mozliwosc pojawienia sie niebezpiecznych napiec (>35VDC) na zewnatrz wzmacniacza a wiec i na metalowych elementach zrodla sygnalu t.j. gitary. Taki chyba bedziesz mogl bezpiecznie zasilac z instalacji dwuprzewodowej ale gwarancji na to w zadnym wypadku nie dam
Do tego kupa brumów i innych pierdów , czyli jednak nie ma sensownego ,pewnego zabezpieczenia dla dwóch przewodów , w takim wypadku nie pozostaje nic innego jak napisać w instrukcji obsługi ze w przypadku braku bolca nalezy uzywany wzmacniacz w obudowie metalowej nie podwójnie inzolowanej ,(co może tez ulec przebiciu,stłuczeniu o futrynę ) . Koniecznie uziemić do kaloryfera lub w razie koncertu miec ze soba pret uziemiający który nalezy wbić w ziemię i podłaczyc przewodem do chassis !!!!!!!!!1
geguś>
Nie można podać czegoś jako obowiązujące, co nie jest zastosowane.
Nie bardzo rozumiem to zdanie, spróbuj je sformułować jakoś inaczej.
Ty nie stosujesz przepisów, bo ich nie znasz. Swoich też nie stworzyłeś.
Nie mam obowiązku uczyć się przepisów jakichkolwiek. Tworzyć też nie mam potrzeby ani chęci
Robisz coś zlepkiem informacji z forum. To nie jest dobra metoda.
To jest przypuszczenie niezgodne z prawdą, wykaż mi że to co robię jest zlepkiem informacji z forum.
Ale jeżeli już to proszę:
Z tego linku nie można zapoznać się z przepisem.
Bez jakiśtam cudów Ty tez nie potrafisz podać żadnych, choć to Tyt budujesz urządzenie.
Aby zbudować urządzenie wystarczy potrafić zbudować urządzenie
W moim przypadku wymiana jakiegokolwiek elementu również nie narusza ochrony. Proste
Skąd ja Ci wezmę jakąś deklarację zgodności? Widziałem coś takiego podczas zapoznawania się z różnymi konstrukcjami od wewnątrz i interesowały mnie rozwiązania techniczne a nie jakieś deklaracje.
Nie można podać czegoś jako obowiązujące, co nie jest zastosowane.
Nie bardzo rozumiem to zdanie, spróbuj je sformułować jakoś inaczej.
Ty nie stosujesz przepisów, bo ich nie znasz. Swoich też nie stworzyłeś.
Nie mam obowiązku uczyć się przepisów jakichkolwiek. Tworzyć też nie mam potrzeby ani chęci
Robisz coś zlepkiem informacji z forum. To nie jest dobra metoda.
To jest przypuszczenie niezgodne z prawdą, wykaż mi że to co robię jest zlepkiem informacji z forum.
Ale jeżeli już to proszę:
Z tego linku nie można zapoznać się z przepisem.
Bez jakiśtam cudów Ty tez nie potrafisz podać żadnych, choć to Tyt budujesz urządzenie.
Aby zbudować urządzenie wystarczy potrafić zbudować urządzenie
Ustępuje, bo wymiana jakiegkolwiek podzespołu nie narusza zastosowanej ochrony. Wymiana gniazda zasilającego skutkuje automatycznie niemożliwością zasilenia urządzenia. I tylko ten element jest newralgiczny przy remoncie. Proste.Slawek pisze: Wykażcie mi proszę poza tym, że połączenia to ustępuje w czymkolwiek w sensie elektrycznym połączeniu do oddzielnej śrubki.
W moim przypadku wymiana jakiegokolwiek elementu również nie narusza ochrony. Proste
Jak najbardziej.Slawek pisze: Proszę również o odpowiedź czy połączenie do śróbki mocującej transformator będzie równie niewłaściwe?
Bo to jest właśnie cały ten temat. Nieznajomość, lub celowe omijanie przepisów ze względu na koszt produkcji. Możesz zapodać deklarację zgodności takiego wzmaka?[/quote]Slawek pisze: Jeżeli tak to dlaczego w niektórych fabrycznych konstrukcjach takowe występuje?
Skąd ja Ci wezmę jakąś deklarację zgodności? Widziałem coś takiego podczas zapoznawania się z różnymi konstrukcjami od wewnątrz i interesowały mnie rozwiązania techniczne a nie jakieś deklaracje.
Sławek
Ale jego jak i innych obowiazuje tylko jedna norma : mianowicie zabezpieczenie przed porażeniem , reszta dotyczy tylko posiadających firmy produkujących po kilka-nascie sztuk miesięcznie i odprowadzajacych podatki . Zalety to tez oficjalna strona internetowa i oficjalne prezentacje .VacuumVoodoo pisze:Norma IEC60065 tu: http://www.sirim.my/iscs/tcA/iec60065%7 ... 7Den_d.pdf
Wszystko ma swoje plusy i minusy .
