Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: painlust »

No właśnie tak mi się wydawało, że PCB jest jednostronne, wiec interesuje mnie co najwyżej projekt pod termotransfer.
traxman

Post autor: traxman »

Dokumentacja jest w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

MalKontent pisze:Śledziłem wątek, ale irytujący zwyczaj poprawiania postów powoduje, że zawartość cały czas się zmienia
Poprawiałem na bieżąco założenia dla generatora. Teraz dopisałem osiągnięte parametry.
MalKontent pisze:co ten generator w końcu może, bo jakoś nie mogę się doczytać? [...] Zakres do 28kHz czyli ze sprawdzania pasma nici
:shock: Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej, ale ja i tak powyżej 12kHz już niewiele słyszę... :( Sprzeciwów jakoś nie zauważyłem. Niezależnie od zakresu możliwe jest nastawienie 256 różnych wartości, więc przy dużym zakresie, raster będzie odpowiednio większy.
MalKontent pisze:wobulacja też chyba gdzieś po drodze się zgubiła, znaczniki itd.
Zmieniła się w sweep-owanie :D czyli auto-przestrajanie z wyjściem napięcia "przestrajającego". Zamiast znaczników częstotliwości jest kursor (rozjaśniona linia) na ekranie oscyloskopu (analogowego), który można przesuwać od fmin do fmax a jego aktualne ustawienie pokazuje wyświetlacz.
MalKontent pisze:ten generator jest sztuką dla sztuki, bo jego praktyczna przydatność będzie bardzo wątpliwa
Rozumiem, że generator audio do 10MHz byłby bardziej praktyczny? Jakoś nie zauważyłem w czasopismach i internecie projektu generatora, który może generować od 10Hz do 28kHz prostokąt, trójkąt, piłę i sinus przy znośnych zniekształceniach, ze stałą amplitudą, bez przełączania zakresów, równocześnie wyświetlając generowaną częstotliwość.
traxman pisze:Parametry są na pierwszej stronie w drugim poście w zasadzie nic nie uległo zmianie.
Dopisałem ostateczne/zmierzone parametry.
TooL46_2 pisze:[...]
4/ Tomek?
Jakby na to nie patrzeć - ja już mam ten generator, :D więc odpadam.
Tomek
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Zapytam na innym forum ludzi i dopisze jakby ktos jeszcze chcial.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Arturo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Arturo »

Witam serdecznie.
Pragnę wyrazić ogromny podziw dla panów Tomasza i Adama za profesjonalizm i ogrom pracy, jaki włożyli w stworzenie kolejnego projektu, który bezinteresownie udostępnili na Forum.
Oczywiście, w dalszym ciągu jestem zainteresowany zamówieniem zbiorowym, jeżeli takowe dojdzie do skutku (co jest raczej wątpliwe, zważywszy powalający odzew :( ) Na ostateczne decyzje szanownych Forumowiczów w tej sprawie poczekam do końca miesiąca, po upływie tego czasu niestety będę zmuszony się wycofać.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Bardzo chętnie dopiszę się do ewentualnej listy na pcb + elementy.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jeśli jest możliwość PCB + elementy to dla mnie jeden komplecik.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Jeżeli doszło by do zamówienia, to byłbym chętny tylko na PCB.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Tomasz Gumny pisze: :shock: Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej, ale ja i tak powyżej 12kHz już niewiele słyszę... :(
Tomku, zapewniam Cię, że ja też nie słyszę 28kHz ;) Ostatnio sobie sprawdzałem, to naciągane 16kHz jestem w stanie odróżnić od jego braku, co w moim wieku (prawie 42 lata) uważam za niezły wynik :D

Chodzi mi o badanie wzmacniacza, trafa głośnikowego etc., w otwartej pętli, z NFB o różnej głębokości i tak dalej. Przyznasz, że osiągnięcie pasma wzmacniacza do 28kHz jest wyczynem raczej średnim....

Co do płytki i elementów, to też jestem chętny - rozważam też podjęcie po raz drugi ryzyka zajęcia się grupowym zakupem i podziałem łupów, jeśli lepsza kandydatura się nie pojawi i jeśli ilość będzie miała sens.

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Dobra. Ja się piszę na płytkę.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Uzupełnię tylko wpis z moim nickiem na liście sporządzonej przez TooL46_2:

fugasi - PCB + elementy
_
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Jak płytka jednostronna, to mi wystarczą trudno dostępne elementy i procek zaprogramowany :)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

TooL46_2 pisze: Przy okazji podjalem sie wysilku i 'przelecialem' (excuse my French 8-)) watek od poczatku. Ponizsze osoby proszone sa o potwierdzenie, czy sie deklaruja (wow, poczulem sie jak megafonistka na dworcu PKP :P):

...
8/ MStaniszczak
...

Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?
Sorry za opóźnienie - urlopik ;-) W zależności od ceny, piszę się na jedną lub dwie płytki bez elementów.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Sorry, ale spalem :mrgreen: Roznica czasu robi jednak swoje ;) Uaktualnilem wpisy w tym poscie. Pls o sprawdzenie, czy wszystko sie zgadza.

Stan na chwile obecna -- 10-12 PCB + 8 kompletow elementow potrzebnych do poskladania tego ustrojstwa do kupy :) Osoby, ktore deklarowaly sie wczesniej pls o potwierdzenie. Jesli ktos jeszcze jest chetny to albo PW do mnie albo wpiszcie sie w watku -- uaktualnie wtedy liste.
dolphin123 pisze:Zapytam na innym forum ludzi i dopisze jakby ktos jeszcze chcial.
Daj znac na PW lub tutaj, czy ktos bylby chetny :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

PCB+elementy(+zaprogramowany procek jakby było możliwe)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.