Po co tak daleko sięgać. To samo było w czasach już słusznego ustroju, czyli w połowie lat 90-tych.disaster pisze:Mój ojciec wspomina, że w czasach ustroju słusznie minionego jako podkładki pod gwoździe "papiaki" z lubością stosowano aluminiowe monety 1zł.
Wasze patenty, tricki i kniffy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Wasze patenty, tricki i kniffy
-
- 1250...1874 posty
Tyle, że w latach 90 nie były one już w zasadzie w obiegu 

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 3125...6249 postów
Ale paragraf aktualny. 

-
- 625...1249 postów
Ja mam groty oryginalne, ściągnięte z niemiec. Takie wytrzymuja przynajmniej 2 lata przy pracy po 8h/dzień.brys pisze: Co do grotów, ostatnio obserwowałem trwałość oryginalnych grotów Wellera. Wychodzi mi w okolicy dwóch tygodni. Kiedyś żyły dłużej i znacznie lepiej się nimi lutowało. Wie ktoś może jakie groty teraz warto wypróbować? Przy założeniu że uda się go jakoś dopasować na czas testu do lutownicy Wellera z magnetostatem. Później możemy powymieniać lutownice na dedykowane.
To nie jest reklama, proszę nie usuwać wpisu, bo na pewno nie jeden z Kolegów skorzysta:
Doskonałe groty i tanio do wszelakich lutownic produkuje u nas pan Maciej i to od kilkunastu już lat:
"Grot 7" Maciej Żubr
Duchnicka 3
01-796 Warszawa
tel. 22 560 25 75
od godz. 12-20
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- moderator
U mnie Weller (zwykły, nie long-life) wytrzymuje około roku, a pracuje średnio 2-3 godziny dziennie.
-
- 1875...2499 postów
Groty "7" do WTCP, które kupuję w TME wytrzymują 4..6 tygodni intensywnego użytkowania, a wyglądają na oryginalne.
Tomek
-
- 375...499 postów
tszczesn pisze:Opłaci się. Wartość metalu w groszówkach jest większa od wartości monetTELEWIZOREK52 pisze:Przewiercić dwa otwory i sprzedawać jako guziki po złotówce.romanradio pisze:A co można zrobić z 1-no groszówki?
A przy okazji muszę policzyć ile sztuk wejdzie na kilogram. Może opłaci się na złom? Oczywiście jest na to paragraf xx.AFAIR prawie dwukrotnie
Był swego czasu o tym artykuł na portalu Gazety Wyborczej. I owszem, jest na to paragraf, choć ciekawy jestem jego zastosowania w praktyce.
Dlatego też nowe groszówki są takie jakie są. Ale za to bite w Anglii.
Wcale nie trzeba wiercić otworów...
Pionier U2
-
- 1250...1874 posty
Niektórzy koledzy może nie wiedzą jak łatwo zneutralizować namagnesowane narzędzia.
Wystarczy cewka zasilana zmiennym prądem. Teraz użyłem dość małej cewki - 5600 zwojów nawinięte DNE 0,1, około 1 kΩ, zasilanej z toroida 33 V. Kiedyś testowałem też cewkę wyrzucającą bendiks z rozrusznika zasilaną około 12 V i działała równie skutecznie. Rozmagnesować można śrubokręty i co najważniejsze, obcinaczki.
https://www.youtube.com/watch?v=DIONA-apXWg
Wystarczy cewka zasilana zmiennym prądem. Teraz użyłem dość małej cewki - 5600 zwojów nawinięte DNE 0,1, około 1 kΩ, zasilanej z toroida 33 V. Kiedyś testowałem też cewkę wyrzucającą bendiks z rozrusznika zasilaną około 12 V i działała równie skutecznie. Rozmagnesować można śrubokręty i co najważniejsze, obcinaczki.
https://www.youtube.com/watch?v=DIONA-apXWg
-
- 100...124 posty
Powracam do monet.
Na początku lat sześćdziesiątych wędrując rowerem po Polsce "trafiłem" do więzienia gdzieś na południu Polski. Miałem szczęście bo akurat przyjechał autokar z wycieczką licealistów. Przykleiłem się do nich i miałem szanse zobaczyć rękodzieła więźniów. Zapamiętałem między innymi pięknie wyklepane z pięciogroszówek wyroby. Wtedy tylko pięciogroszówki były mosiężne. Te następne monety nie były już kowalne. Proszę sobie spróbować wyobrazić wykutą z jednej monety popielniczkę, która miała właściwą sztywność. Później słyszałem że w innych więzieniach też więźniowie dorabiali na takich wyrobach. U nas nazwano te klepanki czekankami, od nazwy kraju pochodzenia.
