PCL86 "nano"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: PCL86 "nano"
Skoro "nano" jest już u Ciebie to Ty napisz jak odsłuchy. Ja nie mam żadnych kolumienek liczonych na 4 ohm, więc masz pole do popisu. No i życzę Ci owocnych prac nad nowymi kolumnami.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
wiec slucham obecnie z z kolumnami 2xarn 116 60 8 laczone rownolegle i na gorze metalowy seas 19TAF/G.

Pierwsze co sie rzuca, po mimo zrodla-lapek, to przestrzen... Glosniki tez nie sa hi endem, ale zestaw do posluchania w niewielkim pomieszczeniu naprawde bajka. Niskich rejestrow jest wystarczajaco, srodek i gora plywajace... Na moim tranzystorze maja wieksza dynamike, wykop i punktowosc, tu wszystko melodyjnie spokojnie mile dla ucha.. Szkoda troche ze glosnoscia nie grzeszy, ale do normalnego sluchania i nauki,pracy przy kompie jak najbardziej pozytywnie. Jak bede mial okazje przywioze te kolumny do Ciebie Macieju i posluchasz;)
A takie foteczki zrobilem lampce, mam nadzieje ze sie podobaja.

Pierwsze co sie rzuca, po mimo zrodla-lapek, to przestrzen... Glosniki tez nie sa hi endem, ale zestaw do posluchania w niewielkim pomieszczeniu naprawde bajka. Niskich rejestrow jest wystarczajaco, srodek i gora plywajace... Na moim tranzystorze maja wieksza dynamike, wykop i punktowosc, tu wszystko melodyjnie spokojnie mile dla ucha.. Szkoda troche ze glosnoscia nie grzeszy, ale do normalnego sluchania i nauki,pracy przy kompie jak najbardziej pozytywnie. Jak bede mial okazje przywioze te kolumny do Ciebie Macieju i posluchasz;)
A takie foteczki zrobilem lampce, mam nadzieje ze sie podobaja.

Ostatnio zmieniony wt, 26 maja 2009, 21:26 przez dolphin123, łącznie zmieniany 2 razy.
A u mnie dzięki uprzejmości jednego z forumowych Kolegów powoli rodzi się SuperMini 2x10W na 2xECLL800 ECC808 (ECC83). To chyba najmocniejsza obsada na cm^3 objętości wzmacniacza.
A tutaj wzmacniacz na 6N3P + QQE3-12 - czasoumilacz do komputera 2x2W za 1PLN za 1W. I obiecane,ale fatalnej jakości zdjęcie miniaturek na Monacorach SPX. PS. QQE3-12 przebiła PCL86 "wyglądem" podczas pracy, świeci fantastycznie.
A tutaj wzmacniacz na 6N3P + QQE3-12 - czasoumilacz do komputera 2x2W za 1PLN za 1W. I obiecane,ale fatalnej jakości zdjęcie miniaturek na Monacorach SPX. PS. QQE3-12 przebiła PCL86 "wyglądem" podczas pracy, świeci fantastycznie.
Ostatnio zmieniony pn, 1 czerwca 2009, 08:22 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
widze ze arny 150 na warsztacie..
a te dolne pudelka raczej znam.... 

To są ARX chyba (napis się starł), paskudnie grają, ale jakoś nie potrafię ich zepsuć.
A dolne pudełka są z Twojej wyprzedaży po ofornirowaniu.
A dolne pudełka są z Twojej wyprzedaży po ofornirowaniu.
-
- 625...1249 postów
Długo tu nie byłem. A więc wątek rozwija się w najlepsze. Nie spodziewałem się, że ktoś potraktuje to jako wyzwanie. Może zaczniemy podawać pole i objętość naszych wynalazków?
Dolphin123 mógłby obliczyć i podać pole i objętość obu modułów "nano". To, co mam zamiar zrobić jak znowu czas znajdę będzie miało pole podstawy (czy też płyty górnej) 513cm2 (19x27cm) i objętość 2565cm3, bo wyskość obudowy to 5cm. Do tego trzeba doliczyć dwie wystające PCL86, ale nie mam ochoty na skomplikowane wyliczenia, a tymbardziej nie zanurzę tego po zrobieniu do wody
Tymczasem pozdrawiam i idę wkońcu spać!
Maciek.
Dolphin123 mógłby obliczyć i podać pole i objętość obu modułów "nano". To, co mam zamiar zrobić jak znowu czas znajdę będzie miało pole podstawy (czy też płyty górnej) 513cm2 (19x27cm) i objętość 2565cm3, bo wyskość obudowy to 5cm. Do tego trzeba doliczyć dwie wystające PCL86, ale nie mam ochoty na skomplikowane wyliczenia, a tymbardziej nie zanurzę tego po zrobieniu do wody

Tymczasem pozdrawiam i idę wkońcu spać!
Maciek.
Następny z serii "mini" E(P)CL82 2x1.5W, na zdjęciu z 3" Tang-Bandami.
Wzmacniacz najprostszy z możliwych, trioda z systemu z polaryzacją prądem wybiegu, pentoda współpracuje z TG2-31, bez sprzężenia zwrotnego. Gra. Wymiary przybliżone, 191x120x130mm.
Wzmacniacz najprostszy z możliwych, trioda z systemu z polaryzacją prądem wybiegu, pentoda współpracuje z TG2-31, bez sprzężenia zwrotnego. Gra. Wymiary przybliżone, 191x120x130mm.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wlasnie dzisiaj Maciejowi mowilem o Tang-Bandach bo zagania mnie do pracy..
Mozesz traxman opisac jak one graja ? Porownac je masz napewno z czym 

W porównaniu do ARX, to kilka klas różnicy, ARX bez filtracji nie nadaje się do użytku, te TB W3-593SF nawet leżąc na stole nie kaleczą słuchu przejaskrawionymi średnimi tonami. Z Monacorami porównam jak zrobię obudowę, na razie słucham LPIII i grają zachęcająco jak na takie maleństwa.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W temacie "nano" warto jeszcze rzucić okiem na:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... /Epoxy.htm
i
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... _Small.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... /Epoxy.htm
i
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... _Small.htm
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To nasza inspiracja, a w szczególności zawody na najmniejszy wzmacniacz.
Można używać lamp miniaturowych?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Pozdrowienia dla Traxman'a 

-
- 625...1249 postów
Powyższe cudeńko nie jest z pewnością "nano", ale też nie będzie w wersji finalnej wyglądać jak wielka szafa gdańska. A co do Jogiego to jest pewien chaczyk w tym, co on prezentuje. Kolega Therminator pokazał jego super małe konstrukcje, ale to tylko część wzmacniająca, należy doliczyć drugie tyle powierzchni na zasilacz. Czy mi się zdaje, czy Jogi używa chinch'e do podawania zasilania anodowego? Bo mi się za nie oberwało 
Pozdrawiam!
Maciek.

Pozdrawiam!
Maciek.