Aga reanimacja

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Aga reanimacja

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Cz
y również ostro stroi Ci pcz??Czy wiesz jak się stroi obwody wejściowe ??? Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Powiedzcie mi czy do Agi w miejsce elektrolitów 16uF mogę dać 22uF/450V?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Tak, możesz zastosować elektrolity 22uF.
Maksymalna pojemność pierwszego elektrolitu dla AZ1 nie powinna przekroczyć 47uF.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Pierwszy daj 33uF, drugi 47 i będzie dobrze.
BTW Ale mi Pionierek - Noteć strasznie buczy... Chyba będę musiał wymienić te elektrolity...
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Stoi u mnie Aga z kondensatorami 2x100mikro z 1978r . Zasilacz sprawny,tylko myszki zjadły to co im zazwyczaj najlepiej smakuje. Osobiście wstawiałem 2x50mikro. 30lat wytrzymywało.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Pomału zabrałem się za uruchomienie Agi.
Na pierwszy ogień poszły elektrolity.
Sytuacja wyglądała tak.
Do chassis od góry był wkręcony elektrolit 2x32uF z obciętym jednym czewonym przewodem.
Drugi czerwony przewód dochodził do nóżki nr 4 lampy EBL21.Czarny przewód był podłączony do złączki (nie do masy)

Elektrolity pod chassis:
- jeden czarny oryginalny 50uF (made in Czechoslovakia) podpięty "-" do złączki a "+" nigdzie nie połączony :?:

- drugi elektrolit 32uF pięknie podączony na skrętkę :mrgreen: minusem do złączki a "+" do 2 nóżki lampy AZ1.

Radio po podłączeniu wydawało pisk i burczenie.
Na razie prowizorycznie ( na winogrona) podłączyłem
- 47 UF "-" do złączki a "+" do masy
- 22uF "-" do złączki a "+" do 4 nóżki EBL21
- 22uF "-" do złączki a "+" do 2 nóżki AZ1
I tu mam pierwsze pytanie.
Jak powinno być w oryginale?
Jeden 50uF pod chassis i podwójny 16uF wkręcony do chassis??

Po podłączeniu działa mcz -radio gra przez gniazdo gramofonu.
Dźwięk jest czysty - działa skokowa regulacja tonów z tym,że na jednej pozycji gra i "pierdzi" ( padnięty kondensator??)
Na długich przez pół skali cisza a po połowie skali głośne "pierdzenie" pr,pr, pr w rytmie półsekundowym aż odskakuje tkanina.
na średnich cisza.
na krótkich piski jak przy strojeniu reakcyjniaka.
I tu mam drugie pytanie -co mam teraz sprawdzić - wymienić aby uruchomić odbiór fal radiowych?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Oglądnij cewki, sprawdź miernikiem czy mają przejścia, czy jakiś gryzoń ich nie zjadł. A jak podłączasz antenę to coś słychać, jest jakaś reakcja? Jeśli tak to szukaj przyczyny w niepracującej heterodynie (trioda ECH21 robi za generator). Ale pomierz wpierwej napięcia na poszczególnych lampach, najpierw na A i S2 pierwszej EF22 (wzmacniacz p.cz.) a potem na A, S2+4 heksody ECH21 i na A triody ECH21. Potem się zobaczy...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:Oglądnij cewki, sprawdź miernikiem czy mają przejścia, czy jakiś gryzoń ich nie zjadł. A jak podłączasz antenę to coś słychać, jest jakaś reakcja? Jeśli tak to szukaj przyczyny w niepracującej heterodynie (trioda ECH21 robi za generator). Ale pomierz wpierwej napięcia na poszczególnych lampach, najpierw na A i S2 pierwszej EF22 (wzmacniacz p.cz.) a potem na A, S2+4 heksody ECH21 i na A triody ECH21. Potem się zobaczy...
Pozdrawiam!
Jak wkładam antenę to słychać delikatne trzaski ( ale te trzaski słychać też gdy jest nastawiony na gramofon).
Cewki wyglądają na całe :P
Jak się powinno mierzyć ( z wyjętymi czy z włożonymi lampami )??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Cewki sprawdzasz bez lamp.

W książce Cewki do odbiorników masz rozpiskę wyprowadzeń płytek z cewkami, w razie potrzeby mogę załączyć zdjęcie.

Pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Pomierzyłem:
EF22 -
2- 360v
3 -129v

ECH21
2- 298v
3- 106v
4-0v
5 - 127v
6 - -1,49v

W pewnym momencie zaczęło coś strzelać i eksplodował elektrolit łączący AZ1 nóżka 2 - ze złączką?!
Wypuścił piękne kłęby pary!
I to by było na tyle :twisted:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziwnie wysokie te napięcia na anodach.

Mierzyłeś może napięcia na elektrolitach w zasilaczu?
Więcej niż 310 tam nie miałem, a tu 360V już na anodzie lampy :/

Napięcie na drugim elektrolicie nie powinno być wyższe niż 250-270V.

Prawdopodbnie kondensatory miały duży prąd upływu, co przy wysokim napięciu doprowadziło nagrzania i zagotowania elektrolitu.

Zawsze przed podłączeniem odbiornika do sieci trzeba je sprawdzić.

Ciesz się, że AZ1 nie poszła.

Kondensator 50uF bocznikuje rezystor 91 ohm, może masz wersję z minusem na obudowie i jest on połączony z chassis poprzez obudowę?

Patrząc na napięcie na triodzie heksody to oscylator działa, u mnie w zależności od egzemplarza i stanu lampy na anodzie ma 70-150V. Sprawdź kontakt nóżek lampy z podstawką.

Dysponujesz generatorem?

Pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Matizz pisze:Dziwnie wysokie te napięcia na anodach.

Mierzyłeś może napięcia na elektrolitach w zasilaczu?
Więcej niż 310 tam nie miałem, a tu 360V już na anodzie lampy :/

Napięcie na drugim elektrolicie nie powinno być wyższe niż 250-270V.

Prawdopodbnie kondensatory miały duży prąd upływu, co przy wysokim napięciu doprowadziło nagrzania i zagotowania elektrolitu.

Zawsze przed podłączeniem odbiornika do sieci trzeba je sprawdzić.

Ciesz się, że AZ1 nie poszła.

Kondensator 50uF bocznikuje rezystor 91 ohm, może masz wersję z minusem na obudowie i jest on połączony z chassis poprzez obudowę?

Patrząc na napięcie na triodzie heksody to oscylator działa, u mnie w zależności od egzemplarza i stanu lampy na anodzie ma 70-150V. Sprawdź kontakt nóżek lampy z podstawką.

Dysponujesz generatorem?

Pozdrawiam
Matizz
Generatora nie mam :-( Umiejętności też marne ;-(
Kondensatory nowe na 400v. Zagotowało najpierw 22uF zamieniłem na 47uF i to samo - zaczęło coś pstrykać i poszła para.

Wcześniej grało. Wymieniłem AZ1 bo chciałem ją sprawdzić i zaczęły się schody :roll: .
Czy może to być wina AZ1?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie, raczej nie.
Jeśli by miała słabą emisję to napięcie było by niższe.
:arrow:
Zwarcie możesz szybko sprawdzić miernikiem uniwersalnym.

Czy gdy te kondensatory wybuchły, to wtyczka od głonika była włożona w gniazdo na chassis?

Sprawdź czy przełącznik napięcia nie jest ustawiony na 120V lub nie wpadł tam jakiś śmieć, który robi zwarcie.
Wyjmij wszystkie lampy, włącz do sieci i zmierz jakie napięcia ma trafo.

Następnie sprawdz kontakt wtyczki głośnika, całość uzwojenia wzbudzenia i uzwojenia pierwotnego TG.

Jeśli są OK, to połącz dwa kondensatory 47uF szeregowo + 2 rezystory 100k, otrzymasz kondensator 24uF na 800V, tego nie powinno rozwalić, a za ten czas dojdziemy co jest przyczyną. Podłącz go zamiast pierwszego elektrolitu, drugiego na razie nie podłączaj. Włóż EBL i AZ1 i sprawdź jakie są napięcia oraz jaki prąd anodowy płynie przez EBL21.

Jak znajdziemy przyczynę zbyt wysokiego napięcia to zajmiemy się odbiorem.

Pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Matizz pisze:Nie, raczej nie.
Jeśli by miała słabą emisję to napięcie było by niższe.
Zwarcie możesz szybko sprawdzić miernikiem uniwersalnym.

Czy gdy te kondensatory wybuchły, to wtyczka od głonika była włożona w gniazdo na chassis?

Sprawdź czy przełącznik napięcia nie jest ustawiony na 120V lub nie wpadł tam jakiś śmieć, który robi zwarcie.

Następnie sprawdz kontakt wtyczki głośnika, całość uzwojenia wzbudzenia i uzwojenia pierwotnego TG.

Jeśli są OK, to połącz dwa kondensatory 47uF szeregowo + 2 rezystory 100k, otrzymasz kondensator 24uF na 800V, tego nie powinno rozwalić, a za ten czas dojdziemy co jest przyczyną. Podłącz go zamiast pierwszego elektrolitu, drugiego na razie nie podłączaj. Włóż EBL i AZ1 i sprawdź jakie są napięcia oraz jaki prąd anodowy płynie przez EBL21.

Jak znajdziemy przyczynę zbyt wysokiego napięcia to zajmiemy się odbiorem.

Pozdrawiam
Matizz
OK!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Matizz pisze:
Tak - i gdy dotykałem miernikiem wyprowadzeń lamp, to słychać to było w głośniku.
Matizz pisze:

To spawdzę za chwilę

Matizz pisze:
Jak mają być podpięte te 2 rezystory i na ile wat mają być? Jutro będę kupował - jakie jeszcze rezystory i kondensatory kupić, aby nie biegać codziennie do sklepu :x

A co z tym trzecim kondensatorem (47uF) łączącym z masą? Mam go zostawić? czy też wylutować?

Gdy robiłem pomiary przy EF22 zauważyłem, że jest od "3" oderwany kondensator (chyba 0,05uF) i go dolutowałem (ale to nie powinno mieć wpływu na napięcie na AZ1)
Wołyń 1943. Pamiętamy!