I znowu dzwon w jakimś kościele... Ten harmonogram dotyczy na razie wyłącznie analogowej telewizji (a DVB-T nad Wisłą rodzi się w takich mękach, że powoli stajemy się pod tym względem pośmiewiskiem Europy). Cyfryzacja radiofonii to przedsięwzięcie nieco bardziej odległe, do realizacji gdy już uporamy się z TV. Przed 2015 rokiem nie spodziewam się wyłączania nadajników UKF-FM. Póki nie jest dostępne tanie radio samochodowe i sklepowo-biurowo-plażowe, odbierające ten przyszły standard cyfrowy, możemy spać spokojnie. Żeby coś wyłączyć, trzeba dać coś w zamian.Tomasz Gumny pisze:Nie jestem teraz pewny, ale coś mi się wydaje, ze w połowie 2012 roku pojawią się "problemy" z odbiorem radiofonii (i telewizji) analogowej?
RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
No ja mam nadzieję że będą przetworniki cyfrowego sygnału radiowego na pasmo analogowe żeby nasze radyja zarówno odbierające modulację FM jak i AM mogły dalej świecić.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 625...1249 postów
Tyle, że główną częścią takiego przetwornika będzie po prostu właśnie... cyfrowe radio. Nie wiem, czy dla producentów będzie opłacalne dokładanie do tego jeszcze modulatora AM/FM. Chyba, że zrobimy lub zamówimy go sami.szewek pisze:No ja mam nadzieję że będą przetworniki cyfrowego sygnału radiowego na pasmo analogowe żeby nasze radyja zarówno odbierające modulację FM jak i AM mogły dalej świecić.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
Pewnie pojawią sie na rynku scalone w jednej kostce odbiorniki cyfrowe (tak jak teraz dostępne są analogowe) - pozostanie tylko złożenie układu wg noty aplikacyjnej i dorobienie modulatora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Czyli nadzieja jest. 

Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 6250...9374 posty
Mawiają, że umiera ostatnia...
Od pewnego czasu sprzedawane radia samochodowe mają tuner DAB.kaem pisze: Póki nie jest dostępne tanie radio samochodowe i sklepowo-biurowo-plażowe, odbierające ten przyszły standard cyfrowy, możemy spać spokojnie. Żeby coś wyłączyć, trzeba dać coś w zamian.
W UK radiofonia DAB funkcjonuje od pewnego czasu i sprzęt jest dostępny.
DAB ma być dla odbiorników przenośnych - zakres obecny VHF III.
Dla zbiorczych istacjonarnych dodatkowo emisja w DVB-T zakresy UHF IV-VI oraz pasmo L (raczej dla nadawców lokalnych)
adamst_ pisze:No to SABY odpadają. Pojemnościowo strojone głowice miały za to np. Grundigi.Chyba możn przyjąć, że tego typu głowice są nie przestrajalne.
Zaś "pojemnościowe" mają limit w postaci małego dC dla sekcji obwodu wzmacniacza w.cz. (niejednakowe sekcje) czyli trzeba przewijać cewkę obwodu wzmacniacza w.cz. (konieczne jest zwiększenie jej indukcyjności)
Posty scalono.
-
- 625...1249 postów
cyt: Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:SA602
Super!
No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma?
Super!
No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma?

Robert SP5RF
-
- 2500...3124 posty
Co do rozszerzenia do 108Mhz to kiedyś znalazłś takiego:
http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... verter.pdf
http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... verter.pdf
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1875...2499 postów
Dość popularny w konwerterach był UL1042...frycz pisze:No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma?
Tomek
-
- 6250...9374 posty
To drugie to pytanie czy stwierdzenie?frycz pisze: Super!
Zamiast SA602 popróbowałbym z NE602 albo NE612, powinny być dostępne w sklepach elektronicznych. Nie wiem jak z wyprowadzeniami, NE602 zdaje się jest zamiennilkiem SA602, jak się ma do nich NE612? Trzeba by sprawdzić i porównać wszystkie 3 karty katalogowe.
-
- 625...1249 postów
NE602 NE612 SA602A SA612A to o samo, z tego co widzę. SA612A kupiłem przed chwilą na Allegro, kwarc 10 MHz mam, tylko ten rdzeń pierścieniowy.... No jak zadziała to radyjko zyska nowe życie 

Robert SP5RF
-
- 50...74 posty
Panowie, wielkie dzięki za tyle informacji. Co prawda ja z nich osobiście nie będę korzystał, ale na pewno przeczyta je osoba, której po kupnie starej SABY stereo (zdecydowałem się szukać i kupić tylko SABĘ z 4-5 głośnikami) przekażę ją do przestrojenia i naprawy (jeśli będzie też potrzebna).
-
- 50...74 posty
Thereminator pisze:Ten konwerter się nie nadaje - jest przeznaczony do odbioru zakresu UKF CCIR (88-108MHz) na odbiornikach z UKF OIRT (65-73MHz). Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:
Therminator,
Załączony plik jest bardzo mały, w powiększeniu nieczytelny. Czy możliwe jest abyś załączył o większym rozmiarze?
Mogę już sie pochwalić... kupiłem na niemieckim ebay radio SABA Freudenstadt 11-Stereo . Mam więc swoją SABĘ. Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie u mnie. Jak dotrze bede szukał kogoś w Warszawie, kto podjąłby się przestrojenia/wstawienia układu przesuwającego częstotliwośc do 104,9mhz, a także dokonał przegladu (być może wymiany kondensatorów). Możecie kogoś polecić? Będę wdzięczny za wszystkie inne rady co do tego modelu. Dziekuję wszystkim za dotychczasową pomoc.
Pozdr.
-
- 2500...3124 posty
http://cgi.ebay.de/SABA-Freudenstadt-11 ... 1c1265b156renes pisze:Thereminator pisze:Ten konwerter się nie nadaje - jest przeznaczony do odbioru zakresu UKF CCIR (88-108MHz) na odbiornikach z UKF OIRT (65-73MHz). Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:
Therminator,
Załączony plik jest bardzo mały, w powiększeniu nieczytelny. Czy możliwe jest abyś załączył o większym rozmiarze?
Mogę już sie pochwalić... kupiłem na niemieckim ebay radio SABA Freudenstadt 11-Stereo . Mam więc swoją SABĘ. Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie u mnie. Jak dotrze bede szukał kogoś w Warszawie, kto podjąłby się przestrojenia/wstawienia układu przesuwającego częstotliwośc do 104,9mhz, a także dokonał przegladu (być może wymiany kondensatorów). Możecie kogoś polecić? Będę wdzięczny za wszystkie inne rady co do tego modelu. Dziekuję wszystkim za dotychczasową pomoc.
Pozdr.
Ładny

Wołyń 1943. Pamiętamy!