najprostszy odbiornik superheterodynowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: najprostszy odbiornik superheterodynowy
W ramach przeczesywania sieci w poszukiwaniu schematów natknąlem się na taki odbiornik KF na pasma amatorskie, opisany z radzieckim "Radio", nr 8 z 1962 r. Myślę że zalicza się do najprostszych. Jest i cały opis, po rosyjsku oczywiście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 625...1249 postów
po przedyskutowaniu tematu z kol. tszczesn wybieram jednak schemat rozyny.
wyszło na to, że wyciągnięcie małego wycinka pasma będzie, jak na początek, zbyt trudne.
uproszczę układ i zrobię jednozakresowego supera na krótkie fale, ale bez uwzglednienia pasm amatorskich i telegrafii. te, jako, że są trudniejsze 'układowo', zostawie na późniejsze eksperymenty gdy bede już miał jakieś grubdze doświadczenie w temacie radiowym.
mam jeszcze taki kaprys zrobić ten odbiornik z oczkiem (w miarę dostępności - EM80 [6E1P] lub EM84), a widzę, że jest to możliwe (jak np. w radiu 'Twist').
dziekuje Wam za schematy - jeżeli nie mnie się przydadzą (nie mówię od razu 'nie'
), to pewnie innym, oraz za porady, bo na pewno będą przydatne.
wiem już jak podejść do strojenia i ogólnie do budowy, a w razie problemów bede pisał, bo widze, ze mozna na szanownych forumowiczów liczyć
wyszło na to, że wyciągnięcie małego wycinka pasma będzie, jak na początek, zbyt trudne.
uproszczę układ i zrobię jednozakresowego supera na krótkie fale, ale bez uwzglednienia pasm amatorskich i telegrafii. te, jako, że są trudniejsze 'układowo', zostawie na późniejsze eksperymenty gdy bede już miał jakieś grubdze doświadczenie w temacie radiowym.
mam jeszcze taki kaprys zrobić ten odbiornik z oczkiem (w miarę dostępności - EM80 [6E1P] lub EM84), a widzę, że jest to możliwe (jak np. w radiu 'Twist').
dziekuje Wam za schematy - jeżeli nie mnie się przydadzą (nie mówię od razu 'nie'

wiem już jak podejść do strojenia i ogólnie do budowy, a w razie problemów bede pisał, bo widze, ze mozna na szanownych forumowiczów liczyć

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 625...1249 postów
przerobiłem schemat Rozyny - usunąłem przełącznik zakresów, sprzężenie zwrotne, dodałem EM80 wg. aplikacji z radia Twist i transformator z prostownikiem na EZ80.
dziwi mnie jedynie mała ilość elektrolitów odsrzęgających - moze to nawyk z gitarowców, ale ja bym odseparował każdy stopień filtrem RC. a może w radiach jest to niewskazane?
proszę o jakieś uwagi, sugestie, poprawki na schemacie, jeżeli ewentualnie coś źle rozrysowałem.
dziwi mnie jedynie mała ilość elektrolitów odsrzęgających - moze to nawyk z gitarowców, ale ja bym odseparował każdy stopień filtrem RC. a może w radiach jest to niewskazane?
proszę o jakieś uwagi, sugestie, poprawki na schemacie, jeżeli ewentualnie coś źle rozrysowałem.
-Jó vevökészuleke van?
-
- moderator
Wygląda dobrze. Odseparować każdego stopnia filtrem RC nie trzeba, aczkolwiek nie zaszkodzi. Te stopnie pracują w różnych pasmach i wpływ sprzężeń przez zasilanie jest w związku z tym zredukowany. Ja bym tylko zasilił całość, łącznie z końcówką, zza dławika.eS pisze:przerobiłem schemat Rozyny - usunąłem przełącznik zakresów, sprzężenie zwrotne, dodałem EM80 wg. aplikacji z radia Twist i transformator z prostownikiem na EZ80.
-
- 625...1249 postów
Cześć!
Przejrzałem Cewki do odbiorników, ale nie ma tam żadnego schematu na lampach nowalowych (najnowsze tam zawarte to Loktale/Oktale).
Wrzucać?
Pozdrawiam
Matizz
Przejrzałem Cewki do odbiorników, ale nie ma tam żadnego schematu na lampach nowalowych (najnowsze tam zawarte to Loktale/Oktale).
Wrzucać?
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
Wrzuć, chociażby dla "dobra ogólnego" i wiadomości merytorycznych zawartych na naszym forum. Też wrzucę, tylko muszę kupić baterie.Matizz pisze:Cześć!
Wrzucać?
Pozdrawiam
Matizz
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
jak najbardziej.Matizz pisze:Cześć!
Wrzucać?
Pozdrawiam
Matizz

