Odbiornik o bezp. wzm., German, Lampy i antena ferrytowa

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Odbiornik o bezp. wzm., German, Lampy i antena ferrytowa

Post autor: Jado »

Furman Zenobiusz pisze:Możesz wkleić zdjęcie takiej nawiniętej ceweczki ?
Oto kilka zdjęć z moich doświadczeń:

1. Cewka anteny ferrytowej (średniofalowa) - nawinięta licą 20x0,05, pręt ferrytowy fi 10mm, długość - po sklejeniach z 3 kawałków - 33cm
img_4039.jpg
img_4040.jpg
2. Aktualne cewki obwodu drugiego (anodowa + siatkowa - sredniofalowe) na rdzeniu kubkowym (srednica 18mm/wysokość złożonych połówek 10mm) Dwie sekcje po 29zw dla kubka F2001 AL=250, indukcyjność każdej = 220uH. Nawinięte pseudo-krzyzowo tzn. kładłem zwoje ukośnie/zwój. Lica 8x0,05.
img_4038.jpg
3. Poprzednie cewki obwodu drugiego - powietrzne.
Jedna z nich to chyba cewka eliminatora od Pioniera (z odwinętą częscią zwojów - indukcyjność 220uH), druga wykonana drutem 0,2 - 150zw, indukcyjność 220uH.
img_4050.jpg
4. Widok układu doświadczalnego z cewkami obwodu drugiego. Pytanie za 2 pkt - z czego sa zrobione ekrany oddzielające stopnie? :-)
img_4042.jpg
img_4045.jpg
5. Wspomniana szpula licy.
img_4046.jpg
6. Moje pudełko z różnymi cewkami z demobilu :-)
img_4052.jpg
Furman Zenobiusz pisze: Dawniej nawet udawało mi się w ten sposób słuchać radia (PR 1 odbierało po dostrojeniu samym rdzeniem całkiem dobrze), tymczasem ostatnia próba skończyła się totalną klęską - miałem stacje jedna na drugiej porozdzielane długimi przerwami z ciszą, brak możliwości dostrojenia się do czegokolwiek - tak jakby pasmo odbiornika sięgało od fal długich przez średnie aż po krótkie. Ponadto było o wiele za cicho i co najgorsze, do tej pory nie wiem dlaczego. Jako uziemienie wbiłem tymczasowo 2m żelazny pręt, w dość wilgotny grunt.
Z tego co widzę u siebie, to stacje rzeczywiście występują stadami - ale przy lepszej selektywności udaje się je jakoś oddzielić. Przy złej - rzeczywiście jedna na drugą włażą.
Czy cewka była sprzęgnięta z siatką przez kondensator?
W tej chwili ja mam bezpośrednio włączoną cewkę na siatkę - przy którejś z poprzednich prób podłączyłem obwód rezonansowy przez kondensatorek 270pF i strasznie mi to pogorszyło selektywność. Będę musiał to jeszcze sprawdzić, bo bez kondensatora nie można dać np. napięcia ARW na siatkę lampy. Może kondensator rzędu np. 10nF byłby z punktu widzenia obwodu reznansowego niewidoczny, a jednocześnie oddzielał składową stałą - trzeba będzie sprawdzić w swoim czasie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 17 czerwca 2010, 20:30 przez Jado, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Miałem kondensator, 100nF.
Rdzeń ferrytowy cewki niestety krótki - około 10cm. Tylko takie mi zostały. Kiedyś robiłem próby z niewiele dłuższymi i raczej wypadały dużo lepiej. Odnoszę jednak wrażenie, że przez długość rdzenia pośrednio i cewka wyszła gorsza - nawijałem cieńszym drutem, żeby się 230 zwojów zmieściło. Dobrałem drut 'na oko' z odzysku i średnica okazała się mniejsza niż się spodziewałem - cewka wyszła o dobre 2cm krótsza.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Jado pisze:4. Widok układu doświadczalnego z cewkami obwodu drugiego. Pytanie za 2 pkt - z czego sa zrobione ekrany oddzielające stopnie? :-)
Ze zmory listonosza - plomb stosowanych przez firmę InPost?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Brawo! :-)

Te blachy zawsze mi się do czegoś przydają jako materiał konstrukcyjny :-) Tym razem do odbiornika.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Jado pisze: Tak przy okazji, to ciekawe jakie parametry mają lice o róznych ilościach żył i grubościach drutu? Skad te róznice i
dlaczego. Czy im więcej żył to lepiej? I jak ma się do tego grubość tych żył?
Dane dla licy w.cz. z izolacją poliuretanową:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos