Do zobaczenia na Audio Show

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Macska, dziękuję za nagranie fragmentu koncertu (również uwielbiam Mozarta). Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie byłem w stanie ponownie zjawić sie w "Sobieskim" na występie Piotra :(
Co do samej wystawy, muszę zgodzić się z opiniami kolegów - warunki odsłuchu sprzętu nie były najlepsze, a i akustyka w niektórych pokojach Hotelu Sobieski pozostawiała wiele do życzenia. Nieco lepiej przebiegało demonstrowanie możliwości sprzętu w Hotelu Bristol, gdzie sale były większe, a organizatorzy czuwali by nikt z gości nie zakłócał odsłuchów. Na szczęście w drugim dniu trwania wystawy było zdecydowanie mniej zwiedzających ;)
Na wystawie pokazano bardzo dużo urządzeń wykonanych na lampach. Można było również posłuchać jak "grają" uznane za jedne z najlepszych na świecie zestawy głośnikowe (niektóre z nich demonstrowane były w Europie po raz pierwszy).

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na wystawie pokazano dużo wzmacniaczy lampowych. Oto zdjęcia co niektórych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

I kolejne:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

kolejne..
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na wystawie zorganizowanej przez "Pro Tonsil" zaprezentowano kilka nowo opracowanych przez tą firmę głośników. Mnie zainteresował kopułkowy głośnik wysokotonowy z magnesem neodymowym. Jego pasmo sięga 40kHz przy skuteczności 107db (takie przynajmniej otrzymałem informacje).
Alek

Post autor: Alek »

A jak wyglądał obiecany pokaz pomiarów głośników?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Chyba tylko tak wygladal pomiar glosnikow :D
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

To miłe, że dzięki Waszym zdjęciom i opisom, mogłem choćby częściowo być na Audio Show. Widzę że sprzętu było sporo. Żałuję że nie byłem. Może uda mi się następnym razem?
Dziękuję wszystkim za zamieszczony materiał, pozdrawiam.
PS
Piotr, toś Ty taki młody? Zazdroszczę. :D
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Byłem w sobotę na tej wystawie. Warunki beznadziejne-zatłoczone ,śmierdzące pokoiki z beznadziejną akustyką ,nienadającą się do tego celu i ludzie biegający z piętra na piętro.. Brak parkingu i wcale nie tak dużo sprzętu. Najmocniejszym punktem była hostessa przed wejściem :)
Takie jest moje zdanie. Za rok mocno się zastanowię czy odwiedzić tą imprezę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

ATM pisze: Piotr, toś Ty taki młody? Zazdroszczę. :D
Tylko przy nas wyglada tak mlodo :wink:
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

:D Macska, nie przesadzaj, nie jest z "Wami" aż tak źle :)
Tylko minę masz taką mroczną :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Czołem,
Bardzo mi miło, że tyle osób z triody przyszło nas odwiedzić.

:arrow: Lech Sołtysik
Bardzo przepraszam, że się nie spotkaliśmy. W piątek (mocno przeciągnięty do soboty) ustawiałem sprzęt, więc w sobotę rano "padłem". Szef wiedząc, że w sobotni wieczór mam jeszcze zagrać koncert w S1 zrobił mi przymusowe wolne :roll:

:arrow: Alek
Dziękuję za przybycie. Wiem jaki jest Twój stosunek do sprzętu audiofilskiego, dlatego pochwała z Twoich ust ma dla mnie szczególne znaczenie ;)

:arrow: Macska
Miałeś znakomity pomysł z nagraniem koncertu. Może nie jest to audiofilskie nagranie, ale zawsze dobrze mieć coś takiego w dokumentacji.
Szkoda tylko, że praktycznie nikt nie wiedział, że koncert Tria Odyssey został zorganizowany przez naszą firmę :roll:

Wszystkim pozostałym również dziękuję za odwiedziny. Okazuje się, że Trioda nie jest jednak aż tak antyaudiofilska, jak się czasem mówi :)

Moich opinii o wystawie oczywiście nie usłyszycie, przynajmniej w tym miejscu. Po pierwsze miałem mało czasu na chodzenie w inne miejsca, a poza tym nie wypada mi oceniać bezpośrednich konkurentów, a już tym bardziej siebie.
Powiem tylko w skrócie, że cieszy mnie fakt, iż na wystawie pojawia się coraz więcej rodzimych producentów, którzy uzyskują dobre wyniki.

Zachęcam do komentowania tych, którzy byli, a jeszcze się nie wypowiedzieli, oraz do zamieszczania dalszych obrazków :idea:

ps. :arrow: ATM
Nie przesadzaj, jestem tylko odrobinę młodszy od Alka :)
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

Chciałem bardzo być na tej imprezie i przy okazji niektórych z Was poznać. Ale cóż - życie.... żona - ciąża - szpital - problem.
Może nastęnym razem...
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Przepraszam bardzo, że nie byłem na imprezie, widzę, że mam czego żałować.Niestety nie zawsze wszystko się udaje...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
W necie znalazłem podsumowanie zeszłorocznej wystawy AudioShow. Przez dwa dni jej trwania przez oba hotele przewinęło się wówczas ponad 7 tysięcy osób. Było to liczba o ponad 20% większa od tej z przed dwóch lat (ponoć większa liczba nie byłaby już fizycznie możliwa do pomieszczenia). Przy okazji wystawy został też pobity dzienny rekord wejść do hotelu Sobieski, który w pierwszy dzień trwania wystawy przekroczył 4 tysiące osób. Większa niż przed dwoma laty była również powierzchnia na której odbywały się prezentacje sprzętu audio-video. Sprzęty prezentowane były w 38 pokojach i 21 salach konferencyjnych.

W moim odczuciu liczba odwiedzających wystawę w tym roku była zbyt duża, co powodowało, że w wielu pokojach panował straszny tłok i zaduch, w zasadzie uniemożliwiający skupienie się na odsłuchach prezentowanych urządzeń. Na szczęście drugiego dnia, gdy wybrałem sie na nią sale były już przewietrzone, a liczba zwiedzających dużo mniejsza :) Co do samego sprzętu, to było tego naprawdę sporo. Myślę, że samych tylko wzmacniaczy było co najmniej kilkaset, oraz drugie tyle pozostałych sprzętów i zestawów głośnikowych (wykonałem prawie 500 zdjęć ;) ). Pierwszy raz udało mi się w ciszy i spokoju (było to w bocznym pokoiku do którego mało kto zaglądał) posłuchać jak grają elektrostatyczne słuchawki firmy STAX (wystawiono cztery modele, których ceny zaczynały się od około 3 tysięcy złotych, a kończyły na bodajże 17 tysiącach). Bardzo dobrze wypadły prezentacje w hotelu Bristol (naprawdę doskonały sprzęt i organizacja wystawy).
Miło też wspominam niektóre rozmowy z producentami prezentowanego sprzętu, gdyż udzielali bardzo fachowych informacji technicznych, bez posługiwania się audiofilskim żargonem i marketingową ściemą. Za to jeszcze bardziej zraziłem sie do nawiedzonych audiofilii, którzy bez końca, na organizowanych przez siebie "wykładach", rozprawiali o wygrzewaniu kabli sygnałowych, rozmagnesowywaniu płyt kompaktowych, i o zbawiennym wpływie stosowania "cudownych" kabli zasilających (chyba nie ma już dla nich nadziei :lol: ).
Generalnie wycieczkę na wystawę uznałem za dość udaną, między innymi dlatego, że udało mi się osobiście poznać kilka osób z naszego Forum :D

Obszerny reportaż z podsumowania zeszłorocznej wystawy można przeczytać na stronie:
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0612/as.html

:arrow: Tomku, ponieważ nie byłeś na wystawie, to zerknij chociaż na zdjęcia ;) Niektóre z urządzeń to prawdziwe dzieła sztuki..

Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio zmieniony wt, 13 listopada 2007, 23:53 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.