To jakaś improwizacja być musiała z tą ogołoconą z płytki VHF głowicą ZTG, czym w istocie było ustrojstwo ZTA21.Marcin K. pisze:Tomku nie zgodzę się że ZTG to syf.
Przeca montowano to również do starszych TV niż Granit i Beryl.
Robiono tak z powodu braku owych prawowitych lecz wirtualnych glowic UHF z dwoma tranzystorami AF139 i strojeniem 3 X C.

Z mojego punktu widzenia byłaby to bardzo duża ingerencja, zaśmiecająca lampowy układ tranzystorami i to krzemowymi. Dla kogoś innego jeszcze gorszą ingerencją mogłoby się okazać wstawienie ortodoxyjnej lampowej głowicy UHF z lampami PC88 i PC86, zaśmiecające dla odmiany krajowy telewizor lampami których w kraju, w odróżnieniu od tranzystorów BF180 i BF181D nigdy nie stosowano. Ale oczywiście jestem jak najdalej od potępiania grzebaczy wszelakich - przyganiałby kocioł garnkowi!Zrobię to tylko czy to jest duża ingerencja w układ?

Gorzej jakbym chciał zamontować ZTG
O tyle gorzej że za sprawą kolejnych tranzystorów wypadłyby z obiegu dwie bardzo zasłużone dla TV lampki: PCC88 i PCF82, ewent. PCF801.

W jakiejś dawnej gazecie był opis wstawienia ZTG do Beryla.
I był też któryś model ametystopodobnego Neptuna w którym fabryka od początku tak zrobiła. Nie kryję, czułbym się bardzo pokrzywdzony gdybym musial zadowolić się takim okaleczonym odbiornikiem

Stanowczo za późno się urodziłeśOwszem że w Granicie jest miejsce na mały głośnik ale to nie jest mój pomysł żeby go tam nie wsadzono, poprawiać fabryki nie mam zamiaru.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski