OTL słuchawkowy...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: OTL słuchawkowy...

Post autor: TooL46_2 »

AndrzejJ pisze:Zaznacz mi punkt pracy dla Ra=20k lub Ra=41k, gdzie Rk przy zasilaniu 200V wyjdzie Ci taki sam...
Uzupelniajac jeszcze wypowiedz OTLampa -- prosze...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Kurcze, no niby tak...
Ok, dzieki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

By nie mnożyć tematów-jeszcze jeden wtórnik whitea i jak to mam w zwyczaju-zrobiony z tego co znalazłem w,, szufladzie,, :lol: :lol: :lol:
słuch.JPG
.Cztery PCC84 i transformator dający 2x15V{oficjalnie 2x12} pod obciążeniem,poczwarzacz napięcia dla anod{po odfiltrowaniu 155V}.A że mam słuchawki 400 omowe,to sam układ jest najprostszy z możliwych czyli WK z lokalnym USZ i wtórnik.Poziom ograniczania sygnału ok 10V pp-więc żadna rewelacja.Pasmo liniowe od 3-400000 Hz.Poziom zakłóceń na wyjściu to szum mniej niż 1 mV pp,a przydżwięk mniej od 3 mV pp{dla Rwe=10k i czułości 2V pp}.Przesłuch dla 1kHz na poziomie mniejszym niż 2 mV pp,a dla 10kHz 10mV.Natomiast dla niskich częstotliwości[5-10Hz} sięga 200mV{trzeba będzie lepsze kondensatory w zasilaczu zastosować :lol: :lol: }.Oczywiście dla wysokich częstotliwości {ponad 100kHz} to już się mono robi :lol: .A ogólnie jedno popołudnie i części za 2,może 3 dychy :roll: :lol: .Pozdrawiam :D :D :D
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: TokRa »

transformator dający 2x15V{oficjalnie 2x12} pod obciążeniem,poczwarzacz napięcia dla anod{po odfiltrowaniu 155V}.
Stoję jak przed ścianą w kwestii wzmacniacza słuchawkowego - znalazłem wiele schematów, lecz zawsze problemem staje się zasilanie - czyli przeważnie transformator zasilający, a w zasadzie konieczność wykonywania go na zamówienie, a to oznacza dość spory wydatek.

Pytanie - jeśli to nie tajemnica, jak wygląda Twój schemat takiego układu, który z transformatora łatwo dostępnego 2x15V pozwoli uzyskać napięcie anodowe 110V, 150V, 170V, 225V - bo przeważnie takie widziałem na znalezionych schematach i jaką mamy wtedy wydajność prądową z takiego powielacza dla anodowego?

Mam np. 4 lampy ECC82 na schemacie - jaką wydajność prądową musi mieć transformator 2x15V przy takim powielaczu?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TokRa pisze: sob, 18 lipca 2020, 10:34
Stoję jak przed ścianą w kwestii wzmacniacza słuchawkowego - znalazłem wiele schematów, lecz zawsze problemem staje się zasilanie - czyli przeważnie transformator zasilający, a w zasadzie konieczność wykonywania go na zamówienie, a to oznacza dość spory wydatek.

Fakt,transformator zawsze jest problemem-zwłaszcza gdy chcemy możliwie tanio zrobić coś na lampach.Zastosowanie powielacza jest teraz alternatywą dla klasycznych rozwiązań.Znaczny spadek cen kondensatorów i diod przy wzroście cen transformatorów{nowych} powoduje że trochę bardzie skomplikowany układ staje się znacznie bardziej korzystny.Warto stosować układ poczważający https://en.wikipedia.org/wiki/File:Volt ... rupler.svg bo z napięcia zmiennego Uzm pozwala uzyskać ponad 5x wyższe napięcie stałe przy jednocześnie 6x większym prądzie pobieranym z transformatora.
Mam np. 4 lampy ECC82 na schemacie - jaką wydajność prądową musi mieć transformator 2x15V przy takim powielaczu?
Zastosowany transformator musi spełniać wyżej wyszczególnione warunki{taki o napięciu 2 x15 pasuje do uzyskania ok 150V }.Jakie napięcie Kolega potrzebuje do swojego układu?
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Zastosowany transformator musi spełniać wyżej wyszczególnione warunki{taki o napięciu 2 x15 pasuje do uzyskania ok 150V }.Jakie napięcie Kolega potrzebuje do swojego układu?
Ze wzmacniaczy słuchawkowych, jakie biorę pod uwagę, by taki projekt zrobić, mam w planach:
- wzmacniacz słuchawkowy amerykańskiej firmy składaczy DIY Bottlehead Crack - gdzie napięcie anodowe to 170V
- kusi mnie projekt rosyjski wzmacniacza, ładnie udokumentowany, o nazwie LACONIC PRO czy LUNCH BOX - również napięcie anodowe w tych okolicach,
- biorę pod uwagę tutejszy triodowy projekt na na trzech lampach 6N1P - ale tu brakuje dokumentacji o napięciach zasilających
- klon amerykańskiej hybrydy SHA-1 to 110V na anodach.