Pozdrawiam
Na początku lat sześćdziesiątych wędrując rowerem po Polsce "trafiłem" do więzienia gdzieś na południu Polski. Miałem szczęście bo akurat przyjechał autokar z wycieczką licealistów. Przykleiłem się do nich i miałem szanse zobaczyć rękodzieła więźniów. Zapamiętałem między innymi pięknie wyklepane z pięciogroszówek wyroby. Wtedy tylko pięciogroszówki były mosiężne. Te następne monety nie były już kowalne. Proszę sobie spróbować wyobrazić wykutą z jednej monety popielniczkę, która miała właściwą sztywność. Później słyszałem że w innych więzieniach też więźniowie dorabiali na takich wyrobach. U nas nazwano te klepanki czekankami, od nazwy kraju pochodzenia.
Pozdrawiam
Woitek
-
- 375...499 postów
Pomiar prądu w urządzeniach zas. bateryjnie ułatwi płytka z laminatu dwustronnego z przylutowanymi przewodami.Płytkę wsuwamy do pojemn.baterii przerywając obwód zasilania,a przewody do miernika Izas.
-
- 1250...1874 posty
Często w zapomnianych kątach, w dawno nieodwiedzanych czeluściach starych szpitali lub podobnych przybytków można natknąć się na istne skarby.
Nam, nostalgicznym (re-)konstruktorom obiektów retro, być może fanom steampunk'u takie „artefakty” nie uszłyby uwadze : - to są tylko przykłady, można natrafić na różne cudeńka ... idzie to najczęściej do kubła a w najlepszym wypadku do huty (być może chińskiej).
========================================================
UWAGA ! Szpitalne znaleziska mogą być upaćkane materiałem biologicznie skażonym. Należy ostrożnie je oczyścić i wydezynfekować !!!
Nam, nostalgicznym (re-)konstruktorom obiektów retro, być może fanom steampunk'u takie „artefakty” nie uszłyby uwadze : - to są tylko przykłady, można natrafić na różne cudeńka ... idzie to najczęściej do kubła a w najlepszym wypadku do huty (być może chińskiej).
========================================================
UWAGA ! Szpitalne znaleziska mogą być upaćkane materiałem biologicznie skażonym. Należy ostrożnie je oczyścić i wydezynfekować !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Potwierdzam. Ja od 20 lat używam warsztatowo chirurgiczne pęsety zatrzaskowe różnych wymiarów.gustaw353 pisze:Często ..... można natknąć się na istne skarby
Wybrałem w Akademii Medycznej kilkanaście minimalnie uszkodzonych z hałdy przeznaczonej do złomowania.
stas2
-
- 3125...6249 postów
Dołożę jeszcze lusterka dentystyczne. Przydatne np. przy czyszczeniu głowic magnetofonowych.
-
- 1250...1874 posty
No właśnie, lustereczko:
Lusterka i pincety - najlepsze co medycyna nam może sprezentować.
Dokupiłem latareczkę, załadowałem baterkę i ..."lustereczko, lustereczko powiedz przecie ..." Lusterka i pincety - najlepsze co medycyna nam może sprezentować.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Potrzeba matką wynalazku. Ostatnio szukałem sposobu na wykonanie bocznika 10A 100mV dla miernika cyfrowego VC-10T. Potrzebny materiał oporowy w postaci kilkucentymetrowego drutu manganinowego o średnicy 1,6mm znalazłem w zepsutym multimetrze cyfrowym M830 BUZ. Rezystancja wynosi 10mΩ.

Potrzeba matką wynalazku. Ostatnio szukałem sposobu na wykonanie bocznika 10A 100mV dla miernika cyfrowego VC-10T. Potrzebny materiał oporowy w postaci kilkucentymetrowego drutu manganinowego o średnicy 1,6mm znalazłem w zepsutym multimetrze cyfrowym M830 BUZ. Rezystancja wynosi 10mΩ.

Ratujmy stare tranzystory!