Subfora
Moderator: gsmok
-
- administrator
Re: Subfora
Ale przecież te zmiany dotyczą tylko pewnej formy wizualizacji pierwszej strony Forum i dodatkowo dotyczą działów o charakterze niepierwszorzędnym.
Na wstępie dziękuję Adminowi za założenie ankiety
. Myślę, że jej wynik pozwoli się w pewnym stopniu rozeznać w oczekiwaniach forum. Dlaczego częściowo
Ankieta jest w zasadzie "za" lub "przeciw" wprowadzeniu zmian. Myślę, że wielu użytkowników nie jest przeciwna zmianom w ogóle, bo zagnieżdżenie może być w pewnych przypadkach korzystne.
Powinno to jednak być wcześniej szeroko konsultowane, gdyż tylko takie konsultacje pozwolą zorientować się, czego tak naprawdę oczekują użytkownicy. To ma być dla ich wygody a nie przeciw ich wygodzie
. Ostatnio niestety tak nie było i wszyscy, łącznie z moderatorami zostaliśmy postawieni niejako przed faktami dokonanymi.
Wynikły z tego problemy natury technicznej, frustracja i niepotrzebne zamieszanie
.
. A diabeł właśnie tkwi w szczegółach. Deklaracja powyższa nie budzi mojej stuprocentowej ufności: takie zagnieżdżenie już miało miejsce w "radio retro". Teraz go nie widzę, ale na jak długo
Czy nie jest to jeden z działów pierwszorzędnej ważności 

Ankieta jest w zasadzie "za" lub "przeciw" wprowadzeniu zmian. Myślę, że wielu użytkowników nie jest przeciwna zmianom w ogóle, bo zagnieżdżenie może być w pewnych przypadkach korzystne.
Powinno to jednak być wcześniej szeroko konsultowane, gdyż tylko takie konsultacje pozwolą zorientować się, czego tak naprawdę oczekują użytkownicy. To ma być dla ich wygody a nie przeciw ich wygodzie

Wynikły z tego problemy natury technicznej, frustracja i niepotrzebne zamieszanie

Jest to typowo męska logikaadmin pisze:Ale przecież te zmiany dotyczą tylko pewnej formy wizualizacji pierwszej strony Forum i dodatkowo dotyczą działów o charakterze niepierwszorzędnym.

-
- 625...1249 postów
Zgadzam się z Alkiem.
O ile wydzielenie książek w linkach i odnośnikach jest IMO dobrym pomysłem, tak odzielne schematy (całe szczęście już nie obecne) w radio retro to decyzja podjęta pochopnie i nieprzemyślana.
Pozdrawiam
Matizz
O ile wydzielenie książek w linkach i odnośnikach jest IMO dobrym pomysłem, tak odzielne schematy (całe szczęście już nie obecne) w radio retro to decyzja podjęta pochopnie i nieprzemyślana.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Wydaje mi się rozsądnym, aby schematy lądowały jednak na Fonarze, tam po pierwsze są poukładane, po drugie nie giną w natłoku postów. Wada jest tylko taka, ze administrator musi "pracować" nad ich zamieszczaniem, no i trzeba je tymczasowo przesyłać na jakiś adres emailowy.
Do reszty podziałów można przywyknąć czy aktualnie są czy akurat znikły.
Do reszty podziałów można przywyknąć czy aktualnie są czy akurat znikły.
-
- administrator
Poddział Schematów w Radio Retro założyłem na prośbę Moderatora Tomka. Ponieważ jednak udał się on na urlop i nie miał możliwości uzupełniania tego poddziału i był on pusty więc tymczasowo go usunąłem. Tomek po powrocie to jednak zobaczy i będzie miał pewnie pretensję, co może zaowocować ponownym utworzeniem poddziału.Matizz pisze:O ile wydzielenie książek w linkach i odnośnikach jest IMO dobrym pomysłem, tak odzielne schematy (całe szczęście już nie obecne) w radio retro to decyzja podjęta pochopnie i nieprzemyślana.
Pozdrawiam
Matizz
Jest jakimś pomysłem tworzenie bazy danych na serwerze "obok" Forum. Dział Schematy w Fonarze zresztą funkcjonuje już od kilku lat.
Alek -> chyba wyczuwam nademocjonalne podejście do forumowych korekt. To chyba oznacza konieczność jak najszybszego "piwnego" spotkania

