Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Re: Oscyloskop

Post autor: dark_one »

->Gachu13
To tło pod przebiegiem to jitter wyzwalania - układ wyzwalający zaczyna troszkę "szaleć", ale to przecież znakomity wynik !

Ciasteczkowy w 7633 włącz tryb "reduced scan", obraz będzie mniejszy, ale zobaczysz jeszcze więcej :-) wiem co mówię bo też taki mam :D
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Wiem, wiem. Ale tu potrzebowałem odczytać częstotliwość, bo nie mam miernika na taki zakres.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Kontynuując podwątek odnośnie Teka 7000 - oto na naszym rodzimym portalu aukcyjnym - kolejny demolud "inspirowany" Tekiem :-)
http://allegro.pl/oscyloskop-c1-91-jasz ... 56810.html - C1-91 niby taki sam ... kompatybilny ?! Nic bardziej błędnego - bolszy !!!! Ma nawet readout - radziecki ma się rozumieć.
sp9mtv
3 posty
3 posty

Post autor: sp9mtv »

Witam Panów. Szukam osoby posiadającej analizator Tektronix 491. W kilku postach wcześniej pojawiał się takowy wpis ale to dawno już było. Chciałbym porozmawiać na temat tego urządzenia gdyż właśnie takowe odrestaurowałem i nawet skalibrowałem

Marek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Teka 491 miał MarekSCO, który już dość dawno zniknął z forum (niestety).
SQ9KQZ
sp9mtv
3 posty
3 posty

Post autor: sp9mtv »

gachu13 pisze:Teka 491 miał MarekSCO, który już dość dawno zniknął z forum (niestety).
Dziękuję za informacje.

Marek
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Re: Re:

Ukaniu pisze:... pojawiają się czasem powody do zadowolenia ...
Oj tak, święta prawda, rzadko bo rzadko, ale jednak. Tym razem ja mam nieco radości :-) co prawda to nie 7104, ale za to CRT z fosforem P11 !!! Wreszcie w nowym radio shack'u i doprowadzony do porządku, a do tego w dwóch egzemplarzach 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

No ładne cacko.
Zazdraszczam! Gdzie takie cudo można było zastać i skolko jeśli nie tajemnica. Praktycznie mi takie pasmo nie potrzebne ale taki fetysz to bardzo bym chciał mieć.
Z ostatatnich strzałów to kupiłem drugi komplet P6302 + AM503. Ostatnio obstawiłem się sondami prądowymi AC, AC/DC, na szczęście zarabiają na siebie ;-) bo inaczej było by głodno.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

dark_one, oj zasdrosnym. Jeszcze fosfor P11... Gdzie takie dają i po ile?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

O! Znowu kolejny chyba nieśmiertelny wątek ;)
Witam Kolegów po długiej przerwie :)
Chciałbym odnieść się w kilku słowach do zaprezentowanych w ostatnich postach
poglądów...
No bo zgadzam się i nie zgadzam z tym o czym piszecie...
Niemożliwe, lub skrajnie trudne - zdobyć oryginalne newralgiczne elementy
aparatury pomiarowej z dawniejszych lat produkowanej w USA...
I tu w pełni się zgadzam...
Ale...
Z mojego punktu widzenia znaczenie tego faktu jest co najmniej marginalne...
Jak trafi mi się niedrogo zdezelowany HP-ek to go po prostu kupuję...
Jak już postoi na biurku i się trochę opatrzy ( zwykle jakieś dwa dni ) to
dokładam wszelkich starań żeby jakoś uruchomić i zapoznać się
z tą ( co tu się oszukiwać - nową w naszym zacofanym kraiku ) techniką...
A, że nie uzyskuję przy tym deklarowanych przez producenta możliwości
pomiarowych... I co z tego, przecież siedząc z założonymi rękami
i tak ich nie uzyskam. A poza tym ważne dla mnie jest, że widzę zjawisko, mogę poznać
i wyciągać wnioski...
Przykład na fotce poniżej...
Zauważcie, że nie napisałem flamastrem na tych trzech pośpiesznie zlutowanych pudełkach
11664A ;) Bo było by to śmieszne ;)
Ale do zabawy ustrojstwo jak widać nadaje się wyśmienicie. A cała operacja
uruchomienia tego rzęcha ( 8755A ) trwała jeden weekend ;)
Jak dla mnie to jest tak jakbym w ten weekend odbył ciekawą sentymentalną podróż
w czasy narodzin tej maszyny...
Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

A czemu ten 8620 tak pionowo stoi?
Ja nie zrobiłem sobie 11664, podłączyłem same detektory. Działa całkiem nieźle.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Pionowo stoi, bo mało miejsca było na blaciku :)
Ale jest i gorsza sprawa w nim... Klęska prawdziwa po prostu...
Tasiemki napędu skali się pourywały :( :( :( i to właściwie wszystkie szlag trafił...
I tu doskonała ilustracja, że elementów do nich nie dokupisz niestety...
Chyba, żeby w odruchu rozpaczy pozyskać tasiemkę z perforacją z taśmy filmowej 8 mm ?
Bo sam już nie wiem co z tym począć
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

-->MarekSCO
Na wstępie witaj Marku po długiej nieobecności. Oczekiwałem Twojego powrotu a wątek żyje i ma się dobrze :-)
Masz 100% racji. Poza tym fajnie mieć w domu na biurku kawałek prawdziwej "rocket science" :D no nie ?
--> Ukaniu
Fajny ten komplet udało Ci się zdobyć. Sonda prądowa to też moje marzenie, ale jeszcze duuużo wody w Wiśle ... no chyba, że ustrzelę w dobrej cenie jak te Teki. Tego dolnego kupiłem tak tanio, że aż nie powiem za ile, żeby nie obrażać Kolegów na tym forum bo uznaliby, że bajam. Inna sprawa, że miał naprawdę rozległe uszkodzenia, a najważniejsze z nich to uwalona hybryda głównego wzmacniacza odchylania pionowego. Po usunięciu większości i włączeniu pokapowałem się, że to właśnie ten układ padł i mi się słabo zrobiło. Szczęśliwie dopadłem w Chinach ostatnią sztukę NOS'a 8) i to w bardzo dobrej cenie. Oprócz tego to miał uwalone wszystkie wkładki - całe szczęście, że niezbyt poważnie. Ten z P11 to ustrzeliłem na alledrogo u faceta który wozi demobilowy sprzęt medyczny z Niemiec. Był w innej kategorii bodajże i w cenie około 600zł - już dokładnie nie pamiętam, bo tak się napaliłem, że aż strach. Gość pisał, że oscyloskop wyświetla - więcej mi nie było trzeba. Sprzedałem trochę szmelcu i dawaj licytować. Cóż jak to zwykle bywa prawda okazała się gorzka. Oprócz tego że był tak zafajdany, że aż strach to miał bardzo dziwne uszkodzenie, które objawiało się niesamowicie silnymi zakłóceniami na wszystkich napięciach zasilających i literalnie rzecz ujmując nie działał wcale. Wyświetlanie okazało się być grubą krechą w dolnej części ekranu niemożliwą do ruszenia w żadną stronę. Po tygodniu szukania okazało się, że winne jest połączenie płytek odchylających lampy z (a jakże, to samo!) hybrydą wzmacniacza odchylania pionowego. Oczywiście oprócz tego kilka tranzystorków z upływnościami i kilka tantali do wymiany, ale to standard (to wczesna wersja 7904 - większość płytek w złocie). Usunąłem to uszkodzenie lecz niestety szpilki na zasilaniu zdołały nie tyle uszkodzić co napocząć tę hybrydę, ale w ciekawy sposób - czasem działała poprawnie a czasem nie (99,9% wina hybrydy - sprawdziłem wszystkie elementy w jej otoczeniu). Znów miałem farta - sprawdziłem ebay i ktoś wystawił NOS kompletną płytkę wzmacniacza odchylania pionowego w tej samej rewizji co mój i to za 10 usd, w kategorii części elektroniczne i pod nazwą, która nie znającym tematu z niczym się nie kojarzyła - kodem części zamiennej jakie nadawał Tek we fabryce. Nawet się nie zastanawiałem :-) i tak oto udało się !
-->Ciasteczkowy
Fart - po prostu ustrzelone, sprzęt jest kosmiczny, wykonanie bajeczne, piękne czyste i przejrzyste no i ten "blue glow" :D Każdemu zainteresowanemu powiem, że Tek czterowkładkowy to jest potęga! Kupować bez namysłu jak tylko się trafi i to każdy model - naprawdę widać różnicę pomiędzy trójwkładkowymi a cztero z korzyścią dla tych drugich. No i Tek 7904 jest niesamowicie lekki, sporo lżejszy jak 7633 !
Ostatnio zmieniony pn, 10 grudnia 2012, 12:15 przez dark_one, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Marku! Z tego samego powodu używam, jako drugiego, Grundiga G4. Pamiętającego jeszcze lata pięćdziesiąte. Musiałem tylko przejść z 2 x PCC na ECC. Ponieważ zabrakło z tego powodu żarzenia, musiałem zastąpić dwie EZ czterema diodami BY660. Też z resztą elementy retro.
Woitek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Przepraszam za wejście w gumofilcach :lol: ale czy ktoś z was miał do czynienia z rosyjskim oscyloskopem C1-112?

Obrazek

To taka dość pocieszna konstrukcja z uwagi na wbudowany cyfrowy multimetr a raczej sposób jego realizacji (mnóstwo układów scalonych o raczej niskiej skali integracji i wyświetlanie wyników na lampie!).

Obrazek

Jak tam było tak tam było, interesuje mnie opinia na temat użyteczności jako przyrządu pomiarowego i awaryjności.
_