Legal musi przestrzegać norm ma prawo ustalać sobie ceny , prezentować w internecie , targach sklepch itp itd. wolno mu wszystko .
unlegal musi zrobić tylko jedno , zabezpieczyć wzmacniacz tak żeby nikomu nie stała się krzywda , reszta go nie dotyczy , ma kłopoty z uzyskaniem stosownej kwoty zapłaty za swój wyrób ,musi kombinować , nie może się reklamować itp itd.
wniosek . Jeżeli robisz pojedyncze sztuki to lepiej na nie legalu bo legal się zupełnie nie kalkuluje .
Jeżeli robisz ich więcej i chcesz miec znaną swoja markę i wszystko to rób to na legalu.
Reszta to zbędna filozofia i jałowa dyskusja . to tak jakbym musiał kupic skarpetki od producenta skarpetek a nie od babci która je zrobiła na drutach .
Życie nie jest takie proste , chop siup ma być tak i koniec - niestety jest inaczej .
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A co masz do powiedzenia o n.p. przepisach ruchu drogowego?Slawek pisze: Nie mam obowiązku uczyć się przepisów jakichkolwiek. Tworzyć też nie mam potrzeby ani chęci

Bez obrazy, wszedles na poczatku rozsadnie ale teraz pieprzysz glupoty..
Aleksander Niemand
No ale jakie Sławka mogą obowiązywać normy , chyba tylko takie które sobie sam wymyśli ! Zrobił wzmacniacz według jakiegos tam schematu , w szkole nauczył się jak czytac schemat połączeń , więcej żadnych norm nikt go nie uczył i pewnie nie będzie go uczył bo on żeby zrobicc sobie wzmacniacz ich nie potrzebuje ani go nie obowiązują . Ktos może sobie napisac że mnie cos tam obowiązuje , ale ja mam to w czterech bo ja tez moge sobuie tak napisać i wymysleć że cały świat względem mnie cos obowizuje i maja tego przestrzegac jak chca machnać reką .VacuumVoodoo pisze:A co masz do powiedzenia o n.p. przepisach ruchu drogowego?Slawek pisze: Nie mam obowiązku uczyć się przepisów jakichkolwiek. Tworzyć też nie mam potrzeby ani chęci
Agata+,
Bez obrazy, wszedles na poczatku rozsadnie ale teraz pieprzysz glupoty..
trochę filozofi ale niestety prawdziwej i nieograniczonej ,
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 15:06 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
VacuumVoodoo> Jeżeli w kraju (USA) gdzie na każdego człowieka przypada jeden prawnik, małe manufaktury robią coś niezgodnie z przepisami, a konkretnie podłączają uziemienie pod śróbkę transformatora, to w Polsce pojedynczy egzemplarz taki jak mój spokojnie przejdzie. Te przepisy do których link podałeś nie obowiązują mnie jako istoty ludzkiej, tylko firmy które coś produkują, pozwolę więc sobie na nie tracenie na to czasu.
O przepisach ruchu drogowego wypowiem się chętnie na forum o tychże przepisach. Tutaj nie wydaje mi się to sensowne.
Agata+> Dobrze piszesz, normy i przepisy jakie obowiązują istotę ludzką to te na które się ona dobrowolnie zgadza. Taką zgodą jest np. zarejestrowanie firmy. Sam ten fakt powoduje zgodę na wszelkie przepisy dotyczące konkretnej działalności. W przypadku kiedy podejmuję działania jako istota ludzka przepisy mogą mnie nic nie obchodzić co oczywiście nie zmienia faktu, że jestem w pełni odpowiedzialny za rzeczywiste skutki moich działań. Podkreślam RZECZYWISTE a nie wyobrażone.
O przepisach ruchu drogowego wypowiem się chętnie na forum o tychże przepisach. Tutaj nie wydaje mi się to sensowne.
Agata+> Dobrze piszesz, normy i przepisy jakie obowiązują istotę ludzką to te na które się ona dobrowolnie zgadza. Taką zgodą jest np. zarejestrowanie firmy. Sam ten fakt powoduje zgodę na wszelkie przepisy dotyczące konkretnej działalności. W przypadku kiedy podejmuję działania jako istota ludzka przepisy mogą mnie nic nie obchodzić co oczywiście nie zmienia faktu, że jestem w pełni odpowiedzialny za rzeczywiste skutki moich działań. Podkreślam RZECZYWISTE a nie wyobrażone.
Sławek