RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: kaem »

Tomasz Gumny pisze:Nie jestem teraz pewny, ale coś mi się wydaje, ze w połowie 2012 roku pojawią się "problemy" z odbiorem radiofonii (i telewizji) analogowej?
I znowu dzwon w jakimś kościele... Ten harmonogram dotyczy na razie wyłącznie analogowej telewizji (a DVB-T nad Wisłą rodzi się w takich mękach, że powoli stajemy się pod tym względem pośmiewiskiem Europy). Cyfryzacja radiofonii to przedsięwzięcie nieco bardziej odległe, do realizacji gdy już uporamy się z TV. Przed 2015 rokiem nie spodziewam się wyłączania nadajników UKF-FM. Póki nie jest dostępne tanie radio samochodowe i sklepowo-biurowo-plażowe, odbierające ten przyszły standard cyfrowy, możemy spać spokojnie. Żeby coś wyłączyć, trzeba dać coś w zamian.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

No ja mam nadzieję że będą przetworniki cyfrowego sygnału radiowego na pasmo analogowe żeby nasze radyja zarówno odbierające modulację FM jak i AM mogły dalej świecić.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

szewek pisze:No ja mam nadzieję że będą przetworniki cyfrowego sygnału radiowego na pasmo analogowe żeby nasze radyja zarówno odbierające modulację FM jak i AM mogły dalej świecić.
Tyle, że główną częścią takiego przetwornika będzie po prostu właśnie... cyfrowe radio. Nie wiem, czy dla producentów będzie opłacalne dokładanie do tego jeszcze modulatora AM/FM. Chyba, że zrobimy lub zamówimy go sami.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pewnie pojawią sie na rynku scalone w jednej kostce odbiorniki cyfrowe (tak jak teraz dostępne są analogowe) - pozostanie tylko złożenie układu wg noty aplikacyjnej i dorobienie modulatora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Czyli nadzieja jest. 8)
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Mawiają, że umiera ostatnia...
_idu

Post autor: _idu »

kaem pisze: Póki nie jest dostępne tanie radio samochodowe i sklepowo-biurowo-plażowe, odbierające ten przyszły standard cyfrowy, możemy spać spokojnie. Żeby coś wyłączyć, trzeba dać coś w zamian.
Od pewnego czasu sprzedawane radia samochodowe mają tuner DAB.
W UK radiofonia DAB funkcjonuje od pewnego czasu i sprzęt jest dostępny.
DAB ma być dla odbiorników przenośnych - zakres obecny VHF III.
Dla zbiorczych istacjonarnych dodatkowo emisja w DVB-T zakresy UHF IV-VI oraz pasmo L (raczej dla nadawców lokalnych)
adamst_ pisze:
Chyba możn przyjąć, że tego typu głowice są nie przestrajalne.
No to SABY odpadają. Pojemnościowo strojone głowice miały za to np. Grundigi.

Zaś "pojemnościowe" mają limit w postaci małego dC dla sekcji obwodu wzmacniacza w.cz. (niejednakowe sekcje) czyli trzeba przewijać cewkę obwodu wzmacniacza w.cz. (konieczne jest zwiększenie jej indukcyjności)

Posty scalono.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

cyt: Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:SA602

Super!
No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma? :|
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Co do rozszerzenia do 108Mhz to kiedyś znalazłś takiego:
http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... verter.pdf
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

frycz pisze:No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma? :|
Dość popularny w konwerterach był UL1042...
Tomek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

frycz pisze: Super!
No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma? :|
To drugie to pytanie czy stwierdzenie?
Zamiast SA602 popróbowałbym z NE602 albo NE612, powinny być dostępne w sklepach elektronicznych. Nie wiem jak z wyprowadzeniami, NE602 zdaje się jest zamiennilkiem SA602, jak się ma do nich NE612? Trzeba by sprawdzić i porównać wszystkie 3 karty katalogowe.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

NE602 NE612 SA602A SA612A to o samo, z tego co widzę. SA612A kupiłem przed chwilą na Allegro, kwarc 10 MHz mam, tylko ten rdzeń pierścieniowy.... No jak zadziała to radyjko zyska nowe życie :D
Robert SP5RF
renes
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: renes »

Panowie, wielkie dzięki za tyle informacji. Co prawda ja z nich osobiście nie będę korzystał, ale na pewno przeczyta je osoba, której po kupnie starej SABY stereo (zdecydowałem się szukać i kupić tylko SABĘ z 4-5 głośnikami) przekażę ją do przestrojenia i naprawy (jeśli będzie też potrzebna).
renes
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: renes »

Thereminator pisze:Ten konwerter się nie nadaje - jest przeznaczony do odbioru zakresu UKF CCIR (88-108MHz) na odbiornikach z UKF OIRT (65-73MHz). Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:
FM_converter[1].pdf

Therminator,
Załączony plik jest bardzo mały, w powiększeniu nieczytelny. Czy możliwe jest abyś załączył o większym rozmiarze?

Mogę już sie pochwalić... kupiłem na niemieckim ebay radio SABA Freudenstadt 11-Stereo . Mam więc swoją SABĘ. Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie u mnie. Jak dotrze bede szukał kogoś w Warszawie, kto podjąłby się przestrojenia/wstawienia układu przesuwającego częstotliwośc do 104,9mhz, a także dokonał przegladu (być może wymiany kondensatorów). Możecie kogoś polecić? Będę wdzięczny za wszystkie inne rady co do tego modelu. Dziekuję wszystkim za dotychczasową pomoc.

Pozdr.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

renes pisze:
Thereminator pisze:Ten konwerter się nie nadaje - jest przeznaczony do odbioru zakresu UKF CCIR (88-108MHz) na odbiornikach z UKF OIRT (65-73MHz). Tu potrzebny jest układ przesuwający częstotliwość o kilka MHz tak aby odbierać zakres 104-108MHz na zakresie 88-104MHz, jak w załączniku:
FM_converter[1].pdf

Therminator,
Załączony plik jest bardzo mały, w powiększeniu nieczytelny. Czy możliwe jest abyś załączył o większym rozmiarze?

Mogę już sie pochwalić... kupiłem na niemieckim ebay radio SABA Freudenstadt 11-Stereo . Mam więc swoją SABĘ. Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie u mnie. Jak dotrze bede szukał kogoś w Warszawie, kto podjąłby się przestrojenia/wstawienia układu przesuwającego częstotliwośc do 104,9mhz, a także dokonał przegladu (być może wymiany kondensatorów). Możecie kogoś polecić? Będę wdzięczny za wszystkie inne rady co do tego modelu. Dziekuję wszystkim za dotychczasową pomoc.

Pozdr.
http://cgi.ebay.de/SABA-Freudenstadt-11 ... 1c1265b156
Ładny :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!