Tak czy inaczej zobaczmy co wyniknie z ankiety. Na razie rysuje się przewaga przeciwników "uatrakcyjniania" Forum, to może jednak ulec zmianie, gdy "konserwatyści" się wyprztykają a do głosu dojdą "reformatorzy"

-
- moderator
Witam.
Dość długo wstrzymywałem się z napisaniem postu w tym wątku, gdyż z jeden strony zgadzam się z opiniami Kolegów Tomka i Jasia, piszącymi, że warto coś zrobić by ułatwić poszukiwanie ciekawych schematów, obecnie rozproszonych po różnych, czasem bardzo obszernych wątkach, ale jednocześnie docierają do mnie opinie bardzo krytyczne o wprowadzanych zmianach. Uwagi krytyczne słyszę przeważnie od osób starszych, mocno przywiązanych do obecnego kształtu naszego Forum.
Po konsultacjach z kilkoma użytkownikami, w tym również z moderatorami, doszliśmy do wniosku, że warto by utworzyć w działach po jednym przyklejonym temacie, w którym znajdowały by się linki do sprawdzonych projektów, badań, tematów ciekawych merytorycznie i godnych uwagi rozwiązań, tworząc w ten sposób jak gdyby spis treści tematów konkretnego działu. Tematy warte wyróżnienia proponowane byłyby przez samych użytkowników, zatwierdzane natomiast musiały by być moderatorów danych działów (nad ostateczną formą trzeba jeszcze pomyśleć).
Co koledzy myślicie o tego typu zmianach, które dla użytkowników byłyby jedynie "kosmetyczne", a jednocześnie pozwalałyby szybko wyszukiwać potrzebne informacje?
Pozdrawiam,
Romek
Dość długo wstrzymywałem się z napisaniem postu w tym wątku, gdyż z jeden strony zgadzam się z opiniami Kolegów Tomka i Jasia, piszącymi, że warto coś zrobić by ułatwić poszukiwanie ciekawych schematów, obecnie rozproszonych po różnych, czasem bardzo obszernych wątkach, ale jednocześnie docierają do mnie opinie bardzo krytyczne o wprowadzanych zmianach. Uwagi krytyczne słyszę przeważnie od osób starszych, mocno przywiązanych do obecnego kształtu naszego Forum.
Po konsultacjach z kilkoma użytkownikami, w tym również z moderatorami, doszliśmy do wniosku, że warto by utworzyć w działach po jednym przyklejonym temacie, w którym znajdowały by się linki do sprawdzonych projektów, badań, tematów ciekawych merytorycznie i godnych uwagi rozwiązań, tworząc w ten sposób jak gdyby spis treści tematów konkretnego działu. Tematy warte wyróżnienia proponowane byłyby przez samych użytkowników, zatwierdzane natomiast musiały by być moderatorów danych działów (nad ostateczną formą trzeba jeszcze pomyśleć).
Co koledzy myślicie o tego typu zmianach, które dla użytkowników byłyby jedynie "kosmetyczne", a jednocześnie pozwalałyby szybko wyszukiwać potrzebne informacje?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem sprawę z szukaniem czegoś na forum załatwia przycisk "szukaj". Bardzo często korzystam z niego z dobrym skutkiem. Mam wrażenie, że tworzenie przyklejonych tematów jest "przerostem formy nad treścią".
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- moderator
Myśleliśmy o tylko jednym przyklejonym temacie w danym dziale (obecnie w niektórych działach jest ich kilka, a mógłby być jeden z linkami do pozostałych). Nasza forumowa wyszukiwarka nie jest niestety idealna. Nie wyświetla wyników wyszukiwania gdy znalezionych odpowiedzi jest zbyt dużo i nie pozwala wyszukiwać schematów.
Przerostem formy nad treścią wydaje nam się kopiowanie lub powielanie schematów z istniejących wątków do specjalnie w tym celu stworzonych subforów w każdym dziale.
Pozdrawiam,
Romek
Przerostem formy nad treścią wydaje nam się kopiowanie lub powielanie schematów z istniejących wątków do specjalnie w tym celu stworzonych subforów w każdym dziale.
Pozdrawiam,
Romek
-
- 3125...6249 postów
Potwierdzam, wyszukiwarka w phpbb to straszne paskudztwo. Łatwiej już szuka się w googlu dopisując nazwę forum a jakie chodzi.
Przyklejone tematy wydają się być pomysłem praktycznym, a przy tym, jako rozwiązanie minimalistyczne, budzą moją sympatię
Przyklejone tematy wydają się być pomysłem praktycznym, a przy tym, jako rozwiązanie minimalistyczne, budzą moją sympatię

Czołem.
Mi na przykład wyszukiwanie w googlu
site:www.trioda.com/forum/ pionier
nie pokazuje nic. Albo google jest trzymany na odległość za pomocą robots.txt czy tagów, albo struktura jest taka, że się nie daje indeksować, albo czegoś nie rozumiem.
Jasiu
Hmmm...jethrotull pisze:Potwierdzam, wyszukiwarka w phpbb to straszne paskudztwo. Łatwiej już szuka się w googlu dopisując nazwę forum a jakie chodzi.
Mi na przykład wyszukiwanie w googlu
site:www.trioda.com/forum/ pionier
nie pokazuje nic. Albo google jest trzymany na odległość za pomocą robots.txt czy tagów, albo struktura jest taka, że się nie daje indeksować, albo czegoś nie rozumiem.
Jasiu
-
- 3125...6249 postów
"pionier trioda.com" daje jakieś wyniki, ale fakt, więcej jest z elektrody.
-
- administrator
Pozwalam sobie zauważyć, że różnica pomiędzy poddziałem i przyklejonym tematem jest niewielka. Subforum to tak jakby przyklejony temat, do którego można wskoczyć z głównej strony Forum bez potrzeby otwierania działu. Dodatkowo, w przypadku przyklejania kolejnych wątków rośnie ich lista zamująca część użyteczną ekranu. Tego nie ma w przypadku subforum - zawsze jest tylko jego nazwa, a wątki, których może być wiele otwierają się tylko na życzenie Użytkownika.Romekd pisze:...
Po konsultacjach z kilkoma użytkownikami, w tym również z moderatorami, doszliśmy do wniosku, że warto by utworzyć w działach po jednym przyklejonym temacie, w którym znajdowały by się linki do sprawdzonych projektów, badań, tematów ciekawych merytorycznie i godnych uwagi rozwiązań, tworząc w ten sposób jak gdyby spis treści tematów konkretnego działu...
Pozdrawiam,
Romek
Zauważyłem, że przewaga przeciwników modyfikacji Forum nad zwolennikami w naszej ankiecie zaczyna maleć

Czołem.
Wydaje mi się, że logiczny jest taki podział:
- Wątki gdzie szuka się porady, opowiada o układach i ciekawostkach, rowerach i analizatorach powinny być na wierzchu.
- Wątki "bazodanowe" warto wydzielić, ale nie chować zbyt głęboko. Szukarka nie załatwia sprawy, bo takie wątki się przecież przegląda w poszukiwaniu rozwiązań "jak oni to robili".
- Wątki sprzeda, kupi - raczej można schować głębiej. Jak ktoś akurat coś sprzedaje lub kupuje będzie sobie obserwował.
- Przyklejanie zostawił bym dla akcji czasowych (i stosował częściej).
- Z wątków "nie na temat" zostawił bym gitarowy, bo jednak okazuje się jak najbardziej na temat.
- Kącik audiofiski bym zlikwidował. W mojej opinii nie wytrzymuje próby czasu. Zrobiło się coś na kształt "Hyde Park". Może tak to nazwać?
- Głośniki ledwie zipią, ale jednak zipią...
Albo wojskową metodą "wysłuchałem, przeanalizowałem, zadecydowałem".
Wydaje mi się, że podział forum ma znaczenie trzeciorzędne.
Pozdrawiam,
Jasiu
Wydaje mi się, że logiczny jest taki podział:
- Wątki gdzie szuka się porady, opowiada o układach i ciekawostkach, rowerach i analizatorach powinny być na wierzchu.
- Wątki "bazodanowe" warto wydzielić, ale nie chować zbyt głęboko. Szukarka nie załatwia sprawy, bo takie wątki się przecież przegląda w poszukiwaniu rozwiązań "jak oni to robili".
- Wątki sprzeda, kupi - raczej można schować głębiej. Jak ktoś akurat coś sprzedaje lub kupuje będzie sobie obserwował.
- Przyklejanie zostawił bym dla akcji czasowych (i stosował częściej).
- Z wątków "nie na temat" zostawił bym gitarowy, bo jednak okazuje się jak najbardziej na temat.
- Kącik audiofiski bym zlikwidował. W mojej opinii nie wytrzymuje próby czasu. Zrobiło się coś na kształt "Hyde Park". Może tak to nazwać?
- Głośniki ledwie zipią, ale jednak zipią...
P.t. adminie, czy nie nadszedł czas by łupnąć pięścią w stół i powiedzieć "Ja tu rządzę, demokracji ni ma, będzie tak i siak?"Zauważyłem, że przewaga przeciwników modyfikacji Forum nad zwolennikami w naszej ankiecie zaczyna maleć
Albo wojskową metodą "wysłuchałem, przeanalizowałem, zadecydowałem".
Wydaje mi się, że podział forum ma znaczenie trzeciorzędne.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Witam.
Stworzenie po jednym doklejonym wątku w ważnych działach zaproponowałem jako "koło ratunkowe", czyli propozycję wartą rozważenia w przypadku opowiedzenia się większej liczby użytkowników przeciwko wprowadzeniu subforów na naszym Forum (a sądzę, że taki właśnie będzie wynik ankiety). Wprowadzenie zmian i ulepszeń uważam za właściwe, a nawet konieczne, ale obawiam się, że negatywny wynik referendum zablokuje na jakiś czas możliwość wprowadzania nawet dobrze przemyślanych i korzystnych rozwiązań.
Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych; autor Painlust:
viewtopic.php?p=64519#p64519
TRANSFORMATOR GŁOŚNIKOWY - przesłuchy, ekranowanie; autor Romekd:
viewtopic.php?p=20415#p20415
Jak wspomniałem to tylko nieśmiała propozycja, gdyż osobiście popieram stworzenie subforów (tylko dobrze przemyślane, i nie w każdym dziale; np w dziele "Linki i odnośniki" taki podział wydaje się korzystny, gdyż wcześniej ten dział był nieco "rozmyty"). Jednak zdecydowana większość moich kolegów jest temu przeciwna
.
Pozdrawiam,
Romek
Stworzenie po jednym doklejonym wątku w ważnych działach zaproponowałem jako "koło ratunkowe", czyli propozycję wartą rozważenia w przypadku opowiedzenia się większej liczby użytkowników przeciwko wprowadzeniu subforów na naszym Forum (a sądzę, że taki właśnie będzie wynik ankiety). Wprowadzenie zmian i ulepszeń uważam za właściwe, a nawet konieczne, ale obawiam się, że negatywny wynik referendum zablokuje na jakiś czas możliwość wprowadzania nawet dobrze przemyślanych i korzystnych rozwiązań.
Niekoniecznie wzrośnie. Jako przykład podam dział "Transformatory", w który obecnie są dwa przyklejone wątki (z czasem może będzie ich jeszcze więcej..), a mógłby być tylko jeden o tytule np "Przydatne informacje", a w nim dwa linki do tychże wątków, wraz z krótkim opisem:Dodatkowo, w przypadku przyklejania kolejnych wątków rośnie ich lista zamująca część użyteczną ekranu. Tego nie ma w przypadku subforum - zawsze jest tylko jego nazwa, a wątki, których może być wiele otwierają się tylko na życzenie Użytkownika.
Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych; autor Painlust:
viewtopic.php?p=64519#p64519
TRANSFORMATOR GŁOŚNIKOWY - przesłuchy, ekranowanie; autor Romekd:
viewtopic.php?p=20415#p20415
Jak wspomniałem to tylko nieśmiała propozycja, gdyż osobiście popieram stworzenie subforów (tylko dobrze przemyślane, i nie w każdym dziale; np w dziele "Linki i odnośniki" taki podział wydaje się korzystny, gdyż wcześniej ten dział był nieco "rozmyty"). Jednak zdecydowana większość moich kolegów jest temu przeciwna

Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio zmieniony czw, 1 października 2009, 10:14 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Wynik referendum, (jaki on nie będzie) wskaże tylko na opinię co do ostatnio wprowadzonych pośpiesznie zmian.
Zagnieżdżenie samo w sobie nie jest złe i nieraz już z Adminem o tym dyskutowałem. Poprzednie wersje forów nie miały w ogóle tej opcji i sprawa była bezprzedmiotowa.
Chcę poruszyć kwestie, które są istotne z punktu widzenia moderatora. Proponowane zmiany wprowadzają konieczność bieżącej segregacji wątków przez moderatorów. Tak jest w dziale "linki i odnośniki", tak chyba miało być w "radio retro".
Z początku może być fajnie, potem będzie brakować cierpliwości. Zgłosili się nowi chętni moderatorzy, ale czy wytrwają przez rok, dwa, może całą wieczność?
Z jakichś przyczyn nie ma tak w dziale dotyczącym ogłoszeń- zapewne z tego względu, że ten podział już był wcześniej. W tym przypadku, z punktu widzenia moderara zmiana ta jest nieuciążliwa. Niestety, wprowadzony tam podział wyeliminował "poszukuję/kupię". Proponowałbym przynajmniej do tego powrócić lub wydzielić "poszukuję". Teraz są w dziale "kupię" wątki, których teraz tam być nie powinno.
Uważam, że nie jesteśmy technicznie gotowi na wprowadzenie zmian -subforów. Jeśli miałoby to sprawnie działać ilość moderatorów należałoby zwiększyć przynajmniej w trójnasób. Wprowadzone zmiany powodują w pierwszym rzędzie, że użytkownicy "przypominają sobie" o starych ogłoszeniach i są wreszcie łaskawi zgłaszać je jako nieaktualne. Zgłoszenia te trzeba rozpatrywać na bieżąco. Tylko w dniu dzisiejszym miałem ich do rozpatrzenia trzydzieści.
Należałoby duże siły skupić na podzieleniu "linków i odnośników" jak najszybciej na grupy docelowe, ażeby potem użytkownicy już sami mogli wrzucać posty do odpowiednich podforów.
W dziale "retro" operacja ta jest całkowicie niewykonalna. Moderator musiałby sam "łuskać" schematy z wątków i wrzucać do nowego poddziału. Byłoby to swoiste dublowanie postów i kupa niepotrzebnej, ciężkiej pracy. Szkoda czasu i atłasu, lepiej wrzucać to od razu na "fonar".
Obawiam się, że w zaproponowanym obecnie kształcie zostałoby to rozbabrane w 1/10 części.
Celem dokonania wspomnianych operacji należałoby przynajmniej na ten czas nadać wszystkim lub tym najbardziej doświadczonym moderatorom uprawnień moderatorów globalnych.
W świetle poniżej przytoczonych jeszcze faktów być może powinno to być rozwiązanie docelowe.
Wspomniana techniczna niegotowość objawia się bowiem także w tym, że moderator, który otrzyma zgłoszenie i podejmie np. decyzję o przesunięciu wątku do działu przezeń nie moderowanego traci możliwość zamknięcia zgłoszenia
W tej sytuacji moderator globalny musi za każdym razem sprawdzać dokładnie treść każdego zgłoszenia, po to tylko, aby przekonać się, że jest ono już nieaktualne. Wykonuje on tedy niesłychanie ważną czynność, polegającą na kliknięciu "zamknij zgłoszenie"
.
Także opcja dzielenia i scalania wątków jest delikatnie mówiąc uciążliwa. Skutkiem tego jej stosowanie ograniczam do minimum. O ile pamiętam, ta kwestia była już poruszana, a panaceum na to jak nie było tak nie ma nadal
.
Prócz tego pozostaję przy swoim, że te wszystkie zmiany doprowadzą - i to nieuchronnie do "elektrodyzacji triody".
Jest to naturalna konsekwencja nowotworowego puchnięcia forum.
Trzeba więc będzie stosować metody coraz bardziej policyjne, co i tak doprowadzi do "elektrodyzacji", gdzie moderator jest po prostu nielubiany z definicji...
Zagnieżdżenie samo w sobie nie jest złe i nieraz już z Adminem o tym dyskutowałem. Poprzednie wersje forów nie miały w ogóle tej opcji i sprawa była bezprzedmiotowa.
Chcę poruszyć kwestie, które są istotne z punktu widzenia moderatora. Proponowane zmiany wprowadzają konieczność bieżącej segregacji wątków przez moderatorów. Tak jest w dziale "linki i odnośniki", tak chyba miało być w "radio retro".
Z początku może być fajnie, potem będzie brakować cierpliwości. Zgłosili się nowi chętni moderatorzy, ale czy wytrwają przez rok, dwa, może całą wieczność?
Z jakichś przyczyn nie ma tak w dziale dotyczącym ogłoszeń- zapewne z tego względu, że ten podział już był wcześniej. W tym przypadku, z punktu widzenia moderara zmiana ta jest nieuciążliwa. Niestety, wprowadzony tam podział wyeliminował "poszukuję/kupię". Proponowałbym przynajmniej do tego powrócić lub wydzielić "poszukuję". Teraz są w dziale "kupię" wątki, których teraz tam być nie powinno.
Uważam, że nie jesteśmy technicznie gotowi na wprowadzenie zmian -subforów. Jeśli miałoby to sprawnie działać ilość moderatorów należałoby zwiększyć przynajmniej w trójnasób. Wprowadzone zmiany powodują w pierwszym rzędzie, że użytkownicy "przypominają sobie" o starych ogłoszeniach i są wreszcie łaskawi zgłaszać je jako nieaktualne. Zgłoszenia te trzeba rozpatrywać na bieżąco. Tylko w dniu dzisiejszym miałem ich do rozpatrzenia trzydzieści.
Należałoby duże siły skupić na podzieleniu "linków i odnośników" jak najszybciej na grupy docelowe, ażeby potem użytkownicy już sami mogli wrzucać posty do odpowiednich podforów.
W dziale "retro" operacja ta jest całkowicie niewykonalna. Moderator musiałby sam "łuskać" schematy z wątków i wrzucać do nowego poddziału. Byłoby to swoiste dublowanie postów i kupa niepotrzebnej, ciężkiej pracy. Szkoda czasu i atłasu, lepiej wrzucać to od razu na "fonar".
Obawiam się, że w zaproponowanym obecnie kształcie zostałoby to rozbabrane w 1/10 części.
Celem dokonania wspomnianych operacji należałoby przynajmniej na ten czas nadać wszystkim lub tym najbardziej doświadczonym moderatorom uprawnień moderatorów globalnych.
W świetle poniżej przytoczonych jeszcze faktów być może powinno to być rozwiązanie docelowe.
Wspomniana techniczna niegotowość objawia się bowiem także w tym, że moderator, który otrzyma zgłoszenie i podejmie np. decyzję o przesunięciu wątku do działu przezeń nie moderowanego traci możliwość zamknięcia zgłoszenia

W tej sytuacji moderator globalny musi za każdym razem sprawdzać dokładnie treść każdego zgłoszenia, po to tylko, aby przekonać się, że jest ono już nieaktualne. Wykonuje on tedy niesłychanie ważną czynność, polegającą na kliknięciu "zamknij zgłoszenie"

Także opcja dzielenia i scalania wątków jest delikatnie mówiąc uciążliwa. Skutkiem tego jej stosowanie ograniczam do minimum. O ile pamiętam, ta kwestia była już poruszana, a panaceum na to jak nie było tak nie ma nadal

Prócz tego pozostaję przy swoim, że te wszystkie zmiany doprowadzą - i to nieuchronnie do "elektrodyzacji triody".
Jest to naturalna konsekwencja nowotworowego puchnięcia forum.
Trzeba więc będzie stosować metody coraz bardziej policyjne, co i tak doprowadzi do "elektrodyzacji", gdzie moderator jest po prostu nielubiany z definicji...