Granit

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Granit

Post autor: Tomek Janiszewski »

Marcin K. pisze:Tomku nie zgodzę się że ZTG to syf.
To jakaś improwizacja być musiała z tą ogołoconą z płytki VHF głowicą ZTG, czym w istocie było ustrojstwo ZTA21.
Przeca montowano to również do starszych TV niż Granit i Beryl.

Robiono tak z powodu braku owych prawowitych lecz wirtualnych glowic UHF z dwoma tranzystorami AF139 i strojeniem 3 X C. :(
Zrobię to tylko czy to jest duża ingerencja w układ?
Z mojego punktu widzenia byłaby to bardzo duża ingerencja, zaśmiecająca lampowy układ tranzystorami i to krzemowymi. Dla kogoś innego jeszcze gorszą ingerencją mogłoby się okazać wstawienie ortodoxyjnej lampowej głowicy UHF z lampami PC88 i PC86, zaśmiecające dla odmiany krajowy telewizor lampami których w kraju, w odróżnieniu od tranzystorów BF180 i BF181D nigdy nie stosowano. Ale oczywiście jestem jak najdalej od potępiania grzebaczy wszelakich - przyganiałby kocioł garnkowi! :lol:
Gorzej jakbym chciał zamontować ZTG :)

O tyle gorzej że za sprawą kolejnych tranzystorów wypadłyby z obiegu dwie bardzo zasłużone dla TV lampki: PCC88 i PCF82, ewent. PCF801. :cry:
W jakiejś dawnej gazecie był opis wstawienia ZTG do Beryla.

I był też któryś model ametystopodobnego Neptuna w którym fabryka od początku tak zrobiła. Nie kryję, czułbym się bardzo pokrzywdzony gdybym musial zadowolić się takim okaleczonym odbiornikiem :(
Owszem że w Granicie jest miejsce na mały głośnik ale to nie jest mój pomysł żeby go tam nie wsadzono, poprawiać fabryki nie mam zamiaru.
Stanowczo za późno się urodziłeś :wink: , gdybyś tak wszedł w posiadanie takiego telewizora w latach jego świetności - na pewno nie omieszkałbyś wstawić ten głośniczek przy pierwszej sposobności, i miałbyś wszelkie powody czuć się dumnym z poprawienia fabryki. Ale i teraz móglbyś chyba zrobić to z czystym sumieniem, gdyby tylko się potwierdzilo że istnialy egzemplarze Granita wyposażone w GDW fabrycznie.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jethrotull pisze:Zresztą, nie mam zamiaru się kłócić jak się nudzisz gitarowcami, Twoja sprawa, tylko nie wiem po co bez przerwy z tym znudzeniem wyjeżdżasz.
Bo prawdziwy gitarowiec to taki o jakim śpiewał Franek Kimono:
By nasze hity usłyszał świat - Wzmacniacz lampowy piętnaście wat!
Podchodziłby tu 2XEL84 PP :wink:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Mój egzemplarz akurat miał wysokotonowy głośnik w kratce z przodu i szerokopasmowy z magnesem z przodu na bocznej ściance, ale nie pamiętam żeby miał jakąkolwiek "płytkę uszlachetniającą". O ile pamięć mnie nie myli była jedna PCL86. Dodatkowo było w komplecie przewodowe "zdalne sterowanie". Wracając do tematu głośników, w kolumnach ZGZ 10-8S2 był właśnie montowany głośnik wysokotonowy taki sam jak w Granicie ze śrubką (nie mam pojęcia po co ona jest :D ) podpierający GDN16/10. Gra toto znakomicie od 1974 roku. Pytanie do Marcina: skoro Twój egzemplarz okroiła fabryka czy ma tą dodatkową płytkę i czy mógłbyś po odkopaniu TV zrobić jej zdjęcie?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

