Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Alek

Post autor: Alek »

Dzięki uprzejmości Mietka (sp5hbt z naszego forum) stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej pompy próżniowej.
Ta pompa firmy Alcatel daje (o ile dobrze znalazłem) próżnię 8 mikronów (8*10^-3Tr) przy szybkości pompowania ok 37 litrów/minutę.

Co prawda chyba zagubił się odrzutnik oleju (zapewne był u góry taki metalowy pojemniczek ze złaczami próżniowymi), ale to żaden problem :)

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Mietkowi za ten dar :)
Awatar użytkownika
methyl
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: methyl »

no to do roboty teraz! :) pewnie pompa pozbawiona jest oleju ? jakbys znalazl gdzies tani to i ja sie dopisuje do listy zakupów. Widzialem gdzies ostatnio w necie mineralny do pomp rotacyjnych za 20 pln za litr. syntetyczne sa lepsze ale to juz drozsza zabawa. Pogadałem wlasnie ze znajomymi z instytutu i mam dojscie do cieklego azotu. Potrzebny mi do wymrazarek i ew. pomp zeolitowych. Wszystko ladnie pieknie bo zeolit tez jest dostepny workami ale kto ma taki termos do LN2 ?? jak go przetransportowac :( Ma ktos wielki prozniowy termos do lodów ?? :D hehe
Alek

A więc tak:
Oleju faktycznie nie ma, ale zamierzam kupić syntetyczny. Za litr przyjdzie zapłacić coś ze 44zł. Mimo to chyba tak zrobię.
Alek

Zamieszczam parę fotografii pompy (gdyż komuś obiecałem :wink: )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Odbyłem dziś dość ciekawą rozmowę dotyczącą działalności ZWLE, gdy mój wujek odbywał tam praktykę. Najlepiej zapamiętał dziewczęta składające pakiety czyli wszystko co pomiędzy mostkami mikowymi się znajduje :D . Wspominał też rozpuszczalnik "tri" do czyszczenia detali i to, że testem "równości" gości odbywających praktykę było zanurzenie w tymże "tri" rąk :? . Wspominał też morze rtęci na wydziale lamp rtęciowych :x .
Podobno był też spirytus, który jednak służył innym celom niż produkcyjne.
Wujek podał niestety skąpe informacje dotyczące interesujących mnie procesów produkcyjnych. Wspominał kitowanie lamp, przypawanie elektrod spawarkami punktowymi i łączenie bańki z talerzykiem w palniczku z wieloma płomieniami. Wspominał też automat karuzelowy, jednak nie potrafił na ten temat powiedzieć nic konkretnego.
Wujek obiecał skontaktować mnie z osobami, które powinny wiedzieć więcej.
Rozmowę zatem uznaję jednak za udaną, co dokumentuje poniższe zdjęcie...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

ta stojaca lampa koło lewej reki to rozpoznaje jako chyba EM4 ale co to za lampa pod prawa reka ? za nic niemoge jej rozpoznać :D
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

I ten błogi wyraz twarzy przyszłego wytwórcy lamp...

A na zdjęciu od prawej do lewej (tak jak widzimy): jakies dwie nowalowe, EBL21/ UBL21, EM4, KDW1 (Kielonek Do Wódki :D)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Haha- vault dał sie nabrać :D Pierwsza nie jest lampą, tylko moją ampułą z indukcyjnie rozpylonym magnezem :o :D
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

A to ci dopiero... Też się uśmiałem, gdy to przeczytalem. Sam napylałeś (w takim razie widzę, że technologię nanoszenia getteru będziesz miał opanowaną ;)), czy było fabrycznie?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

:arrow: Vault-Kwestia rozpylania geteru była roztrząsana jekieś 3-4 strony wstecz.
Tu jest zdjęcie tej ampułki:

http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=2637

Otwartą sprawą jest jednak getter. Stawiam na firmę SAES, ale to wszystko melodia przyszłości, zapewne dalekiej. Wątek toczy się chyba już ponad rok, a dokonania są w/g mnie dość skromne :? :( :x
Awatar użytkownika
methyl
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: methyl »

przyznać się, który licytuje :) ?? Fajna pozycja dla niektórych osób :)

http://allegro.pl/show_item.php?item=75082840
Alek

Ja będę licytował, ale jeszcze nie licytuję.
Alek

W dniu dzisiejszym kupiłem olej syntetyczny do pomp rotacyjnych próżniowych.
Kupiłem oleju pół galona-dwa kanisterki, co po przyjeżdzie do domu okazało się ilością szaleńczą. Wystarczyłoby 0,5 takiego kanisterka, czyli ósma część galona.
Wobec tego faktu jeden kanisterek leży i chyba nieprędko się przyda.
Po napojeniu pompy szklanicą dobrego oleju wykonałem próbnik próżni w postaci rurki wyładowczej.
Początkowo rurka była źle uszczelniona (łaczenie z pompą) toteż pierwsze próby bardzo mnie zmartwiły- wydawało się, że pompa nie daje próżni lepszej niż 0,1Tr (wyładowanie wypełniające całą rurę jak w moich lampakch powietrznych z dość znaczną ilością prążków).
Po uszczelnieniu łączenia można było zauważyć jak po włączeniu pompy w czasie 1-2 s pojawia się wyładowanie, potem prążki, które szybko zanikają z jednoczesną zmianą na jasne świecenie rury błękitnym kolorem. Jednak to swiecenie nie trwa długo i wyładowanie słabnie. W miejsce tego pojawia się świecenie szkła. W/g Groszkowskiego oznacza to próżnię rzędu 10^-2 Tr, co daje niewielką różnicę między 8*10^-3Tr.
Pompę uznaję przeto za sprawną. Myślę, że jednoznaczne rozstrzygnięcie da kiedyś pomiar próżniomierzem oporowym.

Przy pracy z niskim ciśnieniem już po krótkim czasie (kilka minut) dał się zaobserowować w okolicach katody ciemny nalot-nastąpiło rozpylenie materiału katody.

Aparat nie był łaskaw wiernie odzwierciedlić wiernie wyładowania.
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

A nie trzeba jej było przemyć? i np porządnie poskręcać.
Jak ją ogladałem w środku to potem poskręcałem na oko po uprzednim
przetarciu elementów papierowym ręcznikiem.
Pompa leżała parę lat w garażu praktycznie bez oleju i nie chciałem
oddawać w dobre ręce złomu. Ale na szczęście z dobrej stali zrobiona :D

Życzę głebokiej próżni.
Mietek
Alek

Oleju mam tyle, że mogę minimum raz jeszcze wymienić czerpiąc z tego samego kanisterka. Na razie włączyłem i chodziła dobrze. Postaram się pomierzyć dokładnie próżnię, ale to potrwa w czasie.