Zbieram więc dokumentację różnych zasilaczy.
grabel
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: grabel »

TokRa budując wzmacniacz słuchawkowy autorstwa gsmoka bazowałem na tych schematach:
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za podpowiedzi - w sumie to pozwoliło mi przypomnieć, że przecież wymieniając w poprzedniej epoce powielacze w Jowiszach wymieniałem... podobnie wykonane powielacze napięcia. :roll:

W załączniku pierwszy z brzegu schemat takiego powielacza do 120V z 12V.

Temat powielaczy wygląda ciekawie - hybryda o nazwie SOHA była w jednej ze swojej wersji zasilana z powielacza napięcia - a sporo osób chwaliło ten wzmacniacz.

Grabel, mam pytanie o jakość odsłuchową audio tego wzmacniacza na 3 lampach - projekt by Gsmok - https://www.trioda.com/index.php/pl/urz ... y-otl-6n1p
Dzięki za info o zasilaniu - trafo na wyjściu u Ciebie widzę ma 250V.
Hmm... czy zamiast 6N1P, można by tam wstawić ECC82 lub 6N6P patrząc tylko na punkty pracy lamp, bo laminat i tak sam bym projektował?

Na razie buduję listę "kandydatów", mam już zachomikowane lampy ECC82, 6N6P, 6080 - i to na nich najchętniej bym zbudował swojego OTL'a.
Wykonanie dowolnego laminatu PCB nie jest dla mnie żadnym problemem - mam doskonałe żelazko. :mrgreen:

Najgorzej jest z transformatorami - a w zasadzie z ich brakiem w sklepach - więc temat powielaczy napięcia zaczyna mnie fascynować - zbudowanie zasilacza do lampowego wzmacniacza słuchawkowego na dwóch transformatorach 2x15V - to może być bardzo ciekawe wyzwanie, tym bardziej, że właśnie do jednego z projektu wzmacniacza słuchawkowego potrzebowałbym 120V zasilania anodowego dla ECC82 i plus minus 6.3V, by mieć 6.3V na żarzeniu.

Szukam dobrej rekomendacji referencyjnego wzmacniacza słuchawkowego, który po wykonaniu jest używany i cieszy konstruktora i melomana w jednym, a nie tylko można o nim powiedzieć, że jakoś tam działa i świeci. Rekomendacje i recenzje mile widziane.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dodatkową zaletą zastosowania powielania z 12 lub 2x12 jest możliwość żarzenia lamp z tego samego transformatora,co zastosowałem.A zdobycie popularnego toroida o mocy 30-40W z pojedynczym lub podwójnym uzwojeniem 12V{można łatwo dowinąć} jest banalne-pełno tego zostało po halogenkach :lol: :lol: .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TokRa pisze: sob, 25 lipca 2020, 02:56
Szukam dobrej rekomendacji referencyjnego wzmacniacza słuchawkowego, który po wykonaniu jest używany i cieszy konstruktora i melomana w jednym, a nie tylko można o nim powiedzieć, że jakoś tam działa i świeci. Rekomendacje i recenzje mile widziane.
Tak na prawdę,to jest to kwadratura koła i jedynym rozwiązaniem może być wykonanie estetycznej obudowy z gniazdami i potencjometrem[z dwa przełączniki też się przydadzą}.Z wbudowanym zasilaczem o możliwości wyboru napięć i oczywiście z trzy lub nawet cztery podstawki pod lampy do montażu bezpośredniego{żadnych laminatów-co najwyżej kilka łączówek}.To jest podstawa niezmienna we wszystkich rozwiązaniach.A potem robić po kolei i słuchać.Koszt ten sam,ale wrażeń znacznie więcej :lol: . :D
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Tak na prawdę,to jest to kwadratura koła i jedynym rozwiązaniem może być wykonanie estetycznej obudowy z gniazdami i potencjometrem[z dwa przełączniki też się przydadzą}.
Ja miałbym problem z wykonaniem estetycznej obudowy w warunkach domowych - zupełnie nie radzę sobie z tym - ale postanowiłem popełniać kompromis, który wymaga posiadania tylko jak w gangu Olsena: pilnika, wiertarki, wierteł i papieru ściernego. Podejrzałem wykonywane przez Chińczyków konstrukcje sprzedawane w wersji bliźniaczków - czyli osobno zasilacz, osobno wzmacniacz - łączone okablowaniem przez złącza samolotowe - coś w tym stylu wykonania:
https://pl.aliexpress.com/item/4000616167330.html
czy coś tak:
https://pl.aliexpress.com/item/32824096621.html

Złącza samolotowe: https://pl.aliexpress.com/item/4000145079106.html

Mój pomysł na obudowę jest banalny i przy tym tani - nie będę więc przerabiał drewnianej skrzynki na wzmacniacz, bo to mi nie wyjdzie w domu i mnie z niego wymeldują jakbym tylko zaczął :mrgreen: - kupuję prostokątną rurę aluminiową 120x80 mm sprzedawaną na metry, zlecam cięcie po 33 cm, zlecam też przycięcie aluminiowego płaskownika 4-5mm o wymiarach 120x80 mm na front, tył wyginam sam z miękkiej blachy aluminiowej 2mm - można to pomalować, ale ja z lenistwa czasem oklejam samoprzylepną folią karbonową - taką jak się wykleja kokpity w autach, lub samoprzylepną folią za 20 zł rolka, do kupienia w Mrówce do oklejania mebli :mrgreen:

To oznacza całkowity koszt wykonania obudowy wzmacniacza poniżej... 100 zł i można ją zrobić w jeden wieczór - bo w sumie sprowadza się to do powiercenia i poskręcania - prawdziwe DIY. :mrgreen:

Mam też dokładnie taki sam plan na wykonanie OTL'a - w jednej "rurze" będzie zasilacz, w drugiej wzmacniacz z lampami na wierzchu.
Tak wyglądał robiony przeze mnie w takiej rurze pierwszy eksperymentalny prototyp BCL'a - jak w załączniku.

Nie mam najmniejszego problemu z zaprojektowaniem PCB i "wydrukowaniem" go na drukarce laserowej - laminat kupuję jako odrzuty produkcyjne na wagę przez Internet na znanym portalu aukcyjnym. Oczywiście, tu mam dylemat - bo nie znalazłem sprzedawanych odpadów poprodukcyjnych laminatów z miedzią o grubości 70um, a są tylko 35-tki popularne, ale ładnie je cynuję, zrobię grubsze i szersze - i to powinno wystarczyć. Taki przynajmniej mam plan na dzień dzisiejszy - to oznacza, że prototyp można wykonać poniżej 500 zł i to w obudowie plus koszt lamp - a te mają czasami kosmiczne ceny.

Dzięki Marku za podpowiedzi!
neo6262
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: neo6262 »

TokRa pokaż jakiś gotowy projekt. Bo ta metoda wydaje mi się ciekawa. Ja głównie robię z arkusza blachy. Wiercę go a potem wyginam wszystko.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Ale gięcie tego detalu na "plecy" to prawdziwie partyzancką metodą musiało być :D

Ja korzystam w tym zakresie z uprzejmości zakładu wytwarzającego blachy trapezowe na dach - za symboliczną kwotę (np. 5 zł) można u nich wygiąć różne elementy, w tym bardziej wymyślne (gięcie w różnych płaszczyznach). Mają bowiem prasę segmentową, z której można wykręcać czy przesuwać zęby, dopasowując się do wymiarów detalu.

Osobiście również stosuję często prefabrykaty duralowe jako elementy konstrukcyjne, choć nigdy rury. Przeważnie ceowniki i kątowniki. Za dużo było rzezania otworów w rurze prostokątnej, jak to kiedyś pokazał Tomek Janiszewski w swojej Syrence ;)

A takie proste elementy jak tutaj (cztery prostopadłe gięcia) to na imadle i kawałku kwadratu stalowego można wygiąć ładniej (z mniejszym promieniem gięcia) ;)

Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

A takie proste elementy jak tutaj (cztery prostopadłe gięcia) to na imadle i kawałku kwadratu stalowego można wygiąć ładniej (z mniejszym promieniem gięcia)
Ha! Plan konstrukcyjny był zamierzony, bo chciałem nieco odsunąć tył z gniazdem zasilania od transformatora o ca 1 cm - więc może to potem trochę wyglądać jak wystający z obudowy bagażnik starej Syrenki, te obłe kształty 8) , ale w przypadku kiedy te wcześniej zaplanowane 33 cm obudowy zrobiłyby się zbyt krótkie, to takim prostym patentem można jeszcze "dorobić" sobie ten brakujący centymetr i obudowę wydłużyć niczym puzon. :mrgreen:

Albo schować tył w rurze - jak to kiedyś robiono w obudowach od BCL-a - jak na załączonych zdjęciach.

Jak wspomniałem, ja nie mam dużych możliwości warsztatowo konstrukcyjnych, mój sposób na obudowę musiał być banalny i tani - przez Internet za 86 zł za metr rury kupuję 3 kawałki: w wyszukiwarce wystarczy wpisać: PROFIL ALUMINIOWY 120x80x3 mm lub PROFIL ALUMINIOWY 150x100x3 mm, sprzedają na metry, wyjdzie sklep albo portal aukcyjny.

Firma czasem za darmo, a czasem aż za 50 zł :oops: - tnie to na 3 równe kawałki - a tnie ładnie maszyną - czyli mam po 33 cm rurę na przyszłą obudowę. W mojej okolicy nie znalazłbym zakładu, który za 5 zł by mi cokolwiek wygiął, tu u mnie w okolicy każde u nich choćby "trzaśnięcie drzwiami" policzą co najmniej za 50 zł :oops:

Prawie 20 lat temu, pierwsze wzmacniacze słuchawkowe - Lehmann BCL - były wykonywanie w bardzo podobnej technice - jak ktoś nie wierzy, stary link do oferty - za jedyne 1699 funtów :roll: :
https://snvinyl.co.uk/Lehmann-Linear-SE ... lifier-Woo

czy z opisu: https://www.lehmannaudio.ru/articles/4054

Metalową aluminiową rurę oklejano drewnopodobną folią samoprzylepną do oklejania mebli - i takie drewniane klocki schodziły jak ciepłe bułeczki wśród audiofilów - bo ten wzmacniacz działał super i może być referencyjnym dla wielu konstrukcji słuchawek i nie tylko.

Jak nie w markecie, to folie do oklejania można poszukać na znanym portalu aukcyjnym:
https://allegro.pl/kategoria/akcesoria- ... a%20carbon

albo zlecić do oklejenia w kolorze w dowolnej firmie wyklejającej reklamy.

Zawsze też można sobie zafundować montaż wzmacniacza w dawnej obudowie po CD z komputera :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=K6c5tgMItAM
https://www.youtube.com/watch?v=8K38P7L330I

Przecież ważne, by cieszył i działał!
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

TokRa pokaż jakiś gotowy projekt. Bo ta metoda wydaje mi się ciekawa.
W sumie, nie bardzo jest się czym pochwalić prócz tym, że nie sprzedałem nerki by kupić BCL'a a zrobiłem go sam, ulepszając, poprawiając i modyfikując - sorry, że zdjęcie z telefonu. U mnie komputer jest źródłem audio, więc nie muszę tego eksponować w salonie, to ma działać przy komputerze w swoim założeniu i nie przypominać zasilacza ATX, czy przypominać szufladę od starego biurka. Obok BCL'a mam nadzieję, że wkrótce staną podobne dwie czarne skrzynki, w jednej będzie zasilacz do wzmacniacza lampowego, w drugiej sam wzmacniacz z ładnie wyeksponowanymi lampami na górze. Taki mam plan, zobaczymy jak wyjdzie - wtedy zrobię mu prawdziwą sesję zdjęciową jak do gazety. :D

W czasopiśmie "Elektronika dla Wszystkich" w numerze 7/2013 ukazał się kiedyś artykuł, jak w warunkach domowych przygotować aluminiowy front do wzmacniacza. Była też kiedyś działająca strona autora pomysłu - zostały mi po niej screenshoty. Może to być inspiracją do działania - bo tak jak dla mnie - nie elektronika jest barierą, ale czynności warsztatowo mechaniczne, w tym wykonanie obudowy - więc własne patenty na rozwiązanie problemów mechaniczno-warsztatowych jak najprościej są koniecznością.

Paski z cienkiej blachy, by je przykręcić blachowkrętami ze sobą w całość - jako elementy połączeń, wycinam chyba najlepszymi nożycami do cięcia laminatu - laminat tnie się jak gruby brystol - polecam, bo u mnie się sprawdzają: w wyszukiwarce szukamy: NOŻYCE DO BLACHY ODGIĘTE 250mm NEO TOOLS 31-065 - kiedyś trafiłem na ich opis i rekomendację na całkiem niezłej stronie z opisem m.in. świetnego programu do projektowania PCB - Sprint Layout:

http://tatek.home.pl/j3/33-warsztat/w-k ... 5-neo31065

i narzędzie to sprawdza się i u mnie, nie tylko do cięcia laminatu pod PCB ale i cieńszych blaszek łączących, które potem pozwalają na skręcenie całości śrubkami ocynk na impus - do kupienia m.in. w sklepach rowerowych, i ładnymi blachowkrętami dostepnymi w paczkach w marketach budowlanych.
Test nożyc:
https://youtu.be/nAGWUfXzTtc?t=306

Do wiercenia otworów w aluminium polecam zakup - szukamy w wyszukiwarce:

wiertło stopniowe stożkowe rozwiertak.

Są różne wielkości, te mniejsze pozwalają wywiercić ładny okrągły otwór pod oś potencjometru oraz gniazda słuchawkowe. Te największe - przydadzą się, by w obudowie wykonać otwory pod lampy.