punkers pisze:w kolumnach ZGZ 10-8S2 był właśnie montowany głośnik wysokotonowy taki sam jak w Granicie ze śrubką (nie mam pojęcia po co ona jest :D )
Ta u wierzchołka stożka membrany? To zdecydowanie wygląda jak mocowanie wewnęrznego resora cewki, rolę którego pełni płaski, koncentrycznie karbowany wewnętrzny fragment membrany wokół śrubki. Tak czy inaczej, nie próbuj wykorzystywać tej śrubki do mocowania głośnika, tym bardziej że nowsze wykonanie głośnika GDW6,5/1,5 jaki jest widoczny po prawej (niestety uszkodzony) nie miał już owej srubki, lecz plastikową miseczkę, na podobieństwo większego GDW9/15. :wink:
podpierający GDN16/10. Gra toto znakomicie od 1974 roku
Jak się domyślam masz do czynienia ze szmaciakami a nie z gumiakami jakie przyszły na ich miejsce? No to nic dziwnego że grają, zamiast rozsypać się w pył.
Pytanie do Marcina: skoro Twój egzemplarz okroiła fabryka czy ma tą dodatkową płytkę i czy mógłbyś po odkopaniu TV zrobić jej zdjęcie?
Też chętnie zobaczę ten przymiot szlachetności :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Oto on jak dzwon :D
Maskę tylną ma tylko zdjęć nie robiłem bo po co.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam i miłego oglądania.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A co mi tam, pomarudzę troche :twisted: Na wstępie jednak wycofuję wszelkie zastrzeżenia co do pola magnetycznego z głośnika: ten akurat ma ekranowany magnes. Obawiałem się że to będzie raczej coś w stylu głośnika od "Pioniera" lub kultowego GD26-18/3, z magnesem Alnico skręcanym solidnymi śrubami. Dobrze że na aż 5W - można nieźle rozbujać końcowkę PP :)
A teraz:
1. Czy cementowany rezystor drutowy 3,3kohm w anodzie PCL84 jest oryginalny, czy aby nie widać śladów grzebania? Jest to element typowy dla epoki lampy PFL200, natomiast w zespołach zunifikowanych zawierających lampę PCL84 stosowało się zlutowane równolegle 2 szt rezystorów MŁT 2W 6,8kohm. Proste zastąpienie ich druciakiem może skutkowć lekkim przekompensowaniem wzmacniacza wizji na najwyższych cżęstotliwościach, o ile wcześniej był zestrojony z rezystorami MŁT.
2. Tranzystory z wyglądu AF427 - niczego sobie, ale niestety nie do tej płytki. Tu miały być montowane zgodnie z nadrukiem tranzystory TG37, i to w pierwotnych nocnikowych obudowach. A tak muszą mieć skitłaszone końcówki :(
3.Ładny i zgrabny transformatorek TSLK-4 zamiast bezkarkasowego, rozlazłego TSLK-2 na płytce synchro. Tylko co tam robi ten papierzak 0,1uF obok PCL85, i drugi poniżej PCF82, skoro wszystkie pozostałe są już kondensatorami KSE? Obwód generatora linii w postaci aluminowego "filtru" ze sterczącym paluchem - piękny, mój odbiornik też tak ma.
4. Chassis jawnie takie same jak w Berylu: wszystko na swoim miejscu, surowy porządek. Również kolubryna rezystora redukcyjnego taka sama. Ech, gdyby tak okazało się ze moje chassis zmieściłoby się do obudowy Neptuna 429 na miejsce chassis Fregaty... Dioda prostownika anodowego typu BY238 - ta platikowa czarna kostka ze ściętą krawędzią obok termistora obwodu żarzenia - kompletnie bezduszna, o ileż piękniej wyglądałby zamiennie z nią stosowany blok prostowniczy PK220/06 :idea: Kondensatory filtru zasilacza: ładnie zgrupowane w jednym rządku. Chcesz podobno je wymienić - ale nie na te współczesne, jak to w Pionierze zrobileś! :oops:
5. Dziura w skrzynce na głośnik wysokotonowy którego poskąpiono - boli i krwawi :cry:
I to by było na tyle.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W tym telewizorze kompletnie nic nie robiłem, nie grzebałem, jest taki jakiego kupiłem :) Nie przyglądałem mu się tak dokładnie celem określenia które elementy uległy wymianie, zapewne jakieś były wymieniane bo w końcu to OTV z 1970 roku.
Co do elektrolitów w Pionierze i nie tylko. Uważam (wraz z kolegą, który też odnawia radia), że wstawienie nowych od spodu jest jak najbardziej na miejscu a bardzo nie na miejscu jest wybebeszanie starych i pakowanie tam nowych. Jakbym miał dobry, inny taki kondensator to zapewne bym go wsadził. Nowe elektrolity można w każdym momencie wylutować i w radiu nie ma ani jednej nowej rzeczy :) Takie jest moje zdanie. W przedwojennej Olympii i w większości odbiorników jakie posiadam właśnie mam tylko dolutowane nowe elektrolity żeby oryginalne były oryginalne a nie nowe w środku. Każdy ma swoje "zboczenie" i mnie nikt do innych poczynań nie namówi :) Te sprzęty nie grają na co dzień a jeśli już grają to tylko dla mnie i tylko ja wiem co w nich jest, nikt innych ich nie podgląda niegrzecznie od spodu :lol:
Pozdrawiam MK.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

:arrow: Tomek Janiszewski

Takie głośniki wysokotonowe jak na zdjęciu montowano w telewizorach Neptun 750 z kineskopem 671QQ22 (A67-701X), głośniki podłączano przez rezystor RDCO i kondensator MKSE o pojemności 4,7uF 250V. Oprócz tego w celu poprawienia basu stosowano dwa głośniki GD 10-16/4 zamiast jednego, wiem z autopsji.

