szaza pisze:Na jakich kolumnach testowaliście ? Może tu jest problem.
Nie sądzę. Mieliśmy do dyspozycji kilka wzmacniaczy i kilka par kolumn (jakieś starsze B&W, monitorki MBL321, Magnaty i polskie Tonsile), oraz kilka par słuchawek (SENNHEISER HD590 i HD600, oraz AKG i coś jeszcze, marki nie pamiętam). Koledzy audiofile, którzy przynieśli kable i brali udział w testach, po ich zakończeniu tłumaczyli się zmęczeniem, rozkojarzeniem oraz innymi warunkami odsłuchowymi u mnie w domu. Kable się nie wygrzały, a oni nie zdążyli się osłuchać... Poza tym nie wiedzieli, który kabel jest włączony. Ze wzmacniaczy mieliśmy do dyspozycji jakiegoś Marantza, Audio Analogue Puccini, referencyjnego Pioneera z 80., lampowego Pionera SM-83 i Technicsa... Nikt niczego nie odróżnił. Wszyscy rozeszli się nadąsani i zniesmaczeni...

Na koniec dowiedziałem się od jednego z nich, że by zauważyć różnice w brzmieniu potrzba czasu, niekiedy dość długiego, tygodni, może miesięcy, a poza tym musi on wiedzieć jakiego kabla słucha, by dostroić swój słuch do konkretnych jego parametrów...
szaza pisze:Romku przykro twierdzić, nie jesteś obiektywny. Twoje testy wykazujące brak różnic są ok a moje wykazujące różnice już nie ?
Pomijasz wpływ kondensatorów sprzęgających co jest również błędem ! Oczywiście wszystko można udowodnić.
Zarzucasz mi brak obiektywizmu. Powtórz swoje testy przy obiektywnych świadkach. Pokaż, że potrafisz na słuch odróżnić "srebro" od "miedzi"... Ja swoje testy mogę powtórzyć przy każdym i na razie, bo niczego mi jeszcze nie udowodniłeś, jestem pewny ich wyników. Kondensatory wymieniałem na audiofilskie w dziesiątkach sprztów i też jakoś różnicy w brzmieniu nie słyszałem. Może nie mam Twojego wyczulenia na zmiany. Chociaż słyszałem różnice gdy wymieniałem uszkodzone kondensatory na sprawne, ale wtedy często pogorszenia w pracy wzmacniacza nie zauważali wcześniej właściciele sprzętów. Zauważyli dopiero gdy im o tym powiedziałem i pokazałem na przyrządach...
szaza pisze:Co to za trzy takie same urządzenia z amperomierzem - zasilacze laboratoryjne ?
Resztę rzeczy poznaję.
Tak, to zasilacze laboratoryjne. Zaskoczony jestem, że resztę rzeczy poznajesz. Naprawdę zauważyłeś i rozpoznałeś wśród nich płytkę wzmacniacza słuchawkowego na układzie TPA6120 od "Reduktora szumu"?
RS_1.jpg
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .