Wzmacniacz sluchawkowy na 6c33c
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Wzmacniacz sluchawkowy na 6c33c
No to poprawiony schemat v1
Jasiu, czy moglbyś podpowiedziec w jaki sposob można ograniczyc niebezpieczeństwa plynace z takiej konfiguracji ?
W powyższej konfiguracji moznaby sie pobyć -70V biasu na siatce, czy nawet trzeba ?
Posty scalono.
Jasiu, czy moglbyś podpowiedziec w jaki sposob można ograniczyc niebezpieczeństwa plynace z takiej konfiguracji ?
W powyższej konfiguracji moznaby sie pobyć -70V biasu na siatce, czy nawet trzeba ?
Posty scalono.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
Lub porzucić pomysl z WK i najprościej jak mozna(schemat z innego serwisu)
Uklad grajacy i to ponoć znakomicie
Uklad grajacy i to ponoć znakomicie
-
- 6250...9374 posty
Jestem niespotykanie spokojny(po browarku..) człowiek i przeczytałem cały temat od początku...zrób(cokolwiek w temacie),sprawdź osobiście jak gra,napisz...
-
- 3125...6249 postów
Tak dla rozładowania atmosfery.
Ostatnio przeglądalem starożytne roczniki (lata 20-te) "Радио" i jak raz natknąłem się na bardzo a propos fotkę. Rosyjscy audiofile ze słuchawkowcem na 0S33S (na zdjęciu po prawej wyjęta z podstawki). Osłupiałe miny to rezultat przepływu potężnej mocy pomiędzy uszami. 

_
-
- moderator
Witam.
lancaster, widzę, że nie da się Ciebie odwieść od budowy tego wzmacniacza, więc by zwiększyć Twoje bezpieczeństwo (i przy okazji słuchawek) radzę włączając równolegle z wyjściem wzmacniacza dwukierunkową diodę zabezpieczającą typu P6KE7.5CA (P6KE6.8CA, P6KE8.2CA; cyfry po literach "KE" oznaczają napięcie przewodzenia diody), lub mocniejszą 1.5KE7.5CA (1.5KE6.8CA, lub 1.5KE8.2CA). Ponadto szeregowo z kondensatorem wyjściowym możesz włączyć szybki bezpiecznik o maksymalnym prądzie 200 mA.
Proponuję przemyśleć również:
-jakim maksymalnym wzmocnieniem napięciowym powinien cechować się wzmacniacz słuchawkowy
-jaka powinna być wartość prądu anodowego lampy 6S33S by ta pracowała na liniowym odcinku charakterystyki
Romek
lancaster, widzę, że nie da się Ciebie odwieść od budowy tego wzmacniacza, więc by zwiększyć Twoje bezpieczeństwo (i przy okazji słuchawek) radzę włączając równolegle z wyjściem wzmacniacza dwukierunkową diodę zabezpieczającą typu P6KE7.5CA (P6KE6.8CA, P6KE8.2CA; cyfry po literach "KE" oznaczają napięcie przewodzenia diody), lub mocniejszą 1.5KE7.5CA (1.5KE6.8CA, lub 1.5KE8.2CA). Ponadto szeregowo z kondensatorem wyjściowym możesz włączyć szybki bezpiecznik o maksymalnym prądzie 200 mA.
Proponuję przemyśleć również:
-jakim maksymalnym wzmocnieniem napięciowym powinien cechować się wzmacniacz słuchawkowy
-jaka powinna być wartość prądu anodowego lampy 6S33S by ta pracowała na liniowym odcinku charakterystyki
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
W kwestii formalnej: P6KE wytrzymują w impulsie 600W a 1.5KE - 1500W.Romekd pisze:[...] dwukierunkową diodę zabezpieczającą typu 1.5KE7.5CA (1.5KE6.8CA, lub 1.5KE8.2CA), lub mocniejszą P6KE7.5CA (P6KE6.8CA, P6KE8.2CA;
Tomek
-
- moderator
Masz rację Tomku, odwróciłem kolejność (już poprawiam). Ponieważ wartości podane przez Ciebie mogą wprowadzić niektórych użytkowników w osłupienie, to dodam, że moce te dotyczą pojedynczego impulsu, mogącego trwać zaledwie 0,001 sekundy. Dopuszczalne moce ciągłe wynoszą dla tych diod 5 W. Ich zaletą jest niska impedancja dynamiczna w czasie przewodzenia, oraz to, że nigdy nie dostają przerwy (co najwyżej zwarcie), czego nie można powiedzieć o "zwykłych" diodach Zenera małej mocy.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Nie rekomenduję. Wręcz odwrotnie, staram się proponować inne pomysły.Jasiu pisze:Piotrze, podziwianie koziego uporu, to podziw bardzo źle skierowany.
Natomiast rekomendowanie urządzenia, które jest nie tylko techniczne bez sensu, ale wręcz niebezpieczne nie powinno mieć miejsca nawet w żartach.
Ale w ostateczności wolę doradzić jak zrobić taki układ w miarę bezpiecznie, niż przegonić kolegę, który po pierwsze i tak układ zrobi, być może bez pomocy z gorszym skutkiem, po drugie jeżeli zostanie potraktowany w miarę rzeczowo i poważnie, to po własnoręcznych doświadczeniach wróci w to miejsce w poszukiwaniu lepszych rozwiązań.

