Oto kilka zdjęć z moich doświadczeń:Furman Zenobiusz pisze:Możesz wkleić zdjęcie takiej nawiniętej ceweczki ?
1. Cewka anteny ferrytowej (średniofalowa) - nawinięta licą 20x0,05, pręt ferrytowy fi 10mm, długość - po sklejeniach z 3 kawałków - 33cm
2. Aktualne cewki obwodu drugiego (anodowa + siatkowa - sredniofalowe) na rdzeniu kubkowym (srednica 18mm/wysokość złożonych połówek 10mm) Dwie sekcje po 29zw dla kubka F2001 AL=250, indukcyjność każdej = 220uH. Nawinięte pseudo-krzyzowo tzn. kładłem zwoje ukośnie/zwój. Lica 8x0,05.
3. Poprzednie cewki obwodu drugiego - powietrzne.
Jedna z nich to chyba cewka eliminatora od Pioniera (z odwinętą częscią zwojów - indukcyjność 220uH), druga wykonana drutem 0,2 - 150zw, indukcyjność 220uH.
4. Widok układu doświadczalnego z cewkami obwodu drugiego. Pytanie za 2 pkt - z czego sa zrobione ekrany oddzielające stopnie?

6. Moje pudełko z różnymi cewkami z demobilu

Z tego co widzę u siebie, to stacje rzeczywiście występują stadami - ale przy lepszej selektywności udaje się je jakoś oddzielić. Przy złej - rzeczywiście jedna na drugą włażą.Furman Zenobiusz pisze: Dawniej nawet udawało mi się w ten sposób słuchać radia (PR 1 odbierało po dostrojeniu samym rdzeniem całkiem dobrze), tymczasem ostatnia próba skończyła się totalną klęską - miałem stacje jedna na drugiej porozdzielane długimi przerwami z ciszą, brak możliwości dostrojenia się do czegokolwiek - tak jakby pasmo odbiornika sięgało od fal długich przez średnie aż po krótkie. Ponadto było o wiele za cicho i co najgorsze, do tej pory nie wiem dlaczego. Jako uziemienie wbiłem tymczasowo 2m żelazny pręt, w dość wilgotny grunt.
Czy cewka była sprzęgnięta z siatką przez kondensator?
W tej chwili ja mam bezpośrednio włączoną cewkę na siatkę - przy którejś z poprzednich prób podłączyłem obwód rezonansowy przez kondensatorek 270pF i strasznie mi to pogorszyło selektywność. Będę musiał to jeszcze sprawdzić, bo bez kondensatora nie można dać np. napięcia ARW na siatkę lampy. Może kondensator rzędu np. 10nF byłby z punktu widzenia obwodu reznansowego niewidoczny, a jednocześnie oddzielał składową stałą - trzeba będzie sprawdzić w swoim czasie.