-Jó vevökészuleke van?
-
- 3125...6249 postów
Skan tej książki (p. okładka), musi, psiakitka, być już gdzieś na forum, bo niby skąd bym go miał?
Albo skan albo conajmniej link, tylko gdzie?
Albo skan albo conajmniej link, tylko gdzie?
_
-
- 625...1249 postów
Zeskanowana, to ona podobno jest...(?)
viewtopic.php?f=12&t=14287&hilit=cewki+ ... nik%C3%B3w
viewtopic.php?f=12&t=14287&hilit=cewki+ ... nik%C3%B3w
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Książka już się wysyła.
[EDIT]
http://chomikuj.pl/m44tizz
Niestety nie są to skany lecz zdjęcia, więc raczej nie da się tego wydrukować.
Książka była na forum, bo mam na dysku pojedyncze strony zostawione (całość skasowałem po tym jak zdobyłem wersję papierową). Tak samo była książka "Przyrząd do badania lamp" J.Komendy, a nigdzie jej nie widać.
Pozdrawiam
Matizz
[EDIT]
http://chomikuj.pl/m44tizz
Niestety nie są to skany lecz zdjęcia, więc raczej nie da się tego wydrukować.
Książka była na forum, bo mam na dysku pojedyncze strony zostawione (całość skasowałem po tym jak zdobyłem wersję papierową). Tak samo była książka "Przyrząd do badania lamp" J.Komendy, a nigdzie jej nie widać.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
czytam teraz o cewkach do tego supera i mam pytanie.
chcę pokryć zakres powiedzmy od 5MHz do 20MHz - czy pojemność agregatu (505p/480p) pasuje do tego zakresu?
muszę mieć jakiś konkretny czy rzecz tylko w dopasowaniu indukcyjności?
chcę pokryć zakres powiedzmy od 5MHz do 20MHz - czy pojemność agregatu (505p/480p) pasuje do tego zakresu?
-Jó vevökészuleke van?
-
- moderator
Da się zrobić, dopasowanie indukcyjności zawsze działa, ale stosunek L/C będzie zapewne dość niekorzystny (mała impedancja dynamiczna obwodu).eS pisze:czytam teraz o cewkach do tego supera i mam pytanie.
-
- 625...1249 postów
to jaki w takim razie by pasował tam?
mam agregat od kol. gachu13 (twierdził, że prawdopodobnie ze stolicy). w nim są równe sekcje, tylko Bóg jeden raczy wiedzieć jaką mają pojemność...
poczyniłem nieco obliczeń wg. p.Borowskiego.
dla zakresu fal krótkich wyszło mi tak:
eliminator - cewka 3,3mH w szeregu z trymerem 10-60pF
C przył.=35pF
Lw (wejściowa)=1,38uH
Lo (heterodyny)=1,38uH
Cs (padder)=4750pF
Cr (trymer)=1,09pF
Cewki, wg. nomogramów z książki, powinny być nawinięte licą 20X0,05 w ilości 13,5zw. na rdzeniu śrubowym 8mm (ki czort? da sie takie dostać?). znalazłem w katalogu telzamu cewki na rdzeniach RM - są one regulowane, ale nie wiem czy nadają się do obwodów rezonansowych w takim odbiorniku...
powiem szczerze, że troche się gubię i nie wiem w ogóle czy to co policzyłem jest cokolwiek warte...
znalazłem jeszcze http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/ ... erhet.html kalkulator do obwodów oscylatora. tylko chyba liczy on dla agregatu z równymi sekcjami...
mam agregat od kol. gachu13 (twierdził, że prawdopodobnie ze stolicy). w nim są równe sekcje, tylko Bóg jeden raczy wiedzieć jaką mają pojemność...
poczyniłem nieco obliczeń wg. p.Borowskiego.
dla zakresu fal krótkich wyszło mi tak:
eliminator - cewka 3,3mH w szeregu z trymerem 10-60pF
C przył.=35pF
Lw (wejściowa)=1,38uH
Lo (heterodyny)=1,38uH
Cs (padder)=4750pF
Cr (trymer)=1,09pF
Cewki, wg. nomogramów z książki, powinny być nawinięte licą 20X0,05 w ilości 13,5zw. na rdzeniu śrubowym 8mm (ki czort? da sie takie dostać?). znalazłem w katalogu telzamu cewki na rdzeniach RM - są one regulowane, ale nie wiem czy nadają się do obwodów rezonansowych w takim odbiorniku...
powiem szczerze, że troche się gubię i nie wiem w ogóle czy to co policzyłem jest cokolwiek warte...
znalazłem jeszcze http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/ ... erhet.html kalkulator do obwodów oscylatora. tylko chyba liczy on dla agregatu z równymi sekcjami...
-Jó vevökészuleke van?