Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
Gratulacje ! gałeczki są inne niż w tych pionierkach co mam, grubsze jakieś. Może wersja eksportowa 

-
- 250...374 postów
Całkiem niski numer. Ja mam 12545.
-
- 625...1249 postów
Witam. To ja trochę inaczej. Od kilku lat leży u mnie w szpargałach karta gwarancyjna z 1954 roku nr. 037564. Wiem, że karta ta dotyczy pionierka dlatego tez zamieściłem w tym temacie, nie chcąc zakładać nowego. Chyba ,że moderator uzna inaczej ? Ten dokument, chyba inaczej nie mogę tego nazwać, jest mocno sfatygowany .Niestety Pionier nie zachował się.Numer tego egzemplarza: 123245, kupiony 22 maja 1954 w Zawierciu.
Z tego papierka dowiedziałem się , że już wtedy były SOR - y
, ale dla sprzętu radiotechnicznego. Czyli Stacje Obsługi Radiotechnicznej, później przekształcone w ZURiT.
Reszta w załącznikach.
Z tego papierka dowiedziałem się , że już wtedy były SOR - y

Reszta w załącznikach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 1875...2499 postów
Co za ironia czasów...Lech S. pisze: wt, 17 kwietnia 2018, 17:30 Witam. To ja trochę inaczej. Od kilku lat leży u mnie w szpargałach karta gwarancyjna z 1954 roku nr. 037564.
/ciach
1954r - gwarancja tylko PÓŁ ROKU... i radia pracowały po kilkadziesiąt lat
Dzisiaj gwarancja DWA LATA a czas pracy niewiele dłuższy od okresu gwarancji

-
- 375...499 postów
Robiłem inwentaryzację pionierków, przy okazji zainteresowałem się sprawą skal, o których pisał np. kol. Zagore w tym wątku.
Spróbowałem zrobić zestawienie, korzystając z ze zdjęć kol. jw., zdjęć ze strony oldradio.info oraz oldradio.pl i własnych. Zachowałem (dla ułatwienia) numerację skal kol. Zagore uzupełniając ją w miarę odkrywania dodatkowych rodzajów skal. Wyszło mi 12 skal, w tym 3 mazurowe.
Zdjęcia zamieszczę, jak je pomniejszę, bo strona nie chce przyjąć dużych plików. Pozostałe 4 sztuki w drugim poście, bo się nie mieściły
Próbowałem także robić zestawienie numerów odbiorników (z różnym skutkiem) - wyszło kilka nieścisłości i ze trzy "dziwne" numery
Poniżej wyniki moich weekendowych działań, przy okazji uzmysłowiło mi to skalę problemu "przydasiów" w tym szczątkowych
Spróbowałem zrobić zestawienie, korzystając z ze zdjęć kol. jw., zdjęć ze strony oldradio.info oraz oldradio.pl i własnych. Zachowałem (dla ułatwienia) numerację skal kol. Zagore uzupełniając ją w miarę odkrywania dodatkowych rodzajów skal. Wyszło mi 12 skal, w tym 3 mazurowe.
Zdjęcia zamieszczę, jak je pomniejszę, bo strona nie chce przyjąć dużych plików. Pozostałe 4 sztuki w drugim poście, bo się nie mieściły
Próbowałem także robić zestawienie numerów odbiorników (z różnym skutkiem) - wyszło kilka nieścisłości i ze trzy "dziwne" numery

Poniżej wyniki moich weekendowych działań, przy okazji uzmysłowiło mi to skalę problemu "przydasiów" w tym szczątkowych

Spiga
-
- 375...499 postów
I pozostałe:
Spiga
-
- 375...499 postów
I jeszcze jedna skala mazurowa (ze stron www) - kolorowa wersja skali nr 9 (stąd 9a) - niestety nr odbiornika mało czytelny (chyba M 9583).
) a tu nic ...
Pewnie kawał porządnej .....
Swoją drogą - myślałem, że się ktoś przyłączy, odezwie, nie mówię pochwali ( 
Pewnie kawał porządnej .....
Spiga
-
- 250...374 postów
Witam , mam problem ze swoim pionierem U2 grał głośno a teraz jest ledwie słyszalny , do tego gra tylko na krótkich i dlugich , średnie cisza ...lampy sprawne , potencjometr też
-
- 3125...6249 postów
Witam
Napięcia na lampach są prawidłowe?
Napięcia na lampach są prawidłowe?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 250...374 postów
Nie sprawdzwlem
-
- 6250...9374 posty
Witam. Wczoraj trochę walczyłem z uruchomieniem Pioniera I (na ściance tylnej napisane tylko Pionier I, nie ma 6161) i oczywiście wyszły na jaw nieprawidłowości względem schematów jakie krążą po internecie a dotyczą Pioniera I i Promyka. Po wielu bojach to z podstawką a to z urwanym drutem od katody UCH21, nawijaniem (narazie tylko) cewki wejściowej fal długich radio gra. Różnice były w okolicy UBL21. S1 tej lampy była inaczej podłączona niż na schwematach a mianowicie jedynie przez rezystor 10k i kondensator 20nF do anody drugiej UCH21 oczywiście ujemnie spolaryzowana jak należy. Rezystor od ujemnego napięcia jest bez odczepu. Nie mogłem sobie poradzić z przydźwiękiem, był naprawdę spory i przypadkowo dotkąłem umasionym kondensatorem 22nF do 6tej nogi UBL21. Radio zaczęło grać bardzo przyzwoicie, zero przydźwięku, odbiera nawet bez podłączonej anteny (jest porządne zestrojone). Okazuje się, że to wyprowadzenie diody z lampy gdzie schodzą się dwa rezystory 3,3M. Jak to wytłumaczyć? Oczywiście kondensator pozostawiłem przylutowany w radiu bo lepiej tak niż domyślać się co mówi spiker poprzez nieustanny brum. Z początku myślałem że to wina nie zaekranowanych kondensatorów 20nF przy potencjometrze ale to nie to bo zaekranowałem i było bez zmian.
Z pozdrowieniami.
Z pozdrowieniami.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Jest seria Pionierów, gdzie minus do polaryzacji siatki był pozyskiwany z termoelektryczngo ogniwa. Zjawisko Edisona.
Troszkę mnie zdziwiło to rozwiązanie, ale działało.
Ponieważ diody w UBL21 słyną z utraty emisji - to okazało się zawodne i zaprzestano tego rozwiązania.
Opisałen to tu https://menuet-ukf.blogspot.com/2017/06 ... niwie.html
Zapraszam,
Wojciech
Troszkę mnie zdziwiło to rozwiązanie, ale działało.
Ponieważ diody w UBL21 słyną z utraty emisji - to okazało się zawodne i zaprzestano tego rozwiązania.
Opisałen to tu https://menuet-ukf.blogspot.com/2017/06 ... niwie.html
Zapraszam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 6250...9374 posty
Ciekawostka. Radio gra poprawnie, nic nie będę zmieniał i faktycznie co egzemplarz to inaczej poskładany, wolna ręka lutowacza czy co?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Historia kołem się toczy. Jak bida to składa się z tego co pod ręką. Podobnie było w okresie 80 roku. Co i raz dostawaliśmy aneksy do schematów sprzętu będącego na gwarancji. Jeszcze gdzieś mam rozpiski różnych zmian i zamienników.
-
- 250...374 postów
Witam, czy pobór prądu przez pioniera u2 w granicach 188mA przy odbieranej stacji jest prawidłowy ?