Zastanawiam się, dlaczego w telewizorze Granit nie zastosowano dwóch eliptycznych głośników zamiast jednego okrągłego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Głośnik wysokotonowy montowano także w Neptunie 312.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Trochę dziwny ten Granit,głośnik jugosłowiański rzadko spotykany,natomiast Granita bez GDW sobie nie przypominam. Papierzak (jak pisze Tomek) jak najbardziej oryginalny i były to bardzo dobre kondensatory zalewane jakąś żywicą i w przeciwieństwie do kartoflaków nie wyciekały. R 3.3kom(cementowy) też oryginał. Natomiast TG37 w różnicowej wymazały mi się z pamięci .Granit na zdjęciu jest z 70 roku,czyli blisko końca produkcji.W tym (70) roku , TG37 było już przeżytkiem,natomiast AF13X było już produkowane od paru lat. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Na dowód, że nie robię Was w balona zamieszczam wycinek z oryginalnej instrukcji obsługi Granita o głośnikach.
Telewizorek52 powiadasz, że to odbiornik z końca produkcji, zobacz jaki ma niski numer seryjny :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Granita bez GDW sobie nie przypominam.
Zapewne w fabryce uznali że skoro zastosowano głośnik przenoszący szersze pasmo niż rodzimy GD20/3FW, to można sobie pozwolić na pominięcie GDW.
Papierzak (jak pisze Tomek) jak najbardziej oryginalny i były to bardzo dobre kondensatory zalewane jakąś żywicą i w przeciwieństwie do kartoflaków nie wyciekały.

Niemniej jednak trafił się na płytce Z2M2 mojego telewizora taki żywiczniak który miał mierzalną upływność, w następstwie czego wymieniłem jego i wszystkie pozostałe na KSE. Plytki ametystowe Z2M3 (z lampą PCL805 zamiast PCL85 oraz z obwodami separatora i generatora linii w postaci odkrytych plastikowych szpulek ktore zastapiły TSLK oraz ów "filtr" z paluchem) miały już w oryginale kondensatory KSE. A telewizory w których zastosowano nowszą wersję płytki - nie miały już na płycie czołowej potencjometru synchronizacji pionowej. Najwyraźniej dzięki użyciu kondensatorów stabilniejszych niż tamte żywiczniaki regulacja częstotliwości generatora ramki przez użytkownika okazała się zbędna.
R 3.3kom(cementowy) też oryginał.

Ale pierwszy raz widze go w towarzystwie PCL84 (w Szmaragdzie stosowano znacznie większy, lakierowany rezystor drutowy 3,12kohm 3W), stąd moje podejrzenie że odbiornik mógł być tu grzebany.
Natomiast TG37 w różnicowej wymazały mi się z pamięci .
Niemniej jednnak naprawde bywały montontowane na płytkach Z-13, tj tych zawierających lampy 2 X EF183, EF184, PCL84 i PCL86.
TG37 było już przeżytkiem,natomiast AF13X było już produkowane od paru lat.
Jeszcze szybciej niż same TG37-TG40 przeżyly się nocniki w których je montowano. Ostatnie wykonanie tych tranzystorów miało obudowy zapożyczone z AF426-AF430, z rozmieszczeniem końcówek zgodnym z tymi ostatnimi a więc niezgodnym z oryginałem.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. Jasiu oczywiście może wykorzyystać to zdjęcie na swojej stronie
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam.
Pomimo że leży mi przed nosem serwisówka,wszystko co wyżej napisałem oparłem na pamięci wzrokowej.W tamtych latach robiło się tego xxx sztuk i nie przykładałem wagi do szczegółów .Teraz po latach ,czytając Was Koledzy,grzebiąc w pamięci i porównując z tym co mam w różnych dokumentach,widzę jakie były rozbieżności pomiędzy tym co było w rzeczywistości a tym co było na papierze.Piszesz Tomku że trafił Ci się felerny "żywiczniak",a dlaczego miałby się nie trafić? Mercedesy też trafiają do naprawy.Tylko że na 100 kondensatorów wymienionych "żywiczniaki "stanowiły może 5%.Chyba nie były takie złe? Marcinie K - piszesz że masz mały numer seryjny,po raz któryś opieram się na pamięci (zawodnej) i z tego co pamiętam to w roku 1970 lub 1971 (w tym już na pewno ) ukazał się Beryl 101 który był następcą Granita. Z tego co pamiętam (macie okazję mnie poprawić) potencjometr synchro-pion umieszczony na zewnątrz z tyłu,był montowany w Granit/Beryl 101 z PCL84.Natomiast w Berylu 102 (z PFL200) już go nie było.W Granicie dzięki dodatkowej płytce były i dodatkowe problemy z odchylaniem V,zbyt rozbudowany układ odchylania stwarzał dodatkowe (nie tak duże ,ale) kłopoty. Potwierdza się zasada - nie psuje się to czego nie ma.A teraz pora na kieliszek świątecznego chleba - Wasze zdrowie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Witam! Było porównanie z Berylem tego Granita wobec czego proponuję fotograficzną prezentację akurat mojego Belryla 102 (pierwszy, drugi i na własnych długich nogach) :) http://unimor.info/photogallery2.php?album_id=41
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Telewizor ten też był produkowany w wersji z przedłużonymi nogami, nie trzeba było stosować do niego stolika.

Dlaczego w telewizorach późniejszych produkcji, a zwłaszcza w telewizorach kolorowych Unitra nie zastosowano takiego patentu?
Ratujmy stare tranzystory!