A więc:
1. Sugestie zabezpieczeń podane przez Romka są jak najbardziej wskazane, a nawet niezbędne.
2. Układ ze wzmocnieniem, bez wtórnika robi większy sens (o ile można mówić o sensie w przypadku takiego przewymiarowania).
3. Trzeba zacząć od obejrzenia charakterystyki lampy i wyboru punktu pracy. Mam nadzieję, że nie oczekujesz, że ktoś zrobi to za Ciebie. Musisz znaleźć sobie charakterystykę i spróbować nanieść punkt pracy. Jeżeli nie wiesz jak, to poszukaj, poczytaj. Jeżeli już wiesz, to zamieść swoją propozycję, a na pewno zostanie skomentowana i ewentualnie poprawiona. To pierwszy krok do sporządzenia schematu. Później zajmiemy się stopniem sterującym.
Wspominałeś, że chcesz też napędzać tym głośniki. Zonk, nic z tego nie wyjdzie, bo na obciążeniu 8R moc tego wzmacniacza będzie za mała nawet dla tuby. Odwrotnie, na obciążeniu kilkudziesięciu, czy kilkuset omów będzie za duża dla słuchawek. Ale to wszystko wyjdzie podczas wybierania punktu pracy.
Cały czas miej na uwadze, że montujesz silnik od ciężarówki do motorynki

-
- 1875...2499 postów
W transilach jednokierunkowych te zalety dotyczą również kierunku przewodzenia: viewtopic.php?f=25&t=12209&p=134486#p134486.Romekd pisze:[...] Ich zaletą jest niska impedancja dynamiczna w czasie przewodzenia, oraz to, że nigdy nie dostają przerwy (co najwyżej zwarcie), czego nie można powiedzieć o "zwykłych" diodach Zenera małej mocy.
Tomek
-
- 625...1249 postów
Witam !
Jeśli chcesz koniecznie słuchać diablego dźwięku na słuchawkach, zrób tak:
1. Wykonaj normalny wzmacniacz n.p. 2x12 W na diabłach, gotowe schematy znajdziesz w sieci.
2. Na wyjściu daj odpowiedni dzielnik, aby nie uszkodzić sobie słuchu i gniazdo słuchawkowe.
3. Delektuj się poniższymi rzeczami:
3a: muzyką z diabłów
3b: wyjątkowó kiepskim stosunkiem ceny i kosztów eksploatacji do mocy wyjściowej
3c: tym, że przeforsowałeś swój pomysł wbrew Szacownym Kolegom z forum.
P.S. Robiłem takie eksperymenta, podłączałem do swoich diabłów Senki, było fajnie, nawet bez przydźwięku,
ale najlepszym dowodem na to, że uznałem to za kiepski wynalazek, jest to , że wykonałem odrębny wzmacniacz słuchawkowy na małych lampach: SL i SN. Po co miałbym płacić za tyle prądu, (300W, klasa A), przy odsłuchu na poziomie paru miliwatów ?
Jeśli chcesz koniecznie słuchać diablego dźwięku na słuchawkach, zrób tak:
1. Wykonaj normalny wzmacniacz n.p. 2x12 W na diabłach, gotowe schematy znajdziesz w sieci.
2. Na wyjściu daj odpowiedni dzielnik, aby nie uszkodzić sobie słuchu i gniazdo słuchawkowe.
3. Delektuj się poniższymi rzeczami:
3a: muzyką z diabłów
3b: wyjątkowó kiepskim stosunkiem ceny i kosztów eksploatacji do mocy wyjściowej
3c: tym, że przeforsowałeś swój pomysł wbrew Szacownym Kolegom z forum.
P.S. Robiłem takie eksperymenta, podłączałem do swoich diabłów Senki, było fajnie, nawet bez przydźwięku,
ale najlepszym dowodem na to, że uznałem to za kiepski wynalazek, jest to , że wykonałem odrębny wzmacniacz słuchawkowy na małych lampach: SL i SN. Po co miałbym płacić za tyle prądu, (300W, klasa A), przy odsłuchu na poziomie paru miliwatów ?
-
- moderator
Szczerze powiem, że zaglądałem tu z marsową miną, a tu niespodzianka, mądrze kolega prawi!pasio pisze:Witam !
Najlepiej i najbezpieczniej będzie zrobić normalny "dogłosnikowy" wzmacniacz na tych lampach plus dzielnik do słuchawek na przykład dołączany za pomocą przełącznika.
Z jednej strony będzie możliwość słuchania na głośnikach, a z drugiej słuchanie na słuchawkach będzie bezpieczne, a i punkt pracy wypadnie zdrowiej

-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
A widzisz jakoś inaczej singla na tej lampie zdolnego napędzić głośniki?
-
- 625...1249 postów
Zimą to ma to swoje zalety...pasio pisze:Po co miałbym płacić za tyle prądu, (300W, klasa A), przy odsłuchu na poziomie paru miliwatów ?