Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
No właśnie tak mi się wydawało, że PCB jest jednostronne, wiec interesuje mnie co najwyżej projekt pod termotransfer.
-
- 1875...2499 postów
Poprawiałem na bieżąco założenia dla generatora. Teraz dopisałem osiągnięte parametry.MalKontent pisze:Śledziłem wątek, ale irytujący zwyczaj poprawiania postów powoduje, że zawartość cały czas się zmienia
MalKontent pisze:co ten generator w końcu może, bo jakoś nie mogę się doczytać? [...] Zakres do 28kHz czyli ze sprawdzania pasma nici

Zmieniła się w sweep-owanieMalKontent pisze:wobulacja też chyba gdzieś po drodze się zgubiła, znaczniki itd.

Rozumiem, że generator audio do 10MHz byłby bardziej praktyczny? Jakoś nie zauważyłem w czasopismach i internecie projektu generatora, który może generować od 10Hz do 28kHz prostokąt, trójkąt, piłę i sinus przy znośnych zniekształceniach, ze stałą amplitudą, bez przełączania zakresów, równocześnie wyświetlając generowaną częstotliwość.MalKontent pisze:ten generator jest sztuką dla sztuki, bo jego praktyczna przydatność będzie bardzo wątpliwa
Dopisałem ostateczne/zmierzone parametry.traxman pisze:Parametry są na pierwszej stronie w drugim poście w zasadzie nic nie uległo zmianie.
Jakby na to nie patrzeć - ja już mam ten generator,TooL46_2 pisze:[...]
4/ Tomek?

Tomek
-
- 625...1249 postów
Zapytam na innym forum ludzi i dopisze jakby ktos jeszcze chcial.
-
- 25...49 postów
Witam serdecznie.
Pragnę wyrazić ogromny podziw dla panów Tomasza i Adama za profesjonalizm i ogrom pracy, jaki włożyli w stworzenie kolejnego projektu, który bezinteresownie udostępnili na Forum.
Oczywiście, w dalszym ciągu jestem zainteresowany zamówieniem zbiorowym, jeżeli takowe dojdzie do skutku (co jest raczej wątpliwe, zważywszy powalający odzew
) Na ostateczne decyzje szanownych Forumowiczów w tej sprawie poczekam do końca miesiąca, po upływie tego czasu niestety będę zmuszony się wycofać.
Pozdrawiam!
Pragnę wyrazić ogromny podziw dla panów Tomasza i Adama za profesjonalizm i ogrom pracy, jaki włożyli w stworzenie kolejnego projektu, który bezinteresownie udostępnili na Forum.
Oczywiście, w dalszym ciągu jestem zainteresowany zamówieniem zbiorowym, jeżeli takowe dojdzie do skutku (co jest raczej wątpliwe, zważywszy powalający odzew

Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Bardzo chętnie dopiszę się do ewentualnej listy na pcb + elementy.
-
- 625...1249 postów
Jeśli jest możliwość PCB + elementy to dla mnie jeden komplecik.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 125...249 postów
Jeżeli doszło by do zamówienia, to byłbym chętny tylko na PCB.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
- 375...499 postów
Tomku, zapewniam Cię, że ja też nie słyszę 28kHzTomasz Gumny pisze:Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej, ale ja i tak powyżej 12kHz już niewiele słyszę...

Chodzi mi o badanie wzmacniacza, trafa głośnikowego etc., w otwartej pętli, z NFB o różnej głębokości i tak dalej. Przyznasz, że osiągnięcie pasma wzmacniacza do 28kHz jest wyczynem raczej średnim....
Co do płytki i elementów, to też jestem chętny - rozważam też podjęcie po raz drugi ryzyka zajęcia się grupowym zakupem i podziałem łupów, jeśli lepsza kandydatura się nie pojawi i jeśli ilość będzie miała sens.
Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
-
- 625...1249 postów
Dobra. Ja się piszę na płytkę.
-
- 3125...6249 postów
Uzupełnię tylko wpis z moim nickiem na liście sporządzonej przez TooL46_2:
fugasi - PCB + elementy
fugasi - PCB + elementy
_
-
- 1250...1874 posty
Jak płytka jednostronna, to mi wystarczą trudno dostępne elementy i procek zaprogramowany 

-
- 625...1249 postów
Sorry za opóźnienie - urlopikTooL46_2 pisze: Przy okazji podjalem sie wysilku i 'przelecialem' (excuse my French) watek od poczatku. Ponizsze osoby proszone sa o potwierdzenie, czy sie deklaruja (wow, poczulem sie jak megafonistka na dworcu PKP
):
...
8/ MStaniszczak
...
Jesli ktos sie deklaruje, to niech wpisze posta ponizej. Ustalmy, ze czekamy do piatku/przyszlego poniedzialku?

-
- 1875...2499 postów
Sorry, ale spalem
Roznica czasu robi jednak swoje
Uaktualnilem wpisy w tym poscie. Pls o sprawdzenie, czy wszystko sie zgadza.
Stan na chwile obecna -- 10-12 PCB + 8 kompletow elementow potrzebnych do poskladania tego ustrojstwa do kupy
Osoby, ktore deklarowaly sie wczesniej pls o potwierdzenie. Jesli ktos jeszcze jest chetny to albo PW do mnie albo wpiszcie sie w watku -- uaktualnie wtedy liste.

Stan na chwile obecna -- 10-12 PCB + 8 kompletow elementow potrzebnych do poskladania tego ustrojstwa do kupy

Daj znac na PW lub tutaj, czy ktos bylby chetnydolphin123 pisze:Zapytam na innym forum ludzi i dopisze jakby ktos jeszcze chcial.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 6250...9374 posty
PCB+elementy(+zaprogramowany procek jakby było możliwe)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.